Laila Högfeldt

Att föda barn

I mitt barndomsgäng är jag den enda som har barn och ofta får jag frågan: Hur ont gör det? Efter att ha haft två helt olika förlossningar där den första var det värsta jag någonsin varit med om i smärta och den andra var helt tvärt om har jag kommit fram till följande:

 

Ja, det gör ont

Det gör faktiskt fruktansvärt ont. Oavsett om det tar 35 timmar eller en 3,5 timmar så gör det så s*tans ont. Det var självklart mycket jobbigare att ha ont i 35 timmar jämfört med 3,5 timmar. Men ja, jag tyckte att det gjorde fruktansvärt ont att föda barn oavsett. Positivt är att jag glömt av så här i efterhand hur ont det faktiskt gör. =)

 

Skapat ett barn

Förlossningarna resulterar till ett barn som vi får i våra armar. Syftet med att man föder på ett sjukhus är att barnet ska komma ut säkert och tryggt. De flesta förlossningar går jättefint och det finns ingen anledning till att oroa sig i onödan. Ibland behövs det dock olika metoder för att få ut barnet, vissa behöver klippas (det måste göra fruktansvärt ont?!?!), andra behöver göra akut kejsarsnitt. Jag har fött båda mina barn utan komplikationer. Men oavsett är det viktiga och det vi alla kämpar för; att få hålla sin lilla bebis i sina armar.

 

Vi är alla tuffa

Jag tycker inte att man är bättre eller sämre beroende på om man tar bedövning eller inte. Med William tog jag ryggmärgsbedövning och med Philip tog jag endast lustgas. Om det finns smärtstillande som inte skadar barnet, varför ha ont mer än vad man behöver? Jag tycker att man ska lyssna på sig själv och ta det man behöver just då. Bestäm er inte innan utan känn efter under förlossningen. Jag tog inte ryggmärgsbedövning andra gången eftersom att jag inte hade lika ont som vid första förlossningen och för att jag hört att det kan förlänga förlossningen, vilket jag verkligen inte ville. Men som sagt, lyssna på dig själv och vad du vill. Det finns inget rätt eller fel, och det som känns fel innan du påbörjat förlossningen kanske känns helt rätt vid förlossningstidpunkten, och tvärt om =)

 

När barnen väl varit ute

All smärta är förlåten! Jag kände en så enorm kärlek och omtumlande lycka att jag just i den stunden glömde bort all den smärta som jag varit del av en liten stund tidigare.

 

Sist och inte minst! Det är värt det alla gånger om! ❤

2016671022239311266902_sbig

Den berömda förlossningsbrickan. Det finns inget härligare än att ha sin bebis vid sig och samtidigt få en så härlig och god bricka gjord av barnmorskorna. Min mamma är ju barnmorska så jag vet hur hårt de alla jobbar på förlossningen. För mig är de alla hjältar! =) Jag hade aldrig klarat en förlossning utan dem. =)

2016671024251951266902_sbig

Första mötet mellan Storebror och Lillebror. Tänk vad tiden går fort. ♡

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Susanna

    Mina två förlossningar var också helt olika varandra. Första vaginalt och fruktansvärt ont, andra gången blev det akut kejsarsnitt. Helt oplanerat men lättare måste jag säga. Som du säger, man glömmer smärtan efteråt.

        1. lailahogfeldt

          Ja visst är det ett härligt ögonblick <3 <3 <3 Hade velat spola tillbaka tiden <3 Kram till dig med! <3