Laila Högfeldt

Socker åldrar huden

socker_aldrar_huden

Mellan den 3:e januari till den 17.e januari kommer jag att köra en sockerdetox! Jag kommer att skriva lite mer om just detox, men idag tänkte jag skriva lite om socker och hur den åldrar huden!


Socker

Vem kan motstå en varm och nybakad paj med vaniljsås, favoritgodiset från godisskålen framför dig eller en kall glass en varm sommardag? Alla kan, och egentligen borde vi alla göra det eftersom att socker är ett av de värsta sakerna som du kan äta när det kommer till åldrandet av huden. Om det är någonting som du ska ta med dig från mitt inlägg så är det:

Socker = Rynkor

 

…..och jag ska förklara varför.


 

socker_hud

När det är för mycket socker i blodet uppstår en kedjereaktion som gör att huden åldras snabbare. Sockret börjar nämligen en biokemisk reaktion tillsammans med protein- och fettmolekyler där de smälter ihop.

Sockret klistrar sig helst fast på molekylerna kollagen och elastin, vilket är hudens byggstenar som gör huden fast och elastisk. Men när socker molekylerna fäster på dem blir de stela, förlorar sin form och dör. Då blir huden hängig och rynkig. Det har ett universiellt namn som kallas för ”AGEs” (=advanced glycation end products)

Ekvationen är enkel: För mycket socker = för mycket AGEs. 

Det resulterar i permanenta rynkor, hängig hy, svårare för cellerna att förnya sig och en minskad blodcirkulation i huden. Det gör att man fortare förlorar ungdomligheten i huden. All hud åldras ju till slut, så klart, men redan efter 35- års åldern kan man börja se store effekter av AGEs. Så om du är under 35 år och säger: ”Men jag äter sjukt mycket socker och jag ser så pigg och fräsch ut”. Ja.. vänta tills du är över 35 år så ska vi se om du fortfarande ser lika pigg och fräsch ut! Jag hoppas det! Men chansen är tyvärr liten… 


socker

Allt vi äter bryts ner till socker i kroppen oavsett om det är morötter, kött, en kaka eller pommes frites. Mat och socker behöver kroppen för att må bra. Det kroppen inte behöver är ett för stort intag av socker.

Jag har insett att jag äter alldeles för mycket socker på helgerna och måste absolut sluta med det.. Därför kommer jag att göra en sockerdetox för att vänja mig av med det ohälsosamma sockret. Jag kommer som sagt att berätta vad jag ska göra för att klara min sockerdetox. För precis som vi alla vet, socker är en drog!

fettfri
Se också upp för andra sockerfällor, speciellt när det står ”fettfri” och ”inget tillsatt socker”. Ofta kan de ändå vara fulla med naturligt eller raffinerat socker. Även fettfria produkter är ofta fulla med dolt socker, på så sätt smakar deras produkt ändå gott trots att produkten är fettfri.

Jag har skrivit om sockerfällor i bröd HÄR och i yoghurt HÄR.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna Håkansson

    Vad bra! Samt det med blå bär i mjölk. Jag tar ofts blåbär i yoggi eller filmjölk men ska ej göra det då eftersom blåbären ej hjälper. Det kanske är lila bra att köpa någon havre yoggi. Vet du någon god? Kram

  2. Cissi Änglamamma och gravid igen

    Bra ämne. Såg en kortare dokumentär med Jamie oliver i helgen som handlade om socker. Den var verkligen intressant och viktig! Även the sugarfilm på SVT kan jag rekommendera. Finns säker på nätet annars. Jag är med dig??! Tycker man får i sig på tok för mycket socker bara i vardagen nästan, eftersom det finns så många gömmor med socker nu för tiden. I bröd, soppor, färdig mat mm. Nej till godis och läsk plus en massa bakverk! Heja dig! ????

    1. lailahogfeldt

      Åhh tack för tipsen, det ska jag spana in! Eller hur! Det är ju socker i ALLT, sedan ska man äta godis och allt annat, jag känner att min hud nu efter jul är lite chockad. haha! STOR KRAM!! <3 <3

      1. Johanna Håkansson

        Ja det blir mer socker på julen. Men nyttigt godis är inte helt fel. Alla bröd man köper i mataffären innehåller ju socker. Jag gör ett lätt filmjölksbröd hemma och det blir super gott. Lätt att laga och mättar mycket mer pb vanligt bröd. Bra för magen utan socker och busenkelt att laga. Receptet finns för nägra inlägg sedan i mib blogg ? Kram