Laila Högfeldt

7 saker som händer sista månaden som gravid

gravid

För exakt ett år sedan var jag gravid i nionde månaden. Det var 15 dagar kvar till BF och jag gick på föräldrarledighet från jobbet. Jag var nästan vid mållinjen och att det snart skulle komma en liten bebis ur min mage började faktiskt att bli verkligt. Vid alla mina graviditeter har jag önskat att jag kunde hoppa över den där sista månaden, för det är då som jag haft som jobbigast. Alla graviditeter är så olika, men här kommer sju punkter som ni kan leva er in i ifall ni skulle haft min graviditet!

Varsågoda!

 


1. Det är svårt att andas

Bebisen växter och tar därför upp utrymme inuti kroppen där det i normala fall brukar finnas andra inre organ. Det gör att organen flyttas till ett annat ställe. Det innefattar även lungorna som redan jobbar hårt för att ta in syre till mig och min lilla bebis. Att spela cool och vältränad när man går i trappor går inte längre! Ingen kommer att gå på det utan flåset är ända uppe i ansiktet! Det var alltså här jag började luta mig tillbaka och slappna av utan att få dåligt samvete. Helst hade jag velat bara ligga och sova hela dagarna, hur nu det skulle bli möjligt..

 

 

2. Bebisen lägger sig med huvudet neråt

De flesta bebisar vänder sig med huvudet neråt och så gjorde även min. Det innebar att huvudet låg och tryckte mot min urinblåsa. Men oroa dig inte! Det är heeeelt normalt att känna att man måste gå på toaletten var 15.e minut!

 

 

3. Viktuppgången stabiliseras (NOT)

Många gravida upplever att viktökningen stannar av i slutet på graviditeten. För mig var det verkligen inte så! Jag har alltid ökat som mest i slutet, mina fötter har varit som uppblåsta ballonger, för att inte tala om mitt ansikte som genast fyllde ut varje rynka av vätska. Men vad gör det om hundra år…?

 

 

4. Halsbränna deluxe

Eftersom att bebisen trycker på magsäcken så finns det oftast mindre plats för mat där. Oavsett hur mycket eller lite jag åt så fick jag alltid gå upp på natten och ta en tablett mot halsbränna.  Aj…

IMG_20150912_113528

Glass hjälpte dock väldigt mycket hot halsbränna 😉 ♥

 

 

5. Bebisen dubblas!

I vecka 35 väger genomsnittsbebisen runt 2 kilo för att öka ca 1-2 kilo inom de närmaste fyra till sex veckorna. Alltså kommer bebisen att lägga på sig nästan hälften av sin födelsevikt! Det betyder att magen kommer att växa och växa och bli väääldigt otymplig. Att smidigt tränga sig förbi mellan två människor är nu ett minne blott!

 

 

6. Kuddarna är din bästa vän

Att sova gott om natten var ju… va? Sova gott om natten, vad är det? Jag minns att jag sov med en kudde under mina ben, en bakom ryggen, en som stöd mot min mage och en mellan knäna.. och så ja.. huvudkudden då. Det blir fem kuddar.

 

7. Graviditetshjärnan

Har du inte fått ditt första moment av ”graviditetshjärna” än så oroa dig inte. Jag var helt inne i sin egna värld och har svårt att komma ihåg saker som egentligen borde vara en självklarhet och jag VET att ja inte är ensam! Jag var tvungen att använda ”anteckningar” i min smartphone för att komma ihåg saker, i smyg då givetvis, så att jag fortfarande upplevs som ”normal”.


Men jag ska inte skrämma er! De sista månaderna är så fantastiska och förväntansfulla. Bebisen kan ju faktiskt komma när som helst! Inom kort kommer du att börja räkna ner dagarna för er lilla familjemedlem att komma ut och för mig har det känts så overkligt ända tills att bebisen väl är ute. Njut av tiden som gravid så mycket du kan! Och kom ihåg att skämma bort just dig lite extra mycket! Bebisen är här innan du vet ordet av!

IMG_20150924_171416

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. lailahogfeldt

      Haha.. ja det är verkligen sååå värt det! <3 <3 Det är också väldigt mysigt att vara gravid 🙂 <3