10 saker man inte säger till en gravid – Jessica Lagergrens

Jessica Lagergrens

10 saker man inte säger till en gravid

Ja, jag har fått höra flera av dessa kommentarer. Ni som sagt det till mig behöver inte ta åt er av den här listan. Jag vet att ni (förhoppningsvis) inte menade någonting illa. Jag förstår mig bara inte på fenomenet att man känner att man har en rättighet (för vissa verkar de känna att det är en skyldighet) att kommentera en gravid kvinnas kropp. Så fort man är gravid är man allmän egendom att kommentera hur som helst. Det här är iaf 10 saker som jag inte uppskattar att höra nu när jag är gravid. Kommentera gärna och fyll på listan med saker som ni har fått höra som gravida.

1. “Tjenare tjockis!”
– Jag är gravid.

2. “Är du säker på att det inte är två där inne?”
– Nej, säker kan man ju inte vara efter ett ultraljud. Jag kanske borde göra ett extra??

3. “Du får inte bli ledsen om du får missfall.”
– Jag tror att jag blir exakt hur ledsen jag vill om jag får missfall.

4. “Var det planerat?”
– Nej, det var ett misstag? Har du fler intima frågor? Vill du veta hur ofta vi har sex också?

5. “Får du verkligen äta det där?”
– Nej, tack för att du påminde mig. Jag har ju såklart ingen koll på vad jag får och inte får äta som gravid.

6. “Du är gravid, inte sjuk!”
– No shit Sherlock.

7. “När jag såg dig tänkte jag: Oj, ska hon föda idag eller?”
– Nej. Det är fortfarande fyra veckor kvar, tackar som frågar.

8. “Herregud! Kan magen ens bli större nu?”
– Återkom och fyra veckor så får vi väl se.

9. “Det ser ut som att du ska sprängas när som helst.”
– Tack!

10. “Oj oj, nu växer magen. Men det gör rumpan också.”
– Tack…igen!

Spana även in Tvillingmorsans lista över saker man inte ska stressa över som småbarnsförälder.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Madelene

  Jag kan också känna igen mig till väldigt stor del!
  Jag har genom hela ‘synliga’ graviditeten endast fått höra hur tjock jag är, sambons pappa är värst. “du kan inte göra dethär eller dethär, för du är för tjock” eller “haha tänk va roligt om hon skulle försöka göra dethär, det skulle inte gå med den magen!!”
  Vad är det som ger någon rätten att säga så?
  Och sambons mamma sa glatt till mig att vår granne och hon pratat om mig och att grannen sagt “aa jag har ju sett henne ute i trädgården, och nu kan hon väl inte växa mer, för då spricker hon väl!!” jaha… För det första vill jag inte veta om de pratat om mig. För det andra vill jag absolut inte veta vad de sagt, om de nu sagt såna saker. Och för det tredje så säger man väl inte så om någon?
  Jag är bara så trött på att höra hur tjock jag är. Det finns två komplimanger som jag fått under graviditeten. Min sambo är väldigt duktig på att säga hur fin jag är, och vi träffade någon släkting till honom i affären, och hon sa att hon tycker jag ser så pigg och fräsch ut.

  Kul att endast min sambo och en främmande människa är de enda som kunnat kläcka ur sig nåt fint.

  Oj, det finns så mycket mer att berätta om! Men jag trodde inte folk skulle hålla på och verkligen håna mig bara för att jag är gravid, men tydligen.

 2. Lina

  Åh fy vilken igenkänning… Jag hade jättestor mage under båda mina graviditeter, och fick så mycket kommentarer av mina kollegor att jag började gömma mig, undvika vissa personer, undvika att äta lunch vissa tider när jag visste det var fullt i personalrummet, osv.
  Några kommentarer jag fick:
  “Hej tjockis!”
  “Och här kommer magen!”
  “Är du säker på att det bara är en?”
  “Herregud vad du är stor!”
  “Oj oj… Min sons fru ska ha barn en månad innan dig och hennes mage är MYCKET mindre!”
  “Det måste vara en JÄTTEBEBIS!” (med uppspärrade ögon..)
  “Åh vad härligt med lite kvinnliga former!” (sagt av manlig kollega samtidigt som han la armen om mig)

  Och så “favoritkommentaren” av alla, ett år efter förlossningen när jag kämpat för att bli av med envist hull på magen, och det började gå rykten (!!) på jobbet om att jag var gravid igen:
  Kollegan som inför fullsatt matsal la handen på min mage och sa högt:
  “Åh nu ser jag att det växer!!”
  (Störtade ut ur rummet, gömde mig på toa och storgrät..)

 3. cecilia

  Åh vad många som passar in p0 vad jag fått höra senaste tiden.
  Har även nåt att tillägga, de senaste jag fått höra, “är man så där tjock?”
  Då hade jag ca 4 veckor kvar.

 4. emmaF

  vilket sammanträffande, jag och min gravida kompis pratade om detta idag.. just det att alla verkar tro att bara för att man är gravid så tror folk att de har rätt att slänga ur sig vilka kommentarer som helst (i princip) och att främlingar kommer fram och tar på magen…

 5. J

  “Men vad liten du är!” – INTE rolig när man är höggravid och har ont i hela kroppen och aldrig får sitta för att man inte är tillräckligt tjock enligt andra. Under mina två graviditeter där jag frekvent busspendlat så har jag fått sitta 2 ggr under hela tiden när bussar varit fullsatta. Människors inställning till hur man SKA se ut som höggravid gör att andra inte velat behandla mig som en trots smärtor när jag varit som störst.

  “Jag tycker absolut inte att du ska springa med den där magen!” – Som om jag inte vet vad kroppen klarar och inte klarar av när allt känns in i minsta detalj.

  “Det blir säkert en pojkmage för så ser magarna ut!” – Tänk så många gånger jag hörde det (alltid!) under förra graviditeten och ut kom en TJEJ. Tjena snopp-fixerade människor liksom för könet är ju såååå himla viktigt! *stolpskott*

  Eller som förra schemaläggarens kommentar på förra jobbet när jag sa att jag ville jobba fler timmar (var deltidsanställd) “Men du är ju gravid!” (underförstått: ta det luuugnt).
  5 ggr det sagt rätt i nyllet och jag gav upp tjatet och sa slutligen att ungen inte kommer ploppa ut mellan benen bara för att jag står bakom en kassa och tar betalt av kunder (extrajobb).

  Är det något jag avskyr så är det just bemötandet under graviditeten, det är hemskt! Folk påstår att de säger saker av välvilja när det enda de egentligen vill är att platta till en eller vara elaka. Var på café nu i nionde månaden och skulle beställa pizza med chevre på varpå kassören säger att hon ska be dem steka osten extra länge pga bakteririsken, och pekar mot min mage. Jag tittar gapande på henne och säger att “nej, det vill jag absolut inte om inte det är så att osten är opastöriserad för då blir den ju torr, vilket är äckligt”, vilket jag visste att den inte var, det är ju sällan de är det. Jag tittar skitsurt på henne och hon börjar harkla sig och be om ursäkt och jag hänvisar till Livsmedelsverkets regler varpå hon vrålar dem vidare till kollegorna som börjar med pizzan. Pinsamt att någon som är så ung som står och säger åt andra vad dem borde och inte borde göra och inte har någon som helst koll. Och att personen ifråga dessutom jobbar inom restaurang och således borde ha besök av Livsmedelsverket och dessutom nåt litet hum om det här med förvaring, tillagningsmetoder, bakterier och liknande.

  Nej kommentarer under graviditeter besparar jag mig gärna, de är det värsta som finns med det.

 6. Annika

  Det jag tyckte var riktigt jobbigt var när den satta tiden gått ut och telefonen ringde… Dag +1 var det ganska okej att svara, dag +2 sisådär, dag +3 “nej nu ringer det…”, dag +4 “nu ringer den j…a telefonen igen!!!”. Jag kan säga att när värkarna kom dag +9 jublade jag!

 7. I

  Men för helvete… Ush!! Det är helt, helt vansinniga kommentarer. Har fått höra några av dem… Du ser fantastisk ut!

 8. Caroline

  Ååh!! Jag kan bara hålla med! Jag är i vecka 22 och får höra från alla möjliga människor “Det kanske är två där inne?”, “Hur mycket har du gått upp?”, “Oj,oj vart ska detta sluta?” och något som alla måste säga “Din stackare vilken jobbig sommar du har framför dig”. Ehh okej? Jag tycker jättemycket om min väl synliga mage men blir så ledsen av alla kommentarer, till och med från sambons föräldrar. Men det är som att man får tåla det och ska ta det med lite humor varje gång någon känner sig tvingad att kommentera ens kropp. Måste säga att jag inte riktigt hade väntat mig det innan jag blev gravid.

 9. Anna

  jag förstår inte att man händer upp sig så mycket på att folk säger tjockis eller att man har jöttemage, man har ju det. Jag hade tvillingar i magen och fick ofta höra vilken jöttemage jag hade…men jag hade ju det 🙂
  Däremot kommentaren om missfall var ju extremt korkad..

 10. Sara

  Haha, igenkänningsfaktorn på det här!

  “Oj, du föder snart va?” -e h nej, om 3 månader… “Men du har gått upp mycket i vikt väl?” – Skit du i det…

  En kund som försökte vara rolig: “Oj vad har hänt här??” (Jag på svindåligt humör) – Jag är gravid ser du väl!!

  Jag är så glad att man är sjukskriven från jobbet nu och slipper utsätta sig för människor man inte gillar – slipper sådana kommentarer. En perk med foglossningen .

 11. Rebecka

  Jag har fått höra allt i den listan du skrev.
  Det som dock tog priset var när min mans mormor som inte hade träffat mig på evigheter sprider ut bland sina vänninor att jag har blivit stor… Var på en nära vän till mig berättar detta och säger när hon träffade mig att jag inte var stor!! Blir man galen eller?? Hur kan man uttala sig utan att ens veta?!
  Det ännu mer komiska var att hon frågade min man om jag hade blivit stor och han svarade nej, då säger hon nehe har hon inte. Bra att sprida ut sådant då!
  När hon väl träffade mig vart hon förvånad att jag inte var stor!! Nä men lyssna på dem som veg istället för att fatta egna åsikter utan att ens ha sätt mig på hur många veckor som helst!

  Har även fått kommentaren från flera som man inte har träffat på några veckor – månader. – ja du har ju inte blivit mindre! Nä det hade väl då varit väldigt konstigt om jag blev mindre under graviditeten än vad jag var innan?!

  Som sagt får man tydligen säga vad man vill till en gravid och framför allt så får man klämma och känna på magen när man vill! Tror jag ska börja känna tillbaka!

 12. Jossan

  När jag var gravid så fick jag höra det mesta! Allt från att jag var fet till ja typ allt du skriver i din lista.
  Till sist sa jag ifrån på skarpen när folk kommenterade. En gång när en kollega sa det klassiska om att det nog var två därinne så tittade jag på honom och frågade hur länge till han tänkte vara gravid (han har mage) Han blev knäpptyst och efter det sa han inget mer nedlåtande till mig.

  Nä tjejer säg för tusan ifrån! Vi är vackra som gravida och kvinnor både före, under och efter graviditeten. Stå på er. Vi är bäst!
  Kramar Jossan.

 13. Rebecka

  oh känner igen de… Hatade kommentaren “var de planerat?” Nee jag sov när vi hade sex…..
  Ungefär lika korkat som frågan sen när bebis väl kommit “är hen snäll?” Jaaa…. Vilken bebis är dum??…..

  Men ja de blir jobbigare med barn sen för då haglar ännu värre kommentarer och åsikter in…. Precis som det vore en rättighet :O

 14. linda

  Budda är inget kul smeknamn heller. Tycker inte folk ska fråga vad jag gått upp, brukar svara att det är inte intressant men jag kan berätta sen vad jag gått ner. Eller fråga -vad väger du själv??

 15. Micaela

  Jag har nu gått upp 22 kilo (v 39) och de kommentarer jag får som stör mig mest av allt är “Oj! Du vet väl om att du ska gå ner alla de där kilona igen?” eller “Ja det är inte bara magen som växer här inte…” Jo tack! Jag är väl medveten om att jag inte har samma kroppsform som tidigare men JAG ÄR GRAVID!

  Sen är det som du skriver att när man är gravid är man allas egendom helt plötsligt.. finns inget jag avskyr så mycket som människor som jag inte känner kommer fram och ska ta på min mage och dessutom utan att fråga. Nä fy skämms så gör man inte!

 16. Emily

  nummer två fick jag av grannen som inte ens visst när jag skulle få, höll verkligen på att smälla av, är jag så stor sju veckor innan BF att min mage är större än en fullgången graviditet med en?!
  Annars är det vanligaste jag får höra att de ser ut som jag kommer få en stor bebis och alla fnittrar när de säger det som att tanken på att jag kanske kommer få en extra jobbig förlossning är lustigt.

 17. Bella

  Åh håller så med! Jag hade en stor mage och en stor bebis i magen (4,5 kg när han föddes) och fick höra “va tjock du är, är det två, man får säga att du är tjock när du är gravid” osv hela tiden!! Hatade det också. Tyckte själv att jag var jättefin som gravid och älskade det….tills jag nästan började skämmas och må dåligt pga dessa kommentarer. Tråkigt att man utsätts för detta som gravid! Är som att folk ser kroppen som något utanför en själv helt plötsligt. Tycker man bara ska tala om för gravida hur vackra de är och att de strålar! Och det gör du Jessica!

 18. Emma

  Haha! Hög igenkänning! “Din mage är nog så stor bara för du är så liten i vanliga fall” var min favorit (O-favorit?).
  Min O-favorit nu är: “shit va du är stark… Trots att du har mammamage kvar!”
  Sonen är 10 månader och oavsett om meningen börjar med en komplimang eller inte slår det så hårt! Fattar inte varför jag blir så ledsen, har ju fött ett barn, men det blir jag!
  Lycka till framöver!

 19. Marie

  Jag fick hela tiden höra: oooj vad liten din mage är, är du säker på att du ska föda i juli? Gaaaahhh, bara nej de tre ul vi gjort i v 8, v 18 o v 27(könsul) stämmer nog inte, alla de har nog sagt fel datum……. Höll på o dö varje gång jag fick den kommentaren! Sen sa ngr också oj vilken stor rumpa du har fått då är det en flicka…. Nej vi vet att det är en pojke så det stämmer nog inte riktigt men tack för komplimangen!!?! Har en vän som fick höra från en manlig kollega, guud vad stora dina bröst blivit!

 20. Emma

  Jag kan förstå att såna kommentarer sårar. Precis som nyblivna föräldrar eller föräldrar över lag påpekar att “livet innan hen föddes var meningslöst”… Eller “ja, alltså det var ju inget utav värde jag gjorde innan hen föddes”…. När man själv inte har barn och ska försöka stå där med ett leende på läpparna o Bara vill skrika ut att mitt liv är precis lika meningsfullt trots att jag inte har egna barn! vissa saker kan man hålla för sig själv helt enkelt! Hoppas att allt kommer gå bra på din förlossning o att vi snart får se lilla elsa 🙂

 21. Theresé

  Åh håller så med på alla punkter! Överst på min värstinglista är ändå kunden som frågade: “Nämen ojsan din stackare, vad har du råkat ut för nu då?” Alltså ursäkta men vem fan säger så? Ingen vet ju vad man har gått igenom eller inte gått igenom eller om det var en planerad/oplanerad graviditet, men folk tar sig rätten att säga varsomhelst närsomhelst verkar det som!

 22. Siran

  Jag klarade mig undan rätt bra förutom en gång där en kollega, framför många andra, vid lunchen sa: dra in magen nu… Mitt svar: inga problem om du också gör det 😉

 23. Emelie

  Håller med helt!! Tack o lov ska bebis ut nu snart 🙂 det värsta jag varit med om va när en okänd människa klappade på min mage. Har folk inget hyffs liksom.

 24. Jenny

  Ja, eller kommentaren “Oj, va stor du har blivit! Hur mycket har du gått upp?” Då har MB ju lust att svara typ: Ja du- bry dig du inte om det. ( men det gör man ju inte). Eller ” Oj, va står du är redan, vart ska detta sluta?!” Det verkar som att detta är vanligt förekommande och något som man som gravid får räkna med, sjukt egentligen när man tänker efter. Kram

 25. Lisa

  Den första delen hade kunnat varit jag själv som skrivit. Det med att att man blir en allmän egendom och folk ser det som sin skyldighet att kommentera ens kropp. Jag blir tokig.
  Tjockis blev jag kallad i början när magen växte, men nu tycker alla att den är “för liten”(?) och jämför mig med en gravid kompis vars mage är större än min.
  Varför kan man inte bara få vara ifred med sin mage? Man är ju liksom fortfarande en person med känslor där bakom magen som uppskattar folks kommentarer om ens kropp lika lite nu som innan man blev gravid.

  1. Mikaela

   Fick jag också höra hela tiden som gravid. Att magen var för liten och att jag inte ens såg gravid ut (kraftig från början). Så trött på allas kommentarer!

 26. Carolin

  Jag fick ofta höra när jag uttryckte att jag tyckte graviditeten var jobbig “vänta du, det blir värre..” med ett litet hånskratt. Ofta från vuxna män (pappor). Ok: 1. Har DU varit gravid? 2. Hur ofta säger man till vem som helst annan som mår dåligt “det blir värre”?

 27. N

  Blir oftare kallad “tjockis” än mitt namn på jobbet just nu. Alltid är det äldre kvinnliga kolleger som tror att det är sååååå kul att säga så. Så jävla irriterande.