Angelica Lagergren

Det är elakt att skaffa barn tätt

e9c1ff8db3dc6fb17dabb66a6992a93eGod morgon! Jag har fått några få kommentarer (på bloggen och instagram) om att det är elakt att ge Alice ett syskon så snabbt. Jag blev gravid när hon var fem månader och hon kommer alltså vara 14 månader när hennes lillebror föds, om han kommer på BF. De som sagt att det är elakt menar på att Alice är för liten för att bli storasyster. Hon borde få vara ensam i några år och få all uppmärksamhet innan hon behöver dela den med någon annan. 

7a9adb7a0b7fe0792194be56c13a3a04Jag som har en tvillingsyster tycker att det är fantastiskt att ha någon så nära. Jag vet i och för sig inget annat, men jag kan inte tänka mig att min uppväxt hade blivit bättre om Jessica inte var min tvilling och hade kommit tre år senare istället. 

Hade jag kunnat trycka på en knapp och ge Alice en tvilling hade jag inte tvekat. Många säger också att det kommer att bli såååå jobbigt med syskon så tätt. ”Ni kommer aldrig få sova”, ”Två blöjbarn?! Oj då. Oj oj” är också kommentarer jag fått. 

Men grejen är den att vi har ju valt det här själva. Precis som andra familjer får välja hur de vill göra har vi försökt planera (så mycket som man nu kan planera) våra kommande år. Jag tycker egentligen inte att jag ska behöva försvara vårt val att skaffa ett till barn tätt inpå Alice. Jag är övertygad om att både jag och Stefan kommer kunna ge Alice och Lille Skutt all kärlek och omtanke de behöver. 

Jag har kompisar som har barn som är kring två år och de får ofta frågan ”Är det inte dags för ett syskon snart?”. Väntar man för länge tycker folk att det är taskigt också och väljer du att bara ha ett barn är det också hemskt. ”Ensambarn? Det går ju inte. Det är SÅ kul för barnen med syskon.” 

Nej, hörrni. Jag tycker att vi borde lägga mer energi på våra egna familjer än att lägga oss i andras familjeplanerande. Alla måste få göra precis som de själva vill och det måste få vara okej utan massa kommentarer och pekpinnar. 

Bilder från Pinterest 

/Angelica  

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Marie

    Hej! Jag hoppas det går bra för er? Jätte bra inlägg! Var och en bestämmer HELT SJÄLV hur familjesituationen ska se ut! Jag är själv tvilling och vi är som bästa vänner❣ Jag har en bebis på 3.5 månad och är ev gravid igen (sjätte barnet med 22, 18&18 samt 6 års åldersskillnad)
    Heja er?

  2. Sexbarnsmamman87

    Heja dig! Väntar själv mitt 6:e barn på 6,5 år. Så det sjätte barnet bildar pseudotvillingpar nr 5.

    16 mån mellan 1 & 2

    14 mån mellan 2 & 3

    18 mån mellan 3 & 4

    16 mån mellan 4 & 5

    14 mån mellan 5 & 6

    Man ska helt enkelt inte lägga ner så mycket energi i vad andra tycker och tänker om ens val. Alla våra barn är planerade tätt. Får jag bestämma och kroppen orkar så kör jag gärna två barn till tätt. Sen är jag klar, tror jag 😉

    Stå på dig! Kram

  3. Jennifer på Fashioncut

    Jag fick bara hejjarop hos bvc sist när de fick reda på att Hjalle skulle få syskon tätt, vår bvc sköterska tyckte det var jättebra med ”bara blöjbarn i en period” osv. Fråga ert bvc om de inte har lite forskning eller rapporter om pseudotvillingar annars, det finns massa bra att läsa om du känner att du behöver bygga upp ditt eget mod när folk lägger sig i för mycket!

    Kram och ha de gött <3

  4. Elin

    Jag håller med dig!! Är själv tvilling (20år) och aldrig att jag skulle vilja vara utan min syster! Jag hade alltid någon att umgås med!

    Mina föräldrar tyckte att det var helt perfekt att få två flickor samtidigt 🙂 men dom fick också mycket kommentarer och folk som sa ”Tvillingar!? nej men Gud va jobbigt!”

  5. Caroline

    Men vad trött man blir, uttrycket ”sköt dig själv och skit i andra” sitter fint här.

    Jag har inga barn själv men nära erfarenhet från en barndoms vän med exakt samma intervall som du och där jag är gudmor till barn nummer 2. De har en sådan fin relation och lilleman har snarare lärt sig saker snabbare och storebror velat hjälpa till. Klart att det blir tjafs mellan leksaker och gostid men vad är skillnaden från min egen situation med en bror som är 3 år yngre… ingen skulle jag påstå man gnabbas väl och leker om vart annat. Syskonkärlek tror jag att det kallas.

    Först och främst handlar det väl om hur man som förälder och vänner ser på de båda barnen som individer och inte ignorerar varken det ena eller det andra:)

    Ni verkar grymma!

  6. Agneta

    Våra barn är 11 och 13, 17 månader emellan. Tjej o kille och ibland är det bråk som det ska vara mellan syskon. Idag var storasyster ledig o hon är tonåring o trött men kliver upp på morgonen o följet brorsan till skolan – för att hon vill! Möter honom när han slutar o bjuder på egen gjord pastasallad. Syskonkärlek. Man blir varm i hjärtat. Har även en liten ettåring, inga fler barn inplanerat- där gör det ont att han inte får ett syskon i samma ålder. Men visst han är familjens prins 😉 o han kommer aldrig känna sig ensam. Vi är en familj<3

  7. Just Me

    Jag är sk pseudotvilling (benämns så när det är mindre än 2 år mellan syskonen).

    Nu är jag en 40+arepseudo.

    Vi har 1 år, 14 timmar och 59 minuter emellan oss. Jag är den yngre. Den 1:a fyller den 21 och den andra den 22 samma månad m 1 år emellan.

    Visst har vi, bitvits slagits och ”hatat” varandra. 5 – 10 min i taget, ungefär. Men 99 % av tiden har vi bara haft glädje av att vara så ”täta”. Våra syskon har inte alls samma tighta relation till oss eller varandra.

    Den enda fördel min storahen har haft, är i mina ögon är att hen var först. Är liksom inte lika spännande för någon att gå upp kl 6 på morgonen och skråla ”jag moliveva” som mina barn sa, 2:dra morgonen i rad.

    Andra har tyckt mycket om mina föräldrars val (kanske inte riktigt ett aktivt val) men vi vet inget annat. Vi är nöjda, vi har, nu över 40 otroligt tight kontakt. Våra syskon är viktiga men vi har mycket närmare relation. Jag vet när min hen mår dåligt/bra utan ord.

    Ni bildar den familj som passar er. Era barn, liksom vi syskon, kommer inte ha något val. Dock… Vilken familj bildar familjer utifrån barnets val? Inte så många. Vem vet vad som är rätt eller fel? Det vet ingen.

    Alla är unika. Nöjd eller missnöjd vet ingen förrän det är ”för sent.”

    Ni gör det som är bäst för er. Vad som är bäst för er vet väl.. Random ”tyckare”? Eller kan det vara så att ni faktiskt vet bäst, i de livsval ni gör?

    Tror på det sista och önskar er all lycka!

  8. Helena

    Ahhh! Man kan ju undra vad folk vill med sådana kommentarer. Lillebror är ju på väg, det kommer bli så himla bra! Och jobbigt, men också fantastiskt. De kommer vara de bästa vännerna och bittra fiender ibland, såklart, så gör syskon. Det finns väl för- och nackdelar med att vänta liksom att få dem tätt. Två blöjbarn är inte speciellt mycket jobbigare än ett. Man kommer in i det fort. Vi har 18 månader mellan våra. Kommenterar inte ofta, men lite pepp är väl bättre än att ifrågasätta o klanka ner. Heja er!! Det kommer bli tufft, och alldeles alldeles underbart!!

  9. Ella

    Vi har 18 mån mellan våra barn och det finns så många fördelar med barn tätt. Hela första året sov den största middag och jag lyckades ganska snabbt att tajma sovtider så att jag fick 2 timmar för mig själv mitt på dagen. Perfekt! Stora har heller aldrig känt någon avundsjuka mot lilla eftersom han har för liten för att känna de känslorna nör hon kom och därefter har hon ”alltid” funnits i hans liv. Nu är de 4 och 2,5 och leker bra ihop, har roligt och busar.

  10. Jenny

    Så bra skrivet! Och självklart kommer ni att vara de bästa föräldrar för era barn och också de enda som kan avgöra när ni vill försöka skaffa barn/syskon.

    Kram till er!

  11. S

    Vi ska bara ha ett barn, vår dotter, det hade vi bestämt oss för innan. Önskar att folk kunde back off och sköta sitt eget.

  12. Malin

    Mellan mig och min lillasyster är det ungefär 20 månader och vi är, och har alltid varit, hur tajta som helst! Är så glad att vi är så nära i ålder, tror det är tack vare det vi är så nära varandra och jag skulle aldrig vilja ha det på något annat sätt. Tror och hoppas det kommer bli likadant för Alice och lillasyskon!

  13. Sofia

    Det här med att få barn tätt skrev ju bloggen hejhejvardag en rad kloka inlägg om nyligen. Men de kanske du redan har läst? 🙂 Kika på blogg.loppi.se/hejhejvardag annars och missa inte hennes härliga illustrationer när du ändå är där!

  14. Malin

    Vi är i samma sits som er. Jag är gravid och vi har en dotter på 7,5 mån. Vi har inte gått ut officiellt än, men jag kan redan nu tänka mig vad folk kommer tycka och säga. ”Grattis, men..” ”Vad kul, men..” osv.

    I couldn’t care less!

    Mellan mig och min syster är det 3,5 år och det är först NU – när jag är 25 och hon 21, som jag tycker att vi börjar komma närmare varandra.

    Jag har läst på många sidor och bloggar att folk tycker man ska ge – precis som du säger – det första barnet mer uppmärksamhet. Men det andra barnet då? Det kommer ju aldrig få ensam uppmärksamhet så varför skulle det vara viktigare för det första… ? Blir så trött på hur folk resonerar.

    Och om det är så förbaskat jobbigt att ha två blöjbarn – ja, då får jag väl stanna hemma varje dag då för att byta och mata. Då har jag ändå två underbara barn att umgås med.

    Kram till er fina familj – det här löser ni galant! <3

  15. Veronica

    Är 16mån mellan mig och min äldre bror och det har för mig i alla fall bara varit positivt, han har gått i en klass över mig om jag behövt honom och nu i vuxen ålder har vi gemensamma vänner och umgås väldigt mycket. Skulle inte byta ut det mot något i världen.

    Jag och min bror gjorde dessutom ett väldigt bra team mot vår mamma med avledningsmanövrar när vi skulle hitta på sattyg. Hahaha

  16. Malin

    Så himla bra skrivet!!! Trots att jag är personen som vill välja att vänta på numero 2 förstår jag helt klart dem som vill ha tätt. 🙂

  17. Amanda

    Mellan mig och mina systrar (som är tvillingar) är det knappt ett år emellan, helt underbart har det varit, alltid sällskap, alltid någon nära till hands. Det är helt underbart!

    Dock har jag även en bror på pappas sida som är 20 år äldre än mig och kan meddela att vi har det så otroligt kul ihop! Han var min stora förebild när jag var liten och jag kan prata med honom om allt. Så det finns nog ingen gyllene regel för vad som är det bästa för man gör det bästa av det ändå!

    Jag tror att det kommer bli jätteroligt för Alice och lille skutt att växa upp tillsammans! Och dessutom att ha en jämnårig liten kusin nära kan ju bara göra saken bättre 🙂

  18. Veronica

    En nära vän till mig väntar också barn tätt och har fått en del missunnsamma kommentarer, så tråkigt! För mig är syskon något av det bästa som finns här i livet. Så jag tror tvärtom, dom kommer ha så stor glädje av varandra! Jag har 3 syskon yngsta är en sladdis medan vi andra är födda tätt. Vi som är födda tätt är tighta och har alltid varit i samma skede här i livet. Vår relation till våran yngsta syster är såklart också bra. Men annorlunda 🙂 Jag är äldst och har aldrig känt mig bortglömd på något sätt. Det tror jag inte Alice heller kommer göra, ni verkar vara fantastiska föräldrar! Jobbiga dagar kommer oavsett och ni är vuxna människor. Så det är ni nog fullt medvetna om…herregud 🙂 Önskar att vi också kommer kunna ge vår son ett syskon, han är född några dagar innan Alice.

  19. Josefin

    Jag har tre barn, mellan de två första skiljer det 19 månader mellan. När jag blev gravid med nr2 fick jag såå mycket kommentarer om hur jobbigt och tufft det kommer bli precis som ni har fått. Jag skulle ljuga om jag skulle säga att det stundtals inte var tufft och jobbigt med två barn tätt för det var det verkligen. Men det gick i perioder såklart och framför allt så överväger det att ha två fantastiska barn, att se när de leker tillsammans och att de alltid har varandra både hemma och senare i förskola/skola. Vi fick vårt tredje barn 5 år senare efter andra barnet och visst har det varit mycket enklare när de två andra varit stora och förstått mer när man varit gravid och vad som kommer hända när man får ett syskon. Men det går ju inte att säga vad som är ”rätt” eller ”fel” att göra i sådana här lägen för det finns inget som heter så. Man kan inte bestämma när man ska få barn, de kommer till en och man älskar ju dem oändligt.

  20. Annika

    Du är så klok vännen! Dina och Jessicas barn kommer ju ha SÅ kul ihop! Skulle NÄSTA kunna flytta till er gata bara för att Frans skulle få växa upp nära dem <3

  21. Klara

    Så sant! Har tyvärr upplevt precis samma sak nu när vi väntar syskon till vår lilla tjej som precis fyllt ett (blir 17 månader mellan). Den första kommentaren när jag berättat är typ ”Oj, redan en till? Det gick snabbt!” Så jäkla trött på dessa kommentarer så jag skulle kunna kräkas.

    1. Herr och Fru Lagergren

      Ja, frågan ”Var det planerat?” är det många som ställer också. Jag tycker egentligen inte att folk har med det att göra, men jag förstår samtidigt att folk är nyfikna. Kram A

      1. Klara

        Haha, tyvärr hög igenkänningsfaktor på denna… Jag förstår också att de är nyfikna, men nästa gång ska jag säga ”du, det där är en sådan fråga man sväljer ner och diskuterar med sin partner när man kommer hem” 😉

  22. Emelie

    Vi har 12 månader mellan våra pojkar, den lilla blir 1 månad i helgen, fick oxå höra massa negativt som du kommer inte få sova nånting och så, men hittils har vi alla fått sova 🙂 och de funkar jättebra, storebror tycker om att få sitta brevid lilla och pilla och känna, han tycker de är jättekul med en till, inte alls avundsjuk som de kan bli om man har längre mellan syskonen, jag tycker att de är så kul och se dom ihop 🙂 att få tätt va jättebra för oss 🙂 de värsta jag tycker va i slutet av graviditeten och ha ont och va så orörlig när man hade en liten som inte kunde gå än, men dagen efter lillebror kom har han gått hela tiden 🙂

  23. Frida

    Skit fullständigt i missunnsamma, bittra själar som lägger sig i er familj! Jag upplever er vara fantastiska föräldrar och er kärlek till varann, Alice och livet går inte att ta miste på!

    Måste vara pirrigt & förväntansfullt att vänta på nr 2❤️! All lycka!

  24. S

    Mellan mig och min syster är det strax under 14 månader. Jag är så glad över att vi alltid har haft varandra och hon är min närmsta vän 🙂

    Det enda jag upplevt som något negativt är väl att jag alltid fått den tydliga rollen som STORAsyster trots att vi är så nära i ålder. Men det är ju ett fel våra föräldrar gjort beteendemässigt.

    Jag är så glad och tacksam över min syster och skulle aldrig velat ha det annorlunda!

  25. Alexandra

    Mellan min bror och mig är det exakt på datumet 1 år och 5 månader. Vi kunde inte vara tightare, vi pratar med varandra om allt och då är min bror yngre precis som för er, funkar hur bra som helst!

    och det positiva i fallet är då att dina barn kommer bli pseudotvillingar 😀

  26. Ida

    Folk kommer alltid ha en åsikt om hur de anser att man ”ska” göra, men de är inte de som ska leva ert liv och kan därför aldrig veta vad som är bäst för er.

    Klart att ni stundtals kommer tycka att de är tufft med två barn och de får man tycka, men de kan vara tungt med ett barn också eller kännas ”lätt”med sex barn. Mellan mig och min syster är det 16 månader och vi har alltid haft varandra och jag skulle inte byta det för allt i världen. Visst har mamma säkert slitit sitt hår i perioder men de tror jag att hon hade fått göra även om det hade varit 22 månader mellan oss.

    Du vet att barn som föds med så få månader mellan sig kallas pseudotvillingar? Du har gett Alice det närmaste en tvilling man kan få! Hur härligt är inte det!?

  27. Linda

    Håller helt med dig! Jag har en dotter som är 1,5 år och jag pluggar på universitetet. Då får jag ofta frågan om jag tänker skaffa ett till barn snart. Då brukar jag säga att helst vill jag bli klar med utbildningen. Då brukar jag få till svar att då blir ju din dotter 5 år och då kommer det skilja väldigt mycket mellan dem.

    Ååå blir så irriterad. Jag känner stor press när andra säger så för egentligen vill jag ha mina barn tätt. Men som det ser ut nu går det inte.

    Det är min familj och inte deras. Då får jag och min sambo bestämma själva hur vi vill göra utan att känna press från utomstående.

    Kramar

  28. Agnes

    Mellan mig och min storebror är det 1,5 år och det har funkat utmärkt för mina föräldrar att ta hand om två blöjbarn samtidigt. Alice kommer inte minnas något annat än att hon alltid haft ett syskon, så skit i dom elaka kommentarerna! Jag tycker ni gör helt rätt!

  29. Angelica

    Vilket bra inlägg! Vi är vuxna människor och klarar väl av att planera och styra hur vi vill leva. Jag tycker inte att någon kan eller ska lägga sig i ert val. Jag har tvillingar som snart är åtta månader och det är underbart att se vilket utbyte de har av varandra redan idag och det kommer att bli fantastiskt när de blir lite större. Visst är det jobbigt för oss och det kommer säkert stunder då det kommer att vara jobbigt för er men vad roligt de kommer att ha tillsammans. Jag tror verkligen inte att Alice kommer att ta någon ”skada”. Grattis igen och njut!

  30. Lena

    Men suck att folk alltid måste kommentera andras val och ha en åsikt, uppenbarligen har ni gjort ert val och ni är överlyckliga över ett syskon. Alice kommer älska att ha en bästa kompis i huset 🙂

  31. Emmy

    Jag håller med om att ni inte ska behöva försvara och förklara ert val. Utan att känna er tror jag att ni kommer klara det galant. Det är ju ert val, något ni själva vill och varit inställda på. Jag säger bara go och gläds åt er till den kommande lille familjemedlem! Lycka till och kram på er 🙂

  32. Frida

    Blir så ledsen när folk ska lägga sig i andras val och ickeval. Känns som man SKA skaffa syskon och det är inom när det andra barnet är mellan 2 och 3 år. Innan dess är för tidigt och senare är för sent. Men en graviditet är ju inget man planerat utan det sker när det sker, tidigt som sent.

    Har själv en 5 månadets och är sååååå sugen på syskon. Hade dock en tuff graviditet och väntar av den orsaken. Jag vill vara stark och redo innan jag blir gravid igen.

    Lycka till med lille skutt. Ni är fantastiska föräldrar och det kommer gå utmärkt.

  33. Emma

    Så sant! Tänk om alla kunde lägga den energin på sitt eget i stället för att lägga sig i andra. Vi vill också ha syskon till våran 1- åring och hoppas på att det snart blir ett plus. Men redan nu kan jag höra att många kommer säga ”oj redan”! I mina ögon är det inte redan utan helt perfekt för oss och vår önskan. Så mycket fint era kommer få uppleva tillsammans som nära syskon och det där med att det första barnet måste få all uppmärksamhet av föräldrarna innan syskon är bara tröttsamt, barn nummer 2 då? De kommer aldrig få vara ensam ut det perspektivet. Kramar