Innan jag fick barn hade jag ingen aning om att det fanns åsikter om att ge sitt barn välling. Nu har jag förstått att det finns rätt många som inte ger sina barn det och aldrig skulle göra det heller. Jag ska sätta mig in i det nu när A närmar sig sex månader, ett steg i taget liksom, man kan ju inte ha koll på allt innan de är i den fasen av mat.
Ger du ditt barn välling? Och gör du inte det, varför har du valt bort det? Jag har förstått att det nästan bara är i Sverige som barn får välling och dessutom äter det länge? Kommentera gärna hur ni valt att göra i er familj och varför ni gör så. Och som vanligt tycker jag att det är upp till var och en hur man vill göra med sitt eget barn, vi har inte bestämt än hur vi ska göra.
/Angelica
Båda mina har fått välling, båda slutade i våras då 4.5 och 2,5 år. Tacksam att dom fick i sig det lilla extra då båda varit små i maten. Inga problem att sluta, sa bara att den var slut! Testade en period att sluta men det gjorde ingen skillnad på matfronten, så vi körde på med välling på kvällen!
Jag önskar att mitt barn skulle vilja äta välling, då kanske han skulle sova hela nätter? Vi har försökt med olika märken, olika sorter, olika nappflaskor men han totalvägrar.
Han har ju fått mjölkersättning sen han bara var någon vecka, så vi bytte helt enkelt till 2:an när han var kanske 7 månader eller nåt.
Jag har läst på lite om detta men inte överdrivet mycket. Vi kokar egen gröt till våran son och ger han inte välling. Vi järnberikar gröten med krossat paltbröd (är som knäckebröd som jag mal i matberedaren) och ger något fruktmos till så att järnet bättre tas upp (C-vitamin). Aprikospuré har jag läst många tipsa om och kokat själv men just nu föredrar han äppelmos. Har vägt och räknat på den gröt han får och den innehåller 3,6 mg järn per portion. Anledning till att BVC ofta tipsar om köpe-välling och gröt är att den är järnberikad.
De jag inte gillar med köpegröt/välling är att det är maltodextrin i endel samt skummjölkspulver mm, den köpegröt jag provat är väldigt söt trots att den är osockrad. Sonen tar dessutom inte flaska så då blir de ingen välling men tror att gröt och vällning är väldigt lika bara olika konsistens. Har helammat honom och ammar fortfarande mycket (han är snart 8månader) och nu känns de bara onödigt att lära han ta flaska utan vi går direkt på pipmuggar.
Jag vill överlag försöka göra de mesta i matväg själv till sonen eftersom jag och hans pappa är noga med vad vi äter, vi vill äta svenskt och gärna ekologiskt och tex Sempers barnmat produceras i Spanien. Sonen har dock fått prova lite olika ekologiska burkar för att vi ska hitta nått han gillar och nu har vi hittat några smaker han gillar så då lagar jag samma själv, Semper har nämligen recept på hemsidan för de olika maträtterna 🙂 Vi är dock inte nitiska, ska man bort lite längre så är de ju smidigt med färdiga matburkar som inte behöver kylförvaras samt färdig gröt att blanda med vatten alternativt den färdiga gröten på ”squeezepåse”. Kan va svårt att koka egen gröt på hotellfrukost mm.
Ett problem som ibland kan bli med barn som gillar välling mycket är att de vet att om de inte äter mat så får de välling istället och de blir en ond cirkel, de är iaf min mammas erfarenhet som jobbar med barn.
Hoppas ni hittar ett sätt som passar er familj!
Såhär säger Sepmer:
”Fråga: Kan välling göra barnet glutenintolerant?
Svar: Nej. Våra vällingar för de minsta barnen innehåller inga andra cerealier än havre. Det råd som finns är att man ska introducera gluteninnehållande livsmedel när man fortfarande ammar, för amningen ger ett visst skydd mot utveckling av glutenintolerans. Det kan man göra med exempelvis gröt.
….
I våra vällingar ingår maltodextrin, vilket är en väl utprovad ingrediens. Maltodextrin är en kolhydratkälla från majs, som består av delvis nedbruten majsstärkelse där kolhydrater med olika kedjelängd ingår; från mono- till oligosackarider. Maltodextrin används i välling för att ge en för barnet optimal balans mellan kolhydrat, fett och protein. Maltodextrin har inte en uttalat söt smak, det är inte därför maltodextrin är med som ingrediens. Det vi menar med att den är optimal är att det är en stärkelse som ger en balans mellan konsistens och rätt näringsvärde enligt gällande lagstiftning när det gäller kolhydrat, fett och protein utan att bidra med för mycket enkla sockerarter. Det är också en stärkelse som magen har lätt att bearbeta och därför är den lämplig och väl beprövad i barnmat.”
Lägger ingen värdering i det, försöker själv bilda mig en uppfattning. Vet dock att det finns många åsikter och inte alla är baserade på vad som faktiskt är objektiv fakta, utan ibland på vad man själv har för uppfattning om exemplvis kolhydrater. Därför är jag skeptisk mot att slaviskt tro på sånt som skrivs av kolhydratshatare (såsom Barnmatsboken, författaren är ju en stor förespråkare av LCHF, och ingen forskare, – jag vill INTE sätta mitt barn på en diet). Vill samla fakta överallt så det blir mer nyanserat. Jag tycker exempelvis att Sempers fakta känns logisk, å andra sidan vill de såklart sälja sina produkter. Men all barnmat är hårt kontrollerat så jag tror inte att de bara hittar på.
Palmolja finns för övrigt inte längre i välling och barnmat.
Svårt det där, för man vill ju hitta balansen i maten. Men att påstå att all välling rakt av är full av mjöl och gluten tycker jag bara är hitte-på.
Står ju dock klart och tydligt att 6-månadersgröten innehåller vetestärkelse. http://www.semperbarnmat.se/ny-mild-havrevalling-5liter
Absolut, men den är inte ”full av gluten” som vissa påstår. Inte vad jag kan se i alla fall. Litegrann finns, men det finns ju gluten i många andra livsmedel också, så att just välling skulle vara så mycket värre förstår jag inte riktigt. Det förs inte samma diskussion om pasta eller mackor liksom.
Det är väl mängden välling som svenska barn dricker skulle jag tro, två flaskor motsvarar ju nästan 6 dl. Samt att många får barngröt utöver detta. Pasta och mackor äter nog de flesta småbarn bara små mängder av. Som sagt har jag själv gett välling åt mina barn, det är enkelt, smidigt etc, men i och med att Sverige (och Finland) har högst förekomst i världen av typ-1-diabetes (och att det ökar!) blir man ju orolig när ny forskning nu visar på samband mellan detta och gluten. Och då är det väl främst vällingen som skiljer oss från andra länder, även om solljus (D-vitamin) infektioner, och andra faktorer också verkar vara inblandade.
Jag tycker likt dig, att det är viktigt med både källkritik och att hämta fakta och information från alla olika läger innan man fattar ett beslut, för oss fick barnmatsboken vara en av dessa källor TROTS att jag aldrig skulle få för mig något så dumt som att sätta mitt barn på någon som helst diet. Dock är det många utöver denna bok som är oroliga för mängden välling vi ger våra barn, och de ämnen köpevällingen innehåller. Jag tycker att det är viktigt att ifrågasätta den rådande normen kring att välling är något som våra barn behöver, och att alla kort ligger på bordet när man som förvirrad förälder står vid hyllan med barnmat på affären. Jag tror absolut inte att alla barn som dricker välling far illa, blir överviktiga eller sockerberoende, jag tror ganska stenhårt på att alla föräldrar gör det dom tror är det absolut bästa för sina barn. Men okunskapen är ofta stor och det kan ofta behöva tillföras ett nytt perspektiv till diskussionen här i det vällingfrälsta Sverige, så att alla kan ta ett övervägt beslut för sig och sitt eget barn.
Här kommer några exempel på välling som innehåller palmolja som säljs i butikerna idag: sempers mjölkfria välling, nestlés mild fullkornsvälling, nestlés fullkornsvälling, nestlés låglaktos majsvälling, EnaGo mjölkfri välling. Kan även finnas i många fler vällingar / barnmatsburkar då den ofta bara benämns som vegetabilisk olja.
Ja du, frågan om vällingen eller inte välling är för mig en konstig diskussion. Vi har fem barn i åldern 2.6 år till 19 år, alltså ett ganska stort ålderspann! Under dessa år med barn är det sedan sista föddes som det har blivit en stor diskussion om vällingens vara eller icke vara! För oss har valet varit enkelt men vi har under alla barn småbarnsår märkt att vissa valt att inte ge sina barn välling eller väntat över 10 månader med att ge. De flesta av dessa barn som väntat eller inte alls fått välling har gluten diagnos. Våra barn har vi gjort lite olika med när de startat med mild havre välling, de har varit 3, 4, 6 och 6 månader när de börjat och ett av barnen åt ingen välling alls. Slutat har de gjort på egen vilja vid 1.6, 2, 4 och en äter fortfarande välling vid 5 års ålder. Meningen var att 5-åringen skulle sluta vid 4 år men han gick ner i vikt från sina futtiga 15 kg till 12.7 kg så vi blev rekommenderad att börja igen av BVC. Han vände fort i vikt och vi har bestämt att han får dricka så länge han vill själv! Jag eller rättare sagt vi ser inget fel i att de har drukit välling, de har inga allergier, är normalviktiga och har alltid följt sina egna kurvor, förutom 5 åringens dipp i vikt. Jag dömer ingen som ger eller inte ger välling, det valet måste man själv stå för. För oss har det varit naturligt att ge som morgon och kvällsmål om barnet själv efterfrågat/behövt det. Ser egentligen inte att det är skillnad mot att ge en grötportion, flingor och fil eller macka och mjölk. Barnet blir mätt av alla dessa saker!
Jag kokar egen välling till vår son 🙂 den är glutenfri och är gjord på bovetemjöl, vatten och havremjöl, smaksatt med kanel eller kardemumma. Jag gör 2 liter i taget, förvarar i kylen, jättesmidigt! Man vet verkligen precis vad där är i! Havremjölken är ju vitamin och kalciumberikad och han äter vanlig mat och frukt så man behöver ju inte oroa sig att han inte skulle få i sig allt han behöver. Återigen, jättesmidigt! 🙂
Här försökte vi ge välling men det gick inte alls hem. Bebis fick kväljningar och var allmänt förstörd så vi försökte inte ens nåt mer. (dessutom sover han som en stock på ersättning och han får i sig viktiga ämnen via ersättningen så vällingen behövs verkligen inte. Tänker att då kan man ju fortsätta ge ersättning istället? hatar verkligen inte vällingmänniskor, folk gör som dom vill helt enkelt!)
Kika på det här innan ni bestämmer er, http://www.semperbarnmat.se/inspiration/myter-om-barnmat .Finns många myter om barnmat/välling som inte är sanna.
Hoppas det hjälper er!
Kram
Jag är varken för eller emot välling, finns ingen välling där jag bor men anser att alla får göra vad som fungerar bäst med deras barn.
Däremot känns det lite knasigt att lita på vad tillverkare av välling påstår. Inte särskilt tillförlitliga källor eftersom de enbart förlorar på att säga något negativt om de egna produkterna.
Håller inte med. Barmat är otroligt hårt kontrollerat, så jag skulle nog säga att man visst kan lita på vad tillverkaren säger. De kan inte påstå att deras mat innehåller eller inte innehåller saker som inte stämmer, de hade inte fått sälja sina produkter då.
Nja, lika lite som jag skulle lita på exempelvis Kostdoktorn eller dylika lchf-anspråkare så litar jag på tillverkaren.
Ja barmat är strikt reglerat i Sverige (det är det inte flertalet västerländska länder) men eftersom det många ggr finns forskning som pekar åt båda hållen så tillförlitar sig de givetvis på mer etablerad forskning. Inget direkt fel med det, tycker att det går lite för långt när det är nya rön varje vecka. Däremot ska man komma ihåg att när det gäller något som är så väletablerat i en kultur, såsom välling är i Sverige, så ska det mycket till innan rekommendationerna ändras.
Leker jävulens advokat här eftersom jag inte nödvändigtvis anser att rekommendationerna bör ändras. Å andra sidan är det viktigt att kunna titta balanserat på olika källor.
Vi har erbjudit både ersättning och välling för att pappan skulle kunnat ta någon kväll eller natt. Men han har ratat båda två. Han har väl druckit kanske 2 flaskor ersättning när han var typ 1-2 månader för vi trodde inte han fick i sig tillräckligt med bröstmjölk. Men sen blev han nöjd och amningen har funkat så bra så vi gav upp med att försöka lära honom dricka något som han inte tycker om. Nu är han 14 månader och det känns typ sent att introducera nu, när det inte verkar behövas. Plus att vi fortfarande ammar lite på nätterna och vid sövning så det har aldrig känts nödvändigt.
Ja, det är inte lätt som förstagångsförälder i välling/grötdjungeln… Många pratar om övervikt i samband med välling men jag tror att det viktiga är att (som med ALL mat) att det ges med måtta. Jag tror att det är fullt rimligt att följa rekommendationerna att max tre mål om dagen får bestå av gröt eller välling och då klarar sig barnen alldeles utmärkt utan att bli överviktiga av välling. Tror liksom inte att det är vällingen som är boven i dramat, utan hade man inte gett välling då hade det väl varit någon annan mat..
Hur som helst. Vi ger vår snart 11-månaders välling en gång om dagen, innan hon ska sova. När vi slutade amma vid 8 månader gav vi först ersättning men hon sover bättre på vällingen. Gröt till frukost, välling till kvällsmål. Inga konstigheter tycker vi, och är det så att hon är sjuk och inte vill äta så funkar oftast välling.
Men många har såklart åsikter i ämnet… Jag och min sambo bestämde oss för att när det gäller föräldraskapet och mat att 1. inte googla 2. välja några referenspersoner som vi litar på och kan prata med detta 3. tacka för alla goda råd och sen göra vad vi vill utan att nödvändigtvis diskutera med mor och farföräldrar (bland annat) som gärna vill ha åsikter/lägga sig i hur och vad vi gör. Om det här med välling är en het potatis så är det inget mot vad socker eller tvtittande är 🙂
Vår son äter ALLT utom just välling… Så till frulle och kvällsmål får han gröt, det gillar han väldigt mycket (i övrigt äter han burkmat och bröstmjölk). Men det hade varit smidigt att kunna ge en flaska välling vid nattning t.ex. när amningen ska trappas ner.
För mig känns det viktigt att ha koll på vad jag stoppar i mitt barn. Välling är en sådan produkt som är väldigt svår att hitta utan massa konstiga tillsatsämnen. Vårt beslut att hoppa över välling kom när vi läste ”barnmatsboken” av Monique Le Roux Forslund. I många vällingar finns ämnet maltodextrin, rena kolhydrater, som förutom i välling ofta används av exempelvis bodybuilders för snabb återhämtning. Maltodextrin är beroendeframkallande och gör många barn rent fysiskt beroende av välling vilket kan vara en av förklaringarna tillatt vi i Sverige har så många så kallade ”vällingbarn” som vaknar och behöver välling på nätterna långt upp i åldrarna. Det är ingenting jag vill utsätta mitt barn, eller min familj och vår nattsömn för. Många köpevällingar innehåller dessutom palmolja som är något av det vidrigaste man kan konsumera ur miljösynpunkt. Man klarar sig utan välling i alla andra länder förutom Sverige, ett bevis på att det varken är nödvändigt för dig eller ditt barns välmående. Såhär skriver facebooksidan matfusket om välling:
”Sempers välling innehåller bland annat fyllnadsmedlet maltodextrin som är en extremt snabb kolhydrat extraherad ur majs eller vetestärkelse (vilket kan skapa en tidig glutenintollerans). Det framställs genom en kemisk process där man genom hydrolys framställer ett aningen sött och smaklöst vitt pulver. När pulvret är färdigt i sin rena form tillsätts det i processad mat som bland annat chips, läsk, godis och välling(!).
Troligtvis tillsätts Maltodextrin för att den är extremt billig att framställa och ger barnet ett snabbt ”kolhydratsrus” och vilja ha mer, men som funktion i riktig mat eller dryck har den ingen vettig funktion. Maltodextrin påstås av flera kostrådgivare även vara beroendeframkallande och något som kan leda till sockerberoende i ung ålder. Vi hittar även bland ingredienserna palmolja som det behövs skövlas regnskogar för att producera, samt emulgeringsmedel (veg. mono- och diglycerider). Låter det som något man vill ge det käraste man har? Vi skriver inte det här för att skapa en obehagskänsla eller dåligt samvete, utan vi vill öppna debatten och ifrågasätta om vi verkligen behöver det här.”
Intressant. Kände jag inte till. Tack.
Egentligen handlar det om gluten. Nya studier har visat att introducera gluten tidigt och en stor mängd, kan öka risken för glutenintolerans. Det kan vara bättre att vänta till efter 12 månader. Egentligen inte så konstigt tycker jag. Livsmedelsverket kommer säkert att ändra sina råd angående glutenintroduktion så småningom. Tänk så länge tallriksmodellen ansågs vara rätt och nu har livsmedelsverket äntligen erkänt att det var fel rekommendation. Finns så mycket bättre råvaror att ge sina barn än hälla i dem mjöl som välling och barngröt är.
http://www.kostdoktorn.se/nya-sakra-studier-raden-om-gluten-till-smabarn-behover-andras
Först och främst, jag är ingen vällinghatare utan har full respekt för alla som ger sina barn det. Men då du efterfrågar hur vi, dina läsare resonerar i ämnet, så har jag sammanfattat anledningarna till att vi inte ger det. Min dotter fick ersättning från att hon var ett par veckor. När det väl närmade sig med att börja med välling tyckte jag att det kändes onödigt eftersom vi redan höll på med nappflaskor och dessutom åt hon gröt. En annan sak är detta med välling och tandborstning. Det kändes som om det eventuellt hade kunnat bli jobbigt att få till tandborstning efter välling. För vår del tror jag den viktigaste anledning till att vi aldrig introducerade det var att när vår dotter åt mer riktig mat (typ 7 mån, kommer inte riktigt ihåg) ville vi äta gemensam middag alla tre och då slippa att äta kl. 17 för att sen hinna klämma in välling kl. 19. Nu äter vi vid 17.30 – 18-tiden så hinner vi leka/busa eller bada innan hon somnar kl. 19.
En sista grej, vem gillar att somna proppmätt? Förutom en liten spädis möjligtvis 🙂
Sover hon sen hela natten utan att ni behöver mata henne? Låter ju toppen i så fall! 🙂
Har gett mina två barn välling, men med tredje barnet kommer jag att ge glutenfri majsvälling för att minska totala mängden gluten. Trappar upp gluten som vanligt under pågående amning vid 4-6 månader, och kommer ge gröt med gluten, samt vanlig mat, pasta och så. Detta enbart för att minska risken för barndiabetes. Se länk: http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/gluten-okar-risken-for-diabetes-typ-1
Ger man ersättning istället för amning finns det ju ingen anledning att byta till välling, som ju innehåller samma saker som ersättning + mjöl.
Jag fattar inte hur man kan bli så upprörd över att man ger sitt barn välling det finns väl mycket värre saker än välling man ger sina barn. På BVC sa de att välling är järnberikat precis som gröten som är gjord för små barn. Så att det därför är bättre att ge än ersättning på kvällarna. Jag tycker barnet annars visar vad den vill. Vår stora kille drack välling från ca 6 månader till 1 år och 3 månader, en flaska på kvällen. Då visste man att han fick i sig både vätska och näring. Vår lilltjej på 1 år hon har vägrat välling och dricker babysemp 3 på kvällarna. Det funkar det också. Hon växer och sover på nätterna.
Jag tycker inte man behöver lägga så stor vikt i vad andra tycker utan göra det som blir bäst för barnet och det som man själv tror på.
Jag har också behövt ta åsikter om mitt barns vällingätande, och jag var själv emot då jag läst att risken för övervikt ökar om barnet får välling. Men med en väldigt lång, stor, stark kille som varit tidig i utvecklingen med nästan allt utom viljan att äta mat så började nätterna krångla vid 6 mån. Från då till 9-10 månader vaknade han varje timme och bara skrek på nätterna och ville krama mig. Jag slutade då kvälls/morgon/nattamma och han fick istället välling till natten och en gång till om han vaknar och är hungrig. Nu får alla sova igen. Han får nu gröt, en halv burk barnmat, plockmat och även 180 ml ersättning 3 ggr om dagen + sin välling och jag har svårt att se hur det skulle skada honom.
Jo att det finns olika åsikter har jag blivit varse om på sistone. Diskussioner gällande välling är riktigt hatiska på sina ställen det tycker jag är hemskt för hade det varit farligt för barnen så hade det ju inte existerat, sen är ju allting mer eller mindre bra liksom.
Vi är dock på vällingsidan. Vi har en kille som varit stor sen första början och har haft väldigt svårt att bli mätt och nöjd med ersättningen så när det blev ok för bvc så började vi successivt byta ut en del måltider mot välling (dvs morgon natt och kväll.
Nu är vår grabb strax över året och håller på att komma på att han har en egen vilja och då är det en del tillfällen på dagen som fått ta mer stryk än andra, t ex måltider. Han vill helt enkelt inte ha maten, litegrann funkar och sen är det tvärstopp. Ger vi då flaskan så funkar den. Visst skulle vi kunna göra som en del föreslår och ”svälta” vårt barn tills han är hungrig och äter men jag tror inte på den metoden. Och jag vägrar förknippa måltider med bråk, måltider ska vara nåt positivt. Det är ju bara i perioder, just nu har han en period när han äter jättefint igen.
När vi var på gran canaria så hade han över 39 graders feber och var förkyld. Ingen mat funkade men välling gick ner. Likadant där tycker jag att det funkar suveränt och då vet jag dessutom att han får i sig vätskan.
Hoppas era vällingfunderingar löser sig 🙂
Jag ger inte mitt barn välling för hon vägrar. Men nu när jag läst på mer så kommer jag inte ens pröva med nästa barn. Det är ju inte särskilt nyttigt samt att det ger barnet bukfylla. Det finns ingen mening liksom.