Angelica Lagergren

Fem tips för blivande pappor under en förlossning

IMG_9586.JPGJag fick frågan i en kommentar på min förlossningsberättelse om jag inte kunde ge mina och Angelicas fem bästa tips på vad ens icke-födande partner kan göra och bör tänka på under förlossningen. Utan inbördes viktighetsranking, men hyfsat i förloppsplacering.

  1. Gå en profylaxkurs. Detta borde faktiskt ingå i vad som erbjuds varje blivande familj, gratis! Vi gick Babyz.se ”Trygg att föda”-kurs med Carina Rylander och det var en av de bästa sakerna vi valde att göra inför förlossningen.
  2. Det är den blivande mamman som väljer när ni ska åka in. Det är inte på din plats att säga saker som ”Det ser ut att göra jätteont”, eller motsatsen ”Så farligt är det väl ändå inte”. Sätt dig själv till att jobba istället; Klocka sammandragningar, massera din partner om hon vill det, rör henne inte om det är det hon vill, värm vetekudde, hämta vatten. Kort sagt gör det hon önskar.
  3. Följ ”planen” som du och din partner har kommit överens om innan. Avviker något så är det du som tar alla eventuella samtal med personal om vad som inte fungerar och se till att det rättas till. Klickar inte din partner och barnmorskan, be om att få byta men gör det snyggt utanför rummet.
  4. Hjälp till med andningen. Du kan inte ta bort hennes smärta men du kan få henne att fokusera på andningen istället för att låsa sig själv i smärtan. För mig och Angelica räckte det med att jag drog ett högljutt andetag in genom näsan och ut genom munnen för att hon skulle komma ihåg andningen.
  5. Enbart positiva ord. Ord som ”nej”, ”smärta” och ”kan inte”, hjälper ingen. Varje sammandragningen är ett steg närmare er dotter/son. Orden ”Ja”, ”Bra” och uppmuntranden som ”Vad duktig du är” är precis vad den födande mamman behöver höra. Negativa saker tar man utanför förlossningssalen (om det behövs).

Den här listan kan göras mycket längre, men detta är mina ”topp 5”-stalltips från en enbarnspappa.

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kajsa

    Hej!

    En toppen lista! Vi fick vårt andra barn den 4/9 och instämmer helt med din lista om vad jag önskade från min man! Han va underbar under hela förlossningen och fick hålla lustgas inen hand, och en näringsdryck i andra, han lärde sig snabbt om det var lustgas/vätska eller andningshjälp jag behövde. Även när krystvärkarna började så han kunde plinga på klockan! Jag kunde inte varit mer nöjd! 3h och 9 minuter från start tills vårat andra underverk kom ut❤️

  2. Camilla

    Bra tips! Ska be killen läsa igenom det. Ursäkta tjat men hoppas fortfarande på ett inlägg om eftervården på bb och vad ni tyckte om Danderyd. Snart dags för oss att föda där och vore intressant att läsa vad ni tyckte 🙂