Sprallis är så söt att jag skulle kunna äta upp henne. Eller så undersöker hon om jag har några hål i tänderna på bilden. Eller så skriker jag för att härma henne… Det får vi aldrig veta, hehe.
Nu ska jag och Alice iväg och träffa andra mammor och bebisar. Vi är med i en mammagrupp på BVC, förra gången (första träffen) dök det dock bara upp två mammor och deras barn. Jag hoppas att det kommer fler idag! Idag ska vi prata om smakportioner, som man tydligen kan börja med när bebisen är fyra månader. När började ni med smakportioner till era bebisar? Vad fick de då? Hur reagerade de? Jag tycker att det ska bli superspännande att låta Alice smaka på till exempel mosad banan.
Stefan är dessutom peppad på att laga Alice mat själv och frysa in i små kuber. Det får han gärna göra! Jag lär ju bli som Mickan i Solsidan som har med mig burkmat till Sprallson när vi är ute på vift, haha. Men jag tycker inte att man är en sämre mamma eller pappa för det. Idag finns det ju massa bra och ekologiska alternativ på burk.
/Angelica
Var försiktig med mosad banan! Är det farligaste när det gäller att sätta i halsen och kvävas, för deg är så ”mjukt” och kladdigt att det är svårt att hosta upp! Såg någon skrivit om salladsblad, det är livsfarligt för små barn då deg finns ett ämne i salladen som blir giftigt för dom. Bara å googla om du vill veta mer 🙂
För alldeles för många lyssnar inte på sig själva, de lyssnar på vad BVC rekommenderar och gör så eller vad andra mammor gör. Ifrågasätter inte eller följer sitt eget barn. Därför tror jag att såna ”råd” ibland kan ställa till de. Jag är helt hundra att inga barn far illa av att börja med smakportioner i den åldern men ibland (alldeles för ofta) tror jag många föräldrar ”bara gör” för att de är så
Expertisen ser ut. I detta fall BVC sköterskor vilket jag även tror du lyssnat till eftersom du säger att du började ge dina barn smakportioner i den åldern för jag tror inte de är något man kommer på själv om de inte diskuteras utifrån om allt annat med mat (amning/ersättning) fungerar som de ska. Jag tror inte heller att min mamma tänkte till när jag föddes på -80 talet och man alulle bara matas var 4e timme för de var de experterna (BVC) rekommenderade då på samma sätt som de idag rekommenderar att man ska börja smakportioner vid 4 månader.. Och BVC är trots allt den förlängda armen av de expertråd socialstyrelsen anser vara de ”bäst” mest vetenskapliga råden som finns just för den tiden.. Men hur babys och barn ätit har i alla tider varit en föränderlig kunskap utifrån olika generationer och i dagsläget är de generella att vi ska introducera våra 4 månaders i smakportioner för att de ska Sensibiliseras för att ”våra experter”/forskare/barnläkare anser att det är bästa sätter att minska födsloämnes allergier.. Och som sagt i och med detta tror jag många föräldrar bara lyssnar och gör som sin omgivning utan att ifrågasätta och lyssna på sin magkänsla. Sen anser jag verkligen inte att någon föräldrar är en sämre förälder än en annan oavsett vilket beslut man tar i frågan men jag tror att de är föräldrarna som ska ta beslutet när man börjar och inte bara falla in i normen och ge de från 4 månader bara för att ”så säger man på BVC”
Så istället ska de lyssna på… Dig?
Mitt barn har varit väldigt intresserad av vad vi vuxna ätit från väldigt tidigt ålder, och följt gaffeln med blicken och suttit och gapat som ”kan inte jag få smaka?” 🙂
Eftersom han hade problem med magen fick han börja med katrinplommon vid 4 månader. Nu är han 6 månader och tycker att det där med mjölk är måttligt intressant och har redan bytt ut två mål mot mat istället.
Alla bebisar är olika! BVCs viktigaste roll är att stödja föräldrarna i deras val och vägleda de när de inte vet hur de ska göra.
Sen så är det bra för bebisar att få börja med gluten i små mängder innan 6 månader för att inte utveckla glutenintolerans.
Jag tycker du har lite tråkig ton när du skriver ”så istället ska de lyssna på… Dig?” Jag skriver ingenstans att jag har rätt eller försöker vara ett facit utan jag skrev utifrån hur jag gjorde och hur jag kände när de kom till att börja med mat för oss (mig och min son) och tillbaka får jag ett personligt påhopp? Är de verkligen rätt tycker du? Låt mig då klargöra lite saker om vad jag tycker!
1. Jag tycker ingen förälder gör varken fel eller rätt när de kommer till när de börjar med mat!
2. Jag tycker att man skall ifrågasätta vetenskapen (expertisen /BVC)
3. Man ska utgå från sig själv och sin magkänsla vilket inte alltid är så lätt som nybliven förälder eftersom man utsätts för en helt ny värld som det är att ta hand om ett barn. Framförallt vid första barnet.
4. Ett barns uppfostran är varken svart eller vit.
Sen så är de så jäkla trist att man som förälder som valt att göra ett annorlunda val ska ifrågasättas och behöva förklara sig själv. Inte konstigt att många föräldrar följer någon typ av ”social norm” som sätts upp oavsett om se är från mamma kompisar, BVC eller social media för gör man annorlunda/annars blir man ifrågasatt och påhoppad..
Jag blir alltid lite ledsen när jag läser om smakportioner från 4månader och de finns många experter som säljer att 4 månader är förtidigt tex Louise Hallin. Men
De beror nog mycket på om man vill avsluta amningen. Jag helammade min son till han var över 6 månader och allt han fick testa innan var vatten. När han sen började visa intresse så doppa jag fingret i min mat och han fick smaka, och så höll vi på länge.. Men jag älskade att amma och var väldigt nöjd med de, jag delammade till han var 13 månader. Jag kan tillägga att min son hade ont i magen (tror vi) och jag anser att kan man intw äta den mest maturliga maten (bröstmjölk) ska man inte börja med vuxen mat.. Jag kände direkt att börja vid 4 månader är vansinnigt och tack och liv hade jag en BVC sköterska som håller med mig och jag litade på min egen övertygelse med hjälp av henne och gav inte smakportion vid 4 månader.. Men i slutändan tror jag att mammor i Sverige (där vi hae bra mat och hygien runt maten) måste känns själv vad som känns rätt..låt bara ingen stressa dig att börja med smakportion innan du upplever arr Alice är redo och visar intresse
Men varför bli ledsen över det? Var glad att du kan bestämma hur du vill göra och låt andra bestämma hur de vill göra. Jag ammade i 1.5 år trots dessa små skedar med mat från 4 månader. Du behöver inte vara ledsen för min skull. Och expert är man på sitt eget barn. Jag har aldrig läst vad experter tycker om någonting och har fått ett gäng riktigt fina barn :).
För alldeles för många lyssnar inte på sig själva, de lyssnar på vad BVC rekommenderar och gör så eller vad andra mammor gör. Ifrågasätter inte eller följer sitt eget barn. Därför tror jag att såna ”råd” ibland kan ställa till de. Jag är helt hundra att inga barn far illa av att börja med smakportioner i den åldern men ibland (alldeles för ofta) tror jag många föräldrar ”bara gör” för att de är så
Expertisen ser ut. I detta fall BVC sköterskor vilket jag även tror du lyssnat till eftersom du säger att du började ge dina barn smakportioner i den åldern för jag tror inte de är något man kommer på själv om de inte diskuteras utifrån om allt annat med mat (amning/ersättning) fungerar som de ska. Jag tror inte heller att min mamma tänkte till när jag föddes på -80 talet och man alulle bara matas var 4e timme för de var de experterna (BVC) rekommenderade då på samma sätt som de idag rekommenderar att man ska börja smakportioner vid 4 månader.. Och BVC är trots allt den förlängda armen av de expertråd socialstyrelsen anser vara de ”bäst” mest vetenskapliga råden som finns just för den tiden.. Men hur babys och barn ätit har i alla tider varit en föränderlig kunskap utifrån olika generationer och i dagsläget är de generella att vi ska introducera våra 4 månaders i smakportioner för att de ska Sensibiliseras för att ”våra experter”/forskare/barnläkare anser att det är bästa sätter att minska födsloämnes allergier.. Och som sagt i och med detta tror jag många föräldrar bara lyssnar och gör som sin omgivning utan att ifrågasätta och lyssna på sin magkänsla. Sen anser jag verkligen inte att någon föräldrar är en sämre förälder än en annan oavsett vilket beslut man tar i frågan men jag tror att de är föräldrarna som ska ta beslutet när man börjar och inte bara falla in i normen och ge de från 4 månader bara för att ”så säger man på BVC”
Jag började med gröt. Finns från 4 månader. Nån sked då och då. Fick lite katrinplommon också för att förhindra hård mage. Annars blev det en liten sked då och då av det övriga familjen åt. Är idag 3 år och älskar all mat utom salladsblad :). Ett tips är att vänta lite med de sötare burkarna med frukt tills bebben fått vänja sig vid inte så söt mat. Finns en risk att de föredrar bara sådana godsaker annars (och det förstår jag) :). Jag lagade lite själv men mest blev det på burk .