Här kommer ett efterfrågat recept! Så goda och saftiga lussebullar med mandelmassa. Jag skippade apelsinskal i mandelmassan, och hade pärlsocker istället för mandlar på toppen. Här hittade jag receptet!
/Angelica
Saffransbullar recept
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 dl strösocker
2 krm salt
2 påsar saffran, (à 0,5 g)
14-15 dl vetemjöl, (840-900 g)
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör
1 st apelsin, rivet skal
Pensling:
1 st ägg
Garnering:
1 påse mandelspån, (50 g)
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, saffran och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
3. Riv mandelmassan och blanda med smör och rivet apelsinskal.
4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 40 x 30 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär rullarna i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler.
Perfekt, tack för receptet. Ska sätta igång bakningen snart 🙂