Angelica Lagergren

Borsta tänderna på barn efter välling eller mjölk

Nu behöver jag era tips. Igår fick vi en kommentar från en tandläkare om att Alice dricker mjölk innan hon somnar utan att borsta tänderna igen. Jag tog absolut inte illa upp, snarare tvärt om. Jag tycker att kommentaren var kanon. Jag hade så så så dåliga tänder som barn. Jag hade ofta hål och det där är väl ärftligt va? Jag fick lära mig på BVC av en tandsköterska att tänderna ska borstas efter välling/mjölk. Gör vi det? Nej! Varför? Det är ju bara en dålig vana.

borstatandernaDe där små rispuffarna förtjänar ju såklart att borstas noga noga. Det är svårt att borsta hennes tänder tycker jag. Hon biter på tandborsten eller kniper igen sin lilla mun. Vad har ni för tips? Hur ska vi göra tandborstningen ”rolig”? Och hur gör ni med era små som dricker mjölk eller välling, borstar ni efteråt? Kom med era bästa tips! Jag vet att vissa resonerar att det inte är så viktigt med tänderna nu eftersom det är mjölktänder. Jag håller inte med, jag tycker att det är urviktigt att lägga en grund nu för en rutin för Alices tänder.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Felicia

    Jag var barnflicka i tre år åt ett syskonpar (2 och 4 år från början) och det hände ibland att jag fick natta de. Till en början märkte jag att de inte gillade att borsta tänderna, ens med deras föräldrar men sen hittade jag på en liten dans/sång till och skojade till det hela. Så borstade man höger sida av munnen skulle man leka med höger arm och höger fot (det gäller såklart att barnet sitter ned på locket av toastolen eller en pall). Och med detta så äääälskade de att borsta tänderna till slut. De skrattade varje gång så de fick ont i magen på det bästa sättet. Och till slut så började de borsta sina egna tänder på samma vis, och till och med lyckades göra ett bra jobb. Så testa att ”leka till det” 🙂 Lycka till! 🙂 massor av kramar

    1. Felicia

      Hade faktiskt ett annat sätt också kom jag på nu, det var så länge sedan jag gjorde detta men vi brukade leta tandtroll. Så de fick sätta sig ned och öppna munnen stort så om jag såg ett troll skulle jag borsta tills det försvann, sedan när det var dags att borsta framtänderna bad jag de ryta som tigrar. Worked EVERY time 😉

  2. Helena

    Tandläkaren här igen
    Tandborstning är viktigt och ju tidigare man kommer in i rutinen desto lättare. Med två små barn själv vet jag hur krångligt det är. Allt går ju i perioder, från en vecka till en annan kan det gå lätt eller svårt. Och vad som fungerar eller inte.
    Sjunga, borsta på varandra (det kittlas så förbaskat när hon borstar i gomen bara), titta på mobilen (spel eller tandborstsång), jaga tandtroll, välja vilken tandborste och fungerar inget annat hålla fast. Det kan räcka att berätta att om vi inte gör detta nu måste jag hålla fast dig, så fungerar det ibland. Är det väldigt jobbigt kan man ju borsta den riktiga gången innan mjölk/välling sen dricka lite vatten och ta en snabbis med tandborsten bara. Tills den jobbiga perioden övergår i en annan fas.
    Det tar tid att utveckla hål, så bra att börja med goda vanor tidigt

  3. Maria

    Vi ger välling till vår tjej som är två månader äldre än Alice. När hon fick tänder borstar vi alltid efter vällingen. Vi gjorde då om rutinen att hon badar, får pyjamas, ny blöja och välling i vårt sovrum. Sen bär vi över henne till sitt rum och går ut. Så somnar hon av sig själv. Hoppas att det går bra för er att få in nya rutinen! Vi hade några gnälliga kvällar men sen gick det kanon!

  4. Elin

    Vi var på information om tänder på vårt BVC, då sa tandsköterskan att om man dricker välling innan läggning så kan man ge lite vatten i en annan flaska/mugg efter att vällingen har druckits upp, så sköljer man bort det mesta från tänderna 🙂

  5. Anna

    Jag blir smått galen av folk som säger att ”mjölktänderna tappar de ju”.
    För det första så får man hål i mjölktönderna löpet man större risk att få hål i de permanenta tänderna. Der beror på att hål får man av bakterier som man har i munnen, dessa bakterier ärver/får man av någon som smittar en dvs en föräldrar, mor/far-föräldrar, de överförs alltså när man pussas, delar gaffel, äter av samma mat osv och de bakterierna finns kvar i munnen trots att man ”byter” tänder.
    För det andra, mjölktönderna kommer i 0-3 års åldern och är totalt 20 tänder. Man tappar mjölktönderna i ålder 5-12 år. De permanenta tänderna kommer i åldern 5-14 år, detta betyder ju att man har mjölktänder och permanenta tänder samtidigt. Har man då hål även om de ät lagade i mjölktönderna så löper de ändå risk att ”smitta” till de permanenta tänderna.
    Och går det så illa att man måste ta bort en tand pga att hålet i den inte la lagas så löper man även risk av att de påverkar hur de permanenta tänderna sedan kommer så att man ev behöver ha tandställning senare.

    Tips då:
    Sjung en sång, samma sång varje gång tills slut lär barnen sig hut ”lång” sången är och får en tidsuppfattning om hur lång tid det tar.
    Håll fast barnet och borsta, skriker de så låt henne skrika.. Det går över. Har två barn och i perioder när de absolut inte vill har jag hållt fast de och borstat iaf.. Tandborstningen ska aldrig vara frivillig den ska göras!!! Finns inget annat.. Tycker ni det låter hårt? Låt mig fråga då om ditt barn behöver medicin för att Bli frisk får ditt barn då välja om
    Han/hon ska ta medicinen? Borstar man inte tänderna så leder de i längden till mycket smärta och obehag för barnet..

  6. Sandra

    Vi har alltid två tandborstar så barnen får välja vilken dom vill ha just den tandborstningen, det har funkat för oss. Sen pratar vi mycket om tandtrollen och att dom är jätte bra på att gömma sig så man måste borsta noga.

  7. Tandläkarstudenten

    Vi får lära oss att karies ej är ärftligt.
    Det är en munsjukdom som utvecklas genom att man äter mkt socker som då ger en selektion av kariogena bakterier. I kombination med att man inte borstar kan bakterierna sitta kvar på tandytan och bilda plack. När bakterierna sedan ”äter” socker som man stoppar i sig producerar dom syra som bryter ner tandsubstansen och ger hål. Även om sjukdommen karies inte är ärftlig utan förvärvad så ärver ju både Alice och Philip dina orala bakterier och vad jag minns så hade väll du aktiv karies som behövde excaveras nyligen? Så antagligen har de fått ärva en del kariogena bakterier som det heter. Det finns oxå en del andra grejer kopplade till kares, som exempelvis socioekonomiska faktorer, att man har utomeuropeiskt födda föräldrar etc. Mjölk är jättebra för tänderna, det vet du redan säkert, så det kan hon absolut fortsätta dricka.

    Jag ger min son som är lika gammal som Alice välling (som inte är så bra som mjölk) i samband med nedvarvning, sedan väntar vi 30 min o sen borstar vi m tandkräm. Det är bra att vänta eftersom vällingen ger en liten syra dipp i munnens pH vilket mjukar upp tandsubstansen. Det går inte alltid som en dans att borsta kan jag säga. Vi försöker kittlas, ”jaga trollen” o sen får han borsta på oss o på sig själv.

    Sorry för långt inlägg.

  8. Emma

    Min tandhygienist sa till mig att det inte är ärfligt med dåliga tänder utan att allt handlar om skötsel. Vet dock inte om det verkligen är så?! 🙂

    1. Anna

      Tandhygienist här!
      Kvalitén på tänderna är definitivt ärftligt. Har föräldrar och/eller syskon mycket hål som barn är risken högre att ens barn får karies. Däremot så är tandborstningen kombinerat med att man har en god kosthållning de som gör störst skillnad..
      Och för att förtydliga god kosthållning eftersom de lägg kan misstolka. Söta saker så som godis, läsk, saft, fikabröd, oboy, juice osv MAX EN dag i veckan. Undvika småätande.. Regelbundna matvanor och endast vatten och mjölk som dryck

  9. Sandra

    Jag har en 15 månaders och vår kvällsrutin består av att den som nattar går in i sovrummet med honom o lägger sig i sängen (han sover inne hos oss) o den som inte ska natta fixar välling o tandborsten. Sen får han vällingen o vi läser böcker sen borstar vi tänderna i sängen. Sen släcker vi och han lyfts över till sin spjälsäng. Funkar bra! Sen är det inte alltid man får borsta så mycket men det är en annan femma 😉 tack för en superbra blogg! 🙂

  10. Sofie

    Ett tips kan vara att ni under tandborstningen sjunger en sång. Lilla snigel brukar fungera som lagom lång trudelutt med båda verserna. Då kan man själv grimasera och borsta med lite inlevelse efter sjungadet vilket brukar va uppskattat.

  11. Anni

    Vår flicka dricker mjölk i samband med kvällsgröten och sen borstar vi tänderna. Hon fick första tänderna vi fyra månader och då hittade vi på en tandborstarsång ( egen text till gammal melodi). Vartefter hon fått fler tänder har vi bara börjat sjunga den flera varv. Funkar väldigt bra för oss. Vi brukar borsta medan hon sitter på pottan.

  12. Linda

    Hej!
    Vi har Elsa som är 11 dagar äldre än Alice. Elsa får välling i soffan och efter det är det tandborstning, blöjbyte och pyjamasdags och så gårviboch sover. Det svåraste med att borsta på Elsa är att hon inte gapar ordentligt utan biter gärna på tandborsten och sugerbort tandkrämen. Men vi säger gapa och så gör hon det en stund. Traggla, traggla! Har även hört att om de får problem med sina mjölktänder kan det gå ner i de ”riktiga” tänderna oxå

  13. Frida

    Vår son är 16 mån. Vi har som rutin att alltid borsta tänderna efter att han druckit sin kvällsvälling. Dels för att det känns bäst för tänderna men även för att vi inte vill att han ska förknippa och vänja sig vid att han alltid måste ha välling för att somna. Funkar jättebra för oss att göra såhär. Gällande själva borstningen så brukar han få hålla i någonting att titta på om han inte riktigt är medjörlig men det brukar funka rätt bra faktiskt. Stor kram för en toppenblogg!

  14. Ida

    Något som fungerar bra för oss på 2,5-åringen är att titta/lyssna/sjunga en tandborstsång samtidigt som man borstar tänderna. Finns flera olika på tex youtube.

  15. Felicia

    Alltså vi kämpar för att få igång den rutinen, glömd lätt bort. Men vår dotter är lika gammal som Alice och jag borstar tänderna tillsammans med henne, så får hon borsta mina medans jag borstar hennes lite. Hon tittar mycket på mig när jag borstar så jag gör övertydliga rörelser och nu efter ett tag så har hon börjat härma. Vi borstar inte så länge, utan slutar innan hon tröttnar så att det ska vara roligt inte tvång. Bättre än inget tänker jag. Nu när jag frågar om vi ska borsta tänderna så springer hon till badrummet, det e ju bra!

  16. Lina

    Måste erkänna att jag/vi medvetet gjorde valet att så länge vår dotter drack flaskan (och den tog hon också i sängen innan hon somnade) så fick hon borsta tänderna innan hon gick och la sig bara för att deg kändes så krångligt att borsta dom i sängen efteråt.. Men nu hade vi inte så lång period som det var så, för när hon var strax innan 1,5 år (i nov förra året typ) så slutade hon självmant med välling då hon bara spottade ut flaskan hela tiden så sedan dess har det blivit naturligt att hon borstar tänderna efter ett litet kvällsmål av typ smörgås/yoghurt/smoothie.

    Ang tips på att borsta tänderna, så det som jag tycker har funkat, men långt ifrån alla gånger!, är att jag borstar samtidigt och hon får borsta på mig när jag borstar på henne. Och att hon får säga aaaaaahhhh. Men ibland är det bara att ”tvinga” tyvärr.. Det måste ju bli gjort, även om det handlar om typ 3 sekunder de gångerna 😉

  17. Fanny

    Får man karies på mjölktänderna så löper man mkt större risk att får karies på de permanenta, sen om mjölktänderna blir dåliga så de tappas så kan käken minskas så de permanenta inte får plats sen, så handlar inte bara om rutiner

  18. Lena

    När jag passade min brorson när han var 1,5 år så lät jag honom först borsta och sedan fick jag. Förklarade klart innan vad det var som gällde. Har hört en annan som kört på att göra borstningen till en saga om tandtroll. Tex nämen där sitter ett tandtroll och käkar middag, den måste vi borsta bort! Och ja ens egna fantasi sätter gränsen om vad tandtrollen kan hitta på!! 🙂

    1. Jessica

      Jag läste också ett tips och att involvera tandtrollen i tandborstningen. Vi har borstat bort tandtroll två dagar nu och det har funkat jättebra! Från att ha bråkat och tvångshållt (Jepp, här borstas med tvång de dagar han inte vill) till att det är något roligt. Den enda nackdelen är att han har svårt att komma till ro för att han frågar om tandtrollen är ute i skogen för han ser dem där ute hela tiden 😛

      1. Linda

        Hahahahahaha! Samma här vi ”hotade” vår 2 åring med att ”om man inte borstar kommer tandtrollen ” och så knackade min sambo i väggen utan stt han såg det!! Det va inte riktigt meningen att skrämma lilleman och nu e han livrädd för tandtrollen men borstar gäääärna tänderna morgon å kväll efter han ätit välling i soffan

  19. Emelie

    Vi har samma dåliga vana här, att somna med flaskan är ju så bekvämt. Har tyvärr inget bra tips, efterlyser det själv. Tycker med dock att det är viktigt att ha vanan inne redan nu!

  20. Cecilia

    Vi borstar tänderna samtidigt som vår 1,5 åring. Då har han sett hur vi gör och härmar oss i rörelsen. Och när han har borstat tar vi över och då får han gapa och säga ”aaaaaaaaah” och sen ”iiiiiiiiiiiiiiiiiiiih”. Påminn varandra och få in det till en vana bara.. Hon kanske kan dricka mjölken i soffan innan läggning?

  21. Mari

    Med vår lille tjej som er like gammel som Alice drikker vi melk i sofaen foran litt tv eller en bok, så er det inn og børste tenner. Lenge var det helt forferdelig å gjøre det, men etter en periode med ”tvang” og skrik, gikk det over til at hun synes det er helt OK!

  22. Isabel

    hört att många blir hjälpta av att börja med eltandborste, finns ju roliga med Disneymotiv som spelar en melodi när man borstat klart ^^

  23. Mikaela

    Vår kille somnade alltid med vällingflaskan förr o då ville man inte väcka för att borsta tänderna igen trots att man egentligen kanske borde gjort det. Men han avskydde tandborstning och var väldigt svår att söva utan välling så för att få någon sömn valde vi den lätta vägen. Han blev lättare att borsta tänderna på när vi började med eltandborste. Den tyckte han var väldigt spännande.