Angelica Lagergren

Plastbanta med bambu till barnen

Philip och Alice fick superfina matset av min farmor i lördags. Philip fick det i doppresent och farmor ville att Alice också skulle ha ett set. Alice fick ett med fjärilar och Philip det här gulliga med en snigel.

FullSizeRender

FullSizeRender 2Setet är gjort av bambu och majs och är därför perfekt om man vill plastbanta hemma. Det innehåller inga gifter som BPA, ftalater och PVC. Jag tycker att det är svårt att rensa ut allt hemma som anses vara giftigt, så jag är superglad att barnen fick de här två seten i present. Jag googlade runt lite nu och hittade massa andra fina matgrejer i samma material. De som barnen fick kommer från ett märke som heter Virgel Kids och jag såg att det fanns här. 

Jag hittar inspiration till att giftminimera i hemmet i Johannas blogg, den är väldigt bra tycker jag. Men som sagt, jag tycker att det är dyrt/tidskrävande att rensa ut allt på en gång och jag känner liksom inget panik. Vi tar det steg för steg. Hur gör ni hemma? Tänker ni på att inte köpa plastgrejer som ni värmer i micron? Har ni rensat ut gamla plastleksaker? Eller struntar ni i det där? Kommentera gärna och kom med ytterligare tips på hur man enkelt giftminimerar hemma.

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Så bra och viktigt att plastbanta. Har själv inga egna barn än men köper gärna plastfria presenter till andras. Ett stort tips är att skippa matlådorna i plast. Finns många jättefina i glas och jag har själv de från Ikea. Just de håller tätt mycket bättre och lättare att göra rent.
    Annars vill jag också tipsa om Lapland ecostore, de har plastbantarkit och mycket fina saker 🙂

  2. Jenny

    Vi försöker undvika plast så gott det går. Jag hade tänket redan innan vi fick barn så vi har helt enkelt undvikit att köpa plastgrejer. Jag är ganska medveten överlag och använder särskilda hudprodukter, till största del ekologisk mat och bara torra servetter istället för våtservetter. Men det går ju inte till 100% och jag tänker att jag gör så gott jag kan och tänker inte ha nån ångest för den resterande delen!

  3. Sophie

    Så svårt, när sonen var i värsta gnaga-på-allt-åldern så försökte jag ta bort plastleksaker, och vi micrar aldrig i plast. Däremot får han dricka ur plastflaskor. Samma med solen, vi har varit väldigt försiktiga med solen då småbarn inte ska utsättas för direkt solljus, långärmade tunna skjortor och tunna byxor, alltid solhatt etc. Samtidigt måste man någonstans kunna leva också utan att vara rädd för precis allt, det är svårt att göra allt rätt men man kan väl försöka göra medvetna val iaf.. Ska han inte få springa runt naken på gräsmattan och känna friheten liksom? (Det här är ett återkommande diskussionsämne i vårt hem =)

    Skitsvårt verkligen!

  4. Mia

    Åh, har tänkt länge på det där. Har fått för mig att det är värmen som för att gift släpps, därför får mitt barn inget varmt på plast (aldrig micrar plast osv), men hon får välling i plastflaska pga för tung för hennes tycke att dricka ur glasflaska. Dock värmer jag bara vällingen lite grann, om det skulle göra nån skillnad..????
    Vill gärna använda med glas/bambu i maten. Leksaker blir dock supersvårt? Dockhuvuden? Bollar? Duplo? Vissa böcker?
    Hur gör en med allt det?

  5. Johanna

    Hej! Vad glad jag blir både över att du plastbantar, blir inspirerad och för länken =) Behöver verkligen få blogginspirationen tillbaka igen och nu vips så blev jag så glad så jag skrev ett inlägg. Massa kramar till er finisar!

  6. S

    Åh detta är lite av en hjärtefråga för mig! Vi har nästan ingen plast hemma. Leksaker har vi i trä, tyg & naturgummi! Giftfria pennor & fingerfärg! Tallrikar, muggar & bestick i bambu! Nappflaskor & drickflaskor i glas! Viktigt att tänka på är att inte ha en madrass i barnsängen av skumgummi, den är hemskt giftig & släpper ifrån sig mkt gifter, vi har köpt en madrass till spjälsängen på grön interiör på nätet! Napp har vi i naturgummi också! Filtar & täcken i eko bomull! Vi köper mkt på laplandecostore.se, tycker den är väldigt bra! Vi har även plastbantat köket, matlådor i glas, bunkar i bambu, slevar i trä mm.
    Det farliga med plast i hemmet är att de läcker gifter som lägger sig som damm i huset & barn som kryper runt i det & andas in det hela dagarna kan ta skada av det på flera olika sätt, bl.a. Är det hormonstörande, vilket gör att det kan bli svårare att bli gravid. Tycker detta ämnet är så viktigt & intressant! Kram

    1. S

      Just det, vi har inga våtservetter utan kör med torra som vi blöter & ibland tar babyolja! All babyolja, schampoo till både barn & vuxna, tvål & hudvård, deo mm köper vi från Maria Åkerberg! Giftfritt & eko!

    2. Linn

      Vad spännande! Jag är född – 91 och önskar att man visste lika mycket då som nu. Jag har endometrios som man tror beror på diverse miljögifter, bl.a. plast, vilket har skapat en hormonstörning hos mig. Har plastbantat köket sen jag fick diagnosen iallafall, har matlådor och vattenflaskor i glas och stekspadar osv. i bambu! Kommer verkligen att tänka på detta sen om jag har turen att bli gravid någon gång! Du S som verkar kunnig, vet du vart och hur man kan ta reda på mer om detta? Tycker i regel att det skrivs relativt lite om det! Kram!

  7. Laura

    Det där med plast är lite av ångest för mig med. Man skulle ju verkligen vilja ha stenkoll på allt man har och rensa bort det dåliga, men det är lite som att försöka ha koll på de skadliga ämnena i schampot. – Man vill så gärna, man borde verkligen, men det är alldeles för många bokstäver.