Angelica Lagergren

Krypa för att slippa giftig rök

I samarbete med Sector Alarm 

sectoralarm_lagergren

Jag gör ett samarbete med Sector Alarm för att uppmana alla barnfamiljer att göra en brandövning hemma. Nu på hösten tänder vi väldigt många ljus hemma hos oss, då ökar tyvärr också risken för brand. Jag har gjort många brandövningar i skolan och på mina arbetsplatser, men aldrig tänkt på att göra det hemma. Jag började med att visa en film för barnen som finns på sectoralarm.se/brandovahemma, där visar de hur enkelt en brandövning går till.

sector_alarm

Sen gjorde vi en utrymningsplan och bestämde var vi skulle mötas upp vid fara. Det blev vår lilla sandlåda på framsidan som blev vår samlingsplats. Barnen var med på noterna och peppade på att sätta igång.

brand_sector_alarm

Vi lekte att det var tjock brandrök i taket och jag berättade att röken är giftig. För att ta sig ut då är det bäst att krypa. Brandövningen blev minst sagt rolig och till en lek.

alarm_brand

På med jackor och skor och så ställde vi oss vid vår samlingsplats. Där berättade jag att man ringer 112 om det är så att det brinner på riktigt. Barnen tyckte att det var väldigt spännande och ville väldigt gärna se en brandbil.

sector_alarm_diplom

Dags för diplomutdelning för väl genomförd brandövning.

diplom_sectoralarm

Du kan skriva ut egna diplom till barnen på sectoralarm.se/brandovahemmaDet känns tryggt att själv ha en plan nu om någonting skulle hända hemma. Mina barn är ju fortfarande ganska små, så vi kommer att få upprepa den här övningen längre fram. Det vore roligt att göra det till en grej vi gör tillsammans en gång per år. Här nedanför kan du se en film från när jag, Alice och Philip genomförde vår brandövning hemma.

6 saker att tänka på när du brandövar hemma

1. Ta fram en utrymningsplan
Ta fram en utrymningsplan. Förslagsvis tillsammans med dina barn.

2. Bestäm en samlingsplats
Bestäm en plats utomhus där ni samlas om det börjar att brinna.

3. Öva på att krypa
När det brinner är den stigande röken farlig. Öva därför på att krypa ut ur huset.

4. Räkna in hela familjen
Räkna in alla i familjen när ni är på samlingsplatsen.

5. Ljudet är inte farligt
Lär barnen att ljudet inte är farligt. Det vill bara berätta att något har hänt.

6. Öva på att ringa 112
När hela familjen är på samlingsplatsen, öva på att ringa 112 och berätta att det brinner.

I samarbete med Sector Alarm 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Maria

    Detta tyckte jag var jättebra! Har inga barn men kommer definitivt implementera detta hemma om jag får några i framtiden, det är ju helt rätt i att man brandövar i skola och på jobb men inte hemma -så knäppt. Ett bättre samarbete, detta! 🙂

  2. Alona

    Jag tycker ej att det finns tid med att ta på sig jackor och skor när det verkligen brinner. Men annars awesome övning! 🙂

  3. Sofia

    Så bra! Vi har börjat med sådana övningar hemma och sonen tycker det är roligt. Bra att kunna göra något roligt avnågot som är så viktigt!
    Var kommer barnens jackor ifrån? De är verkligen superfina!

  4. Sandra

    Ett bra sätt att komma ihåg 112 är munnen (1) näsan (1) ögonen (2).

    Vi hade ett ljus tänt som barnet stoppade in ett papper i lågan på. Pappret tog eld och barnet slängde pappret som hamnade under tv-bänken. Jag fick panik, tog en unge under varje arm och sprang ut. Min man släckte den lilla branden men fysatan vad rädd jag blev. Nu kör vi bara med fejkljus! Och så har vi en liten brandsläckare i varje rum, så vi iaf kommer fram till fönstret om det behövs.
    Min man var sekunder ifrån att bli innebränd i en brand på hans förra arbetsplats och sen dess är han noga förberedd på allt som har med bränder att göra.