Det här inlägget är ett samarbete med Försäkringskassan
Visste du att 25% av föräldraledigheten tas ut av papporna? Och att mammorna tar ut 75%? Vad tror ni att det beror på? Jag tror att det beror på att det är så samhället ser ut till stor del, och har gjort sen en lång tid tillbaka. Det var i alla fall så jag resonerade när jag sa till Stefan att jag ville vara hemma minst ett år, och att han kunde ta två eller tre månader. Jag och Stefan har valt att dela 60/40, där jag har varit hemma längst tid. Med vårt tredje barn är målet att dela 50/50. Hur ser det ut hemma hos er? Hur delar/delade ni upp föräldraledigheten?
Foto Malin Troili
Jag tycker att det är fantastiskt att vara föräldraledig och jag tycker att det är så bra att vi har den förmånen och möjligheten i Sverige. För vår relation har det betytt mycket att vi har delat 60/40. Båda har fått utrymme att satsa på sina karriärer men det allra viktigaste, båda har fått möjligheten att skapa starka band till barnen. Jag tror inte att så många ser tillbaka på barnens första år och tänker ”Jag borde ha jobbat mer”. Jag tror snarare att många känner att det är tråkigt att de inte var hemma mer med barnen.
3 vanliga frågor om kampanjen fifty fifty!
Vi har inte råd att dela på dagarna, ändå säger ni att vi ska dela jämställt?
Ett vanligt argument till att man inte delar föräldradagarna mer jämställt är att man inte har råd. Men vi vet att många familjer faktiskt skulle tjäna ekonomiskt på att dela mer lika även om den ena parten tjänar mycket mer än den andra. Det beror på flera saker, till exempel att arbetsgivare med kollektivavtal ofta betalar så kallad föräldralön som täcker upp för en del av inkomstbortfallet vid föräldraledighet. Detta är något som många föräldrar inte känner till.
Om du vill räkna på just din ekonomi finns det ett bra planeringsverktyg på Mina sidor eller i Föräldrakollen. Argumentet att man inte har råd för att den andra tjänar mer haltar också, eftersom vår statistik tydligt visar att kvinnor är tar längre föräldraledighet, även när de tjänar mest. Kön går alltså före lön. Åtminstone i de flesta fall, även om det självklart kan finnas undantag.
Varför gör Försäkringskassan en kampanj om att föräldrar ska dela föräldradagarna jämställt?
Vi har ett uppdrag från regeringen att öka jämställdheten inom föräldraförsäkringen. Det handlar konkret om att på olika sätt öka mäns uttag av föräldradagarna. I dagsläget tar män ut cirka 25 procent av föräldradagarna, medan kvinnor tar ut 75.
I uppdraget ingår bland annat att informera om konsekvenserna av olika val som föräldrar gör när det gäller föräldraledighet (och VAB). Vi har stor kunskap om hur föräldrar tar ut föräldrapenning och hur det påverkar både de enskilda föräldrarna och samhället i stort. Och vår erfarenhet är att det faktiskt spelar roll hur länge man är föräldraledig. Vårt uppdrag är inte att tala om för föräldrar hur de ska använda sina föräldradagar, utan att inspirera och sprida information så att föräldrar kan göra medvetna val.
Men vi vill själva bestämma hur vi ska dela på föräldraledigheten?
Och det kan ni, så när som på tre månader som är vikta för varje förälder (för barn födda innan 1 januari 2016 gäller två månader). Föräldraförsäkringen är den mest flexibla i världen och ger föräldrar stora möjligheter att själva utforma sin föräldraledighet. Vår roll är att informera om konsekvenserna av olika val, men i slutändan bestämmer varje familj naturligtvis själv hur man fördelar dagarna.
Foto Malin Troili
Vill du läsa mer om Försäkringskassans kampanj ”Fifty fifty”, då kan du gå in och läsa mer här. Där kan du även se en film som vi spelade in för ett par veckor sen.
/Angelica
Vi har delat lika exakt, delat på dagarna och spridit ut dem lika mycket. Jag tjänar mycket mer än min man men att avstå av mina dagar till honom för att ”tjäna” på det ekonomiskt ville jag inte. Det är sådan liten tid av sitt liv att jag uppriktigt skiter i hur vi kunde maxa systemet. Dessutom så täcker jämställdhetsbonusen upp. Det är fantastiskt med det generösa systemet vi har! Har vänner utomlands som inte alls får något stöd. Jag tycker det är helt rimligt att politiker bestämmer hur skattepengar ska användas. Familjer får ju bestämma över en del dagar men att man skulle få bestämmaså dåligt att barnen bara får hänga med en förälder fastän det är dåligt för barnet, samhället och jämställdheten., då tycker jag man får betala själv, och inte ha det skattefinansierat
Amning i all ära men om man ställer alternativen mot varandra: antingen perfekt föda några månader till eller en nära kontakt med sin pappa hela livet då tycker i alla fall jag att valet är lätt. Jag har aldrig hört någon nobelpristagare eller OS medaljör tacka för att den ammades så himla länge. Jag fattar inte vad för fantastisk långvarig effekt amningen skulle ha på livet? Heja den fantastiska föräldraförsäkring som finns!
Vi delar lika på dagarna 50/50, men inte på tiden hemma. Jag var hemma ca 15 månader och sambon blir hemma ca 7 månader (jag tog 3 dagar i veckan och han ”måste” ta 5 eftersom sonen fyllt ett). Min son var väldigt ointresserad av mat och helammades nästan 10 månader och slutade helt vid 11 månader (Jag tvångsavslutade, annars hade han nog helammat än om han fått bestämma). Då jag jobbar skift, ibland 12 h natt hade det aldrig funkat att jobba medans jag ammade.
Vi började dessutom spara pengar redan innan vi försökte bli gravida, så när vår son sen föddes hade vi en ordentlig buffert för att klara av ett inkomstbortfall i 1 1/2 år, så med den ekonomiska biten var vi väl förberedda 🙂
Jag tycker faktiskt inte att det är så konstigt att mammorna är hemma lite längre, efter en graviditet, förlossning och ev. Amning tar det ett tag att komma tillbaka till sig själv igen. Alla har inte kontorsjobb dagtid. Många har fysiskt slitsamma jobb och obekväma arbetstider, då kan det vara viktigt att ha fått landat i allt innan man är tillbaka.
Tycker däremot att det är jättenyttigt för pappor att åtminstone vara hemma ett litet tag, men hur man fördelar måste väl ändå vara upp till varje familj?
Min arbetsgivare H&M fyller tyvärr inte upp gapet som många andra arbetsgivare gör. Min man tjänar mer än dubbelt så mycket som mig, så skulle han vara ledig 50/50 så skulle vi behöva dels maxa dagarna så våra barn skulle få börja på 12-månadersdagen typ. Men också leva så snålt att vi knappt skulle ha råd med mat på bordet.
Jag är för att varje familj ska få dela upp som man vill, men som i vårt fall tex borde regeringen typ lagstifta om att varje företag måste ersätta upp till 90% eller vad det är.
På mitt jobb så arbetar man typ upp en bonus, att har man varit anställd minst ett par år så får man lite mer, men bara fram till barnet är 12 månader 🙁
För oss är det lite svårt eftersom min man jobbar inom familjens stora företag (Norrlands största gräv- och schaktföretag) vilket betyder att han har lite svårt att vara ledig… Alltför såklart med bra planering men det blir betydligt svårare/tjorvigare för honom att vara hemma därför har jag varit henna mest.
Dessutom har jag varit mycket sjukskriven efter alla mina operationer (25 st efter min förlossningsskada) så då har han fått vara hemma och ta hand om både mig och vår dotter ?
Fast nä mitt kollektivavtal täcker inte upp. Jag får 10% av min lön i ett halvår, sen är det endast pengar från FK jag ska klara mig på. Vi ”tjänar” cirka 4000 kr på att jag är hemma. 4000 väldigt viktiga kronor. Jag kommer att vara hemma i lite mer än ett år och han kommer ta fyra månader. Det känns ändå fair för oss båda.
Då täcker ju ditt kollektivavtal upp till 90% (om du tjänar 444 000 eller mindre per år) 🙂 10% får de flesta men några får mer! Och vissa får inget alls extra av arbetsgivaren 🙁
Fast nä mitt kollektivavtal täcker inte upp. Jag får 10% av min lön i ett halvår, sen är det endast pengar från FK jag ska klara mig på. Vi ”tjänar” cirka 4000 kr på att jag är hemma. 4000 väldigt viktiga kronor. Jag kommer att vara hemma i ett
Om man ändå har valt att skaffa barn ihop är man väl förhoppningsvis så pass mogen att man kan avgöra själv hur man vill lägga upp och dela på föräldrarledigheten par emellan? Utan att någon annan ska styra en familj.. blir så less på allt detta.
Tråkigt att många ser jämställd föräldraledighet som ett hot för amningen. Vi delade ungefär lika, jag var hemma åtta månader och min sambo sju. Vår son helammade fram till sex månaders ålder och delammade fram till ett år. När jag började jobba blev det amning morgon, eftermiddag och kväll. Det funkade väldigt bra i vår familj och med vårt barn så amning behöver inte alltid vara ett hinder för jämlikt uttag av föräldraledigheten.
Instämmer! Jag ska börja jobba nu och har en dotter på 10 månader. Ammar 2 ggr per dygn och planerar att fortsätta med det ett tag till. Pappan ska nu vara hemma i 10 månader.
Jag tycker det här är ett helt fantastiskt initiativ! I förlängningen vore det allra bästa att familjer får bestämma själva, men jag tror en låsning av 3 månader till pappan öppnar upp för en jämnare fördelning och en acceptans av samhället. Min sambo är hemma med vår dotter nu och kommer vara det i 7 månader och han propagerar redan för att få vara hemma längre vid nästa barn. Det ekonomiska får lösa sig! Med rätt planering och med kompensation från företagen kommer det gå toppen tror jag.
Så tråkigt att partnern inte skulle få möjlighet att vara hemma. Det tycker i alla fall jag är en förlust större än möjligt ekonomiskt bortfall.
Jag tycker det här är ett helt fantastiskt initiativ! I förlängningen vore det allra bästa att familjer får bestämma själva, men jag tror en låsning av 3 månader till pappan öppnar upp för en jämnare fördelning och en acceptans av samhället. Min sambo är hemma med vår dotter nu och kommer vara det i 7 månader och han propagerar redan för att få vara hemma längre vid nästa barn. Det ekonomiska får lösa sig! Med rätt planering och med kompensation från företagen kommer det gå toppen tror jag.
Jag har ett fysiskt krävande arbete och måste kunna springa och bära tungt om det behövs. Ett halvår efter förlossningen var min kropp inte alls redo för det. Kah behövde ett år på mig för att hinna bygga upp kroppen igen. Även det är en faktor som måste vägas in i debatten tycker jag. Sen är jag för delad föräldraledighet, men varje familj måste få lägga upp det så att det passar dem.
Superbra kampanj! Förstår att det i många familjer kan vara knöligt och svårt att ta ut mer jämställd fl, men ut ett jämställdhetsperspektiv och samhällsekonomiskt är det viktigt att det på sikt sker förändringar och att uttagen av ledighet jämnas ut. Det påverkar ju ända fram till pensionen. Så heja er att ni lyfter den här frågan!
Men jag blir så iriterad! För mig är amningen väldigt viktig och då förstörs det genom att låsa ett visst antal dagar till pappan. Låt alla bestämma själva. Plus att vi idag har massor av forskning som visar hur amning faktist är bättre än ersättning?
Men hur länge helammar du? Jag tänker att det är få barn som helammas vid 9 månader utan då brukar de (iaf mina) väl mest äta riktig mat. Vid den åldern kanske amningen kan förläggas till morgon, eftermiddag, kväll och natt (resterande 16h/dygn som man inte jobbar). Har inte förstått hur det skulle va ett hot mot amningen att dela mer jämställt på ledigheten. Berätta gärna. Jag vill förstå mera. 🙂
Det där med att amningen skulle vara så mycket bättre än ersättning är motbevisat sen länge, och rätt tröttsamma argument när vi lever i Sverige där amningens eventuella fördelar spelar ingen eller väldigt liten roll.
Dessutom kan man väl amma ändå?
Lägg föräldraledigheten som ni vill, men försörj er själva då. Staten ska inte främja ojämställdhet och unkna könsroller som fortsätter att sätta kvinnor i en sämre position på arbetsmarknaden.
Fast där har du fel….det är ju verkligen bevisat fördelen med Amning och att det är det bästa för barnet näringsmässigt….fast vadå främja ojämnställdhet, tror du på riktigt att papporna kommer att ta ut mer föräldraledighet för att dem blir tvingade? Vilken pappa vill inte vara hemma med sitt barn? Men det kan finnas tusen orsaker till varför det inte går…..som flera av dem som kommenterat nämnt. Tycker det är ännu värre när någon ska gå in och bestämma hur jag och min man ska dela upp ledigheten….staten kanske ska komma in och bestämma hur vi delar upp våra hushållssysslor också?
På vilket sätt förstörs amningen?
Min tjej började äta ordentliga måltider först vid 14-15 månader. Tills dess var amningen faktist stor del av hennes föda. Sedan tycker jag inte alls att staten ska blanda sig i sånt. Om du som kvinna inte kan tala för dig och din partner inte kan respektera att du inte vill vara mesta delen föräldraledig så kanske ni inte ska skaffa barn tillsammans heller? Och jo, det finns forskning på att amning är bättre än ersättning. Återkommer med källa.
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskning-barn-som-ammas-lange-blir-smartare-an-andra-vuxna
Bra kampanj! Jag tycker att varje fMilj ska få bestämma helt och hållet själva, men vi ska så klart sträva efter att få mer jämn fördelning. Tycker det är lite konstigt nu. I min krets är det självklart att papporn ska va hemma, men inte mer än typ 3 månader.. Oc det i familjer som inte har någon anledning att inte dela mer lika. Så vi har nog lång väg att gå fortfarande.
Att man tjänR pengar på att den som tjänar (mycket) mer är hemma är ju bara bullshit och jag blir så arg när jag hör det. Att motivera det med att mN kan få föräldralön känns skevt eftersom det är nått alla med kollektivavtal får, alltså kanske även den med lägre lön. Man förlorar ekonomiskt på att den med högre lön är hem och det kan vara stor skillnad i total inkomst mellan vem som är hemma, särskilt om det är stor skillnad i lön, Det är dock en prioritering som man får göra för sin familjs bästa.
Tycker det är tråkigt att det är så många män som inte ”kan” vara hemma. ”Alla” kvinnor kan ju uppenbarligen vara hemma oavsett arbete. Jag tror många ser sig själva som oumbärliga på sitt jobb och att det inte skulle funka om de var borta… Men hallå, det är ju faktiskt företagets jobb att lösa det. Egenföretagare med små företag förstår jag inte kan vara så länge sammanhängande, men var är det som säger att man måste vRa ledig sammanhängande? Att göra som Stefan och vara ledig 2 dagar i veckan funkar ju också. Jag tror fler skulle fokusera på att hitta lösningar istället för att gå den enkla vägen och säga att man inte ”kan” vara ledig.
Jag är just nu föräldraledig med min dotter som föddes i april i år. Eftersom jag ammar, och ett avslut just nu känns långt bort, förstår jag inte hur vi skulle kunna dela lika på föräldraledigheten. Jämlikhet i alla ära, men vissa saker går inte alltid att styra. Känns som att många försummar de biologiska aspekterna av barn och föräldraskap i jämlikhetens namn.
Gällande ekonomi är det kanske sant att det går att dela lika för vissa utan att inkomstbortfallet blir så högt som man trodde, men vår familj skulle inte gå runt om jag inte tog ut den största delen av föräldraledigheten.
Tanken är god, men jag tycker att det är upp till var familj att själva få styra sin vardag – och sin föräldraledighet.
Håller med ang de biologiska aspekterna av föräldrarskapet. Min man var ju inte gravid, födde barn och ammade… Der tar ju tid att återhämta sig från graviditet o förlossning och tills man blir sig ”själv” igen. Sonen föddes i mars och även om jag inte ammar längre känner jag inte alls mig redo att börja jobba än på ett tag. Vill vara kvar i ”bebisbubblan” ett tag till.
varför ska du sluta amma bara för att du börjar jobba?
M: amning är inte enkelt för alla – jag var tvungen att kämpa och amma väldigt regelbundet precis hela tiden för att kunna fortsätta. Alla är olika.
Kunde inte pumpa i stort sett alls. Det rann aldrig till oavsett pump och hjälp etc.
Du är uppenbarligen hyfsat okunnig.
varför ska du sluta amma bara för att du börjar jobba?
Hon äter i princip ingen mat ännu och jag släpper inte bra till pump så det skulle bli ett avslut om jag gick tillbaka till jobbet tyvärr 🙂
Min sambo har bara varit hemma enstaka dagar.. Med sonen som är 6 år så har han precis tagit de sista av de 60 som varit låsta till honom.
Jag tycker absolut att det är bra för pappan att vara hemma också men det finns så många mer faktorer som påverkar.
I vårt fall tex är min sambo egenföretagare och hade näs sonen var liten inte rätt till mer än lägsta nivån på ersättningen (det har att göra med inkomsten av den enskilda firman och underskottet från skogsfastigheten han äger) och det går inte riktigt att leva på det samtidigt som jag studerade.
Med barn nr två hade/har han en bättre SGI men även om han älskar sina barn över allt annat hade han blivit tokig av att vara hemma flera månader i sträck. Däremot så har han, nästan, alltid kunnat ta en extra ledig dag tillsammans med oss om vi velat göra något speciellt. Han jobbade inte jätte långa dagar och han tar mer än gärna barnen med sig så fort han är ledig. Hans anknytning till barnen är minst lika bra som min.
Sedan finns det exempel som bönder som faktiskt inte KAN ta ledigt en längre period då gården inte skulle överleva det. Däremot kanske de spenderar sin lunch mm inne med familjen och på så sätt ändå får bonustid. Men denna bonustid försvinner sedan när mamman måste börja jobba och barnet börja på förskola då 60/90 dagar är låsta till pappan….
Jag tror som sagt det är jätte bra att dela på ansvaret med barnen men jag tycker ändå man ska få bestämma själv HUR man delar på ansvaret. Det finns så många olika familjesituationer som kräver olika lösningar.
En tanke jag får är att en del (eller många?) tar ut mindre än fem dagar i veckan under första året för att man vill spara dagar, man vill ju ha så mycket tid man kan och vill med sitt barn. Då faller det oftast på att mamman får mindre inkomst då mamman är hemma första tiden eftersom att hon i många fall ammar. Jag fick en tanke att det skulle vara fler föräldradagar att ta ut och att man måste ta ut fem dagar i veckan även under första året. Det skulle då höja mammans inkomst vilket skulle göra samhället mer jämställt. Man kan ju tänka att det är bara att ta ut fem dagar men eftersom möjligheten att ta ut mindre finns och att mamman är hemma första tiden så är det lätt att det mesta faller på mamman om föräldrarna tillsammans vill spara på dagarna.
Om man ska tänka på vad som är bäst för barnen och hela familjen och samhället (om inte ena föräldern klättrar på väggarna av att vara hemma) så kan ju politikerna jobba för att det ska finnas 5 dagar i veckan för mamman att ta ut i 14 månader och 5 dagar i veckan för pappan att ta ut i 12 månader. Då har mamman möjlighet att vara hemma med barnet och amma det i ett år och pappan har möjlighet att vara hemma lika länge. 14 månader till mamman skrev jag eftersom hon kan behöva ta ut dagar i två månader innan bebisen föds om hon inte klarar av att arbeta när hon är höggravid. Jag tycker att om det ska bli mer jämnställt ska det finnas fler föräldradagar att ta ut.
Om man ska tänka på vad som är bäst för barnen och hela familjen och samhället (om inte ena föräldern klättrar på väggarna av att vara hemma) så kan ju politikerna jobba för att det ska finnas 5 dagar i veckan för mamman att ta ut i 14 månader och 5 dagar i veckan för pappan att ta ut i 12 månader. Då har mamman möjlighet att vara hemma med barnet och amma det i ett år och pappan har möjlighet att vara hemma lika länge. 14 månader till mamman skrev jag eftersom hon kan behöva ta ut dagar i två månader innan bebisen föds om hon inte klarar av att arbeta när hon är höggravid. Jag tycker att om det ska bli mer jämnställt ska det finnas fler föräldradagar att ta ut.
Om amningen fungerar är det ju bra att amma helt i 6 månader och delvis ytterligare 6 månader. Om föräldrarna är hemma lika länge är det också bra. Så ge möjligheten till båda dessa delar ❤️
Jag är hemma 11 månader och min man 10. Sen kommer vi vara hemma en dag i veckan var efter det som det ser ut nu. Jag tycker det är superviktigt att dela på föräldraledigheten. För barnet, för relationen men oxå för ”samhället”. jag tycker dock inte att man ska lagstifta om 50-50 men hoppas att fler gör det valet. Tror att många (såklart inte alla!) som anger ekonomi som skäl skulle kunna prioritera annorlunda. Vi har under året jag varit hemma i princip levt på en lön (inte en jättehög sådan) ’en såklart har vi tex inte rest utomlands, knappt inte ätit ute, handlat begagnat till bebisen, knappt köpt några kläder till oss själva, har inte bil osv, så skönt att inte ha för dyra vanor/prylar att underhålla.
Tycker att det är helt fel och blir arg av alla jämställdhetskampanjer o bonusar. Många mammor ammar i 6-12 månader o behöver vara hemma den tiden, det behöver inte pappan. Sen är det väl för ta mig tusan upp till var o en utan att man ska behöva känna sig skyldig över att man inte är ”jämställd”
Håller helt med!
+1
+1! Jag tycker även att det är riktigt tråkigt med dessa argument som att ”ge barnen en trygg uppväxt” ”skapa ett bra band med barnen” osv. Det har ingenting att göra med vem som är hemma mest med barnen för det. Det handlar om att vara en närvarande förälder den tiden man är hemma! Är man det så spelar det ingen roll om man är hemma 8h eller 3h. Barnen ter sig till de som de känner är genuint där för de.
Precis så!
Älskar att man i Sverige blir lynchad av BVC (i vissa fall – jag generaliserar) om man inte ammar – men amma inte för länge!!! Samtidigt kräver REGERINGEN att man ska kunna vara jämnställd i förhållandet så skippa de biologiska faktorerna. Blir så trött.
Tycker alla familjer ska få bestämma själva, ingen vet hur deras situation ser ut och bör inte lägga sig i.
Vi skulle gärna delat föräldradagar men om min man ska vara ledig måste vi anställa någon som gör hans jobb och det har vi inte råd med
I vår familj har vi inte ekonomi för att pappan ska kunna vara hemma…..han tjänar mer än dubbelt så mycket som jag plus att han jobbar på provision…..det är 21 år mellan mig och min man så det är ju inte så konstigt att han tjänar mer. Därför tycker jag att det är dåligt att pappan inte kan ge alla sina dagar till mamman, jag tycker inte att någon annan ska bestämma hur vi ska leva våra liv, hade jag kunnat få alla hans dagar hade jag kunnat stanna hemma längre. Jag vill gärna bestämma själv vad som är bäst för min familj och enligt vetenskap så är barnet och mammans anknytning otroligt stark speciellt de två första åren. Så att för barnet är det bästa att mamman är hemma till ungefär 2 års ålder…..så att dela lika är ju något som vi själva kommit på för att vi tror att det är så bra, men egentligen inte de bästa för barnet Sen förstår ju jag också att detta kanske inte alltid funkar i praktiken. Därför tycker jag att alla familjer ska få bestämma själva över sin familjesituation.
Så du menar på allvar att ditt barns pappa inte ens skulle kunna vara hemma tre månader? Om ha nu tjänar så mycket kan han ju spara undan pengar varje månad så har ni säkerligen råd. Om han han bröt båda armarna och var totalt oförmögen att arbeta skulle ni knappast hamna på gatan. Det där är bara bortförklaringar för att man inte är villig att göra prioriteringar.
Och att det bästa för barnet skulle vara att just mamman är hemma två år är ju bara totalt svammel, var i hela fridens namn har du fått det ifrån? Det var det dummaste jag har läst.
Lägg upp föräldraLEDIGHETEN som ni vill, men då med egna pengar, inte statens.
jag har aldrig sagt att han tjänar massor! Jag sa att han tjänar dubbelt så mycket som mig……Om han bröt armen som du säger eller liknande så har han försäkring som täcker detta. Och nej det är inte svammel! Läs på förtusan……min källa är en leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistubildning i barn- och ungdomspsykiatri. Staten ska väl förfasen inte bestämma hur vi ska leva våra liv, om du tycker så får du gärna stå för det! Men det är inte min åsikt och jag och min man vet vad som är bästa för vår familj.
jag har aldrig sagt att han tjänar massor! Jag sa att han tjänar dubbelt så mycket som mig……Om han bröt armen som du säger eller liknande så har han försäkring som täcker detta. Och nej det är inte svammel! Läs på förtusan……min källa är en leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistubildning i barn- och ungdomspsykiatri. Staten ska väl förfasen inte bestämma hur vi ska leva våra liv, om du tycker så får du gärna stå för det! Men det är inte min åsikt och jag och min man vet vad som är bästa för vår familj.
Tjänar han så mkt lär ni ju VERKLIGEN ha råd?
Jag var hemma 1 år och 11 månader och min man var hemma 3 månader. Jag ville vara hemma länge. Då är jag ändå den som tjänar mer så det var inte av ekonomiska orsaker. Jag tycker att familjerna själv ska få bestämma hur man gör. Det finns så många faktorer inblandade så jag gillar inte såna här förslag om att man måste dela lika.
Håller helt med dig!
Men det är det här som blir så himla konstigt. För när pappan är hemma längre är argumentet ofta att han tjänar mer och att familjen vinner ekonomiskt på det. Men om mamman tjänar mer är hon ändå oftast hemma längre?! Om jag ska tänka till mig själv så tjänar jag mer än min sambo, vi har tänkt dela lika ändå. Däremot känner jag nu, sex månader in i föräldraledigheten, att jag hemskt gärna skulle vilja vara hemma längre än de tio månade vi tänkt. MEN! Dette ju inte bara vad jag vill som ska prioriteras här. Min sambo vill ju också vara hemma länge, och jag är helt övertygad om att det är bäst för vårt barn att vara hemma lika mycket med båda sina föräldrar för att få samma nära relation till båda. Så min egen vilja måste ju stå tillbaka lite.
jag har aldrig sagt att han tjänar massor! Jag sa att han tjänar dubbelt så mycket som mig……Om han bröt armen som du säger eller liknande så har han försäkring som täcker detta. Och nej det är inte svammel! Läs på förtusan……min källa är en leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistubildning i barn- och ungdomspsykiatri. Staten ska väl förfasen inte bestämma hur vi ska leva våra liv, om du tycker så får du gärna stå för det! Men det är inte min åsikt och jag och min man vet vad som är bästa för vår familj.
Oj fel kommentar!
jag har aldrig sagt att han tjänar massor! Jag sa att han tjänar dubbelt så mycket som mig……Om han bröt armen som du säger eller liknande så har han försäkring som täcker detta. Och nej det är inte svammel! Läs på förtusan……min källa är en leg. psykoterapeut och leg. barnmorska med specialistubildning i barn- och ungdomspsykiatri. Staten ska väl förfasen inte bestämma hur vi ska leva våra liv, om du tycker så får du gärna stå för det! Men det är inte min åsikt och jag och min man vet vad som är bästa för vår familj.