Philip blir snart ett år. Philip dricker mjölk- och laktosfri ersättning och har gjord det sedan han var någon månad gammal. Den går att köpa receptfri på apotek för 249kr/burken, eller så får man recept och då kostar sex burkar totalt 120kr, dvs 20kr/burk.
Vi håller på och vänjer honom av med mat på natten. Eftersom han inte dricker välling, har nattmaten bestått av ersättning. Sen Philip började vägra att bli matad med burkmat och hans hand-till-mun koordination lämnar lite att önska, får han äta småbitar av samma mat som jag, Angelica och Alice äter. Men ibland blir det inte så mycket, och därför fyller vi upp med ersättning. Men det går framåt, varje vecka blir det mer och mer mat som hamnar rätt och mindre och mindre ersättning.
Så för några veckor sedan när det var dags att fylla på receptet för Philips ersättning var vår ordinarie bvc-sjuksyster på semester och jag fick ta hjälp av en av hennes kollegor. Till en början gick allt smärtfritt, självklart skulle hon ordna så att vi fick ytterligare ett recept. Men i samma andetag påpekade hon att det är väldigt bra om vi inte gör det till en vana att ge Philip ersättning efter maten om han har ätit lite.
”…det är nämligen bra om han är hungrig och får lära sig att maten som serveras på en måltid är den maten man får…”
Hennes råd till oss för att vänja Philip av med ersättningen, var alltså att låta honom vara hungrig. Att han får, till dess att han lärt sig, skylla sig själv för att han inte åt upp hela lunchen eller middagen. Jag blev så förstummad att jag inte visste vad jag skulle säga. Hon vill alltså att jag ska låta mitt barn gå hungrig fram till närmaste mellanmål för att han ska sluta med ersättning. Min son, som inte ens är ett år gammalt, ska få skylla sig själv för att han inte åt mer.
”Food before one, is just for fun” är alltså inget som vår BVC har som förhållningsregel.
Jag vet inte hur det är med era barn, men både Philip och Alice bryter ihop när de är hungriga. Och mitt pappahjärta, och Angelicas mammahjärta, klarar inte av att tvinga dem vara utan mat, bara för att de inte åt upp allt som serverades och därför inte blev riktigt mätta. Med Alice är det lätt att få henne att äta mer vid lunchen eller vid middagsbordet, det finns alltid något på tallriken som hon gillar lite mer än resten. Då får hon massor av det tills hon blir mätt. Men med Philip är ersättningen än så länge lösningen, men då ska han hellre gå hungrig.
/ Stefan
Våra barn har varken fått ersättning eller välling och de har klarat sig fint.
I Sverige verkar det vara en regel snarare än ett undantag att man måste föda upp sina barn på de ovannämnda.
Välling är svenskt och finns knappt i andra länder. Det betyder att barn i alla tider har klarat sig på bröstmjölk och vanlig mat.
Prova er fram. Ni vänjer hans matsäck vid den mängd ni presenterar. Han äter det han orkar, precis som ni!
Det har blivit en vana för honom att han får sin flaska, oavsett.
Det är nu ni har chansen att ge honom hans kostunderlag som ska ligga till grund för hela hans livsstil. Heja på!!! Låt honom få smaka och njuta av vanlig mat precis som ni själva. Skapa ett intresse för vanlig mat!!
Klart inte Philip ska gå hungrig, däremot skulle jag inte ge ersättning i samband med måltid. Utan i så fall bågon timma efter, en timme kanske han står sig, detta för att inte koppla ihop ersättning med måltid. Sedan skulle jag minska mängden ersättning successivt tills den var borta 🙂
Lycka till! Kommer gå super, finns ju så många havrealternariv, såg att någon skrev om soja här, det har jag fått lärt
Mig att inte ge för ofta då barn med
Komjölkproteinallergi kan utveckla allergi mot soja.
Vår son blir tre i november. När han började på förskolan sol ettåring så fasades vällingen ut automatiskt. Hemma äter han knappt vissa dagar medan han på dagis alltid ätit allting i stora mängder, där har mat aldrig varit problem. Nu får han välling på morgonen (äter även frukost på dagis de dagarna han är där då), hemma vägrar han ofta frukost oavsett om han får välling inte. På kvällen äter han till 95 % välling och den anpassar jag efter kvällsmaten. Mycket mat=lite välling och har han ätit dåligt kompenserar vi det med vällingen. Antagligen anser många att han också skulle lära sig att man får gå hungrig om han inte äter ordentligt men jag anser att det stör våra nätter om han ska gå hungrig och han lär sig så småningom ändå. Så kämpa på ert eget sätt
Jag tycker i sig att BVC:s råd låter galna. Food before one is just for fun är en bra tumregel och så mycket bättre att börja äta mer och mer för att han vill! Det är ju inte heller de bästa förutsättningarna för en bra måltid när den börjar med att barnet är superhungrigt och har varit ett tag.
Men nu ska ju Philip börja på förskolan om någon vecka. Ni har väl inget annat val än att han ska sluta med ersättningen iaf till lunch?
Jag håller med bvc-sköterskan på sätt och vis men tycker att hon kunde förklarat och formulerat sig annorlunda för dig.
Vi har från ca. 1 års ålder haft rutin på måltider och mellanmål med alla våra tre. Välling/ersättning erbjuds vid läggdags och när barnet vaknar på morgonen. Inför utfasningen på dagen har de fått en halv flaska till tuppluren på dagen.
Vi håller oss till det som serveras vid matbordet och det har tagit barnen två dagar att förstå att det är vid måltiderna som maten serveras. Om det lilla barnet äter dåligt vid dessa tillfällen har vi bjudit på morotsstavar eller äpplebåtar efter maten (men vid bordet) för att mätta lite extra.
I praktiken så innebär det att barnet är hungrig när maten serveras och äter då bättre. Istället för att vara ständigt småhungrig/småmätt så blir barnet hungrig och mätt inför och vid varje måltid och klarar sig då till nästa måltid. Vi äter något var tredje timme, precis som på förskolan. Om barnet är van vid detta så kommer måltiderna och dagarna på förskolan att kännas som hemma och det är naturligtvis en trygghet för både barnet och mig som förälder 🙂
Vår dotter fick mjölkfri ersättning på recept när hon var någon månad gammal eftersom hon blev extremt förstoppad av vanlig. När hon blev ett år fick vi inte längre något nytt recept och vi valde då att långsamt introducera mjölk igen. Många barn som varit allergiska kan tolerera mjölk igen då de blivit äldre och så var det för vår dotter. Hon visade inga tecken på känslighet när vi introducerade mjölk igen men det är såklart olika barn till barn! Sedan tror jag det är bra att vänja av att barnet får ersättning om de inte vill äta maten. Bättre då att de får ett extramål senare som de inte på samma sätt kopplar till måltiden.
Min dotter är precis i samma ålder som Philips, en dag yngre 🙂 Hon gillar inte heller att bli matad men inte mycket hon själv äter kommer till munnen! Dock har hon lättare att få i sig mat om hon är riktigt hungrig. Vi har dragit ned på mellis och låter det gå 3-4 timmar mellan målen på dagen. Det gör att hon äter mycket bättre. Både det hon plockar i sig själv och som vi trugar i henne då vi matar. Det blir skillnad om vi skippar ersättningen i allra flesta fallen. Men givetvis gör vi undantag t ex. Nu pga tänder så äter hon knappt nåt. Hon äter oftast ersättning på natten och det är säkert för att hon inte äter tillräckligt på dagen alltid. Så jag tycker absolut ni ska ta det BVC sköterskan säger med en nypa salt men samtidigt inte alltid välja ersättningen som utväg utan testa lite andra sätt som funkar för er och allra främst för lilla P! 😀
Brukade ge dottern gröt om hon inte ville ha maten som serverades och det satte hon i system så det var bara att sluta med det och hon åt mer och mer! Dom är smarta dom små! Men ni känner era barn bäst och gör vad som är bäst för er familj!
Min chock kom på förskolan! Den fick en bananskiva och en äppelskiva på förmiddagen och om dem inte äter lunchen får dem vänta till mellis för att få mat. Barn ska alltså klara sig på en skiva banan i fem timmar om dem inte äter lunchen. Tycker de är helt sjukt!! Fler som upplevt detta? Vilken vuxen skulle klara en arbetsdag på en skiva banan? Inte jag i alla fall.
Här äter barnen:
Frukost 7.00-8.00
Frukt/grönsaker: 9.00-9.30
Lunch: 11.15-12.15
Mellis: 14.00-14.45
Sen brukar de barn som är kvar längre få något senare också så som korv m. Bröd, hamburgare, grönsaker, mackor, gröt osv.
Min dotter är 2år och får fortfarande ersättning på Recept!
Utan ersättningen skulle hon troligen svälta ihjäl då hon knappt äter vanlig mat..
Dum bvc sköterska! Om dom krånglar kan ni gå till barnmottagningen på sjukhuset.
Usch det är sånt här som får en att bli tveksamt till BVC. De verkar ge så olika råd till olika personer.
Men va? Det var det dummaste jag hört! Vår dotter äter samma ersättning som Philip. Hon har varit ointresserad av annan mat fram tills nu (sju och en halv månad) och äter just nu endast hemmagjord gröt till frukost, smakportion på eftermiddagen och mjölkfri välling blandad med ersättningen på kvällen, däremellan äter hon bara ersättning. Vår BVC-sköterska tyckte inte att vi skulle stressa eller tvinga henne att äta. Fick ett rejält recept på 28burkar/uttag så vi har så vi klarar oss.
Att rekommendera att ett litet barn på ett år ska behöva gå hungrig det är ju absurt.
Men de e nog så de e tyvärr, sen ska väl ni skola in Philip ganska snart va? De va väl precis vid hans ettårsdag eller nåt? För han kmr ju inte få ersättning på förskolan
Jag tror också att man ibland måste ”tvinga” barnen att sluta med ersättning/amning. Se till att servera lunch och erbjud sen kanske lite frukt istället för ersättning efteråt. Bara för att få bort hans fixering vid ersättning. Som någon sa tidigare, tror inte de kommer erbjudas ersättning på förskolan som ni snart ska skola in er lilla pojke på. Så han får nog lära sig den hårda vägen då om inte annat.
Fungerade för mina barn. Vi tog bort ersättningen i samband med måltider med båda våra barn innan 1 år. Inskolningen på Fsk närmade sig och där skulle de inte få ersättning. Vi såg det inte som att vi ”straffade” dom eller att dom fick ”skylla” sig själva. Mer och mer mat fick de i sig och mindre hamnade på golvet. Även om min ettåring kämpar på med sked och gaffel är det ändå händerna funkar bäst. Härlig tid när ettåringar äter själva och det är kladd högt och lågt 🙂 Speciellt kvällsgröten var extra kladdig och härlig på kvällen. Tack för en bra blogg och podd!
Vi satt i samma sits som er med maten till vår son då han är väldigt petig med maten och oftast äter som en liten mus. Jag gav han därför välling efter för att vara säker på att han inte skulle gå hungrig. Ett säkert kort kan man säga eftersom han älskar välling! Men jag märkte efter ett tag att han faktiskt inte äter så bra eftersom han vet att han kan få välling istället…. Så även om det gjorde så ont i mig så sluta jag bara ge han välling. Det va lite tårar från honom men tillslut så åt han istället maten han fick! Nu är vällingen long gone! 🙂
Hej 🙂
Min son har också mjölk allergi. Undrar på om ni ger Philip mat med tilsatt mjölk? Det är jo typ i allt …
Vår dotter är komjölksproteinallergiker men tål laktos. Hon får ingenting med mjölk i, utan helt mjölkfritt. Finns väldigt många goda alternativ gjorda på majs, havre eller soja. När en väl ha lärt sig vad det finns komjölksprotein i och inte går det mycket lättare 🙂
Ni vet bäst vad som passar ert barn o eran familj. Vi använde oss av ersättning (mjölkproteinen allergi) rätt länge som mellis för han fick inte i sig något när det serverades, när jag frågade om råd ang detta fick jag liknande svar som ni… Att han måste lära sig att det som serverades vad det som gällde… Men jag körde vårt sätt, och när han var redo för ”standard mellis” så gick det utan problem.
Åh så dumt! Blir rädd när man hör sånt från någon på BVC. Finns så otroligt många som litar helt blint på vad de på BVC än säger trots att det kanske går emot ens principer. Kör på som ni tänkt och lyssna bara på er själva, ni vet ju bäst vad ert/era barn behöver.
Min son som är jämngammal med philip vill också äta själv. Vi brukar he i en sked med något kladdigt, typ cream cheese elmer crème fraiche eller nått, så blir det lättare för honom att få med sig hela vägen till munnen