Angelica Lagergren

Nattningsrutin för Alice

12196142_10156255376345381_8862158476879566318_nDet är oftast Stefan som nattar Alice men ikväll hade jag hand om nattningen. Rutinen går till såhär: Alice får duscha, idag även tvätta håret eftersom hon hade marinerat sin lilla kalufs i fiskbullar med dillsås (lunchen på förskolan). När hon duschat får hon på sig en ren pyjamas (och borsta tänderna såklart! Och ny blöja) och sen får hon leka en stund på golvet. Igår och idag har hon dock varit för trött för lek och har istället suttit i mitt knä i soffan. Så mysigt!

Igår somnade hon i min famn men idag märkte jag när hon höll på att somna så då gjorde jag en flaska ersättning. Vi har försökt med välling flera gånger men hon gillar inte det, så hon dricker ersättning innan hon ska somna. Vi har två sängar inne i Alice rum, hennes spjälsäng och en större säng (120 cm) utan ben. Vi nattar Alice i den stora sängen och när hon somnat bär vi över henne till spjälsängen.

Vi har ju en växasäng från Ng Baby till henne men den har fått åka upp på vinden och vi får plocka fram den när hon är lite lite större. Oftast somnar Alice ganska snabbt men det är verkligen olika. Ikväll drack hon upp all ersättning, vände sig bort från mig och somnade på två sekunder. Det bästa jag vet är dock när hon vänder sig mot mig och klänger sig fast som en liten apa. Det gör hon dock oftast på natten/tidig morgon om hon kommer in till oss och sover. Nu ligger jag nere i soffan och kikar på henne i vår baby watcher från Philips. Om hon inte somnar direkt brukar det hjälpa med ”När trollmor har lagt sina elva små trollbarn” och lite buff i rumpi stumpi. Hon brukar gå och lägga sig vid 19:30, ibland tidigare och ibland senare, det beror såklart på hur trött hon är.

IMG_0281Att titta på henne och lyssna på hennes små andetag är så himla mysigt. När går era små och lägger sig? Har ni några rutiner på kvällen?

/Angelica

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. sofia

    Min 3 åring brukar lägga sig runt 20.00.Ett tag innan läggdax brukar hon värva ner med lite tv tittande. Jag brukar berätta vid 19.45 att det snart är läggdax. Har märkt att det inte blir några protester dsom det annars kan bli om jag säger NU ska vi lägga oss…Vi bortar tänderna går på toa tar på pyjamas och hon väljer bok. Pappa och lillebror kommer in och pussar godnatt. Efter jag läst boken släcker vi lampan och tittar upp på de lysande stjärnorna i hennes tak och sjunger blinka lilla stjärna och gubben i månen tillsammans.

  2. Linda

    Vår tjej är 15 månader och vi nattar henne runt 19/19:30. Hon får ny bölja och pyjamas och sedan sitter jag eller hennes pappa med henne i en fåtölj i hennes rum samtidigt som hon dricker välling. Vi förbereder en tandborste med tandkräm innan och borstar hennes tänder efter vällingen när vi sitter i fåtöljen. Sedan får hon nappen och somnar oftast på en gång i famnen och sedan lägger vi ned henne i hennes spjälsäng. Hon somnar mycket lättare med en av oss nära så vi har valt att låta henne somna i famnen. Jag set inget problem med det utan tycker det är bra att hon somnar så pass snabbt istället för att vi ska bråka med henne och få henne att somna i sängen.

  3. Annika

    roligt att höra om andra familjers nattning =)

    vi byter blöja, sätter på pyjamas, ger en flaska välling och sen kan det vara lek en stund, eller så går vi in och lägger honom i sängen. ibland somnar han direkt , ibland tar det en stund. leker lite med gosedjuren och somnar. han är 12 månader. Dock kommer ju olika faser med sämre sömn och mer gråt vid läggdags. men när det är som vanligt så sover han från ca 18.30 -19.00 till 7.00 . han har sovit hela nätter sen han var 2 månader så vi har det bra . lillsyskon kommer i maj , får se om det går lika lätt 🙂 tack för en trevlig blogg!

  4. Katarina

    Hej!

    Tänkte bara kolla vilken Philips babywatch ni har. Kan du rekommendera den? Är på jakt efter en bra där man kan både se och höra barnet, då vi och vår lilla sover på olika våningar. Tack för en superblogg

  5. Cecilia

    Hej!

    Så roligt att läsa om andras rutiner och vad ni ger era små. Kokosmjölk har jag aldrig hört, spännande!

    Vi kör varannan nattning, mest för att det är mysigt och att hon vänjer sig att både mamma och pappa nattar. Nu är pappa föräldraledig så han tar nätterna där hon oftast vaknar olika många ggr. Nu har vi dock fått sova 2 nätter i rad, båda satt med huvudvärk vid frukostbordet och var helt slut av för mycket sömn! Haha aldrig nöjd, men det är skööönt! (Ska väl erkänna att jag ibland när jag själv vaknar går in och pussar lite på henne, kanske man aaaaabsoluuuut inte ska men jag kan bara inte låta bli) Den ena som inte ska natta blandar till vällningen och den andra går upp och klär på pyjamasen. Den som fixat vällingen går upp med den och pussar och gosar godnatt. Sen får hon sin välling i en gungstol i sitt lilla sovrum, när hon druckit så mycket som hon vill ha går vi in i badrummet och borstar tänderna. Sen väntar hennes älskade ”bapp” i sängen. Sen killar vi henne lite i nacken och klappar på ryggen så sover hon.

    Finns det nåt bättre än en varm nyvaken bebis som bara vill gosa?!

    1. Malin

      Kokos- eller hemp mjölk är närmast i fetthalt till mjölk och innehåller också kalcium, vitamin B12 och D. Jag har även i multivitamin och vitamin D3 så han får samma godsaker som från ersättning. Plus bio-kult för att återställa hans goda bakerier i magen eftersom att han var kejsarsnitt 🙂

  6. Mickis

    Ny blöja, pyjamas, borsta tänderna och en massa mys. Sen får stora tjejen (19 månader) välling i sängen medan jag eller pappa sitter bredvid, hon sover i vanlig 105 säng. Efter vällingen får hon sin napp, sin ”nenne” (gosekanin) och en stor puss då vänder hon sig om och somnar allt som oftast. Ibland hör vi hur hon har kafferep med gosedjuren en stund men sen somnar hon 🙂

    Lilltjejen på sju månader får ersättning i famnen och sen lägger jag henne halvvaken i spjälsängen med hennes kanin och snuttefilt, sätter på speldosan och pussar godnatt. Sen går jag ut och då somnar hon.

    Vi är väldigt bortskämda med barn som är lätta att natta 🙂

  7. Malin

    Vår lilla kille åt inte heller välling i början. Men jag testade att blanda ersättning och välling och då åt han

    Efter ett tag när han vant sig kunde vi ge honom bara välling. Nu är välling det bästa han vet. Han behövde bara vänja sig vid smaken ett litet tips bara.

    Kram

  8. Jo

    Vi gav också ersättning och när han var lite över året bytte vi ut det mot mjölk, så smidigt! Inget som ska blandas till och är man borta så har de flesta lite mjölk i kylskåpet!

  9. Emelie

    För vår 17 månaders är det blöjbyte, pyjamas, gröt, tandborstning och sen godnattsagor i spjälsängen. Vi sitter bredvid och håller en hand på henne tills hon somnar. Brukar vara mellan 19-19.30.

  10. Emelie

    Jag ammar min 11 månaders till sömns varje kväll vid 18.30-19.30. Tar 10-40 min typ, oftast runt 20. Hen har sedan födseln varit galet svårsövd så det går endå bra nu tycker jag. När pappan nattar (endast om jag är iväg) får han sitta på pilatesbollen med bebis i famnen och studsa. Tyvärr vaknar skrutten ofta på kvällen och natten och ligger helst med bröstet i munnen eller iaf kroppskontakt hela natten, inte superroligt för mamman. Men sedan sover hen till 8 på morgonen så det går bra iaf 🙂

  11. Denise

    Ni har inte provat att blanda ut ersättningen med lite välling? Har gjort så till båda mina flickor. Köper först välling på tetra och blandar kanske 1/3 i ersättningen för att sedan successivt öka. Sen övergick jag till pulvervälling då det är bra mkt billigare. Dessutom hinner magen vänja sig vid vällingen.

  12. Malin

    Åh jag tycker det är så roligt att läsa om andra föräldrars nattningsrutiner, för dom är alla olika! Vår lilla Theo på 13 månader har vi haft väldig tur med. Varje kväll klockan 19.00 efter ombyte av blöja, pjamas, tandborstning och oftast lite natti-nattigos, lägger jag eller min sambo honom i sin säng med en flaska kokosmjölk (han är allergisk mot mjölkprotein). Han dricker nöjt sin flaska och sedan somnar ganska snabbt, ibland ligger han och tjattrar med sina gosedjur ett tag men han gnäller aldrig. Däremot är det först nu han har börjat att sova hela nätter, fram till ett år brukade han vakna minst tre gånger varje natt. Så att somna har aldrig varit några problem men att fortsätta sova det har varit en annan femma!

  13. Elina

    Min dotter är 1 mån yngre än Alice, och hon lägger sig vanligen vid 18.30-19. Det är alltid jag som lägger henne, vilken jag själv har valt då jag jobbar heltid å inte träffar henne så mycket på dagarna. På med pyjamas, ny blöja å borsta tänder, sen blanda välling å vinka godnatt till pappa. Lägger henne i spjälsängen i hennes rum, sen ”hänger” jag över kanten samtidigt som jag ger henne välling. När hon druckit upp så får hon nappen, samt en till napp i varje hand (har aldrig funkat med nalle eller snutte, så napparna är som hennes snuttis), stryker på pannan å säger ”natti natti mamma älskar dig” å går ut. Ibland hör jag hur hon surrar lite för sig själv, men oftast somnar hon rätt snabbt.

  14. Annika

    Hej! Vår son brukar bada vilket han älskar. Sen är det ny blöja, pyjamas och så får han gröt. Han gillar inte välling så vi kör med gröt. Efter det är det tandborstning och sen lägger vi honom i hans spjälsäng. Då är klockan oftast 19 eller straxt efter. Vi sjunger för honom och sen är det god natt. Han brukar rumla runt lite i sängen, pratar lite med sina mjukdjur innan han somnar. Har försökt läsa lite sagor men än är han inte ett dugg intresserad. Tack för en jättebra blogg!!