Idag ska vi iväg och äta lunch med Alice morfar. Då får man leka gud. Vi återkommer till det. Problemet här är ju att vuxenlunchtid är samma tid som Alice har sovstund. Det är då man får leka gud, eller ja. Försöka leka gud med Alice sovtider. För att få Alice och somna i vagnen medan man äter lunch det betyder att man får äta kall lunch efter alla andra som otåligt knappar på sin kaffekopp och vill gå därifrån. Det är sen gammalt.
Därför väckte vi (läs: jag, för Angelica sover vidare) tidigare än vanligt i hopp om att hon kommer att vilja sova innan sin lunch idag.
I största mån försöker vi hålla på Alice rutiner och anpassa oss efter dem, men ibland går det faktiskt inte och då får man göra sådana här försök. Hur brukar ni göra? Får era barn anpassa sig efter er? Och isf med vilka resultat? Eller följer ni slaviskt ert barns rutiner? Har era barn rutiner?
/ Stefan
Vår ettåring hänger på oss vuxna. Han får sova när han visar att han är trött. Han somnar oftast ungefär samma tid varje dag. Jag är övertygad om att man gör sig själv en björntjänst om man är för principfast i sina rutiner. Man ska leva också:)
Jag är övertygad om att man gör sig själv en björntjänst genom att anse att det man själv gör är rätt för alla andra. Sådana människor blir så trista att umgås med.
Hos oss så följer vi slaviskt sonens rutiner. Och det ger fantastiska resultat ! Sedan han var fyra månader har han sovit hela nätter . 19-08. Vi äter alltid samma tid, sover lunch samma tid.. Jag tror benhårt på rutiner generellt och vår son är allt som oftast en solstråle och har aldrig problem att komma till ro och somna
Vi har inga rutiner med varken mat eller sömn till vår nyblivna ettåring, han vilar när han är trött och äter oftast när vi äter (på olika tider). För oss funkar det jättebra.
Intressanta kommentarer!
Jag tror kort och gott att om man själv tycker det är viktigt med mycket struktur och rutiner, ja då får man nog ett sådant barn också…
Det ena ger det andra liksom.
För mycket” stök” blir jobbigt för en som förälder om man vill ha rutiner och vice versa.
Kram alla som kämpar på med sina små
Hon får anpassa sig lite efter hur dagen ser ut. Men vi försöker ju ändå styra det så hon får in två sovpass, lunch och mellisar men det blir nästan aldrig exakta tider. Tycker det är skönt att inte ha det så styrt, då kan man vara lite mer flexibel.
Hej!
En fråga i all välmening; hur tänker ni att de ska funka för Alice på dagis till hösten när ni själva säger att det blir så jobbigt när rutiner bryts, hon har knappt fått äta själv osv? Tror ni inte det kommer bli superjobbigt för henne? Skall ni börja öva innan? Som sagt inget dumt ni vet såklart bäst men jag bara undrar 🙂
Skickar styrketankar till alla trötta småbarnsföräldrar!
Mina 3 barn är stora nu, men jag vet precis hur det är att tänka, planera och Ffa hoppas på ” att idag har vi preppat för lång och god sömn, och så blir det allt annat än det!
Ett tips: försök håll på mattider ganska noggrant och sovtider om och då man är hemma. Övrig tid så får barnet hänga med och ges möjlighet att sova, ta det lugn om det behöver. Alla barn visar ju om de är trötta, och man kan ha som huvudregel; ju fler intryck desto mera möjlighet till vila/ avskärmning bör ges till barnet.
Deras hjärnor går på högvarv ,kan man säga, hela tiden då de är vakna. Speciellt första barnet blir ju ” utsatt” för ganska mycket stimuli av sina föräldrar redan från början. De ska hänga med på alla möjliga och ibland omöjliga saker. Och man kanske inte alltid förstår där och då att barnet blir lite överstimulerade .
Däremot barn nr 2 och 3 osv, ges ju mycket större möjlighet att bara hänga med, får vara lite ifred, vilket är välbehövligt.
Som sagt, bu då mina barn är stora kan jag se att 1:an är mycket meta pockande och otålig- vill allting på DN gång, kan inte vänta! Medan nr 2 och 3, ja de tar itu med saker själva på ett annat sätt. De har liksom fått känna efter ” vad vill jag och vad behöver jag?” Utan att vi föräldrar tillfredsställde ett behov de inte hade hunnit känna själva…
Ett tips, anpassa inte allting efter ungen, de är ganska anpassningsbara. Det viktiga är att deras trygga personer finns där för dem under låååång tid.
Med första barnet följde jag hans rutiner 9 av 10ggr. Tyckte att hans behov kom först eftersom det är en väldigt kort tid egentligen, så ändrade bara när det verkligen krävdes. Det fungerade dessutom så bra att det kändes dumt att inte anpassa mig efter honom.
Med andra blev det helt annorlunda. 50/50 typ. Hennes behov får ju liksom vägas emot det äldre barnets och det blir ibland tyvärr svårt att anpassa allt utefter hennes rutiner. Det märkts tycker jag och jag önskar att det kunde fungerar som med första barnet men så blir de ju sällan så då är det bara att gilla läget 🙂
Vi har rutiner som vi följt sen vår som var typ 4 mån, han är 10 nu. Avvikelser på nån halvtimme hit el dit är ganska vanligt, men blir det mer så blir han inte så glad. Vi har oftast 3 sovpass under dagen men sover han mkt på förmiddagen, typ en timme så skjuter vi på pass 2 och hoppar över det sista. Vi har tänkt minska på antalet sovpass, hur många har ni och när infaller de? Blir hon inte supertrött på fm när hon inte sover förräns efter lunch?
hej! slinker in med ett svar da min är 10 manader också.
fram till för ca 2 manader sen sov han också 2-3 ggr per dag men jag har försökt ställa om oss efter förskolans tider da han börjar 1 september.
nu sover han 19-07 och 12-14 nästan varje dag (ibland blir det lite kortare pa dagen). sover han tillräckligt länge och bra pa natten sa räcker en lang middagslur, han är varken trött pa förmiddagen eller pa kvällen. jag tror helt enkelt att det är den sammanlagda sömnen som är viktigast, sen fördelar nog en bebis sina timmar individuellt. men som du säger, för att inte göra starten pa föris svar är det nog bra att försöka anpassa i förväg. lycka till!
Hej Louise,
Tack för input, jättebra att höra hur andra gör och hur det funkar. Blir han inte jättetrött då mellan 7-12? Min son sover oxå till typ 7-8 och vid 10 är han så trött så då går det inte att dra ut på det längre. Eller är det mellis som gäller då på fm för att få dem att orka till lunch och sen sova?
Tjingelin
sorry för sent svar!
precis sa gör jag, när han far en liten dipp blir det mellis och en promenad. da piggnar han till och haller igång till 11-tiden lätt. da börjar han ofta gnugga ögonen och dra i öronen 🙂
vi började successivt, och sammanlagt tog det nog 3-4 veckor innan den nya rutinen funkade. försök en halvtimma i taget!
Vi har låtit vår Lilla Eddie (9 mån) följa vår rytm. Dvs han hänger med överallt och sover där han kan. Maten har vi dock fasta rutiner med ca 4 timmars mellanrum. Han är typ världens gladaste och sociala bebis så det verkar funka. Men klart att det ibland kan bli för mkt.
Älskar er blogg!!! Många torsdagskramat till lilla familjen
Vi försöker hålla på rutinerna här hemma för att slippa krångel och skrikfest på kvällen. Dagsvilan brukar gå att skjuta på lite, men att komma i säng runt kl. 19 varje kväll är viktigt om vi inte vill ha en övertrött dotter. Sen är det klart att det ruckas på rutinerna ibland, finns ju faktiskt dom gånger man måste iväg då det egentligen är sovdags. 🙂
Vår son sover alltid efter sin lunch, vilken brukar infalla vid 11.30. Så runt 12 brukar vi antingen lägga honom i sängen eller rulla vagn. Oavsett så sover han runt 2 timmar. Vi har försökt anpassa sovtiderna efter förskolan, eller så som vi förstått att de flesta förskolor gör. Så när han börjar i november är han förhoppningsvis inkörd på rutinerna. Om der inte ändrar sig till dess vill säga, det har ju en tendens att göra det när man minst anar det…
Hej!
Vi följer nog ganska slaviskt! Ibland, precis som du säger händer nåt som gör att man måste ändra lite.. Som hennes 10månaderskontroll på BVC. Den var kl 9, då brukar hon ta sin första nap. Hon fick sitta i bilen utan napp och var så himla arg och ledsen. Likadant när vi var framme på BVC. Hon vägrade visa upp vad hon kunde. Sen blev hela dagen konstig för att vi gjort så. Så vi försöker!
Vi har försökt anpassa lite efter oss när det behövs men det kommer slår alltid fel. Det blir bara kaos och hon somnar ändå inte och sen sover hon dåligt på natten för att allt blir fel så nu anpassar vi oss snällt efter dotterns rutiner. Klart att vi gör undantag ibland men går det så håller vi oss till hennes tider, inte alltid jätteroligt men vad gör man 🙂