När jag var singel och bodde ensam hatade jag att laga mat, jag gjorde det rätt sällan men när jag gjorde det var det tråkigt att laga maten och deppigt att äta den ensam. Det är en annan sak när man lagar mat åt någon. Igår gjorde jag soppa till Stefan och mamma och lilla Alice gjorde mig sällskap i köket. Hon älskar slevar och decilitermått och sitter där och tjattrar när jag hackar grönsaker. Tänk när hon är stor nog att hjälpa till! Åhh!
Jag har henne alltid en bra bit bort från spisen, jag är livrädd att jag ska råka tappa nåt så att det skvätter kokande vatten på henne. Vilken mardröm! När vi gick hjärt och lungräddningskursen fick vi lära oss att man inte ska slita av barnet (eller den vuxna) kläderna om den skulle få på sig något varmt. Risken finns då att huden följer med… Mardröm såklart om det händer, men det känns skönt att veta vad man ska göra. Vi fick tips att ha små plastpåsar eller plasthandskar med mjöl i frysen. Det blir inte för kallt som tex frysta ärtor blir mot en brännskada eller klämskada.
Till middag idag blir det korv och potatismos…mmmm. Inte så sugen på det…Jag skulle helst vilja ha sushi (alla dagar i veckan), det är nackdelarna med att bo på landet. Det går liksom inte att köpa vad man vill till middag. Igår testade jag att göra potatispuré till Umbi, det blev klister. Vad gör jag för fel? Jag hade i lite olja och lite ersättning och sen mixade jag med mixerstav. Är det bättre att bara mosa med en gaffel? Hjälp mig!
/Angelica
Det är för att du mixar potatis. Typ allt utom potatis fungerar att mixa. Detta pga av att potatis består av så mycket stärkelse.
Mina bästa mos tips:
Koka potatisen LÄNGE för länge
Mosa med en mosare (vet inte vad de heter, fråga mamma-generationen. Men det ser ut sen en spiral på handtag)
Värm mjölk och häll på + smör
Vispa en stund med elvisp
Nu borde ni ha världens luftigaste och krämigaste mos.
Snåla inte med den varma mjölken.
Nu undrar du säkert hur mkt, tills det blir så löst du önskar 🙂
Lycka till!
Jag tror du har använt en fast potatis istället för en mjölig, då brukar det bli klister av det hele 🙂 Tips! Prova med en blandning på potatis och palsternacka, bebisar brukar älska det! Lycka till 🙂
Låt potatisen svalna om du ska mixra till umbi! Då blir purén bra, annars kan ni säkert prova lite BLW med färdiga bitar som hon får äta själv? 🙂
Prova mosa lite med gaffel och en klick osaltat smör 😉 det går hem hos de flesta barn.
Potatisen blir klister när man mixar den. För mycket stärkelse. Jag brukar vispa med elvisp som när man gör potatismos och det blir finfint! Sen ska man även kolla att man har en potatissort som är mjölig som passar att mosa. Sen kan man inte heller frysa potatis -det blir vattnigt och inte gott.
Förstår att köksarbetet går lättare med så förtjusande tjattrande sällskap! 🙂 Här kommer ett litet tips när husmor slavat färdigt: SVT Play har nu serien ”Gift vid första ögonkastet” USA versionen.
Du skämtar??? Åhhhh vilka underbara nyheter!!!!!’ <3 kram A
Sushin vid Willys är suverän!
Hej! Som någon innan skrivit så löser stärkelsen ut om man stavmixar bara potatis, men ta i lite morot eller palsternacka så blir konsistensen mkt bättre. Jättebra bok kan jag tipsa om : Josses Barnmat – med fler recept för hela familjen. Srriven av Josefine Haamer von Hofsten. Lycka till!
Tricket är att inte mixa/vispa för länge. Då blir det klister. Sen tycker jag det blir mindre ”klistrigt” med mandelpotatis 🙂
Testa låta potatisen svalna först, det funkar för mig 🙂 är något med stärkelsen i potatisen om jag förstått det rätt! 🙂