Angelica Lagergren

Vad är det i vår mat?

Jag vet ju att bananer är bland det mest besprutade och inte heller de mest miljövänliga ätbara som finns på denna jord. Men egentligen hur illa är det?IMG_1551.JPGBananen på bilden ovan hittade jag i dag i en väska (som jag trodde att jag hade tömt) som jag inte använt på lite knappt två månader. Vi köper sällan banan hemma men de gånger vi gör det är de ekologiska. Den här bananen hade jag tagit i fruktkorgen på jobbet och sparat den till mellanmål på väg hem. Dock blev det ingen mellanmål, uppenbarligen… Bananen har inte ruttnat och möglat utan mumifierats.

Hur mycket konserveringsmedel innehåller en banan egentligen? Både jag och Angelica har börjat tänka mer och mer ekologiskt när vi handlar mat och bland annat städprodukter. Min hudvårdserie som jag använder nu är / påstås vara giftfri. Googlade lite kring ämnet på eftermiddagen/kvällen och fastnade bland annat för bloggen Kemikaliepappan som helt klart har massor av bra inlägg om hur vi kan giftminimera för våra barn. Vad gör ni för att undvika farliga ämnen för era barn? Hur tänker ni kring ekologisk mat m.m.?

/ Stefan

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Hanna

    Jag har gjort en hel del, rensat it plast ur köket, köper eko så mkt som möjligt och framförallt det mina barn käkar. Gör egen välling, gröt och mat. Detta är mitt 3e barn och tyvärr var jag inte lika påläst med mina äldre barn… Om jag var ni skulle jag bums byta ut den där plastnappflaskan till en i glas! Läs Kemikaliepappan om du behöver argument!

  2. Michaela

    Jag blev verkligen att fundera när jag läste en artikel i lokaltidningen för en tid sedan. Den handlade om ett projekt Naturskyddsföreningen har som heter En giftfri förskola. En mening har etsat sig fast i hjärnan och börjat ändra mitt synsätt; ”…Barnen som föds i dag har lika mycket gifter i sig som deras mormor hunnit få under sin livstid på kanske 50 år…” Läskigt! Vad är det vi utsätter våra barn för?! Både medvetet och omedvetet.

    Här är länk till artikeln: http://www.dt.se/dalarna/borlange/elina-har-hittat-gift-pa-borlanges-forskolor

  3. Anne

    Ekologiskt i största mån, helst närproducerat. Oj vad pretto det lät =) kan tipsa om boken ”Den onda badankan” som tar upp det här med plast i leksaker till barn etc. Har rensat ut mycket plastleksaker till barnen, köper mest träleksaker, eko-bomull etc, men det blir svårare när de blir äldre och vill ha typ plastfigurer. Tvättar bara babyn med vatten och olja, parfymfritt tvättmedel. Välling i glasflaska etc. Ingen teflon eller plastredskap i matlagning etc.

  4. Mathilda

    Vi köper eko allt så långt det är möjligt. Läste Den hemlige kocken för några år sedan och sedan dess lagar vi från grunden med ekovaror. Vår 2 mån son kommer jag göra mat till när det blir dags. Studier har ju gjorts på hur enstaka ämnen påverkar oss, men få om cocktaileffekten med all besprutning och tillsatser. Dessutom tycker jag ekomaten smakar godare, ex apelsiner och tomater. Jobbar även på att tänka eko i hudvård och i övrigt, men det är svårt och ofta dyrare. Tänker att om man kämpar på och betalar lite mer nu så kommer det att gå ner i pris när fler väljer eko ex.

  5. Bettan

    Bananen har antagligen torkat ut någon gång under förruttnelseprocessen. Utan vatten kan varken bakterier eller svamp (såsom mögel) växa. Detta gäller även det populära ”kolla den här hamburgaren från McDonalds har inte möglat men det har den här salladen”- fenomenet som skapat sån hysteri.