Jag fick en mail med frågan om vi vill fira en grönare jul, det vill säga äta mindre kött och jag tycker att det lät som en bra idé. Förra veckan knackade det på dörren och vi fick en bud med grejer från Hälsans kök. Jag ska absolut testa att laga något av recepten som de skickade med. Jag känner överlag att vi äter för mycket kött i den här familjen, vi borde dra ner på det alltid, inte bara kring jul. Jag har försökt få in en köttfri dag här hemma, men det går sådär…
Äter ni mycket kött hemma hos er? Det skulle vara en stor omställning för mig att bli vegetarian, men att byta ut några recept i veckan borde vi verkligen klara av.
/Angelica
Hej! Jag vill bara dementera den felaktiga uppgiften att Hälsans Kök produceras på ockuperad mark på Västbanken. Hälften av produkterna tillverkas i Tjeckien och hälften i norra Israel. Fabriken i Israel ligger inte på ockuperat område. Inga råvaror eller ingredienser som används i Hälsans Köks produkter kommer från ockuperat område. Om ni vill veta mer är ni välkomna att kontakta mig direkt på [email protected].
Hej Johannes,
Tack för informationen och klargörandet.
/ Stefan
Hej! Gud va kul att ni också har börjat tänka så! Go you! 😀
Jag har alltid varit köttfantast och ätit mycket kött då min morfar varit jägare har vi alltid haft kött hemma som varit viltkött vilket har känts bra. Men nu när jag flyttat hemifrån och står i valet att köpa egen mat har tankarna ändrats lite. Jag tycker det känns moralisk svårt att köpa utländskt kött, framförallt danskt billigt fläskkött då man vet hur det går till.. Men det var inte det jag skulle säga. Off topic.
Men det jag ville säga var att jag och min sambo i Mars förra året testade en vegetarisk månad (det är typ internationella vegetariska månaden eller något) vi valde till skillnad ifrån många andra att INTE använda quorn när vi lagade maten då vi kände att ska vi äta vegetariskt vill vi byta ut maträtten helt inte bara byta köttet emot fake-kött.. Första veckan var det jobbigt men sen gillade jag det. Vi hade en fuskmåltid i veckan då vi åt kötträtter. Det slutade ofta i tacos haha. Men det fick mig att börja uppskatta kött mycket mer! Och efter att ha kört den vegetariska månaden kändes det inte rätt att gå tillbaka till där vi var innan, att äta kött varje måltid.
Idag äter vi kanske 50% måltider innehållande kött och 50% utan. Mitt hetaste tips är halloumi! AAAH det är så gott i sallader! matvete och grytor. Bönchilli är det godaste som finns, billigt som tusan och så lätt och gott. Säkert bra när man har småbarn eftersom det bara är att kasta i allt i grytan och låta det koka självmant i någon timme eller många. Det är grymt med nachos, gräddfil och riven ost till.
Soppor och annat är också guld värd med en surdegsmacka med smält mozarella på.
Jag tycker ert initiativ är fantastiskt bra och fint tänkt.
Sen Mars köper vi bara ekologiska produkter, i den mån det finns att tillgå, bara Svenskt kött, gärna ofta ekologiskt och sist men inte minst så närproducerat som möjligt. Det kanske är lite dyrare, men äter man som vi nu mindre kött går det jämnt ut och man kan t.ex. dricka ett godare vin till maten oftare 🙂
Hoppas det var lite inspo, jag ville bara skriva en peppande kommentar och jag hoppas att ni läser den med gläjde och ett leende för det var så jag skrev den! 😀
Kul! Vill dock varna för Hälsans Kök, vars fabriker står på ockuperad mark på Västbanken. Inte bara omoraliskt utan även olagligt. Det finns massa andra bra (och goda) alternativ att välja mellan. Lycka till!
Oj, det hade jag ingen aning om. Jag får helt enkelt läsa på om det! Du får gärna tipsa om goda och bra alternativ! Kram A
Hej svejs! Ledsen för sent svar, skyller på en superförkylning! Moa här nedan ger bra råd, tycker jag, så följ det hon skriver 🙂 Själv använder jag inte så mycket halvfabrikat utan lagar mest från grunden. Testa att googla, det finns jättebra sajter med grymma recept. Taffel.se är bra! Sen tänk typ protein + energi + vitaminer så har du en bra bas. Ofta kan man blötlägga linser / kikärtor för kortare koktid och sen laga grytor, såser och soppor. Klimatvänligt, billigt och jättejättenyttigt. Och ja, allt Moa skriver. Hehe. Följ hennes råd. Lycka till och tack för er grymma blogg!
Jag har alltid älskat kött men på senare år känner jag mindre sug efter kött. Om jag äter kött vill jag gärna veta mer specifikt varifrån det kommer, att det är ekologiskt etc. Föredrar goda soppor, röror, fisk, falaffel mm. Att vilja minska sin konsumtion är ett steg i rätt riktning, allt handlar om vanor! 🙂
Jag är själv vegetarian sedan jag var i 12-årsåldern medan min man äter kött och fisk. Om vi t ex lagar lasagne eller tacos så använder vi alltid quornfärs och min man som alltså även äter kött tycker det smakar minst lika bra! Vet ju att ni gillar tacos och då är quornfärs verkligen suveränt för det är inte lika vattnigt och rinnigt och har man en påse i frysen så är det bara att smula ner så mkt man vill ha i pannan! Vår son Julian (3,5 månad just nu) kommer när han blir större få välja själv hur han vill göra men jag kommer laga vegetarisk mat åt honom då jag är sämst på att tillaga kött. Sen kommer min man säkert laga kötträtter åt honom men då ska det vara viltkött eller djur som man vet haft det bra! Kram på er!
Jag håller med personen ovan! Jag är inte vegetarian, men känner ibland att det faktiskt blir för mycket kött… Så kan verkligen rekommendera quorn jag med! Det är knappt man känner någon skillnad! Det är värt att testa 🙂
Samma här. Vegetarian sedan 13 års åldern. Mannen äter kött men hemma blir det mest vegetariskt. Sönera äter vegetariskt hemma för det mesta men kött på dagis. De får bestämma själva sen :).
Hej! Vad roligt att ni tar på er en sådan utmaning! Vi har gjort detsamma men började i höstas efter att vi spenderat 6 veckor i Portugal där dom på RIKTIGT äter mycket kött!! Det är ju faktiskt ett jättebra sätt att minska på sitt ekologiska fotavtryck, att äta mindre kött. ( http://www.wwf.se/press/pressrum/debattartiklar/1563520-att-ta-mindre-ktt-r-allas-ansvar ).
Först var det svårt och man ville liksom substituera köttbiten med en halloumi-”biff” eller getost eller någon annan slags ost. Dessutom kändes det som att ifall man inte åt kött så var man hungrig igen efter två timmar. Men efter att provat runt lite så är man faktiskt ännu mättare med vegetarisk mat än förr då man åt kött! Tilläggas kan att vi nog ännu äter kött, men ca en gång i veckan, som söndagslyx. Det är ju gott! Och det känns extra lyxigt då man lagar det mer sällan.
En annan sak som är rolig är att man istället för den dyra biten kött kan lyxa till det på något annat som till exempel fina frukter eller råvaror som färsk spenat.
Ifall du saknar inspiration för vegetarisk mat har jag det perfekta tipset vilket heter Green Kitchen Stories! <3
http://www.greenkitchenstories.com/bean-chili-with-walnuts-chocolate/
Lycka till!