Angelica Lagergren

Då ska jag börja jobba igen!

10644467_869048189794777_6017400596516302550_n

När jag inte är mammaledig jobbar jag som redaktör på tidningen VeckoRevyn. Jag har jobbat där i lite mer än fyra år och det är verkligen ett roligt jobb. Mitt jobb går ut på att intervjua kändisar, redigera texter från frilansare och leta människor till olika reportage. En av de bästa grejerna med mitt jobb är att jag får träffa så intressanta människor. Och jag tycker att målgruppen är rolig att skriva för! Sen älskar ju jag även att skriva och att få jobba med det man älskar är något jag är så glad över att få göra.

1235003_636156266417305_279309126_nBästa redaktionen!

550035_554551471244452_1715364764_nJag och långa Caroline Winberg. Eller är det jag som är superkort? En kombination tror jag, jag är 166 cm. 

420717_576216739077925_987533723_nJag har dansat med Eric Saade och gulliga Sandra… 

543747_576195969080002_1963067826_n…och kramats med en stel Justin Bieber. Alltså han var på riktigt så tråkig. Jag hade suttit och väntat i timmar på att få ta en bild med honom till tidningen. Jag personligen är inget stort fan av honom även om jag älskar hans låt Baby. Men jag blev ganska besviken på hans tomma blick. 

480261_554551451244454_1292165847_nJag har träffat Isabella många gånger och hon är en riktigt trevlig och smart tjej. Här gjorde jag en kompisintervju med henne och Angelica

338470_10152149928950381_178468973_oJag och VeckoRevyns moderektör Li Svärd Edwall tar en liten vilopaus efter en lång dags plåtning på ett hotellrum. 

Från början tänkte jag att jag skulle vara hemma med Alice i lite mer än ett år. Men nu har jag tänkt om, jag ska börja jobba i april igen, efter påsk. Så jag kommer att vara mammaledig i nio månader. Jag pratade med två kompisar som har barn som sa att det är dumt att ta ut alla dagar på en gång eftersom Alice kommer ha lov och föris kommer ha stängt ibland. Då är det bra att ha dagar sparade. Och Stefan vill ju vara hemma ganska länge, jag tror att han ska vara hemma i sex månader. Vår tanke är alltså att hon ska skolas in på förskolan sensommaren/hösten 2015.

En del av mig längtar faktiskt tillbaka till jobbet redan nu. Jag älskar att vara mammaledig och njuter av den här tiden hemma. Men jag blev ju sjukskriven redan i vecka 25 så jag har varit hemma väääldigt länge nu. När jag blir gravid nästa gång håller jag tummarna för att jag slipper dum foglossning och kan jobba längre än så. Jag är glad att jag har bloggen där jag får skriva av mig, efter att skriva både är mitt jobb och mitt största intresse.

Hur länge ska ni som läser vara hemma med era barn? Kommer ni jobba 100% när ni går tillbaka till era jobb? Är ni sugna på att jobba med något annat när ledigheten är över? Kommentera gärna hur ni delar upp ledigheten hemma hos er!

/Angelica

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helene

    Asså – VAD är det som är så svårt att förstå? Det finns klar och tydlig forskning som visar att barn är för unga för att börja på dagis när dom är 1 år! Är det ”vidrigt” och ”elakt” att prata om detta? Det är inte vad som är bäst för den enskilda familjen och lyckliga föräldrar är inte lika med lyckliga barn – det finns det otal exempel på att det inte stämmer! Alla gör som dom vill – SJÄLVKLART – och de flesta barn får tyvärr börja på dagis för tidigt idag. Till och med pedagoger som jag känner mycket väl håller med om detta. Och att vi har det förspänt och kan vara hemma si eller så lång tid spelar fanimej ingen roll. Bara för att man bara får vara hemma 6 veckor i colorado (vilket är ju sinnes!) så betyder det inte att 1-åringen i sverige mår bättre för det! Anknytning och barns utveckling tar inte hänsyn till gällande samhällsnormer fattar nu väl! ”Jamen alla lämnar ju när dom är si och så gamla” är kanske lite plåster på det dåliga samvetet men det är inte rätt bara för det. Och har man dåligt samvete så blir uppfostran lidande. Man köper hellre sina barn eller gör nåt jättejättekul på helgen istället. Men på allvar – vad tror ni barn uppskattar mest – en lördag på grönan eller lite mer av föräldrarnas tid och uppmärksamhet under vardagen? Ni i det här fältet verkar ju ta det så sjukt personligt och ser det som personlig kritik – det är det inte! Folk verkar ju läsa på ner innan de skaffar hund än innan de skaffar barn…

    1. Anna R

      Ja, VAD är det som är så svårt att förstå? Du och dina likasinnade har uttryckt era åsikter flera gånger om nu. Och, det finns såklart flera olika sätt att presentera fakta på. På det sättet du med flera gjort det är sårande. Så lägg ner nu.

  2. Linnéa i Colorado - Preggo i USA

    Men HERREGUD vilka vidriga kommentarer. Urk. Har i USA har man ratt till 6 veckor, inget mer. Allt annat ar bonus. Barn borjar ofta pa dagis, just vid 6 veckor. Verkar barnen har lida av det? Nej! Snarare foraldrarna.

    Tycker ett ar verkar helt underbart, och att ni sedan kan lamna Alice nagra timmar om dagen till dagis (som har HOG standard jamfort med resten av varlden) tror jag inte hon kommer lida av all, jag ser det sjalv som social traning.

    Fy farao for er som lamnar elaka kommentarer till nagon som pa SIN blogg skriver om DERAS beslut och sen drar in helt orelevanta saker som soffbord och annat trams.

    1. Annica

      Kunde inte hålla med mer om din kommentar. Riktigt vidriga människor som kommenterar. De kanske anser sig vara bättre föräldrar när de påstår sig prioritera sina barn och yadiyada men om de tycker att det är ok att bete sig som de gör mot andra människor så kommer de troligtvis uppfostra oempatisks barn eftersom de själva inte har något vett. Tycker synd om barnen som har föräldrar som anser sig ha rätten att kritisera vitt och brett.

      1. Cecilia Q

        Håller helt med er! Man får göra precis som man vill. Är så trött på människor som lägger sig i, speciellt när man fått barn. Min manma sa häromdagen plötsligt; ”Det var värst vad alla börjar lägga sig i ditt liv plötsligt! Folk på mitt jobb frågade mig häromdagen om du ammar eller ger ersättning!?”

        Helt sjukt! Vad har de med saken att göra?

        Mamman och pappan vet allra bäst vad som är bra för deras familj! Jag tror även starkt att är mamma/pappa glad är bebis glad.

        Stå på dig Angelica, du är så fin mamma och mammalivet kan vara kämpigt utan alla som lägget sig i!

  3. Mp

    Man ska göra det som passar ens familj bäst, glad mamma/pappa glad bebis. Jag började arbeta extra på helger när min dotter var 8v, sedan började jag jobba 70% när hon var 14mån, sedan har min sambo varit hemma 10 veckor 3 sommar i rad. Nu när vårt andra barn kommer så ska vi vara hemma hela familjen minst 30dagar ihop, pappa på storasyster & jag på nya bebisen. Allting handlar ju med om man får dagis plats också vilket inte är de lättaste. Vi skolade in vår dotter när hon var 14mån vilket var super lätt och smidigt hon älskade det, sedan var hon hemma 10v och vi skulle skola in henne på en annan förskola när hon närmade sig 2år och det var super tufft. Så till nästa barn kommer jag skola in tidigt på förskolan när dem förstår mindre (låter taskigt men sant) sedan kanske jobba 50-70%. Min personliga åsikt är att inte barnen skall vara hemma för länge med mamma/pappa, om inte det finns ett jätte stort socialt spel med andra barn. Banenen lär sig och utvecklas så mycket på förskolan! Sedan är jag super tacksam att mitt barn behöver gå Max 3dagar i veckan Max 6tim om dagen, så vi har mycket tid tillsammans.

  4. Veronica

    Vår lilla dotter föddes i februari i år och jag började jobba redan efter 4 månader. Hennes pappa tog då över och ska vara hemma till aug 2015 ungefär. Har fått så hemska kommentarer om mitt val att börja jobba så tidigt men det är ändå vårat val och det vi tror är bäst för våran familj. Ni gör det som känns bäst för er familj och strunta i vad alla andra tycker.

    Kram

  5. Elin

    Hej!

    Jag vill bara tillägga, som någon mycket värdefullt sagt innan: Ni/vi i Sverige är privilegierade som har en sådan fantastisk valmöjlighet när det gäller föräldraledighet! Alla har möjlighet till den kombination som passar just deras familj bäst! I t.ex. Holland där jag bor (på många andra sätt snarlikt Sverige) ges föräldrarna 4 månader betald föräldraledighet (varav 1 månad är innan barnet föds) – detta innebär att många barn börjar på förskola vid 3 månaders ålder. Fruktansvärt tycker säker många av er, men det är verkligheten föräldrarna här har att rätta sig efter. Dessutom kostar en förskoleplats motsvarande circa 8000 kr i månaden för ett barn vilket leder till många välutbildade hemmafruar – vissa familjer helt enkelt inte har råd att ha sina barn på förskola – även om de önskar. Så som sagt, Sverige har fantastiska möjligheter och alla kan göra precis vad som passar dem bäst. Det är tråkigt att läsa att ni klagar på varandras val när det är just detta som är så få förunnat – att ni alla (till viss mån) kan välja precis som ni vill!

    Kramar till er från Holland

  6. Nenna

    Hej! Vi har också tänkt jättemkt på hur vi ska dela upp det., men som andra skrivit det handlar ju om vad som är bäst för er och er familj! Jag har full förståelse för att du vill tillbaka till jobbet (jag själv är mammaledig men tjuvläser jobbmail hela tiden!) och tack och lov har vi fortfarande i detta land valfriheten att välja vad som passar oss var och en! Gör det som känns rätt för er! Jag tror inte Alice lider av att du börjar jobba tidigare, som vissa har antytt! Det är väl bättre att du går tillbaka till jobbet och får utvecklas och visar din dotter att du är mer här i världen än bara mamma. Är trött på att alla förväntat sig att så fort man har fått barn så är man bara en mamma och inget annat. Man ska ge upp sin karriär och sin identitet man hade innan man klämde ut bebisen. Vad ger det för bild till sina barn? Jag kommer vilja visa mina barn att mamma kan vara mamma men också ha ett eget liv och ett jobb – och jag hoppas att mina barn förstår att det är för deras skull! Min mamma har jobbat hårt hela sitt liv och vi hade inte henne hemma så ofta men vi har jättebra relation och hon har visat mig att hon är en stark kvinna som klarar av vadsomhelst! Så skaka av dig de tråkiga kommentarerna och gör det som känns bra! Trista människor kommer det alltid finnas! Du är grym!

  7. Ylva

    Vad tråkigt det är när vissa vill trycka ner , värdera och framhäva sig själva. Jag var iallafall hemma tills min dotter var 9,5 månad. Min man kommer vara hemma nästan lika länge. Vi har haft turen att kunna snåla med dagar. Jag började jobba 80% vilket var fantastiskt för oss för vi har då haft en mysig familjedag. Jag gillade att börja jobba igen. Vilket inte betyder att jag inte vill vara med min dotter . Jag gillar helt enkelt kombinationen och tycker det är fint att min man njuter så av att vara pappaledig. Lycka till alla hur ni än gör!

  8. elin

    Man kan väl sammanfatta alla kommentarer med att säga att man gör det som är bäst för sin EGNA familj och familjens egna förutsättningar…..

  9. Malin

    Hej! Lillasyster är född en vecka innan Alice och jag planerar att börja jobba igen i aug 2015. Därefter kommer min man att vara ledig tom jan 2016 och och därefter ska hon börja på förskolan. Planen är att försöka ha ett långt sommarlov ihop innan vi byts av. Under första året försöker vi snåla med föräldradagar så att vi har dagar kvar till längre sommarlov och andra ledigheter under året när tjejerna är äldre. Vi hade samma upplägg med storasyster och det har funkat jätte bra för oss. Vi planerar båda att jobba heltid sen och försöka pussla med lämningar och hämtningar. Men det får vi se hur det känns när vi kommer dit, annars kommer båda att gå ner lite i tid. Tack för en super bra blogg!

  10. alexandra rae

    Jag ar svensk men har bott I England I nastan 20 ar nu. Har finns inte pappa ledighet, eller det fans inte nar jag fick min dotter for 7 ar sen. Da fick papporna ta 1 vecka! som mamma far man vara ledig 1 ar, men dom sista 3 manaderna ar obetalda. Sa jag borjade jobba nar min dotter var 8.5 manader gammal. Eftersom min man inte jobbade mandagar sa gick hon pa dagis ungefar 3 dagar I veckan, ibland 4. oftast da 8-5.30 vilket ar langa dagar. men finns inte sa mycket att gora at det nar det inte finns nat annat alternativ. min man hade varit hemma pappaledig om han fatt men det fick man inte da. Och jag var den I var familj som tjanade mest sa gick ju inte précis att bara stanna hemma. Dagis gick jattebra och min dotter trivdes valdigt bra. Sjalv upplevde jag det att det var mycket lattare att skola in min tjej som bara var under ett ar an det var for kompisar som kanske inte hade gatt tillbaka till jobbet alls och skolade in vid 2/3 aldern.

    Har inte last nat om att det ska vara skadligt for barnen att ga pa dagis sa tidigt men fran eget perspective sa har jag en 7 arig tjej som ar helt underbar, hon ar valdigt mogen och sjalvsaker och alskar att spendera tid med mig/familjen men ar ocksa sjalvstandig.

    Jag tycker ni som bor I sverige ska vara otroligt glada over hur bra man har det med foraldraledighet, dagis etc etc. Dagis har gar pa ungefar 12,000 kronor I manaden eftersom man betalar allt sjalv! Och att pappor kan vara hemma ocksa, det ar ju helt underbart.

    Angelica och Stefan, gor som ni vill, bry er inte vad folk sager…kram fran england

  11. Linda

    Vi delar lika, ca 8 mån var. Det betyder att jag börjar jobba efter jul och pappa är hemma istället. Dela lika bestämde vi oss för så fort bebis blev till. Det var viktigt att diskutera och planera innan, för oss. Sen får vi se hur vi gör med resterande dagar som blir kvar efter sommaren/augusti. Vi vill inte att liten ska gå i förskola heltid första tiden och jobbar på att klura ut hur det ska gå till. 🙂

  12. Tessan

    Vi har gjort som så att jag var hemma i 19 månader (hade uppehåll från skolan) & maken är hemma nu i sammanlagt 9 månader. Sen pusslar vi lite över sommaren som kommer så vår son kommer börja på förskola nästa augusti, ca 2,5 år gammalt 🙂

  13. Tania

    Är vi helt ensamma om att bara jag, mamman, som är hemma med vårt barn?

    Min man har ett jobb där det tyvärr inte går att vara föräldraledig. Våran bebis är beräknad 10 januari 2015, jag går hem 19 december 2014 och beräkna vara tillbaka på jobbet runt april 2016.

    Min man överlåter alla de dagar som han kan överlåta till mig. Får snåla ordentligt med dagarna så det finns något kvar att ta ut på lov osv.

    Hela det här föräldraledighetskarusellen och dagis osv gör mig smått stressad. Men det ska nog få bra i slutändan

      1. Tania

        Självklart är det så. Men om min man är tandläkare med egen tandläkarpraktik och ensam tandläkare på praktiken förutom tabdsköterskorna så är det ju lite svårt att vara hemma. Då måste han stänga sin verksamhet när han är föräldraledig. Och då skulle hans företag inte överleva. Att folk alltid ska vara sånna besserwisser när ni kommenterar. Jag skrev ju att han inte kan och tycker inte att jag ska behöva förklara hela upplägget. Men du kanske är nöjd nu när du fått mitt svar?

        1. Frida

          Det är klart att alla gör som de vill så menar på inget sätt att hacka på dig men egna företagare kan såklart ta in en vikarie. Om din man ville skulle han kunna välja att anställa en vikarierande tandläkare som får hans lön medans han får föräldraförsäkringspengar. Jag har en kompis som gör just så med sitt egna företag. Vad jag menar är att det är just ett val och ingen naturlag när pappor väljer att inte vara hemma alls. Jag säger just pappor för jag har aldrig hört talas om en mamma som inte är hemma alls för att hon är egen företagare?

          1. Emma

            Nej egna företagare kan inte alls såklart ta in en vikarie. Vissa kan absolut men det är långt ifrån självklart. Vi har samma situation där företaget skulle dö utan min man som är hjärnan, hjärtat och själen i sitt företag.

    1. Linda

      Vi delar lika, ca 8 mån var. Det betyder att jag börjar jobba efter jul och pappa är hemma istället. Dela lika bestämde vi oss för så fort bebis blev till. Det var viktigt att diskutera och planera innan, för oss. Sen får vi se hur vi gör med resterande dagar som blir kvar efter sommaren/augusti. Vi vill inte att liten ska gå i förskola heltid första tiden och jobbar på att klura ut hur det ska gå till. 🙂

      1. Johannaty

        Jag har också en man som inte kunnat vara föräldraledig då han är fotbollspelare, visst kan han. Men då lär han nog inte få behålla sitt jobb när han kommer tillbaka. Det gör mig dock inget då jag trivs bra som det är. 🙂

  14. Frida

    Vi ska vara lediga 8 månader heltid var, jag är först ledig 5 sen byter vi och min kille är ledig 4, sen byter vi igen och jag är ledig 3. Sist är min kille ledig 8 månader halvtid så att vårt barn kan börja kortare dagar på dagis. Jag är glad att vi delar upp tiden så båda får hänga med lillen när han är liten och större. Tajmingen passar också bäst för våra jobb. Jag tycker det är viktigt både för barnet och jämställdheten i familjen och samhället att dela så lika som möjligt.

  15. K

    Hej!

    Jag fick barn i jan 14, men var ledig hela dec också. Mådde inte så bra psykiskt och behövde tid hemma innan bebisen kom. Tanken var att jag skulle börja jobba i feb 15 men pga utav min killes chefsjobb så blir det först till juni, och sedan ska lillkillen skolas in i aug.

    Jag visste inte att man måste ta ut 5 dgr/v efter 1 år förrän nyligen så tyvärr har vi inte kunnat spara dagar 🙁

    Vad vi gjorde och som jag verkligen rekommenderar är att vi tog ut 20 dubbeldagar redan när vår son föddes, med 10 dgr för födseln och min sambos sparade sem-vecka kunde vi vara hemma i 2 mån och bara lära känna vår nya lilla varelse. Tror verkligen att det varit viktigt för pappans och barnets anknytning och även för vår relation!

    Så kommer vi göra med nästa barn också så storebror får extra tid med oss, kan inte komma på en tidpunkt när det känns viktigare. Men då är det superviktigt för mig att vi förbereder så vi kan dela lika på fl!

    Jag jobbar inte heltid så vi kommer få pussla med förskola och tider och kanske förlita oss lite på familjen, jag ska studera antingen ht 15 eller ht 16 beroende på hur det känns på jobbet (fått en ny chef medans jag varit borta) och då känns det lättare att ordna med hämtning och lämning.

  16. HannaH

    Åh vad kul att du kommer tillbaka redan i april! <3 Som du vet börjar jag jobba i januari (varit hemma i 10 månader) och så är Matte hemma till augusti då Knutson börjar på förskola (han är hemma i 8 månader). Det där med att spara dagar är ju supersmart, jag försöker ta max 4 dagar i veckan just för den skull att det kan komma dagar då man behöver vara hemma. Eller om vi vill ha längre semester :). KRAM

  17. Frida

    Vår son föddes i mitten av juli och jag är hemma till mitten av mars. Då tar jag och min man två veckors dubbeldagar innan han tar över och är ledig till oktober. Då hoppas vi på förskoleplats till lill-tjippen och min man går ner på 80 % fram till årsskiftet. För oss känns det som en bra lösning så därför tror jag det blir kanon! Det är fint att alla får bestämma själva och göra det som passar bäst för ens lilla familj. 🙂

  18. Sara

    Mira är född i april, hade först tänkt vara mammaledig till mitten på juni nästa år då min man skulle ta över under sommaren. Han studerar så enda möjligheten att vara föräldraledig för honom blir under sommaren. Men nu känner jag att de första 6 månaderna har gått så fort och att det är lite dumt att gå tillbaka och jobba lagomt till sommaren, så vi planerar att vara hemma båda två. Blir alltså hemma till september och skolar in henne då…

  19. Sofia

    Oj, tar du ut föräldradagar redan. Första året behöver man ju inte ta ut några dagar alls. Vi har inte använt några dagar första året för att kunna vara hemma så länge som möjligt. Vi har inte speciellt höga löner utan levt sparsamt.

    Tycker verkligen ni ska tänka om med förskolestart vid 1 år. Att lämna en 1 åring på förskola är grymt. Hon är ju fortfarande en bebis. Läs på om anknytning! Inget barn under 3 år borde behöva lämnas på förskola.

        1. Marie

          Man behöver inte ta ut några dagar alls första året, men efter att barnet fyllt 1 år måste man ta ut föräldrarpenning (eller jobba) varje dag, ( full sysselsättning) annars förlorar man SGI’n. Jag tar inte ut några dagar första året för jag vill vara hemma så länge som möjligt. Vill ej lämna på förskolan innan min dotter är tre år. Detta är provocerande för många, men så gör vi. Vi har sparat pengar innan och lever på min mans lön det första året. Han tar inte ut någon pappaledighet utan ger sina dagar ( de han får lov) till mig.

      1. Frida

        Jag håller inte alls med skribentens åsikter eller ton men jag tror vad hon menar är att alla har rätt att vara ledig från sitt jobb hur mycket eller lite hen vill innan barnet är 1,5 år, detta oavsett om man tar ut ersättning från försäkringskassan. Efter 1,5 år måste man ha dagar och ta ut dem för att ha rätt att vara ledig från sitt jobb. Man kan alltså ta ut färre eller inga dagar i början för att göra totala ledigheten längre.

      2. Sofia

        När barnet är 1 år måste man ta ut 5 dagar i veckan för att inte förlora sin SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Innan behöver du inte ta ut några dagar alls. Det innebär att man lätt kan vara hemma tills barnet är 2-3 år och ändå ha dagar sparade.

        Även om det är ett känsligt ämne tycker jag det är viktigt att ta upp att man inte behöver följa strömmen och lämna bort sina små barn som har det bättre hemma med sin förälder. Man måste inte ha ett topprenoverat hus, shoppa dyrt som soffbord från Kasenberg, som dessutom alla andra bloggare har. Tycker det är lika sorgligt varje gång jag läser o hur föräldrar felprioriterar.

        1. Jennifer

          Hahahahaha, Sofia… Vilken tönt du är! Vilken ton du har! Alla har definitivt inte lyxen att vara hemma på en inkomst under ett års tid! Och vi i Sverige är PRIVILIGERADE som ens kan vara hemma i ett år överhuvudtaget. I de flesta länder är man bara hemma i några månader. Att läsa på om anknytning ger ingenting om såna som du feltolkar informationen. Och att du insinuerar att Angelica och Stefan prioriterar dyra saker till sig själva istället för tid med sitt barn är så jävla lågt. Du vet ingenting om deras, eller andras ekonomi. Häj.

        2. Herr och Fru Lagergren

          Oj Sofia, det där var inte särskilt trevligt skrivet! Du har ingen aning om hur mycket pengar vi tjänar och hur mycket vi sparar undan. Att säga att vi felprioriterar är riktigt elakt skrivet, för det gör vi verkligen inte. Jag VILL börja jobba igen efter 9 månader. Stefan VILL vara hemma i 6 månader med Alice. Det här är det som fungerar bäst för oss, för VÅR familj. Och det ville jag dela med mig av här i bloggen. Men att få såna här kommentarer hade jag inte riktigt räknat med. Det gör mig riktigt, riktigt ledsen. /Angelica

          1. Sofia

            Hoppas att Alice håller med om att det är bäst för er familj att bli bortlämnad som 1 åring, trots att ni har ekonomi att vara hemma längre.

          2. Just me

            Ärligt Angelica…

            Det passar inte er familj bäst. Det passar dig och pappan bäst. Ert barn vill vara med er.

            Jag skulle aldrig lämna en 1-åring på dagis om det inte var för att det inte fanns annan möjlighet. Mat på bordet måste man ju ha.

            Hos er handlar det om dina och pappas behov. Jag respekterar det men det blir lite löjligt när du skriver ”i vår familj” men menar er 2 vuxna. Barnets behov är sekundärt. Finns ingen 1-åring som behöver vara borta från sina föräldrar 10 timmar/dagligen. För som jag uppfattar det så har ni lång resväg till jobbet också.

            Jag förstår precis vad Sofia menar och håller med henne även om jag kanske inte bryr mig om vad ni gör med era pengar.

            Att välja att vara hemma längre med sina barn är uppenbarligen mer provokativt om man ser till alla som ”springer” till försvar för A & S samt de egna valen.

            Om man ser till vad Sofia tycks mena och vad jag menar så står vi på ditt barns sida. Men du blir ledsen för du känner dig kritiserad. Barnet måste ju vara prio 1 för er. Tänker du ur det perspektivet så kanske det inte känns så hårt. Iaf jag vill inte dig något ont, uppfattar inte att Sofia heller vill det. Vi tänker bara inte ur ditt perspektiv utan ur ditt barns perspektiv. Och alla som skriver här och har barn som är lite äldre vet att barn i den åldern vill vara med sin ma/pa. Dom har varken behov av andra vuxna eller att leka med andra barn i den åldern.

            Så torka tårarna och försök förstå att du kanske kan få erfarenhet och perspektiv från även de som inte delar din åsikt. Kanske kan det vara till hjälp i era val.

            Tänk på att ni är det bästa för ert barn.

          3. Helene

            Om du är intresserad av anknytning och att lämna barn för tidigt på dagis så kan du googla typ Louise Hallin (eller resten av barnpsykologkåren, det är nämligen forskning – inte åsikter så du behöver inte bli ledsen). Det menas att den bästa åldern att börja på dagis är vid 3 års ålder – men absolut tidigast vid 2 år. Jag ser inget ”elakt” i vad dom ovan skrev (eller kommentaren om vad er dotter tycker om att bli lämnad som 1-åring då…. Den var onödig) för dom har faktiskt rätt. Inte om dig, din man eller er situation bara – utan i princip ALLA föräldrar som går omkring med ett dåligt samvete för att barnen får spendera större delen av sin barndom på dagis. Det är ju även så att barnet får ÄNNU längre dagar än föräldern (med tanke på den tid det tar fram och tillbaka till dagis) så nån förståelse har du väl ändå att det kan vara lite tungt? Man kan trösta sig med att ”hen har ju så kul på dagis” visst – men du kan ha ett kul jobb och ändå bli utbränd. Vare sig du vill eller inte så behöver barnen sina föräldrar, SÄRSKILT i 1,5 års åldern när barnet går genom en jobbig separationsfas. Det är omöjligt för ett barn att knyta an till en pedagog när det går 5 barn/fröken och barnet behöver trygghet – det behöver INTE socialiseras! Det är för jäkla bökigt när samhällets normer inte går ihop med vad som faktiskt är det sunda och naturliga.

        3. Theres

          Du får det att låta som att alla kan vara hemma under ett år och endast leva på mannens inkomst. Jag hade verkligen önskat att fallet vore så för oss, men så är det tyvärr inte.

          Vi skulle inte ha råd helt enkelt. Sedan tyckte jag att det var onödigt att dra till med det där med bordet.

          1. Daniela

            Angelica lyssna inte till damerna ovan som säger att man inte BÖR lämna ett barn på förskolan som är 1år. Jag har aldrig upplevt att barn som är 1år far illa på förskolan eller tappar anknytningen till sina föräldrar. Jag anser att ni gör helt rätt som utgår ifrån era egna förutsättningar. /Förskolläraren som tidigare har vikarierat inom förskolan i 4 år

    1. Joanna

      Alla har ju dock inte möjlighet att vara hemma med sitt/sina barn i 3 år. För oss har det inte funkat ekonomiskt.

      Min äldsta dotter började i förskola när hon var 1 år. Det var inga problem alls. Hon gick iofs aldrig heldagar, men ändå.

      Dessutom sa fröknarna att det är lättare att skola in barnen när de är yngre.

      Det som passar bra för dig kanske inte alls funkar lika bra som för en annan.

      Alla gör vi på olika sätt och det får man respektera.

      1. Helene

        Klart det är enklare att skola in en 1-åring än en 3-åring! En 1-åring kan ju inte uttrycka sina behov i ord! Tänk dig den ensamheten? Att vara på en plats långt borta (bara 1år gammal!) från sina föräldrar och inte ens kunna prata och säga vad man känner?

    2. Ida B

      Oj. Har du ens varit på en förskola? Jag är förskollärare och mamma till en 5-månaders och jag har INGA problem med att lämna henne på förskolan från den dagen hon fyller 1! Som förskollärare jobbar jag på en avdelning för 1-5åringar, men det har varit mest 1-3åringar och jag lovar dig att det inte går någon nöd på dessa barn! Jag tycker att det är jätte härligt för er att ni har löst det så käckt med era dagar! Men alla har inte den möjligheten! Och alla vill inte vara hemma! Det är 2014 och det är okej att göra det som passar bäst för sin familj!

      Nu läste jag fler kommentarer. Ursäkta mig men va fan! Angelica! Vill du höra mina POSITIVA erfarenheter av barn som börjar tidigt på förskolan så hör av dig! KRAM

  20. Anne

    Vårat tredje barn föddes i augusti, jag är hemma på heltid till april, sen kommer jag jobba 25% fram till nästa höst, alternativt fortsätta vara hemma ett år, har inte bestämt mig. Sedan brukar min sambo vara hemma ett år med barnen. Planen är att hon får börja dagis vid 2 års ålder.

  21. Cecilia Q

    Hej!

    Jag är hemma sedan hon föddes 26/6 till sista april, jobbar maj, juni och juli. Vi är hemma tillsammans augusti och i september börjar jag att plugga och min man är då hemma maj-januari och hon är då 1 år och ungefär 6 månader när hon börjar på förskola. Jag tar nu 3-4 dagar i veckan. Men det beror ju helt på vad man har råd med! Jag arbetar som undersköterska på ett äldreboende men det är absolut inget jag vill göra i livet och kommer därför studera till förskollärare!

    Ditt jobb verkar så roligt Angelica!

  22. Anna

    Vår son är född i feb-14. Jag kommer att vara hemma 12 månader och min sambo 6 månader (inkl sommarsemester). Sedan kommer vår son börja förskola aug-15. Vill att han ska kunna gå och säga åtminstone ”ja” och ”nej” när han börjar förskolan. När vi båda jobbar kommer jag att gå ner till deltid.

  23. Cattis

    jag är ledig 9 månader och pappan ledig en månad efteråt. Så hösten 2015 blir det antagligen förskola för vår lilla tilda, så länge jag hittar ett jobb. Jag var på ett vikariat före och det tog slut i samband med att jag fick bebisen. Jag har jobbat på förskola. Utbilddad förskolelärare så måste erkänna att det känns fel att lämna dottern på en förskola ochh åka och jobba med andra barn, men då vi har nybyggt hus och huslån så räcker tyvärr inte pengarna till att vara hemma längre än så. Däremot skulle jag nog kunna tänka mig något annant jobb en tid och gärna också deltidsjobb så tilda inte behöver vara hela dagen på förskola

  24. Lisa Svanberg

    Min lille kille är född i juli precis som Alice och jag ska precis som du vara hemma i nio månader, alltså börja jobba 1 april, min man tar då över och är hemma i 7 månader ungefär och vi tänker att vi skolar in i oktober. Hade först tänkt att vänta till efter årskiftet men av erfarenhet är det svårare att skola in i den åldern. Har två barn sedan innan och då har vi gjort lite olika. Med flesta var min man hemma i ett halvår och jag ett år med mellantjejen hade inte mannen möjlighet att vara hemma alls så denna gången ville vi verkligen dela så lika vi bara kunde.

  25. Malin

    Vår dotter föddes i juli 2014. Vi har valt att snåla på pengarna/dagarna så att vi kommer vara hemma med vår dotter i två år (Ett år var) och då har vi cirka hundra dagar var kvar att nyttja till lediga dagar på föris samt förlängd sommar- och julledighet under en tid. För oss var det viktigt att vara hemma lika mycket samt vara hemma i början eftersom det händer så mycket vi vill uppleva med henne.

    /Malin

    1. Camilla

      Ni har säkert redan tänkt på det, men ifall att, från och med barnets 1-årsdag måste man ta ut minst 5 hela dagar per vecka för att få behålla sin SGI. Så om man sparar på dagarna och inte tar ut 5 hela dagar per vecka där så sänks ens SGI till 0 kr och man kan bara få lägstabeloppet på FP. Kan vara bra att känna till när man planerar så det inte kommer som en otäck chock sen!

  26. Malin

    Vi delar lika, 9 månader – 9 månader. Funkat för oss eftersom det räcker för oss att ta 4 dagar i veckan (innan bebis fyller ett) När jag gick tillbaka till jobbet arbetade jag halvtid en månad. Det är verkligen något jag rekommenderar! Så otroligt svårt att lämna så många timmar som det blir med 8 timmar + lunch + restid. Alltså inte för bebis, men för mig! Så det var som en inskolning för mig att kunna lämna bara 4 timmar först… och nu arbetar jag heltid igen. Funkat fint! Ska skola in på föris när bebis är 1,5 år.

  27. Lena

    Vår lilla är beräknad till 17 dec och jag går på mammaledighet den 1 dec och är sedan hemma i 14 mån och jan 2016 tar mannen vid och är hemma i 7 mån tills vi skolar in på dagis aug 2016. Det känns som en toppendelning i nuläget då vi båda får vara hemma länge med vårt barn, men man kanske börjar klättra på väggarna till slut?

  28. Frida

    Väntar vår lille i slutet på November och jag kommer vara hemma totalt 11 månader (varav en är innan bebisen kommer för att vila upp mig lite och fokusera på förlossningen) och sedan tar min man över och är hemma lika länge. Sen vet man ju inte hur det blir på vägen, så inget är skrivet i sten, men det är vår plan åtminstone 🙂

    /Frida

  29. Sofia

    Vår lille kille är 3 dagar äldre än Alice & jag ska börja jobba i aug 2015. Då tar pappan över & är hemma tills inskolningen i jan 2016. Med vår dotter var jag hemma i 14 månader innan pappan tog över. Tanken var att hon skulle börja på förskola då hon var 16 mån men vi flyttade & bytte stad så vi fick ingen förskoleplats förrän hon var nästan 2 & 1/2 år så hon fick vara hemma med mig tills dess. Hon kunde då prata & äta själv, vilket jag tyckte var jätteskönt! Skulle vilja ha vår kille hemma tills han var 2 år men så blir det inte denna gången tyvärr. Personligen så vill jag helst inte lämna dem innan de är 1 & 1/2 år. Tycker de är så små då. Men vet flera som gjort det & det har fungerat jättebra. Man måste göra det som passar ens familj bäst. Lycka till när du ska börja jobba igen! Kram

  30. Magdalena

    Hej!

    Jag såg att blondinbella pratade om sparande till sin son på nyhetsmorgon igår kan inte ni skriva ett inlägg om hur ni tänker kring sparande till Alice?

  31. Dr Elin

    Hej! Hos oss har vi valt att dela lika. Jag är hemma i 6 mån, min man är hemma i 6 mån, sedan ska vi på något sätt (förmodligen jobba halva veckor vardera) i 3-4 månader innan lillen börjar på dagis. Vi resonerade som så att vi båda är lika viktiga föräldrar och våra jobb/karriärer är lika viktiga för oss, så för oss blev det då naturligt att dela lika. Visst är det roligt att ha en trevligt jobb att se fram emot att komma tillbaka till, även om jag är övertygad om att jag kommer att längta hem väldigt mycket.

    När lillen börjar dagis kommer vi förmodligen båda två att gå ner lite i arbetstid, kanske 80%, men det är inte bestämt än.