Fru Magnolia

Inte helt enklet

Att med ord försöka sammanfatta årets julfirande är svårt.  Men att det firandes i två dagar står klart.  På liknande sätt, men ändå väldigt olika.

Själva julafton firades i pyjamas hemmavid. Lilla familjen och tillsammans med morfar. Matmässigt blev det saffransscones, gröt- och skinklunch och grillade revbensspjäll, köttbullar och prinskorv till middag.  En härlig fusion av comfortfood och julmat.  På morgonen låg det klappar under granen, som Tomten troligtvis fått hjälp av balanserande nissar att leverera.  Det spelades spel, vilket hör till En omgång  ”Ticket to ride” och känslan av jul kryddades med must och mandariner. Vi tittade på Kalle, som sig bör, men blev avbrutna av ett dunkande på dörren.  Storebror öppnar, fortfarande iförd pyjamas, och där, på farstun står Tomten. Blöt som bara en mycket blöt tomte som missat att konsultera SMHI kan vara. Mycket otippat! Men så uppskattat.

Det öppnades klappar igen.  Lego byggsatser plockades upp. Och minnen till en dator. Byggandets tid påbörjades, som sig bör i juletid.  Men dagen var lång. Och då Tomten levererat ett nytt spel, så var det bara att slå sig ner runt bordet och börja läsa reglerna. Vi var alla nybörjare.

Så blev det morgon, igen, den andra dagen. Och vi lekte julafton.  Med paket under granen, grötfrukost, finkläder och en bilresa till stora familjen.

Hemma hos mormor väntade familjen. Och som traditionen påbjuder åt vi ett fullgott julbord, med skinka, grönkål, sill och ostar.  Vi la till en ny oxå. Tradition alltså. En oätlig sådan, vilket i sig är tur. För mer ät-traditioner kan man nog inte klämma in en dag som denna. Vi dansade kring granen. Så att bjälklaget skakade och folk utanför undrade vad som försiggick.  Lyckan var stor då vi hoppade som grodor och sköt iväg rakter.

Sen bultade det på dörren. Sådär så man förstod vem som stod utanför. Tomten kom förbi. en lite omväg via utdelningen i UK. Det där med tomtar är inte alltid lätt, allra helst när en är sådär 18 månader…  Klappar delades ut, öppnades och snören samlades noggrant in. För det finns en katt, i huset, som tror, att snören är en delikatess.

Kvällen gick, vi åt godis, glass och ost. Spelade spel, för det gör man, inte bara på julafton, men framförallt på julafton. Det togs julbad med massa bubblor. Diskuterades och funderades.  Och vi konstaterade att vi nog inte skulle behöva äta, på flera dagar.

Och där, mitt i natten på juldag två, åkte vi hem igen, till vårat hus. Konstaterade att det var fasligt tyst. Tog en glögg. Och tassade genom vardagsrummet på ett mycket lustigt sätt. Legobitar kan ha den effekten.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.