Fru Magnolia

Söndag = Hårig is?

 Söndag = Hårig is? HårisGäddeholms badplats vinter sol

Vi tog oss ut för en promenad till stranden idag för att se om isen lagt sig. Vädret var ljuvligt! Soligt och inte allt för blåsigt.  Och kallt. Tur att vi klätt oss efter vädret. Skidkläder och underställ.  Hur som helst. Ingen is. Eller bara ett mycket tunt lager is närmast stranden.  Så tråkigt. Drömmen är ju att få samma isläge som förra året.  Men just nu känns det avlägset.

Ingen skridskois i Gäddeholm

Barnen passade dock på at samla skatter. De hittade de finaste iskristallerna med infrusna löv och mossor i. Storebror ville bestämt ta med dem hem och förvara dem i frysboxen. Lillebror försökte fylla fickorna fulla med skatter… Det hela slutade i alla fall med att skatterna lämnades av utmed vägen.

Hundbad Gäddeholm

När vi var påväg hem från stranden hittade vi dock något mycket spännande. Något som såg lite sagolikt och trolskt ut. Nästan magiskt. På vissa pinnar och träd i skogen välde det ut som spunnet socker ur stammen. Efter lite analyserande kom vi fram till att det var is, för det smälte i handen. Men hur kunde det bli så här?  Efter diverse efterforskningar och analyser (tack SMHI) kunde vi konstatera att det var håris.  Något som visst kan bildas när vatten tränger ut ur träden och den omkringliggande temperaturen är straxt under nollgradigt.  Tänk vad mycket man kan upptäcka om man bara har på sig sina spanarögon.

Hårig is, fjäder is, håris

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.