Fru Magnolia

Torsdag = Att baka bröd behöver inte vara krångligt!

  Att baka bröd behöver inte vara krångligt!

Att baka bröd behöver inte vara krångligt!

Att baka sitt eget bröd har alltid känts så himla husligt. Det är något som de där superföräldrarna gör. När jag var liten var det alltid hembakat hemma. Lyx var när vi för en gångs skulle fick riktigt köpt rostbröd. Idag känns det tvärtom. att lyx är när det står hembakat på bordet.

Att baka sitt eget bröd är egentligen inte så svårt. Det behövs fyra ingredienser. Mjöl, degspad, jäst och vatten.  I rätt proportioner såklart.  Ofta framställs brödbak som något komplicerat. Det ska vara surdegar hit, ekologiskt mjöl som har ett så krångligt namn att man knappt kan uttala det, det ska bakas ut, bakas om och formas till figurer, det ska viftas med ugnsluckor och vila i evigheter. Och ställ förtusan inte degen i drag, för då döööör den!  Och helst ska hela tillverkningsprocessen göras i ett kök med stenugn på landet, eller i en pytteliten etta på söder. Då är man ”rätt”!

Bröd som jäser, var god stör er

Eller så gör man som jag. Struntar i att googla recept och tar fram en gammal hederlig kokbok och bara gört. Jag ville ha ett okrångligt recept utan den minsta gnutta av trendigt. Fram åkte min trotjänare ”Vår Kokbok” från 2001.  Siktet var inställt på ett okrångligt recept utan tillsatt socker och gärna med rågmjöl (lägg märke till hur enkelt det är att uttala rågmjöl). Tillslut valde jag att baka valnötsbröd, men utan valnötter då jag inte hade några hemma.

Så här kommer ett garanterat okrångligt brödrecept. För vet ni vad, att baka bröd behöver inte vara krångligt!

Valnötsbröd, utan valnötter
enkelt att baka och lött att uttala
4 stycken limpor

50g jäst
10dl vatten
4msk olja
3tsk salt
1,5 dl solrosfrön
1,5dl pumpakärnor
10dl finmalet rågmjöl
15dl vetemjöl (helt vanligt vetemjöl. Krångla inte till det!)

Sätt ugnen på max värme.
Värm vattnet till 37grader(fingervarmt) och lös sedan jästen däri.
Blanda i olja, salt, solrosfrön, pumpakärnor, rågmjöl och 14dl vetemjöl.
Kör alltihopa i assistenten ett tag, eller knåda på för hand. (Jag fick denna fabulösa sak i julklapp. Den fick jobba ihop degen under cirka 10min på lågvarv. Degen blir kladdig och seg. Det ska vara så)
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 45 min.
Dela degen i 4st lika stora bitar och baka ut 4 st limpor. Lägg limporna på bakplåtspapper på plåtar och  låt dem jäsa i 30min.
Sänk värmen i ugnen till 200grader, skjutsa in limporna i ugnen och låt de stå där 35-40min.

Bröd med solrosfrön, pumpakärnor och rågmjöl

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.