Fru Magnolia

Onsdag = Äntligen vörtbröd!

Äntligen vörtbröd 

Ingridienser Vörtbröd

Vörtbröd gott folk. Ett måste på julbordet enligt mig. Viktigt är dock att det är hembakat. Allra bäst är det om min mormor har bakat det.

Vi ska fira jul hemma hos oss i år och därför tänkte jag att det var dags att jag själv provade på det där med att baka vört. Jag ska erkänna att just brödbak är en sällsynt företeelse i det här hemmet. Allra helst brödbak där brödet ska jäsas i massa omgångar.  Men som sagt, jag hade bestämt mig för att köra ett bak. Ingredienserna var hemköpta och recept var fram-googlat.

Rent tekniskt sett var det inte svårt alls. Det mest avancerade var att få i allt mjöl i assistenten utan att hälften flög utanför. Nej, det jobbigaste är alla dessa jästider. Det tar en himla tid från det att man smulat ner jästen i bunken tills dess att man faktiskt kan skjutsa in bröden i ugnen.  tur att jag hade med mina bästa assistenter i köket som gjorde det hela lite roligare. Och vilken tur att brödet blev helt fantastiskt gott, så att väntan inte var för jävels.

Kenwood hushållsassistent

Jag körde på ett recept av Ernst. Ett ganska okomplicerat recept som sagt.  Nästa gång jag bakar dessa ska jag göra dem som småbröd. Tror de skulle passa bra som det, och så blir det mer kanter, vilket alla i familjen uppskattar.

Vörtbröd, Ernst recept
Ger 4st limpor

100 g smör
50 g jäst för söta degar
66 cl porter
33 cl julmust
0,5 msk kryddnejlika, malen
2 tsk pomeransskal, malen
1 msk ingefära, malen
14 dl rågmjöl
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
2 dl russin
16 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Smula under tiden ner jästen i en stor bunke.
Häll i porter och julmusten i det smälta smöret. Viktigt att vätskan inte är varmare än kroppstempererat när man blandar med jästen (annars jäser inte brödet). Häll den kroppstempererade vätskan i jästen och blanda tills all jäst helt lösts upp.
Slå sedan i kryddnejlikan, pomeransskal och ingefära och blanda.
Häll sedan i rågmjöl, sirap, salt och russin i degblandningen. Blanda alla ingredienserna ordentligt med en träslev. Häll nu i hälften av mjölet och blanda ordentligt. Mjöla nu in händerna och knåda degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Tillsätt lite mjöl i taget om degen är kletig.
Strö nu lite mjöl i botten av bunken och lägg degen över, täck med duk och låt jäsa i ca 45 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek.
Dela nu upp den jästa degen i 4 delar och baka ut i mjöl. Låt dessa jäsa under duk i 45 minuter. Lägg sedan ut limporna på bakplåtspapper.
Blanda vatten och sirap och pensla de färdigjästa limporna. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter eller tills limporna är härligt gyllenbruna.

Vörtbröd Ernst

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.