Fru Magnolia

Lördag = Arktis, liv i en värld av is och snö

Detta inlägg innehåller PR-utskick

Arktis, liv i en värld av is och snö

Nu är det dags att recensera en av faktaböckerna som är nominerade till Augustpriset. I samma paket som barnböckerna kom i låg det även en bok om Arktis. ”Hur spännande kan det bli” tänkte jag i mitt stilla sinne. Just det där med fakta böcker kan jag vara lite kluven inför. De får inte vara för långrandiga, träiga, ha för stora textmassor eller för fackmässigt språk. Sen är det viktigt med bilderna. Bilderna ska göra att jag vill läsa texten.

Jag började i alla fall bläddra runt i boken. Bilderna är fantastiska. jag fryser bara jag ser dem. Och det är väll ett bra betyg på en bild över Arktis. Man ska liksom känna att man är där.  Boken heter ”Arktis : liv i en värld av is och snö” och är skriven av  Felix Heintzenberg & Ole Jørgen Liodden. Bilderna var det som drog mig in i boken. Som väckte lusten att läsa. Jag har inte läst hela boken. Nej, det är ingen bladvändare på det sättet. jag har läst lite här och lite där, framförallt texter runt de bilderna som jag fastnat för. Som bilden på lunnefågeln i snöfall eller den med en sovande isbjörn och en stormfågel. Visste ni att ingen riktigt vet hur många isbjörnar det finns? Det beror på att de inte är territoriella och för att de just bor på så otillgängliga platser. Någonstans mellan 20000-25000 finns det kanske. Men det är gammal statistik, och siffrorna kan vara helt felaktiga.  Eller att fjällugglan är en av de få fågelarter som kan leva på Arktis året runt.

Ja, men ni hör ju. Jag är imponerad av boken. Mycket imponerad. Den är lättläst och uppmuntrar en till att försätta läsa på något underligt sätt. Jag gillar den skarpt.  Det roliga är att jag hade aldrig lånat hem den från bokbussen om den stod där i hyllan. Men jag är så himla glad att jag fick den hemskickad från Augustgalan. Annars hade denna skönhethelt gått mig förbi. En värdig kandidat till Augustpriset enligt mig.

Lunnefågel i Arktis

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.