Fru Magnolia

Torsdag = Hälsosamma chokladtryfflar

Hälsosamma chokladtryfflar

Måste börja med att be om ursäkt för at detta kommer bli ett bildfattigt inlägg. Jag experimenterade ihop ett nytt recept på chokladbollar, och i min iver glömde jag helt sonika att fota. Fokus var på någon helt annan stans. Nämligen på att lyckas med det ultimata receptet. Det som golvar en chokladbollsveteraner som mig.  Och vet ni vad, jag tror tusan att jag lyckades. Fast det blev inte chokladbollar. Det blev mer som tryfflar, men utan grädde och socker… så rent tekniskt vet jag inte om man kan kalla det tryfflar. Men jag väljer att bortse från det.  Det blev hälsosamma chokladtryfflar Hur som helst, därför är detta inlägget pyntat med en gammal bild av chokladbollar och lillebror, taget 150411.

Jag hade med mig dessa tryffelbollar till Göteborg när vi var där i helgen. Perfekt då de inte behöver förvaras kallt. Sen är det härligt att ha något att ta till när extra energi behövs. Visst finns det både det ena och andra att köpa på båda Liseberg och Universeum, men det kräver att man står i kö (=onödigt tidsspill) och sen ska jag inte sticka under stolen med att jag gillar att ta till lite mer hälsosamma alternativ.

Mina tryfflar är fria från processat sötningsämne (vitt socker, agave, kokssocker osv) och kan enkelt göras gluten- och mjölkproteinfria.  Viktigt är dock att man läser innehållsförteckningen på chokladen, så att den verkligen inte innehåller mjölkprotein, där finns annars en risk att mjölkprotein smyger sig in i tryffeln.

Hälsosamma chokladtryfflar  ala Anna

12st färska dadlar
1/2dl koksolja
50g mörk choklad 
1dl havregryn
1dl riven kokos
1dl cashewnötter
Riven kokos att rulla bollarna i

1 Ta fram matberedaren
2 Smält koksoljan
3 Kör koksoljan och de urkärnade dadlarna länge i matberedaren. Det ska bli en blank len massa
4 Smält hälften av chokladen i micron och blanda sedan den smälta chokladen med den osmälta (grattis, du har nu tempererat choklad!)
5 Blanda ner chokladmassan i dadelsmeten. Kör matberedaren så  att allt blandas väl (smaka! Det är grymt gott!)
6 Blanda i resten av ingredienserna och kör matberedaren någon minut till. Det skal bli en jämn lite seg smet. Upplever du att smeten är för blöt blanda i lite havregryn till,
7 forma små bollar och rulla dem i rivenkoks.
8 Ställ in bollarna i kylen så att dem stelnar (här gör den tempererad chokladen förhoppningsvis sitt jobb)
9 Ät njut och göm dem som blir över (så att ingen annan i familjen hittar dem)

När det närmar sig jul tänker jag att jag ska göra dessa tryfflar, tillsätta pepparkakskrydda, och sedan doppa dem i choklad. Gu vad gott!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.