Fru Magnolia

Måndag = Universeum

Är vi i Göteborg, så hör det till att vi går på Universeum. Så har det varit sedan jag och mannen blev vi våren 2002. Så vi åkte till Universeum i lördags, lagom mosiga efter att ha tokåkt karusellerna på Liseberg dagen innan.

  f161031 

Killarna älskar kartor i alla dess former. Speciellt sådan över nöjesanläggningar. De läser dem minutiöst och håller koll på hur vi ska gå och när. De planerar seriöst. Lillebror ville kontrollera kartan inför varje vägval. Och nu efteråt kan han sitta och titta på kartan och ha den som stöd när han sitter och minns vad vi faktiskt gjorde.

o161031

 Vi började med att vara på ”vetenskapssidan” då vi vet av erfarenhet att det lätt blir långa köer där kring deras prova-på stationer. Killarna tränade styrka, cyklade, klättrade klättervägg och testade sina kunskaper på sockerspelet. De red häst och rädda bollar i handbollsmålet.  Och gjorde stooooora såpbubblor.  De testade en rymdtoalett, skapade omloppsbanor och tog reda på hur mycket dem väger på månen.

f161031-2

Vi hade sån tur att vi lyckades pricka in en aktivitet som dem kallade för ”SlajmTaijm”. Det började om en kort introduktion om vad kemi är. Sen fick alla barnen pipettera upp slajmvätska som de sedan blandade med fiberhusk. Ju mer dem blandade desto slajmigare blev det.  Slajmet fick vi ta med oss hem, och just nu står det i kylskåpet.  Något annat barnen fick testa var att äta godissvampar som kylts ner till is. När man sedan åt dem rök det som tjock vit dimma ur munnen. Mycket häftigt.

r161031-2

Efter all vetenskap begav vi oss till andra sidan på Universeum  och följde vattnets väg från fjällen ned till västerhavet. Jag tycker att fiskarna i deras akvarier bara blir större och fetare för varje gång jag är där. Torskarna är groteskt stora, och hälleflundran är stor som 5 dasslock…. Killarna var mest intresserade av plattfiskarna denna gång.  Faktiskt mindre intresserade av de tropiska fiskarna och de stora hajarna. Lillebror var ganska trött mot slutet av vårt besök, och la sig att vila framför hajtanken.

r131031

Vi tog en guidad tur genom regnskogen och fick lära oss att det finns regnskog i Norge. Regnskogen har fått sig en omgång sedan vi var på Universeum sist, och nu reser sig ett träd med en trädkoja höst upp rakt upp mot taket. Häftigt på alla sätt och vis. Vi fick även höra historien om hur de stora sötvattenfiskarna, de som kan bli 4m långa,  hamnade på Universeum. Det var helt enkelt så att någon hade köpt dem hem till sitt akvarium för att de tyckte dem var fina. Denna någon hade dock missat att läsa på om arten… framför allt om hur stora de kunde bli.

6 timmar blev det på Universeum, och det var en trött familj som anlände till hotellet på kvällen. Vi tog ett dopp i bubbelpoolen, för att sedan gå ner till restaurangen för att äta middag. Lillebror åt pannkakor med grädde och sylt, och vi andra festade loss på helt underbart goda räkmackor. Barnen somnade ovaggade, och vi föräldrar med. Och efter en god natts sömn (och en hel del rundvandring mellan sängarna) så åt vi en ordentlig frukost och begav oss hemåt. Alla mycket nöjda och glada över att ha haft en fantastik familjehelg tillsammans.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.