Fru Magnolia

Söndag = Skörda och torka lavendel

Ö160814

Igår skördade jag en del av lavendeln här hemma. Enligt vad jag har läst är bästa tillfället att skörda lavendel är just när dem har blommat över. Då innehåller de maximalt med eteriska oljor.  Jag klippte av de blomställningar som blommat över och tog in den, la dem på papper, för att insekterna som finns i blommorna ska få en chans att rymma.  Och idag var det dags att göra i ordning blommorna så de kan torka, innan jag använder det.

ö160814 3

Jag provade et nytt sätt att fästa ihop blommorna. Jag flätade ihop dem så det blev som en inbakad fläta. Då blir det luftigt runt blommorna och jag tänker att det är bra då dem torkar lättare.  Sen blev den en väldigt fin girland av den. Jag hängde upp flätan i tvättstugan, och där får den hänga och dofta underbart gott tills dess att den har torkat. Då plockar jag loss enbart blommorna.

Ö160814 2

Dem torkade torkade blommorna ska jag använda till doftkuddar, badsalt och lavendelsocker. Myggor ogillar även lavendel, så om man har en uteplats med mycket myggor kan det vara klokt att plantera en lavendelhäck utmed den.  Lavendel är en underbar växt som kan användas till så mycket, och humlor, bin och fjärilar älskar dem. Så plantera lite lavendel vet ja.  Du kommer inte att ångra dig.

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.