Fru Magnolia

Onsdag = Född sent på året, en nackdel?

O151019

Vi har tidigare kunnat läsa om att ADHD diagnoser är vanligare bland barn födda sent på året.  Tydligast är det bland pojkar, där ett barn har nästan 40 procent större sannolikhet att få en adhd-diagnos om han är född i december jämfört med januari (HÄR). Anledningen till det här är inte glasklar. Vissa menar att de yngre barnen överdiagnostiseras då de inte kan möta skolans krav, och att genom ha börjat ett år senare i skolan hade problemen aldrig uppstått. Andra säger att barn födda tidigt på året är underdiagnostiserade (HÄR).  Vad än orsaken är, så kvarstår fakta. Att om du är född i december, är sannolikheten betydligt högre att du ska få en ADHD diagnos, än om du hade varit född en månad senare.

Värt att notera är även att barn födda senare på året i allt större grad slutar med föreningsidrott än barn födda tidigt på året.  Inom lagsporter så som fotboll och ishockey har fenomenet varit känt länge. De yngre barnen sållas bort. Men nu har man även kunna se samma fenomen inom individuella idrotter, så som längdskidåkning (HÄR).  Man tror att en bidragande faktor kan vara att man delar in tävlingar och träningsgrupper efter årskullar. Vilket betyder att januari barn tävlar och tränar med december barn.  När det gäller barn så kan några få månader i ålder göra enorm skillnad i utveckling hos barnen. Och är man dessutom den som alltid ligger efter, så finns det en risk enligt mig att man tillslut tappar orken att kämpa ”Det leder ju ändå ingen vart”.

Man har även sett samband med lägre lön och sämre betyg om man jämför decemberbarn med januaribarn. Och jag tycker att detta är skrämmande. För i min värld så finns det lika många barn som har anlag för att bli genier eller elitidrottare som är födda i januari som i december. Det är bara vårt samhälle som har skapat en miljö där januaribarnen har stora fördelar i och med att vi delar in barn i grupper efter vilket år dem är födda, inte efter ålder. Vi tar sedan inte häller hänsyn till, vid bedömningar och liknande, barnets faktiska ålder. Utan låter barnen göra testerna vid samma datum, även fast det kan skilja 12 mån mellan barnen. Är man ett svagt januaribarn, kan man ”klara sig”, just för att man är född i januari. Men är man ett svagt december barn blir man ”sågad” som barn, något som följer med hela livet.  Intressant tycker jag.

Hur tänker du?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Kajsa

    Kan tillägga att jag alltid annars älskat att sporta, röra på mig, klättra, hoppa, springa, cykla. I vuxen ålder har jag sprungit marathon. Men inte i skolan eller i föreningsform!

  2. Kajsa

    Åh det där har jag tänkt så mycket på! Och jag är helt på ditt spår. Tycker det är helt galet att man jämför ett barn fött i januari med ett barn fött i december samma år, där det första barnet faktiskt är nästan ett år äldre!

    Jag är själv decemberbarn och hade klasskompisar födda i januari. Nu hade jag aldrig några problem i teoretiska ämnen då jag varit väldigt ”stark” där, men jag har alltid haft ett jobbigt förhållande till idrott i skolan. Alla andra var så mycket bättre, snabbare, bättre koordinerade, bättre bollsinne. Såhär i efterhand har jag tänkt mycket på det, att säkert hade med vår faktiska ålder att göra. Att jag jämförde mig, och jämfördes, med någon som var 8 år när jag själv nyss fyllt 7 osv. Min bästa kompis under skolåren var min granne, ett skolår under mig. Hon är född i januari -85 och det skiljde alltså bara en månad mellan oss. Ändå var jag ”ett år äldre” enligt skolan…