Så har jag bakat julgodis. Enbart nya recept i år. Alla tre recepten var oväntat goda, och seglar upp som al time high. De slår till och med den där klassiska rockey road. Samtliga recept är modifierade utifrån orginalrecepten. Allt efter mitt eget tycke och smak.
4 dl riven kokos
12 st torkade dadlar (de man köper i kyldisken)
4 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
vatten (ungefär en halv dl)
2 krm ingefära
5 krm kanel
3 krm kryddnejlika
2 krm kardemumma.
250g mörk choklad
Hacka dadlarna. Blanda ihop alla ingredienserna utom vattnen i en bunke. Tillsätt ungefär hälften av vattnet och blanda ihop till en jämn massa med hjälp av en trägaffel. Häll på mer vatten om konsistensen är för hård.
När allt är väl blandat formar du lagom stora bollar av dem. Lägg bollarna i minimuffinsformar.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och ringla rejält med choklad över varje boll. Dekorera med riven kokos.
~’~
KOLA MED RISPUFFAR
50 g smör
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl mörk sirap
1 dl socker
3 dl vårgårdaris
Blanda alla ingredienser utom riset i en kastrull och låt koka under omrörning tills blandningen uppnått 120 grader (jag använder stektermometern för att hålla koll). Rör i det puffade riset. Fördela smeten i minimuffinsformar. Låt svalna.
~’~
250 g mörk choklad
175 g honung
50 gram rostade mandlar
havssalt, mer än vad du tror
Hacka mandlarna och vinbären fint, koka upp honungen, låt stå och svalna i ca fem minuter och blanda sedan i chokladen. Rör om så att chokladen smälter och tills dess att smeten är blank. Spritsa ut blandningen i långa rader och strö över mandlarna och flingsaltet. Dela i bitar och lägg in dem i kylen. Låt dem stelna.