Familjen Annorlunda

TryggHansa – ett livsviktigt inlägg !


För ett tag sen så skrev jag ett inlägg i samarbete med TryggHansa.

Eftersom det rapporteras dagligen på nyheterna om lägenhetsbränder där orsaken tros vara ett tänt ljus eller glömd mat på spisen så vill jag passa på att ta upp det igen:)

En av mina värsta fasor är att det skulle börja brinna i huset. Förvisso är jag något av en hamster som spar allt och lite till, så det kanske smärtar mig mer att bli av med allt, än nån som gladeligen kastar saker.

Men ändå. Om man tänker att huset är tomt på folk när det börjar brinna och det inte blir några liv som går förlorade vilket ju såklart är det absolut viktigaste, så kan allt annat förstöras ju.  Fotoalbumen med bilder på nyfödda barn. Bilderna på dop, konfirmationer och studenter. Bilderna på solbruna skrattande ungar som äter glass med hela ansiktet på stranden. De där bilderna man kanske velat glömma men aldrig velat göra sig av med;)

Alla viktiga papper man har, alla kläder, även favorittröjan man köpte på Ibiza för en krona på 80-talet men som man älskat innerligt.

Allt köksgeråd. Alla sminkprodukter. Alla minnessaker, ungarnas bvc-kort, Alla möbler. Alla sängkläder, alla gosedjur..

Allt.

För brinner det inte upp så blir det rök eller vattenskadat.

Fy farao. Vilken förlust.

Även om man tänker att man har inget av värde så har man ju det. Kanske inte i stora kontanta summor som i feta diamantringar eller ovärdeliga tavlor, men i minnen. Och hur det än är så ska man återskapa ett fungerande hem, och att bara köpa en ny stekpanna kostar ju. Att köpa ALLT är både dyrt och känslomässigt jobbigt.

Ja, har man en vettig försäkring så täcker den mycket, men inte allt. Den täcker definitivt inte känslomässiga förluster. Den förhindrar inte att det börjar brinna. 

Det är din uppgift:)

 

Varje dag brinner det i 17 hem.

Det är 17 familjer som blir av med hela eller delar av sitt hem och sitt liv.

Lägg till att även grannar kan bli påverkade, deras lägenheter kan bli rökskadade med evakuering som följd, så det drabbar fler ändå.

Under december månad ökar bostadsbränderna med 40%, enligt TryggHansas statistik

Lagom till jul blir många familjer av med allt, kanske även livet.

Och oftast på grund av en olycka som skulle kunna undvikas!

 

Därför har TryggHansa tagit fram en virtuell film, där man kan ”öva” sig på att utrymma.vid en brand.

Många barn reagerar tvärt emot vad man kan kalla rationellt. I stället för att ta sig ut, så gömmer de sig. Tysta ligger de under sängen eller står i garderoben. Svarar inte när man ropar.

Brinner det så går det inte att se för den tjocka röken, som dessutom gör så att det inte går att andas. Det är för varmt för att man ska klara av att leta, och det går snabbt! Genom att brandöva med familjen, för även vi vuxna kan drabbas av panik i akuta lägen, så har man gjort något väldigt bra förebyggande. Man har gett barn och vuxna en chans att agera efter erfarenhet.

Ett litet, men väldigt viktigt försprång på paniken.

Den här filmen är inte i stället för en fysisk brandövning, men den ger ett hum om hur det är om det börjar brinna.

Det går att se den här filmen ovan i 360 eller VR, och det går att beställa VR-glasögon på TryggHansa, det är riktigt häftigt att se filmen så, men oavsett om du har glasögon eller ej – se den! Den är två minuter och tjugosex sekunder lång, den tiden har du. Se till att barnen kollar också.

trygghansa vr

Och sen, så bestämmer du en plats utomhus dit ni tar er ifall det börjar brinna.

Du berättar för barnen att de ska UT, skit i skor och kläder, ut bara! Och ut genom närmaste utgång, kanske ett fönster. Kanske måste man till och med slå sönder fönstret, och då är det helt i sin ordning. För är dina barn som mina så tycker de att det är skitskumt att jag plötsligt säger att det är ok att slå sönder fönster och gå ut barfota, men poängtera att det handlar om en nödsituation och då gäller andra regler. Säg att de ska skrika och varna övriga i familjen men att ta sig ut är prio ett.

Rädda, Varna, Larma, släck

Larmnumret är 112

En ramsa mina ungar fått lära sig är En mun, en näsa, två ögon – 1 1 2 :)

 

Mina grannars hus brann för flera år sen, så jag har ringt 112 i ett akutläge, och fast jag var alldeles vuxen och det inte gällde mitt hus så blev jag oerhört stressad. Man blir det. Man tror att man ska agera så jäkla lugnt och sakligt, men när man vl står där inför en akut situation så är det inte så enkelt.

Ge dig själv och familjen en bra förutsättning – var förberedd.

Och släck ljusen om du lämnar rummet.

 

I samarbete med TryggHansa

Advertisement

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  Verkligen viktigt inlägg! Är så rädd för brand :(

  Jag bor i hyreshus och grannen bredvid är dement. Hen glömmer plattan på och annat. Förra året vid jul ringde min vän och granne på hos mig och ropade i postlådan och bad mig komma ut. Öppnade min ytterdörr och det kom in lukt från brandrök. Kvällstid så jag hade somnat. Vi började sniffa för att hitta var ifrån lukten kom… Jag öppnade brevinkastet till grannen och ut kommer det svart rök. Ringde 112, brandkåren, polisen och ambulansen kom. Alla grannarna i huset fick gå ut (jag i nattlinne och morgonrock). Grannen hade somnat samtidigt som henom lagade mat! Så det var ”bara” en torrkokning. Hade vi dock inte larmat när vi gjort kunde hela huset blivit övertänt och henom skulle förmodligen dött. Det tog 6 månader efter detta innan grannen fick timer på spisen!

  1. familjenannorlunda

   Usch och fy.. det där med lägenhet innebär ju fler risker. Även om man har tvärkoll själv så kan nån annan ställa till det.
   Förstår att det där var ett riktigt trauma men skönt att det gick bra!

 2. Jenny Klahr

  Mycket bra o viktigt att du skriver om det här. Ja har en brandvarnare på varje våningsplan,övervåningen där vi har sovrummen,boende plan som kök o vardagsrum o en i källaren. Men ska nog sätta upp (i allafall på övervåningen o boendeplan) en i varje rum. Ja har skaffat två nya tvåpack brandvarnare där de är sammankopplade två o två….men tyvärr (säkert fler än ja) så har de vart liggande i en hylla i ett skåp ett tag,å mina gamla ”antika” som hängt i evigheters evighet hänger gulnande kvar på sina platser. Å det är säkert fler än ja (*skäms*) som allt för sällan kollar att de funkar och/eller byter batterier.. Vet att det brukar börja pipa på ett visst sätt när batterierna börjar bli opålitliga,men man ska inte ta för givet att det gör det. Hörde för länge sen när de intervjuade en brandman att det va bra att ha ett par speciella dagar på året som man kolla att brandvarnarna funkar som de ska. Tex julafton o sin egen födelsedag. Skulle va lättare att man kom ihåg den där kollen på det sättet. Kanske inte det roligaste att på julaftonsmorron el födelsedagsmorgon då man ligger i den varma sköna sängen o hör barnen tyst viska,tissla o tassla i köket o sen komma o sjunga,med en rykande kopp kaffe o nåt trevligt lite paket som de själva har gjort o slagit in….men livsviktigt att man gör den där kollen. Kan ju faktiskt vara skillnad på liv o död,så att man får uppleva fler julaftnar o födelsedagar med det käraste o viktigaste vi har barnen,familjen. Som ja skrev är ja dålig på den där kollen,är så himla lätt att tänka/säga till sig själv…ja kollar det sen…imorgon…ikväll…nästa gång ja går in i det rummet (där brandvarnaren hänger)…när ja städar…lika bra att köpa hem extra batterier först,osv, kan komma på nästan hur många andledningar som helst att skjuta fram det. Men ja får väl istället börja tänka på att ja o familjen bara har ett liv. Men ja är inte helt ”kass” på detta med brandsäkerhet. Ja har väl synligt en brandsläckare stående i hallen. Kom på nu att ja ska skaffa en el två till. Ja håller oxå på att spanna efter en brandfilt. Tack Carola för att du påminde mig om detta livsviktiga???. Just nu ligger ja rejält sjuk,helt utslagen men ja la nu in i påminnelse (2 dar framåt,för då har ja bestämt att ja är på bättringsvägen. ) i mobilen att ja ska montera ihop o sätta upp mina nya brandvarnare. Å just det,en sak till,det är oxå viktigt att stänga av elektronik som tv-apparater,dvd mm på stömbrytarknappen o inte endst ”stand by”,likaså dra ur laddaren till mobilen från vägguttaget när man laddat klart,så undviker man att det kan bli korsslutning o att en brand startar pga av den orsaken. Tack för påminnelsen! Ha en bra o mysig kväll. Till alla…glöm inte släcka ljusen ikväll???☺️.

Comments are closed.