Familjen Annorlunda

Det brinner!

Visst är det mysigt med tända ljus, öppna brasor och kaminer. Det är så många av oss som tänder massvis av ljus varje dag så här års, dels för att det ger lite värme, men mest för att det är mysigt.

advent-1881194_1280

Och det är så många av oss som lämnar ett tänt ljus. Man ska ju bara gå på toa, eller koka kaffe eller så somnar man kanske i soffan med ljus på bordet. Och som vi alla vet så händer olyckor helt utan förvarning och på en sekund.

Varje dag brinner det i 17 hem. Under december månad ökar bostadsbränderna med 40%.

Det är Trygg-Hansa som tagit fram de siffrorna grundat på deras skadestatistik.

Vet DU och din familj hur ni ska agera om det börjar brinna?

I skolorna så brandövar man regelbundet med barnen. Jag har aldrig brandövat med mina hemma. Ja, jag skäms över att säga det. Jag har tänkt på det, för jag har en kompis som gör det lite då och då med sina barn, och då brukar jag tänka att jag ska också…. och så gör jag det inte. I bästa fall så pratar jag med ungarna om hur man ska göra, vart de ska ta vägen osv.

 

Barn funkar inte alltid som vi vuxna tror att de ska göra. Vid fara så reagerar de ofta på ett irrationellt sätt, och kan gömma sig under sängen eller bli helt paralyserade i stället för att ta sig därifrån. Brinner det så kan det ju sluta med katastrof.

Genom att vara förberedd, ha en utrymningsplan och en uppsamlingsplats har man kommit en bra bit på vägen.

Genom att brandöva har man kommit ännu längre.

Om barn får öva sig på att ta sig ut på ett säkert sätt när brandvarnaren börjar tjuta så ger man dem möjligheten att i ett skarpt läge agera på erfarenhet i stället för att få panik över att inte veta vad de ska göra. Man ger dem ett försprång på paniken.

Därför bör man på regelbunden basis öva utrymning hemma. Få brandvarnaren att tjuta, låt familjen ta sig ut efter en plan som ni gått igenom och återsamlas på en bestämd plats.

Rädda, Varna, Larma, släck

I den ordningen. Rädda dig själv, varna andra, larma räddningstjänsten. Släck.

 

Jag är inte ensam om att inte ha en plan för hur man ska agera om det börjar brinna och eftersom bara cirka två av tio säger att de brandövat hemma så har Trygg-Hansa tagit fram en virtuell brandövning.

De har gjort en film i 360grader där man får ”känna på” hur det är att vara i ett rökfyllt hus, och prova att utrymma. Den här filmen finns på Youtube, och kan ses i VR.glasögon eller som 360-film.

De har även gjort en casefilm/dokumentationsfilm där vi får se  familjer som fått prova filmen samt höra en brandman från Sthlm Brandförsvar.

Det går att beställa gratis VR-glasögon från Trygg-Hansa (först till kvarn).

trygghansa vr

Gör det, och ge familjen i julklapp:) Det är verkligen Årets julklapp – som kan rädda liv!

Men framför allt, VR-brillor eller ej, se de här filmerna! Det tar ingen tid alls, och kan vara de bäst spenderade minuterna i ditt liv. De kan RÄDDA ditt liv. De kan rädda din familjs liv.

 

 

Mina ungar har kollat på filmen, och vi har pratat om hur vi ska utrymma. Vi bestämde att vi ska samlas vid brevlådan. De hade lite svårt för att förstå att de inte skulle ta på sig kläder eller skor, precis sådär som barn har. Man tjatar alltid på dem om det, och nu i värsta akutläget ska de strunta i det?

(svårt att sitta still när man kollar Vr:)   )

trygghansa vr

Samma var det med nallen, katten och mobilen – skit i det, ut med er bara! Och skrik så alla andra fattar att det är allvar.

Alla barn har ordentliga fönster i sina rum. Det var ett krav från mig när vi flyttade hit, vi tittade på många hus med superfint inredda källare, men utan dörr eller stora fönster utan bara sådana där som sitter högt upp vid taket och är pyttesmå. Det känns som en dödsfälla. Vi har soutteränghus, vilket innebär att det är stora fönster i alla rum som det bor någon i.. Huset ligger i en sluttning, och de rum som inte har fönster är förrådsrum. Man kan hoppa från övervåningen, och man kan kliva från soutterängplanet. Det känns väldigt skönt att veta. Men, det där med att de ska gå ut genom fönster är ju något som jag normalt totalförbjuder, så det tog ett tag innan de förstod att jag menade allvar. Brinner det så ska ni bara ut. Okey?

 

Jag har även testat att öppna alla fönster. Eh, kanske är det så att jag inte gör det så ofta, och de är gamla och stora = tunga, och kärvar gärna ihop lite. Men nu vet jag att alla funkar:)

Nästa steg är att göra en riktig brandövning. Jag har sagt att jag kommer att slå igång brandvarnaren när som helst och att de då ska ta sig ut till brevlådan så fort de kan.

Rädda, Varna, Larma, släck 

De orden ska jag skriva ut och placera på alla toadörrar, tillsammans med larmnumret 112.

 

 

Det här inlägget är i samarbete med Trygg-Hansa

Advertisement

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Carina H

    Ja detta kan vara svårt, var med om en brand i slutet på 70 talet, och kan säga att inte var normalt beteende man får, tydligen så hade jag hamnat i nåt tillstånd och stod i klädkammaren och skulle klä på mig, men det var bara ut i linne och trosor och mitt täcke som skydd, blev till att sova på hotell. så sen dess är man väldigt noga med ljus, nu brann det inte för nån hade glömt ljus utan att det hade slängs in en brandbomb på en restaurang på nedre botten, men det räckte. så aktsam är man nu i alla fall.

Comments are closed.