Ecochicas

Mer närvarande förälder! 8 ”lagom aktiviteter” efter förskolan som är gratis

IMG_9392.JPG

Jag blir tokig på all den här skärmtiden som äter upp mitt dåliga föräldrasamvete.
Visst är det bra att varva ner och TV är idag inte alls bara dåligt – en massa pedagogiska och lärorika program finns det, men är det fler än jag som trots allt ofta hamnar i – hämta, titta på TV (då lagar jag mat) sedan äta mat och sedan lite mer  TV… och vips ska man gå och lägga sig.
Nu när jag har blivit singel så försöker jag anstränga mig mer för att verkligen leka och framför allt VARA med barnen en stund. Har du några tips på lite ”lagom aktiviteter” man kan göra efter förskolan?

 

Här kommer några förslag från mig – har du fler så snälla inboxa mig!

 

1. Vi har infört lekhalvtimme direkt när vi kommer hem – då bestämmer dom vad som ska lekas och jag hänger med på det mesta.

 

2. Stanna och mata fåglar på vägen hem – just nu en favorit hemma hos oss. Svanarna nedan för oss börjar bli feta efter helgens ”tunnbrödrulle fest” från familjen Wågert.

 

3.Plocka blommor – mina barn älskar att plocka blommor.

 

4. Ritbordet – det händer att jag förbereder ett ritbord med block, pennor, vaxduk (alltid!), målarfärg etc så målar vi – glöm inte förkläden!

 

5. Bada (om man nu har badkar hemma, annars funkar det väl att duscha eller bada badbalja tänker jag?) – alltid mysigt och passar bra efter punkt 4…

 

6. Åk till biblioteket – hur länge till kommer dessa guldgruvor att finnas undrar jag?  För evigt hoppas jag. Mysig utflykt och barnen varvar ner automatiskt när de vistas bland böcker, är min erfarenhet.

 

7. Dansa – sätt på en låt och skaka ner – barn älskar att dansa. Trodde aldrig att jag skulle dansa till Hasse Anderssons ”Guld och Gröna skogar” ska erkännas men det får fin fint faktiskt! Släpp garden och bara kör!

 

8. Småkockarna – de älskar att få på sig små förkläden och så hjälper de till att laga mat.


Läs även: Så överlever du ”hell hour”
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Diana

    Vi brukar låta barnen vara ute om vädret tillåter när det lagas mat och gärna en promenad efter maten. Sen är det dags för sängen.. Inte alla dagar dwt går men ibland.

    1. Loppi-Charlotta

      Hej D! Att promenera är så skönt, gjorde alltid det med mina föräldrar. Ska göra det när de blir lite större – att gå med 3 trötta barn själv i den här åldern.,, det är som ert enda stort zoo kan jag säga…. Men bra ide om några år! Kram på dig!

  2. Lotta

    Bra initiativ!! Så mysigt att vara tillsammans.

    Ngr av mina bästa tips är;
    Picknick (frukost lediga dagar) , det räcker med att gå ut på gården.
    Klä ut sig…
    Skriva sagor tillsammans och rita bilder.
    Köksorkester (öronproppar)
    Laga mat, improvisera utifrån en enkel grund. T ex grönsakssoppa. Barnen väljer vad de vill ha i.
    Masage stund.
    Ja egentligen vad som helst…

  3. Jenny Ageton

    En dag gick barnen ut i trädgården med en äldre mobil, efter jag bett dem leta vårtecken. De fotade jättefina bilder och tyckte det var jättekul.

  4. Erika

    Tänkte att ja kunde bidra med lite som vi brukar göra efter förskolan
    pusselmararon, ta fram några olika pussel men olika svårighetes grander! Blir en liten tävling utav det.. Ibland får min dotter en krona för varje pussel som lägg ( kul att lägga i spargrisen sen)
    sockermåling
    ta tex cykeln eller en promenad till återvinningen super kul att hjälpa till där!
    låstas baka! Ta fram olika skålar med tex vatten mjöl, karamell färg, makaroner, kakao osv så som bara får stå och bland super kul lite disk blir det men du hinner med tvätten/middagen!
    vi har gjort ett snigel land i trädgården ( det försvinner ju lite då och då) men super kul att leta sniglar och lägga där
    på vägen hem från dagis eller bara i trädgården brukar vi plocka tex 5 valfria saker som man kan pyssla med tex sten, blommor en pinne kapsyl löv osv allt man kan måla och limma med på papper lite tips från mig har en dotter på 5 år och en son på 5 månader

    1. Loppi-Charlotta

      Tusen tack för alla tips Eriks!! Jag kör också återvinningsstationen – den brukar dom gilla! Kram till dig!

  5. Linda

    Play Doh! Gör en play doh lera, omsluten i påse håller den i flera veckor. Antingen gör en stor sats eller fler små i olika färger 🙂

  6. Anna

    Jag brukar också passa på att få lite kvalitetstid med barnen direkt efter dagis, innan middagsfix o andra måsten. Jag har två 4-åringar som är fyllda med kreativitet och energi. Hos oss är det vara skärmtid när det är dags att varva ner på kvällen eller om dom behöver ta det lite lugnt på dagen (sjuka/sovit dåligt eller så).
    Utöver punktern på listan, är pärlplattor en populär sysselsättning här. Antingen lägger vi egna allihop eller så hjälps vi åt, men vi sitter tillsammans och pratar.
    Annars är lekparken också ett roligt alternativ, vi har tur och har flera stycken i närheten där vi bor. Ibland tar vi med oss en liten picknick också.
    Och så har vi baklördag, barnen får välja vad vi ska baka och jag ser till att vi tar oss tid för det, kan bli allt från sockerkaka till eget knäckebröd 🙂

  7. Annika Lööf

    Testa att göra stennyckelpigor att dekorera krukor med. Leta stenar. Måla med gammal nagellack. Alla färger är ok.
    Gör toarulledockor och spela teater.

    1. Loppi-Charlotta

      Älskar nykelpigorna! Finns på bloggen från Rufus födelsedag för ett par år sedan. Good God, hela familjen var insmorda i färg som inte gick bort minns jag… Felköp av mig! Men kul var det! Kram

  8. mammalinda

    Jaa, så tråkigt det är med en massa onödig tid som äter upp all tiden man vill ha med de små!! Dagen efter är det ju inte tv tiden man minns utan det man gjorde tillsammans. Det är ju det som är det viktiga! Sedan tror jag inte det är SÅÅ viktigt VAD man gör, utan att man bara gör något tillsammans och är helt närvarande. Det var mysiga och bra förslag du hade. Mata fåglar är ju hur mysigt som helst (och ibland livsfarligt 😀 ) Kram