Ecochicas

10 tips – så överlever du ”hell hour”

Skärmavbild 2014-11-04 kl. 08.57.21

Visst är ni bekanta med uttrycket ”Hell hour”? Det syftar på timmen efter förishämtning och middag då barnen är hungriga, trötta och gnälliga.

Man själv kanske är stressad, barnen har kanske inte ätit ordentligt på förskolan, det regnar på vägen hem och barnen bara skriker och allt känns rätt… ja, ”hell” faktiskt!

Jag har nätsurfat och hittat jättemånga tips på hur du fixar biffen utan sura miner. Det handlar nämligen om att  hålla barnens blodsockernivå på en bra nivå och givetvis att hålla dem sysselsatta tills middagen är klar.

1. Sätt barnen i badkaret. Låt dem plaska och stänka hur mycket som helst. Halkmatta och ständig uppsyn är givetvis viktigt.

2. Gå inte raka vägen hem. Ta med lite frukt, knäckisar och annat smått och gå till en park. Låt dem rusa av sig lite innan ni går hem och lagar middag.

3. Låt barnen hjälpa till med matlagningen. Ge dem små uppgifter i köket, åtminstone om de inte är helt urspårade. Be dem duka bordet och låt dem känna sig delaktiga.

4. Låt barnen förbereda en enkel efterrätt t.ex kan det vara skära fruktsallad.

5. Plocka fram ritpapper och pennor. Låt dem sitta vid köksbordet och rita medan du lagar mat.

6. Barnkanalen – Svt har bra och pedagogiska spel. Allt ipad-tittande behöver inte vara dåligt.

7. Gör en veckoplanering. Sätt er ner på söndagen och bestäm vad ni ska äta för middagar den kommande veckan och låt barnen vara med och bestämma. Handla det mesta av maten på söndagen så behöver ni bara gå till matbutiken för att köpa lite färska grönsaker varannan dag.

8. Fyll kylen med bra livsmedel. Se till att ha saker hemma som ni lätt kan slänga ihop till en middag, t.ex goda ostar, gott bröd, pasta, olivolja, köttfärs, kyckling.

9. Skäms inte för halvfabrikaten. Det är roligt att laga maten själv, men inte varje dag. Halvfabrikat kan verkligen vara en livräddare.

10. Sätt inte ribban för högt. Gör det lite enkelt för dig själv då och då. Det mår både barn och föräldrar bra av.

 

PS. Ni missar väl inte att lägga upp ert #loppivardagskaos på instagram? Hell hour är ett väldigt bra tillfälle att knäppa en sådan bild kan jag säga 😉

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Karin

    Nummer 3 att gå till parken kl 17 på eftermiddagen när alla är trötta verkar inte vara en höjdare! Siktar på att ta oss hem och ha maten klar till 18.15 !

  2. Malin

    Glöm inte föräldrarnas blodsocker och ev trötthet efter jobbet. Själv kör jag 10 avslappning/mindfullness och något att äta för att själv vara mindre trött!