Skatteregler för bloggare

Har ni deklarerat ännu? Jag skickade in min deklaration för ett par veckor sedan. Återigen blev jag inte riktig klok på det där med vad man ska skatta för och inte när man har en blogg, så jag ringde och frågade än en gång.

Jag fick prata med en supertrevlig tjej på Skatterådgivningen, och hon sa att det jag tjänar i rena pengar skall deklareras under ’Hobbyverksamhet’ eftersom jag inte driver bloggen i vinstsyfte. Det är en hobby och att jag tjänar pengar på min hobby är bara ett plus :)

Gällande gåvor så räknas enstaka presenter som just gåvor, och så länge det inte finns någon överenskommelse om att man ska skriva om det man får så är det OK. Men om det uttalas att man ska visa i bloggen och/eller företaget skickar saker kontinuerligt så ska man skatta för detta. Då är det 30% av värdet på marknaden som gäller.

Men sedan är det så klart OK att skriva om saker ändå. Jag menar, jag tipsar om massor av produkter som jag gillar men inte fått gratis. Typ det jag shoppar, läser om i pressreleaser och… Ja, ni hajar. Sedan får jag hem massa skitgrejer också som jag inte visar eller skriver om i bloggen. Why would I? Saker som inte intresserar mig eller jag har nytta av åker i papperskorgen. Eller där de hör hemma i återvinningsrummet.

Nu senast: Ett stort företag som säljer bland annat nappar, skedar och nappflaskor med mera vill att jag ska skriva om deras produkter samt promota detta på min Instagram. Betalning? Ett ex till mig och ett ex att lotta ut i bloggen (som kostar typ 20 spänn) . Eh, jag skulle inte tro det! Sådant tackar jag nej direkt. Fattar inte att dom inte skäms! Funderar till och med på att byta ut deras produkter som jag har hemma – så förolämpad blir jag!

Jag försöker att vara lite selektiv till det jag skriver om, särskilt nu när det kommer fler och fler förslag på samarbeten. Och så klart ska både jag och företaget som jag marknadsför i bloggen vinna på samarbetet, inte bara dom. Så ni andra bloggare som får förslag på samarbeten: Bli inte smickrade, stå på er och inse ert eget värde! Alla seriösa företag har budget för marknadsföring och det kostar mycket mer än en sked eller två…

Screen Shot 2014-04-24 at 07.40.33

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. liniz2013

    Vilket bra inlägg :) Hur har jag missat detta :) Håller fullt med dig…..bloggar om massa saker som jag gör, köper själv och tackar nej till mkt också. Ha en fin kväll, kramar

Comments are closed.