Magproblem – Danijela Pavlica
dani

Danijela Pavlica

Magproblem

Jag har sedan länge haft problem med magen. Lider av ibs och har även haft magsår som kommer och går. Men alla dessa symptom och problem försvann under graviditeten. Det var förmodligen dom skönaste nio/tio månaderna i mitt liv.

Smärtan var nästan helt borta och jag kände inte av problemet. Men dessvärre, nu lite mer än två månader efter förlossningen så är smärtan och symptomen tillbaka.

Alltså aj aj aj vad ont i magen jag har hörrni och det är som att jag inte kan äta något alls längre. Vad jag en stoppar i munnen så vrider sig min magsäck typ.

Jag är konstant svullen och ser nästan gravid ut igen. Och jag har fått typ “kycklinghud” om man säger så på armarna. Jag fick höra att det antingen är pga alla hormoner i kroppen eller att jag är glutenintolerant.

Jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska göra!! Behöver hjälp med min kost. Är det någon där ute som är duktig? Har bara en lista från läkaren på saker jag bör undvika att äta och att följa den listan + hålla koll på att inte få i mig laktos och sen utesluta allt gluten då vet jag inte längre vad man kan äta.

Fine, jag vet givetvis vad jag kan äta men de jag är ledsen är brist på inspo för matlagning. Det jag behöver hjälp med är liksom recept på goda middagar som passar min kost.

Om någon där ute har samma problem eller liknande problem. Snälla hjälp mig då!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
dani

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Linn A

  Hej!! Jag har IBS och är läkare, sedan jag började med inolaxol granulat pulver (man kan ta det flera gånger om dagen) har jag aldrig haft ont i magen, blivit förstoppad eller fått uppspänd mage. Bästa som hänt mig!

 2. Linn

  Hej!! Jag har IBS och är läkare, sedan jag började med inolaxol granulat pulver (man kan ta det flera gånger om dagen) har jag aldrig haft ont i magen, blivit förstoppad eller fått uppspänd mage. Bästa som hänt mig!

 3. Sanna

  Food pharmacys böcker och podd om antiinflammatorisk kost kan jag verkligen rekommendera! De har ett poddavsnitt om just IBS. Väldigt många har blivit hjälpta med den kosten. Hoppas du hittar något som funkar för dig och att din mage blir bättre <3

 4. Josse

  Har också problem med ibs Och har haft svårt att veta vad jag ska äta.
  Men jag lagar mycket mat med växtbaserad mjölk, creme fraiche och likande när jag saknar ”det vanliga” för mycket. Funkar superbra för mig.
  Och så mycket grönsaker, rotfrukter, fisk och en del kyckling.
  Du kan göra gratänger, soppor, grytor osv. Men använd vad som funkar för din mage. Jag gör som sagt mycket med växtbaserade ”mjölkprodukter” och det smakar toppen!
  Hoppas du hittar något som fungerar 😊

 5. Matilda (instagram: Tildape)

  Prova silicea! Flytan kiselgelé som lugnar och hjälper magen. Du köper den på hälsokost. Funkar underbart på mig och använder alltid när jag får magkatarr eller magvärk. Det bästa och helt naturligt! Ett pluss är att det även stärker och förbättrar hår, hud och naglar!

 6. Monika

  Vi har också fått anpassa vår matlagning i vår familj efter min mans känsliga mage. Börja med att alltid tänka kokt mat, vit fisk och kyckling. Såser kan man ersätta med syrliga sallader, tomatsallad eller bbq-sås. Undivk helt enkelt laktos-produkter och vi har även valt att försöka använda soja/havre-produkter mindre. Vi brukar variera ris, couscous, bulgur-blandningar med kokt potatis eller kokta rotfrukter. Tillbehör: sallader och kyckling eller fisk. Helst kokt. Annars mycket soppor: kycklingsoppa, köttsoppa, linssoppa, tomatsoppa, broccolisoppa, spenatsoppa… Ta i mer grönsaker så blir den tjock och krämig även fast du inte har i mjölk/grädde. Vill du verkligen ha krämigare soppor eller göra såser till din mat så gör det på sojamjölk/sojagrädde. Vi undviker även oljig mat och fettigt kött. Steker vi köttfärs gör vi det på högrev och dessutom häller vi av det fett som kokas ur när man steker det. Börja där och sedan kommer du automatiskt att komma på fler recept själv också. Till frukost är det jättebra att äta havregrynsgröt (glutenfri havregrynsgröt smakar ju precis som vanlig) med lite färska bär.

 7. klaralovisaoden
  klaralovisaoden

  Har precis samma problem och har också gått ca 2 månader sedan förlossningen. Finns så mycket bra mot magen, har du provat gluten tabletter? Finns på apoteket!! Var räddaren i nöden precis innan graviditeten! Hoppas det blir bättre<3

 8. Sara

  Alla mina problem med mage så som gasig, uppblåst, smärta försvann när jag tog bort alla mejeriprodukter! De är väldigt inflamatoriska. Att undvika gluten har hjälp med. Men älskar en pasta eller pizza ibland utan problem 😘

 9. Alexandra

  Hej fina Dani!!
  Testa på vårdcentralen i första hand för att utesluta intolerans MEN om känsligheten är lägre än det testerna kan mäta så kan de vara svåra att upptäcka. Mitt tips då är att testa sig hos en näringsterapeut. De går tillväga på andra sätt, både genom blodprov, håranalyser osv.
  Sen finns något som heter Fodmap –> https://www.ibsdiets.org/fodmap-diet/fodmap-food-list/ – där står i princip det man bör tåla och inte när man har en känslig mage. Visst är det individuellt från person till person men man kan se listan som en kick-start. Sen kan jag inte tipsa nog om PROBIOTIKA! Använder själv ett från märket Solgar som är fri från gluten, laktos, soya, socker osv. Den är dyrare men så värt det då de jag hade testat från Apoteket innehöll spår av laktos men även socker och dylikt.
  Uppdatera gärna då detta är ett viktigt ämne som många inte vågar prata om och lider i det tysta.
  Stor kram! <33

 10. Johanna läkare

  Hej!
  Jag har inga egna problem men jobbar mycket med patienter med liknade besvär. Det du beskriver på armarna tror jag är ”keratosis pilaris” en jättevanlig hudåkomma. Jag har tendens på lår och rumpa och det har faktiskt förvärrats nu efter graviditeten (har en 6 mån :)) men mitt brukar försvinna på sommaren. Det finns massa produkter man kan testa tex excuviance men det är exfoliering som evt kan avhjälpa.

  Har inget med glutenintolerans att göra. Det finns en hudsjukdom som är kopplat till celiaki, dermatitis herpetiformis men den liknar inte keratosis pilaris i mina ögon.
  Ska man konstatera glutenintolerans tas ett blodprov som är nästan 99% säkert. Man ska ha ätit gluten i flera veckor innan. Har man inte celiaki finns ingen anledning att äta glutenfri kost men man kan undvika vetemjöl som ju knappast är bra för någon. Detsamma gäller laktos. Detta utreds med total avhållsamhet i 3 veckor och härefter provokation med 2 glas mjölk.
  Det din läkare introducerat dig till är nog FODMAP, man får själv undersöka ett i taget vilka livsmedel man evt reagerar på då det är olika för alla.
  Men generellt för ibs gäller minska på stressen, motionera, sov ordentligt (om det går :)) socker och vetemjöl är inte bra för någon, och hålla koll på hur mycket fibrer man klarar eller vilka fodmaps man reagerar på. Vissa tycker probiotika kan hjälpa.
  Tror absolut inte det där kosttillskottet med hyaluronsyra är någon fara men är väldigt skeptiskt till att det skulle kunna bidra till bättre hud när du äter det (annan sak att spruta in :)) däremot gör du nog din hud en större tjänst om du slutar med mjöl och socker men det är inte vetenskap utan egen erfarenhet

 11. Djein

  Ibs är ett ganska djupt träsk om man vill reda ut vad man inte tål, tyvärr. Har du förstoppning rekommenderar jag visiblin / movicol /pegorion eller liknande. Angående kycklinghuden, googla keratosis pilaris, kanske det är det du har? Isf hjälper uv stråling (dvs borde bli bättre nu på sommaren) samt bassalva med karbamid (tex canoderm tycker jag är bra!) Dom kan säkert ge tips på apteket. Ifall det är keratosis pilaris håller det sig borta så länge man orkar smörja, men kan sedan komma tillbaka =) lycka till med både magen och huden!

 12. Linnea

  Jag har samma sak och att äta glutenfritt har botat ALLT. 1. Det finns så mycket glutenfria alternativ och du lär dig vad som är gott och inte. När jag bjuder på taccos eller pasta är det ingen som märker att det är glutenfritt och jag gör ingn grej av det. Köp tex. Icas egna glutenfria pasta så kommer du känna skillnad, på hur magen mår, inte smaken! Sen kan du gå in på lesscarbs på insta om du behöver inspo. Världens bästa!

  Lycka till😘

 13. StrongMama

  Mitt bästa alternativ i mitt liv, va att gå med MammaFitness. Du kan välja bara kosten om du vill, de har speciella grupper för de med ibs mage och har massa recept att välja bland, oavsett allergi. Du kan ju välja pt + kost eller bara kost. Så kör bara kost en månad, ge det bara en månad för att testa. Bästa jag gjort, gick både ner i vikt och mår bra i kroppen.

  Kram fina.
  ps. love the podd 😉

 14. Sabina

  Hade samma problem, jobbar som sjuksköterska så hade även en del kunskap men det tog tid att få bukt med det. Allt löste sig när jag började ta probiotika, tog det varje dag i 1,5 år o i dagsläget behöver jag bara ta vid behov, alltså när jag känner att magen börjar strula!

 15. Lovisa

  Hej! Jag har gluten (celiaki). Egentligen är det mest bröd, pasta och kakor som ska undvikas, alltid dock hålla koll på ingredienser innan man handlar. Ris och göra grytor, lägga ner ex fiberhusk, lägga till mycket fiber i maten är bra. Glutenfritt bröd är inte så gott enligt mig, bättre att baka själv, gå till konditori annars finns bra knäckebröd! Pastan smakar som vanligt kan behövas lägga till olja då den ibland kletar ihop sig annars.
  Lätt vardagsmat jag äter:
  Halloumiwrap, stek halloumi, finns bra ”taco bröd glutenfria” med tomat salsa (mango tomat avokado rödlök) och en god kall sås.
  Eller ris med asiatiskt gryta, stek svamp, chili, bok choi och kyckling etc, blanda m teriyaki, soya och samba olek sås.
  Spenat o fetaost paj, super lätt att göra glutenfri pajdeg, gör degen, lägg ner spenat, fetaost, lök osv och på med äggstanning in i ugnen. Med god sallad och egen vitlökssås
  Varm macka (glutenfritt bröd o oftast godare varmt än inte) så ta bröd med avokado, spenat, pesto o cheddarost ost o grilla den, så gott!
  Eller kikärtsbiffar med tsatsiki

 16. Jessica

  Hej! har samma problem som du men tyvärr inga tips förutom appen belly balance. Skulle uppskatta om du ville dela med dig av listan du fått av läkaren. Kram

 17. Kharman

  Har haft exakt samma problem, magsår och ibs. Förut sprang jag hella tiden till sjukhus men nu jag mycket bätre flera år tillbaka med min diet.
  Jag ätar lchf men jag valt bort fetet tro mig de bästa diet för ibs och magproblem.
  Liksom lämna bort alla kolhydrater. Ät kött, fisk, grönsaker, baka glutenfri bröd ( lchf bröd€

 18. Anonym

  Om du ska utredas för celiaki (glutenintolerans) är det viktigt att du inte utesluter gluten innan utredningen är klar

 19. jassy

  you should contact ida warg :)) i am sure she will help you out. she had so much problems with her stomach as well in the past and managed to get it right with the right foods (she has therefore also a lot of receipts, (you dont have to be vegan btw just because she is you can make it your way then) and she can also give you tips on supplements to take that are good for the stomach. just drop her a message 🙂

 20. Hanna

  Har oxå IBS och svår magkatarr. Upplevde precis samma när jag var gravid, inga problem med magen alls. Men problemen kom tbx som ett brev på posten efter min dotter va född(6 mån sedan).
  Men så började jag med probi mage och inolaxol och för första gången på länge känner jag mig inte alls svullen och har så mycket mindre problem. Ett tips, testa! Men man får ge det ca 3 veckor innan man känner resultat.