Danijela Pavlica – It's me Pavlica
dani

Danijela Pavlica

Annons

Tips kring utveckling

Vad är det med att vara så känslig just nu? Jag känner bara så mycket hela tiden. Känner en sån enorm kärlek för allt och alla känns de som.

Speciellt för min lilla tjej. Hon växer så snabbt och mitt hjärta bultar så hårt för henne. Lovade mig själv att aldrig bli den mamman som tycker att ens barn är den bästa och finaste men alltså har ni sett henne. Visst är Vivi gullig? Hon blir bara sötare och sötare för varje dag som går.

Hon har även börjat härmas och hon är som sagt bara tre månader gammal. Är det normalt vid 3 månaders ålder? Känns verkligen som att det är så mycket jag behöver lära mig kring barns utveckling. Känner verkligen inte att jag har någon koll.

Hon är som sagt bara tre månader men känns mycket äldre. Hon är tex redan intresserad av maten vi äter. Men jag vet att den säger att man inte ska låta dem börja smaka förrän vid 4 månaders ålder.

Varför får man inte låta dem börja redan nu? Ja men ni märker. Det är så mycket jag vill veta mer om och lära mig om. Kan inte ni som har lite äldre barn komma med tips och även berätta lite allt kring utvecklingsfaser ni varit med om med era barn? Tex när började era barn gå, krypa och bara en sån sak som när kommer första tänderna? Vad för man då liksom!? Var era barn tidiga i utvecklingen eller var dem sena? Berätta allt ni vet och kan 🙂 jag älskar att läsa era kommentarer.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentera (12)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Kim

  De är för att bebisens matsystem inte är färdig utvecklad för att kunna hantera mat. Ge man för tidig kan de leda till allergier. Ha själv en 4 månader som alltid titta på när vi äter men få vänta några månader till med lite tålamod 😅

 2. Linda

  Tycker att man hör så olika, vissa säger 3 månader och vissa säger 4. Gissar att det har med deras tarmar/magar som inte pallar med fast mat innan.
  Tänder börjar oftast komma runt 6 månader men vissa får tidigare och vissa senare.
  Jag har två barn (3 och 1 år), min första var tidig med exakt ALLT. Rulla runt, sitta själv, krypa, gå, prata. Min andra är en riktig segpropp som istället är sen med allt. Tror de speglar deras personligheter, min första är ett energiknippe utan dess like och min andra är så lugn och cool så de finns inte. Inte mycket som rör honom ryggen. Så coolt att två syskon kan vara så olika❤️
  Tänkte förresten tipsa om en bok skriven av Agnes Wold som heter ”Praktika för blivande föräldrar”. Den bok jag har uppskattat mest att läsa sen jag fick barn!
  Kram

 3. Amanda

  Finns en app som heter Växa och upptäcka världen som är väldigt bra, den beskriver de olika utvecklingsfaserna och när ungefär när dom kommer.
  Men det du beskriver är normalt för din bebis ålder, vid den åldern börjar dom se saker och ting på ett annat sätt och börjar härma, typ räcker ut tungan om du gör det!
  Ang maten så bör man enligt WHO amma/flaskmata tills bebisen är 6 mån innan man börjar introducera mat… bvc brukar säga att man kan börja redan vid 4 mån men det får dom inte rekommendera, dom måste gå efter WHOs rekomendationer!

 4. Monika

  Vad rolig du är! Jag känner som du, jag går också runt o undrar för mig själv ”tänk om min bebis e skitful o de bara e jag som inte inser det, själv tycker jag ju att de aldrig funnits något sötare än honom” haha! Men det är sååå kul med barn och alla nya känslor man upptäcker <3 min Ben is her baritone med mig i 2 veckor nu 😀

 5. J

  Jag har en dotter på drygt 3.5, en son på snart 2 och tredje kommer om ca 1 månad 🙂 Mina har varit ganska tidiga i utvecklingen och varit väldigt starka i kroppen. Jag har skrivit ’månadsdagbok’ och vid tre månader kunde bägge vända sig från mage till rygg, göra grimaser och ligga på mage med huvudet upp under långa perioder. Började med små smakportioner mellan 3-4 månader och gav gröt som kvällsmat vid 4 månader. Bägge kunde sitta själva vid 5 månader och började gå vid 10.5 månader. För dottern kom också språket tidigt, sonen verkar vara lite senare. Mina barn har varit väldigt lika i utvecklingen så tror det ät mycket genetiskt och sen har det ju såklart att göra hur mycket man ’tränar’ dem 🙂 ska bli spännande att se om nr 3 blir lik sina syskon 🙂

 6. Amanda

  Tips!
  Ladda ner appen växaochupptäckavärlden så får du svar på mångaaa av dina frågor!
  / mamma till 1-åring 🙂

 7. nathalie persson

  Har du appen wonderweeks? Superbra för att förbereda för olika utvecklingssteg. Gällande krypa och sånt så finns det massor av sån info på 1177.se 🙂 Min yngsta fick sin första tand när han var 5 månader och nu är han 6 månader och har två där nere. Medan hans storasyster fick sin första tand när hon var tio månader. Sån skillnad!

 8. Maja

  Tror att matintrot handlar om att tarmarna inte är redo än. Sen är ju rekommendationen att från 4 månader ge små små smakprov, typ ett slick på fingret. Först från 6 månader ska man börja med mer riktiga måltider (men även de är ju väldigt små i början).

  Vår dotter är nu 1 år, Hon började åla när hon var typ 6 mån, först bara bakåt och sen vid 7 mån även framåt. Vid 8 mån kröp hon och lärde sig även sätta sig själv från krypandes. Vid 9 mån började hon ställa sig upp mot möbler. Nu vid 12 mån har hon precis börjat ta några steg utan stöd.

  Hennes första tänder kom inte förrän vid 11 mån, två samtidigt i underkäken.

 9. Matilda

  Hej! Fin hon är din lilla tös. 🙂
  Har en liten kille här hemma på 6 månader som har varit ganska tidig med mycket (tycker jag). Men tycker att från 3 månader och framåt har det hänt så mycket, du har så mycket roligt framför dig! Elias var också intresserad av mat tidigt så vi började ge honom smakportioner strax innan 4 månader, nu äter han mycket och har hittills inte ratat något. Hans första tänder kom nere vid 4,5 månad, då märkte vi ingenting. Nu är första tanden i överkäken på väg, han har haft feber och sover dåligt. Finns mycket att säga, men framförallt tycker jag bara att det blir roligare ju äldre de blir, går ju så galet fort !!

 10. Molly

  Hej!
  När jag läste utvecklingspsykologi, en universitetskurs som är en del av min utbildning, hade vi sjukt bra kurslitteratur om barns utveckling. Man får lära sig alla perioder barn går igenom där de lär sig vissa förmågor både psykologiskt och kroppsligt. Tips! Den heter Developmental Psychology av Frank Keil. Kanske något köttig bok, men tycker vissa kapitel är väldigt användbara och tycker att fler mammor borde lära sig det. Sjukt intressant! Kram

 11. Mollie

  Hej!
  När jag läste utvecklingspsykologi, en universitetskurs som är en del av min utbildning, hade vi sjukt bra kurslitteratur om barns utveckling. Man får lära sig alla perioder barn går igenom där de lär sig vissa förmågor både psykologiskt och kroppsligt. Tips! Den heter Developmental Psychology av Frank Keil. Kanske något köttig bok, men tycker vissa kapitel är väldigt användbara och tycker att fler mammor borde lära sig det. Sjukt intressant! Kram

Se fler...
Annons