Anitha Schulman

Hänger det verkligen ihop?

Fick hänga med Emilia på Mission Impossible premiär igår. I en krage såklart. Funderar på om de ska heta Col: med ett kolon som en del av loggan. Måste förövrigt lära mig att vinkla ena foten på vimmel annars ser det ut som serietecknade fötter.

Det här med Anna Wahlgrens dotter. Känns inte hela grejen jättejobbig, är  det inte ett väldigt infekterat familjedrama med media som spelpartner. Hänger det ens ihop? Behöver man vara en bra mamma bara för att man kan ge råd om sömn? Jag menar Anna ser ju knappast ut som Julie Andrews i Sound of music. Kvinnan har levt ett hårt liv, sjävvalt vad vet jag?

Men en kvinna som fött nio barn med ex antal män är ju knappast en dussinkvinna med en ordinär livssituation. Visst fan blir man expert på att natta barn när man får så många, i det läget bör man testa sig fram på för att hitta ett sätt att lugna så många olika individer med olika viljor. Självklart lär det ha tagit ett tag för att komma på vad som funkar och inte. I och med det så har ju barnen varit testpatrull för en ny teori. Men hänger det på något sätt ihop med att hon inte varit en exemplarisk mor? Nattningsmetod-utlärning och mödraskap, känns lite förvirrande. Indirekt är det ju Annas professur att vara expert på att natta barn. Bör hon vara en perfekt mamma för det? Hänger dem två komponenterna ihop eller är det ytterligare en fatwa i mödrafällan. Det låter som en hemsk uppväxt hon haft men det borde inte hänga ihop.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. sarah

    Anita! Kragarna du gjort är så himla snygga! Hur, när, var osv kan man få tag på dem?! Skulle verkligen vilja ha en till min examen i Juni!

    Ta hand om dig,
    Sarah

  2. jess

    Var det ngn som såg AW sdotter på tv 4 idag,,,,
    AW kunde vara borta i flera dagar och då tog syskonen hand om varann, fester , flytt en gång om året , mobbningsdagen varje gång innan födelesedag ,herregud hur kunde människan få skriva en bok !!! Och det värsta människor har följt hennes råd….. Jag förstår att dottern verkligen vill berätta hur det egentligen var…

  3. Anna

    Jag tycker att aw blir mycket mindre trovärdig när
    Man inte lever som man lär, precis som politiker! Allt förtroende för dem tappas om de inte lever som de lär. Å andra sidan grundas mycket av lärarutbildningar och de flesta (iaf de yngre) lärarnas tankar & förhållningssätt på vygotskij, en gubbe i Ryssland som la tid på andra barn & deras utveckling. Men de sägs att han lämnade sina egna barn på barndomshem…

  4. Anna

    Men AW är ju inte bara sk. nattningsexpert, tvärtom om så har hon länge betraktas som ngn slags expert på just föräldrarskap över lag. Tror du att Barnaboken bara handlar om nattning eller?

  5. Cecilia

    Anitha skulle du ta kostråd av en gravt överviktig människa? Nä trodde inte det? Det är lite samma sak här. Att hennes metod funkar på vissa barn, fina det e väl jätte bra, men alla de barnen den inte funkar på, de menar AW att man skall fortsätta att köra metoden på trots att de kräks av skik, dunkar huvudet i spjälsängen och blir helt hysteriska. Tillskut sover kanske barnet, men varför? För att de känner sig tryggt? Knappast.

  6. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

    För att ge råd om barnafostran så bör man ha koll på hur barn fungerar, barnpsykologi, anknytning osv. Anna har ingen som helst koll på endera och hennes praktiska erfarenhet är en historia av kränkningar. Vad vet hon möjligtvis om hur man fostrar trygga barn?

    För nej. Man behöver inte vara perfekt. Alla mammor och pappor fuckar upp på nåt sätt, men Anna har inte bara fuckat upp. Hon har varit fasansfull.

    När det gäller hennes sömnmetod SHN så är fantastisk när barnet är nöjd med metoden; dvs de barn som inte blir ledsna av att vara ensamma och de barn som vill sova själva.

    Tyvärr så är alla barn inte lika som AW vill få det till och kuren går ut på att ignorera och bryta ner ungarna när de protesterar. Tysta med våldsamma tryck över ryggen, med arg röst och till slut genom att överrösta skriken med hög musik och ljud. Det uppmanas till att INTE byta blöja vid vissa tider. Inte torka om barnet kräks. ´Läs här om hur en typisk kurning går till: http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2012/january/darfor-ar-shn-varre-an-5mm.html

    Att SHN funkar är inte konstigt. Man använder sig nämligen av klassisk prägling (inte dåligt i sig) samt nedbrytande där barnet till slut ger upp. (ignoreringen som lär barnet att ingen kommer, ingen hör). Vill man få koll på just hur grym kurandet är så ska man hänga en stund i AW’s forum. Där berättar föräldrar om hur deras bebisar skriker tills de spyr medan de bli påhejjade av AW och hennes kurare att hålla ut, vara fast, sluta jamsa osv. SHN är en renodlad skrikmetod.

    Barnaboken själv är full med fruktansvärda råd som går ut på att skrämma och kränka ungarna. http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/2012/january/citat-ur-en-barnabok.html (blandat med ganska kloka råd givetvis, vilket gör att de farliga råden passerar) Jag har skrivit en hel del om just det här.

  7. Mialo

    AWs metoder att få barn att somna är psykiskt misshandel, kvinnan vet inte vad närhet är och empati. Varför alla metoder? Vart tog modersinstinkten vägen? Vart tar barnets behov vägen? Hon skapade sina metoder för att bli av med sina ungar så hon kunde supa ifred o inte för att skapa trygghet liksom. Så ja, jag skulle aldrig ta råd gällande sömn från en dålig människa, en dålig mamma som sätter sig själv o sina män o alkohol i första rummet.

  8. Madde

    Hon har väl lärt sig en massa (som du säger) och sen skrivit om det. Det betyder ju inte att hon är felfri för det! Tycker inte det hör ihop – om hon är elak eller god, eller om hon har en dålig eller bra bok. Pinsamt läge, visst, men teori och praktik är olika saker.

  9. Linna

    Skriv din kommentar här!

    Vad har du på dig för kläder, ser snyggt ut, särskilt byxorna. (men ta en svart BH nästa gång ;-D)

  10. Eva

    Tänker samma sak, dvs att AWs råd om struktur och sömn för spädbarn är vettiga, men hennes övriga tankar kring barn intresserar mig föga. Vi har dock kört femminmetoden med jättebra resultat.

  11. Lee

    Tycker du har en poäng i det du säger! Det är samma som att i många spaltkilometer brukar stå att de som inte har egna barn inte kan ’fatta’….bl a bl a. och inte skulle kunna söva barn bara för det….att man som barnlös skulle vara sämre förälder enler vuxen till ett barn är nog den största synvilla i manna minne. Jag har inga barn men lyckats under åren söva en hel drös ungar då man ser var ’felet’ ligger som utomstående. Precis som om man vet hur man ska göra som förälder, syster, bror , dotter m. m men sedan får känslorna styra och helt plötsligt är vetandet borta och man gör ’vad som känns rätt just då’…..som förälder är man faktiskt också bara en människa.
    Intressant är också att när man köper hund så köper man läser oftast en herras massa uppfostringsböcker…

  12. M åberg

    Skriv din kommentar här! Det där med hennes nattningsmetoder är sekundärt för mig. Jag kommer mest ihåg AW för hennes stora dagishat. Bl a sa hon att barn inte utvecklades på dagis, så fel. vet många som tagit ett stort steg framåt i sin utveckling när dom börjar på dagis. I Annas värld var det fel att lämna siott barn på dagis och gå till ett arbet.e, göra en samhällsinsats men rätt att skaffa barnvakt på kvällarna för att gå på krogen, usch säger jag.

  13. Kattis

    Konstigt att människor som inte har en aning om fam Wahlgren kan ta avstånd från dottern nu och sätta mamma Wahlgren på piedistal som en urmoder a la Moder Theresa. Som du själv säger, det syns ju lång väg att damen levt ett hårt liv och alla vet att många karlar (även kvinna) passerat genom henne och hennes barn familj. Tragedi är det, ”ingen rök utan eld” som det brukar heta, för boken är alldeles för detaljerad för att vara helt tagen ur det blå och en rosenskimrande barndom. Själv har jag aldrig brytt mig om hennes böcker, man känner sina egna barn bäst och ska ha tilltro till sin egen förmåga som mamma utan massor av tekniska råd. Mina barn mår toppen utan Anna Wahlgrens råd, och det är jag glad över idag när jag läst dotterns bok…..

  14. Carolina

    Fast.. har du läst boken? Tror inte du skulle uttalat dig så där om du vet vad den innehåller. Läs den först kan jag säga! Genom den kommer du i alla fall lära dig hur du INTE vill uppfostra dina barn, om du får nio barn!

    Tycker inte du att det låter rätt illa när du säger att hennes barn har varit en ”testpatrull” för hennes teorier. Åh läs boken, låter inte bra när du inte vet vad du pratar om!

  15. Misan

    Du har rätt, Antiha. Nu plötsligt tävlar alla om att ta avstånd från AW och hennes metoder, men faktum är ju att Barnaboken varit en storsäljare i decennier och vi är många föräldrar som haft stor glädje av råden i den. Jag håller inte alls med om allt med det finns mycket bra råd om hur man ganska tidigt kan strukturera dagen och få en tillvaro som fungerar bra för både barn och föräldrar – med barnet som utgångspunkt. Som ung och osäker nybliven mamma för 20 år sedan hade jag stor glädje av dessa råd, och inte minst av att boken gav mig råg i ryggen: det är jag som förälder som ska ta ledningen och inte osäkert vänta mig ledning från barnet. Att AW sedan inte själv alltid levt som hon lär framgår tydligt och klart av hennes författarskap så det är ganska många öppna dörrar som slås in. Men vad som än är sant kan inget ta ifrån AW det faktum att väldigt många föräldrar som haft en kaotisk tillvaro med sina bebisar fått hjälp av hennes råd.

  16. Lotta

    Ha ha ha! Fotot är fantastiskt på er två! Jag håller med Sara, hur LITEN är du, eller hur STOR är Emilia? Underbar bild på er.
    Och kragarna. Col: är ett supernamn, liksom kragarna. Har länge tänkt att det saknas något liknande på marknaden. I november hittade jag på Urban Outfitters ett ”löst” krås att knäppa fast runt halsen. Så fint. Blommigt tyg och sådär lite perfekt ”oversizeat”. Sen kom kragarna – underbart! Hoppas snart få se dem på marknaden. Ha en bra helg mini-mänska!

  17. marica

    Jag har aldrig läst anna wahlgrens bok och satt mig in i hennes metoder, inte heller har jag läst Felicias bok ännu (men likt alla andra får i skocken så blir jag oerhört nyfiken på den efter all publicitet den fått i media) Men det jag tycker är mest lite sorgligt är hur media gottar i detta sorgliga mor och dotterförhållande.

  18. j

    Jag tycker att du ska hitta den ”metod” som fungerar på ditt eget barn och som du själv känner är rätt i hjärtat. Fungerar buffningen så kör, men följ ingen metod som känns fel i hjärtat. För mig personligen fungerade inte buffningen, jo när han var liten – typ 5 månader , men sen skrek min son upp sig i total panik och då la jag ner det direkt. Nu har jag nattat i ett halvår med utgångspunkt i boken ”Somna utan gråt” och min nattning tar max 5 minuter utan ett enda pip. Den ”metoden” är väldigt basic, man lär barnet att somna själv i sin säng långsamt, långsamt i små steg. Ingen hård quickfix utan en mjuk metod som passade oss perfekt. Kan verkligen rekommendera den boken!

  19. mamamatbloggen

    Håller med dig till fullo Sarah! Självklart är man inte expert på barn eller nattning bara för att man fött x antal. Det var det jag försökte beskriva med en halvt som halvt ironiska text!
    Det man blir är van vid barn något mer kan man ju inte konstatera!

  20. Sarah

    Är du journalist? Isf, menar du allvar? Är man expert på nattning av barn bara för att man fött en massa ungar?? En aktiv missbrukare el utvecklingsstörd person kan oxå föda en en hel hord med ungar men någon ”professur” i nattning skulle jag ändå inte tillskriva den personen. Vidare; även apor har metoder, låt ungen hänga vid tutten så somnar den såsmåningom. Och känner antagligen minst lika trygg som om den buffats i rumpan. När fan blev vi så jävla dumma och osäkra att vi måste ta efter en person som Anna W bara för att hon avlat en massa kids? Skulle du anställa henne som nanny? Skulle du anställa henne som någonting alls? Själv är jag lite osäker på både CV och personlig lämplighet. När det gäller det mesta!

  21. mamamatbloggen

    Hon har skrivit en bok om sina metoder, det är ju inte så att hon bara ger lite råd… högst olämpliga metoder på barn säger jag, skulle aldrig ta apa efter, efter att ha sett hennes vagning och buffnings videor. Fruktansvärd hantering av bebisar!
    Allt funkar efter en stund, barn kan ju somna pga utmattning också.

    Jag kan också skriva en bok och börja ge råd, jag har två barn varav den ena är 6,5 och den andra extrem prematur, jag har massor av kunskap – men vem och varför skulle någon köpa min bok?

    Nä, man måste lära sig att sålla bland info – jag är i alla fall inte den typen av människa som köper ett dyft av något bara för att ”alla andra” eller ”det funkar ju för dom”.

    Jag skapar mitt eget, så också gällande mina mina barn.

    Tack för ordet.

  22. Natali BLOGGAR OM LIVET

    Alltså, Anna Wahlgrens metoder, inget jag någonsin velat testa, har mina egna metoder som funkat perfekt. Jag har anpassat mig efter varje barns olika behov av närhet etc. MEN hon har ju inte velat propsa på folk sin uppfostran annat än nattningen? Precis som du säger….hur som, jag skulle själv kunna skriva en bok om min uppväxt.

Comments are closed.