Anitha Schulman

Lavetten

När jag var 22 år bodde jag i Paris. Det hette på pappret att jag pluggade franska men jag gjorde nog precis exakt allt annat som var franskt än att just att plugga franska. Studierna stod längst ner på min prioriteringslista undetiden fest och shopping stod högst upp. Det ångrar jag inte en sekund. Tror aldrig jag varit så duktig på att leva i nuet just då och hallå – jag var 22 år! Allt annat vore en synd. Ett tag var jag tvungen att ta extrajobb på en restaurang för att få mitt dyra leverne att gå ihop. Studiemedlet hade väl shoppats upp under den första månaden i hufvudstaden.

Men en kväll skulle jag få en näsbränna som hette duga.

Vi var ute jag och mitt tjejgäng på den då, tokheta nattklubben Bain Douche eller ”Le Bain” som parisarna själv sa. Vi bodde i den centrala stadsdelen Marais för er som känner till Paris och kanske ett tiotal kvarter från nattklubben. Hur som helst så hade vi alla högklackat men var såklart fattiga som kyrkråttor efter en hård utekväll. Vi lyckades väl skrapa ihop en dryg 100 franc-are till taxi tillsammans. Taxichauffören som var en ung Algerier såg väl lagom road ut att plocka upp ett gäng fulla och relativt odrägliga brudar runt halv fem på lördagmorgonen.

Det var ljust ute, solen har precis gått upp men natten satt kvar i kroppen. Vi förklarade på vår knackiga franska att han skulle köra oss så i riktning mot Marais för 100 Franc och sen släppa oss där taxametern och beloppet möttes. Sagt och gjort trodde vi. Men han stannade inte vid 100 Franc som lovat och när vi upptäckte taxametern var den redan långt över avtalat belopp och vi var nästa hemma. Vi förklarade igen att han gjort fel och inte lyssnat på våra instruktioner. Här någonstans gick det upp för oss att han inte förstått eller brytt sig.

Självklart så utbryter ett tjafs om betalningen. Vi försöker igen förklara vad vi sagt och taxichauffören vill ha betalt enligt summan på taxametern och hävdar att han aldrig uppfattat något annat. Tillslut lyckas vi förhandla till att stanna vid en bankomat och två av tjejerna ska gå ut och kolla om de har några lösa ören på kontot. Mest som ett spel för gallerierna. En akt både han och vi vet hur den ska sluta. Kvar i taxin sitter jag. Ganska uppkäftig och hånfull på den här tiden. Undertiden tjejkompisarna står vid bankomaten så eskalerar vårt tjafs i taxin till ett regelrätt bråk. Där jag tydliggör för honom hur dum i huvudet han är och han för mig vilken billig hora jag är. Ingen är beredd att backa i det här läget och ordet kulturkrock är den första av många kommande lavetter som utdelas.

Han ung, arg, fattig, algerisk invandrare från förorten i Paris. Jag ung, gränslös, bortskämd och pank adopterad svenska. Det vet han inte. Han ser en hudfärg och en attityd som inte passar kvinnor i hans börd enligt honom. Jag ser en snubbe som vill blåsa oss på stålar genom att låtsas att han inte förstod vad vi sa.

Han trycker på knappen för centrallåset och i nästa sekund så flyger bilen fram längs en ganska tom Rue de Revoli. Jag börjar förstå allvaret i situationen och nyktrar till fort. Vart är vi på väg egentligen, vart ska han ta mig? Finns det fler där? Det kommer förmodligen göra ont hur som helst. Väldigt ont. Han spottar och fräser i framsätet och skrikpratar på fransk-algeriska med någon i telefon. Undertiden formulerar jag en lögn i huvudet. När han lägger på börjar jag skrika allt jag kan jag kan på franska (har nog aldrig varit så ackurat). Jag skrikförklarar för honom att min pappa är högt uppsatt polis och farbror advokat. De skulle med glädje göra han och hans familjs liv till ett levande helvete, ifall han inte släpper av mig ur taxin omgående. Han gormar att han skiter i det och jag fortsätter. Efter ett tag så tvärnitar han. Allt blir knäpptyst för ett par sekunder och jag hör ljudet av min egen puls slå hårt och fort i öronen. På mig har jag en mörkgrön skinnjacka, en vintage 70-talsmodell ganska snäv med dragkedja. Han böjer sig bak från förarsätet och tar ett ordentligt tag mitt på skinnjackan, varpå mina armar hamnar i ett låst läge. Lite som en T-Rex, förkortade liksom då materialet är så stumt. Jag jag röra mig absolut, men ytterst begränsat. Sen börjar han ge mig lavetter från ena sidan till den andra med både framsida och baksida av handen. Det bränner i kinderna. Kan inte avgöra om det känns varmt eller kallt och i början är jag helt paralyserad. Har aldrig varit med om något liknade. Sen börjar jag och T-Rex armarna vifta för full rulle. För vad livet är värt. Jag har vid det här laget börjat gråta och jag blundar. Tillslut så upphör det och jag ser att chauffören är på väg ut ut bilen. Är ganska yr nu. Den är fortfarande låst med centrallås utifrån. Han går runt bilen och låser upp den manuellt på höger sida. Tar ett nytt rejält tag i skinnjackan och fullständigt kastar ut mig på gatan. Sen hoppar han in i bilen och kör iväg med ett däckskrik. Kvar sitter jag i chock. Glad men chockad. För det kunde ju gått så mycket värre.

När jag kom hem någon dryg timme senare kom tårarna och chocken igen och jag berättade om scenariot. Mina vänner lika chockade som jag och var förkrossade och underrättade mig att jag precis blivit misshandlad. Konstigt nog hade jag inte ens tänkt tanken. Jag var så oerhört glad för de där lavetterna. De kändes mentalt som rena smekningarna jämfört med vad jag kanske kunde blivit utsatt för. Jag var så oerhört tacksam för att ens vara i livet, så mina rödlila blossiga kinder var bara en påminnelse om att jag levde. Det kanske låter banalt, jag vet inte.

Men ibland tänker jag på det nunnorna sa i Indien när jag var där för tio år sen. Don’t you consider yourself lucky Anitha? Your one in a billion. Det gav mig lite perspektiv. Att jag faktiskt bara var en dag gammal lämnad på gatan utanför ett sjukhus i södra Indien. Att oddsen för mig att ens leva var låga. Att man inte ska glömma det, när man tycker att man har det tufft. Det gör mig i alla fall lite tacksammare för livet när jag kan behöva påminna mig själv om den oerhörda turen jag har att vara där jag är.

Vad påminner er?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. linna

    OMG, gåshud! Tack för din text!
    Jag hade också ett vilt år utomlands när jag var yngre, blev utsatt för ett rånförsök som resulterade i en rätt redig misshandel då. Nu under påsken var jag tillbaka i staden det hände, tio år senare och med två egna pojkar. Ironiskt nog bodde vi på ett hotell bara några meter från platsen det hände. Att vara där med min lilla familj och tänka på vilka risker jag utsatte mig för ”bara för att ha så kul som möjligt så snabbt som möjligt” gjorde mig knäsvag och darrig. Och tacksam, I guess.
    Fin blogg! Kram

  2. CarolineA

    Helst stört. Jag är 23 år gammal också adopterad från Indien, Calcutta, kom till Sverige när jag var sex månader gammal. Lämnades på trappan till ett barnhem vet dock inte hur gammal jag var då. Men har aldrig ens tänkt tanken på hur små oddsen faktiskt var för att jag skulle överleva! Bra tankeställare, och ska från och med nu uppskatta mer att jag är är där jag är, och faktiskt ens lever…

  3. Emma Ahren

    Hej! Jag vet inte vem du är riktigt. Har bott utomlands länge och hänger inte med i allt vad som händer i Sverige, varken tv eller tidning. Läser ibland din blogg, ibland andra mammors bloggar här på mama.
    Jag har förstått att du är adopterad från Indien. Kan du berätta något om det. Jag är själv adopterad från Bangalore och känner var dag lycka att just jag fick en fin familj, uppväxt och ett bra liv. Jag står mina föräldrar och 3 syskon (inte biologiska) nära och är verkligen lyckligt lottad på många sätt. Har 2 barn och börjar först nu vid 36 års ålder fundera på min adoption och lite runt i kring. Har du erfarenhet, berättelse eller tankar du vill dila med dig av. Tack för trevlig blogg! Emma

  4. Elja

    Jag hade en period då jag klagade mycket på hur mitt liv ser ut och kände att det bara rann genom fingrarna. Då, nybliven 30åring som otåligt väntar på att få börja starta familj, köpa lägenhet osv. Mitt i allt mitt klagande och livsstress, så dog en gammal vän.. Hennes begravning hölls på hennes egna 30 årsdag och jag har sedan den dagen känt mig mer.. ödmjuk ..över mitt liv. Jag blir så ledsen för hennes skull. Att hon aldrig ens fick chansen.. Helena och hennes ledsamma öde påminner mig om att jag ska vara tacksam som ens lever. Att jag fortfarande har chansen att göra allt det som hon inte längre kan.
    http://rememberhelena.blogspot.se/
    För er som kanske behöver påminnas som jag behövde.

  5. Ia

    Jag blir påmind varje gång då jag tänker på den gången jag blev utsatt för ett misslyckat våldtäktsförsök av en helt okänd man och jag ligger på magen på marken med honom och en kniv ovanför mig och ser mitt liv passera i revy. Tackochlov valde han att lägga sina ben på ryggen istället för att sätta kniven i mig. Efter det är jag glad för livet och att jag ”bara” kom undan med ett mindre trauma.

  6. hobo

    Hög igenkänningsfaktor i detta inlägg och bra skrivet! Jag var som du i den åldern och försatte mig ideligen i riskabla situationer i länder långt hemifrån. Nyttiga erfarenheter men det kunde gått illa, då var jag bara naiv och tyckte det var häftigt.Ibland saknar jag den person jag var då, orädd och full av liv.

  7. sophie

    Wow sager jag med. Denna text berorde mig verkligen. Jag var samma kaxiga, ganska bortskamda tjej som inte heller hade problem med att kaxa till mig. Har alltid varit frisk men for tva sommrar sen hade jag forlossningsdepression, fick reda pa att jag hade en sorts hudcancer och en stor cysta i aggledaren. Det paminner mig om att ta vara pa tiden och att tanka att allt ordnar sig. For det gjorde det med allt. Och om det inte ordnar sig klarar man det med.

  8. Amira

    Wow vilken historia, fick gåshud när jag läste.
    När allt känns hopplöst, svårt och motigt tänker jag på alla som jag mött som har så mycket mindre men lever så mycket mer. Om inte dom lägger sig ner och ger upp, så varför skulle jag som äger varenda förutsättning man kan ha göra det?
    Då känns det lite bättre. Kram!

  9. Snabbmakaroner

    Tack för din fina text.
    Jag tänker på mina halvsyskons underbara kusin ibland. Som var så otroligt snäll mot mig och alltid glad. Som tog med mig till skoldiskot och tog hand om mig varenda sekund trots att hon var två år äldre och så mycket coolare än jag. Som blev mamma till två fina barn innan hon fick sjukdomen hon inte skulle överleva.

Comments are closed.