Anitha Schulman

Könsaker

PK-Sverige har gjort det igen. Visat att killar kan leka med tjejgrejer och tvärtom. Nä Hä?!

Man måste ställa sig en fråga här. Kommer er tjejer önska sig svärd i julklapp nu och killar ett dockhus? Har vi löst problemet eller vad är är Toys ´r Us faktiska syfte? För det är ju en produktkatalog vars ambition är att sälja leksaker till julklapp.

Jag undrar när H&M kommer göra en katalog med alla tjejer i killkläder och killar i tjejkläder. För att demonstrera att plaggen kan bäras av båda könen, unisex finns ju redan. Oftast så funkar ju vuxna som barn och väljer det man själv tycker är fint/kul. Oavsett om det är avsett från ”herr eller damavdelningen”.

Ärligt talat det ÄÄÄRRR inte i leksakerna eller färgerna det sitter. Det är i uppfostran. Det är i värderingar och normer. Dessutom alla är inte lika.

Jag hatade dockor när jag var liten och önskade mig en bara bilar och bilbanor. Lekte roligare med killar än tjejer. Sen kom det en dag när jag var runt sex år. Då jag tyckte killekar blev tråkiga och önskade mig en Barbie i julklapp. Tyckte det var skönare att hänga med tjejerna och tyckte rosa var finare än blått. Det var ingen som tvingade mig och mina föräldrar uppfostrade mig ut efter det JAG värdesatte och inte dem. Jag spelade fotboll och lekte med Barbie. Barn är smarta de gör det de gillar och ställs inte i några led. Oavsett om det är en kille eller tjej på bilden som leker med det de önskar sig i julklapp. Det är intressestyrt. Inte normstryrt. Det fanns inget skam innan. Men nu belystes den.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. alice

    Snalla Anitha LAS Katrins kommentar och fundera en stund. Du ar smart, och jag tror du kan ta at dig den. Dar i ligger precis vad detta egentligen handlar om, och nu behover du aldrig mer dra upp ett liknande exempel. Peace!

  2. Jennie

    Väldigt bra liknelse Katrin..för allt hänger ju ihop. Fördomar sprids genom hur olika personer framställs olika i olika sammanhang. Vill även slå ett slag för Bechdeltestet, http://sv.wikipedia.org/wiki/Bechdeltestet. Ifall man inte tror på att det finns vissa strukutrer i samhället som påverkas av hur människor framställs så kanske man inte tycker det är så intressant men om man tror att det även finns andra faktorer än uppfostran som påverkar så är testet mycket intressant.

  3. Jennie

    Om det inte finns någon skam i att ett barn väljer en särskild leksak så borde det väl inte vara några konstigheter att en pojke leker med ett dockhus i en leksakskatalog? På vilket sätt belyser en bild att något är skamfyllt? Det är ju du som belyser att det är skamfyllt genom att uppmärksamma bilderna på det här sättet, en person som inte ser några konstigheter med bilden bläddrar vidare. Du säger emot dig själv.

  4. Emelie

    Märkligt sammanträffande att du började vilja leka med Barbie och klä dig i rosa i ungefär den åldern då barn börjar lägga märke till reklam och bli medvetna om hur samhällets normer ser ut…

  5. Katrin

    Det vore annars helt ok om ett trädgårdsföretag gjorde en katalog där alla krattor, spadar, gräsklippare etc. illustrerades av svarta människor i hårt arbete, medan trädgårdsmöblerna illustrerades av vita människor som sippade på ett glas vin i godan ro. På VARJE sida. Upp och ned. I VARJE katalog. Om och om igen, varje år och i alla butikers reklam. Om du steg in i affären skulle butikspersonalen hjälpa dig efter färg – svarta skulle tas med till gräsklippardelen och vita till hammockarna. Inga problem eller? För det sitter ju inte i DET. Det sitter ju i hur vi uppfostrar folk trots allt! Det där – det handlar ju bara om att kränga grejer – och det får man väl göra på det sätt man tycker fungerar bäst. Eller hur?

  6. carin

    att hävda att barns val endast styrs av deras egna medfödda intressen, och att det inte är styrt av normer eller strukturer, kan endast bero på en total ofösrtåelse av hur samhället och människor fungerar. och det är ju lite pinsamt kan jag känna.

  7. Bella

    Det kan inte vara så att pojken på bilden tycker om att leka med dockor då? Men han kanske inte har rätt att välja själv, för då försöker han tydligen bara ”pracka” på andra pojkar att tänka utanför mallen?
    Tänk om han är som du? Tänk om han tycker det är roligast att leka med dockor just denna perioden av sitt liv?

  8. Nathalie

    klart att katalogen ensam inte loser alla problem som har med att man som liten tvingas in i stereotypiska roller att gora. Men har nagon pastatt det? Det har ar ett litet, litet steg i ratt riktning. Varfor lata rosa versus.blaa sidor vara kvar bara for att ”men vi vet ju anda att det kan vara tvartom”? Det ar bara sexisistiskt.

    Barn ar smarta, men de valjer inte alls sjalva exakt vad de gillar att leka med. Flickor fods inte med en gen som gor att de ALSKAR rosa, hello kitty eller prinsessor. Det ar kataloger, filmer, tidningar, och samliga manniskor runtomrking so skapar det.

    Det har ingenting med varderingar i ovrigt att gora.

  9. Christina

    Helena: Du skriver att du inte förstår så jag tänkte hjälpa dig på traven. Det finns pojkar och flickor, pojkar har snopp och flickor har snippa, det är två olika kön – kön som i snopp och snippa. Sen finns det förväntningar från oss vuxna, samhället på hur pojkar och flickor bör bete sig, vad de bör leka med, det kallas för könsroll. Könsroll är genus. Så nej små barn bryr sig inte vad de leker med, det gör däremot vuxna i allmänhet. Och ang. det nya ordet hen så är det ett pronom, precis som barn, syskon m.m. Förstår du nu?

  10. Lisa

    Alla hen-motståndare: Vi pratar inte om biologiskt kön utan om det sociala könet och de förväntningar som medföljer på det. Man klär flickor i gullegullkkäder och hon blir bemött därefter med förväntningar om att hon ska vara försynt, känslosam och omhändertagande. Hon ska inte ta för sig, det är fult. På motsvarande sätt kan man klä pojkar i tuffare kläder och då blir han bemött därefter som en tuffing som inte behöver ta ansvar för sina känslor osv. Han ska ta för sig, det är bra. När man bryter mönstret ses man som en särling, en avart istället för med öppenhet och självklaret. VISSA känner att detta särskiljande inte är ett problem, medan andra upplever det som oerhört begränsande. Personligen har man i arbetslivet frågat mig om jag ska gå ner i tid nu när jag blivit förälder medan min man absolut inte har fått samma frågor utan där har man istället frågat OM han ska vara hemma. När han har svarat att vi ska dela dagarna lika så har han fått ryggdunkande och ”bra!!” medan jag vid samma frågeställning fått ”jaha?! Du kommer ångra dig och vilja vara hemma längre!” Wtf liksom? Slopa dessa begränsande förväntningar på könen nu och ETT sätt är att öppna leksaksvärlden för alla, INTE att ta bort könen. Som någon skrev, ni henmotståndare, läs på om det här. På riktigt, gör det!

    Jag menar att detta härstammar från stereotypa kläder och förhållningssätt om hur en kvinna och man/pojke och flicka ska vara och jag blir begränsad utifrån det. Tänk på det nästa gång någon förväntar sig att du ska göra eller reagera på något enbart utifrån det biologiska kön du har. Det kommer hända och jag menar i negativ mening. Det är, i avsaknad av bättre ord, fucked up.

    Jag har en liten pojke och jag kommer naturligtvis inte göra något statement av honom och klä honom i gullegullkläder ”bara för att”. Men jag skulle bli SÅ glad om det finns en leksakskatalog där indelningen inte är så jävla uppenbar så att han kan välja utifrån intresse och inte utifrån förväntningarna på honom. Det behöver inte vara svårare än så.

  11. Helena

    Barn bryr sig ju inte om vad de leker med så länge det finns något att leka med. Om en pojke då leker med en barbie eller ett grytlock, spelar inte så stor roll. Att klä pojkar i rosa är inget fel och blått är en fin färg på alla. Jag förstår inte riktigt det här med HEN som alla pratar om. Det finns pojkar och flickor, snopp och snippa. Att säga HEN…. vad är det????

  12. Weran

    Kom igen skriver du i din kommentar nedan Anitha, men kom igen själv för f-n!!! Naturligtvis är detta ett steg (om än litet) på vägen mot mer jämlikhet mellan könen! Du drar parallellen till mörkhyades integrering i samhället: tänk på Rosa Parks som utförde den till synes obetydliga handlingen att vägra ge sin plats i bussen till en vit (vilket förväntades) satte igång hela den amerikanska medborgarrättsrörelsen!!! Så klart ”sitter det” delvis i leksakerna och färgerna. Det ni förmedlar till er dotter är att flickor är flickiga och bär rosa, älskar handväskor, gör naglarna minst varje månad med mera med mera. Om du tror att er dotter kommer att växa upp och vara helt jämställd så blir du nog förvånad. Antingen revolterar hon och går sin egen väg, eller så pressas hon in i er förutfattade mall och blir girlie-girlie precis som ni förväntar er och tycker att det ska vara. Oj vilken slump? Nä just ja, det är ju generna, människan påverkas ju inte alls av sin miljö, eller hur? Inför ditt entreprenörskap lyfter jag dock på hatten (och hade du trott på yttre påverkan kunde man ju tänka att detta kanske kommer att påverka penny i en positiv riktning)!

  13. rebecca

    Men snälla, dealen är ju inte att det ska vara riktat till att barnen helt plötsligt ska börja leka med ”det andra könets leksaker” (inte för att det existerar, men ni fattar) och att pojkar ska börja tycka om dockor bara för att det visas i en katalog. Som jag ser det så är det mer riktat till att vuxna ska inse att man inte behöver sätta fast barn i könsroller, för det är bara leksaker det gäller. Saker, som man leker med.

  14. Sara

    Men Anitha, vart vill du komma? Å ena sidan blir du superprovocerad av den här katalogen och tycker att den är pk och spel för gallerierna. Detta är helt onödigt enligt dig för barn är smarta och väljer själva vad de vill leka med. Å andra sidan säger du att det inte sitter i färgerna och leksakerna utan i uppfostran och normer. Kan du då tala om för mig varför detta isåfall är så onödigt och dumt? Är det inte en leksakskatalog en del av samhällets norm för hur pojkar och flickor ska vara och vad de ska leka med? Jag kan förstå det om din poäng är att det inte räcker med något så litet som det här, men det är det väl ingen normalt funtad människa som tror? När du pratar om uppfostran och hur du själv var en pojkflicka så undrar jag om du tror att du och Calle ensamma kan uppfostra penny utan att hon påverkas från samhället, dagis, kompisar och senare tv, reklam, tidningar osv. Om det inte sitter i färger och saker utan i normer och uppfostran så borde det väl ligga även i ditt intresse att skapa bra normer så att penny får känna att hon är okej vare sig hon blir tjejig el pojkflickig inte bara hemma utan i resten av samhället också?

  15. Maria

    Nu jävlar! Alltså jag älskar att ta risker, jag bara är såm tjej. Bästa jag visste att skjuta vattenpistol. TYVÄRR får inte jag leva ut min inre vilja att få skita ner mig och bygga kojjor o skjuta luftpistol eller leka krig bara för NI tjejer anser att det inte är tjejigt nog utan killigt….käften på. det räcker nu! Låt tjejer o killar får leka med det som de tycker är roligt!

  16. Christina

    Malin: Så det sitter i generna att tjejer ska gilla rosa och dammsuga medan pojkar ska gilla blått och mecka bil? Snälla, tröttsamt att du inte kan hålla reda på kön samt könsroll (genus). Det är två olika saker, läs en bok eller två.

    Anitha: Många bäckar små heter det. Katalogen i sig förändrar inget men det bidrar till ett bättre framtida samhälle för våra avkommor.

  17. Malin

    Vi föds antingen som pojke eller flicka. Feminisfjantarna kan lägga ner det där tredje könet ”hen” nu för det finns INTE och låter bara löjligt.

  18. Johanna

    Som så många andra skriver förstår jag faktiskt inte vad du tycker att problemet är?! Det kan väl hur som helst inte vara negativt att visa att barn, oavsett kön, kan leka med olika leksaker!

  19. Ina

    Men du säger ju emot dig själv flera gånger. Om barn nu ska ha chansen att bilda sig en egen uppfattning, vad är då problemet med neutrala bilder i en leksakskatalog? Jag tycker det är sorgligt att det alltid bara är flickor som står och stryker och dammsuger på bilderna. Det är löjligt att påstå att det är intresse- och inte normstyrt. Det finns en stor anledning till att alla leksaksföretag lägger ner enorma summor på reklam riktad mot barn och det är för att barn är lättpåverkade. När reklamen dessutom är riktad mot antingen pojkar eller flickor, så är det klart att barnen och deras åsikter/intressen färgas av det. Tjejer går gärna leka med prinsessor eller barbies för min del, men det får även pojkar, och jag tycker att det är bra om leksaksföretagen tar sin del av ansvaret att göra det möjligt.

  20. Em

    Först tänkte jag skriva en lång kommentar där jag tog upp alla sätt som du har fel på, men sedan insåg jag att det är totalt jävla poänglöst för du är en sådan som missuppfattat hela grejen och aldrig kommer tänka till tillräckligt mycket för att fatta, och som precis som din make inte ens ids lyssna till de med andra åsikter och överväga att du kanske har fel.

  21. Snart2barnsmamma

    Det är BILDER
    ….på BARN….
    ….som LEKER!

    HUR blev det här ens nåt att diskutera!?

    Jag kan verkligen inte se vad det finns att uppröras över….

    Nej det är inte lösningen på problemet med könsnormer men det är nog inte tänkt som det heller, eller hur?
    Det är nog snarare så att man tänkt att dra sitt lilla lilla strå till stacken, visa sin åsikt om saken! Och för att vara ärliga, ska vi få fram en ändring av värderingar i vårt samhälle så kan vi inte lita på att individen ändrar sig. Utan måste ändra på allt, reklam, film, litteratur, you name it. För annars händer INGET! Visst kanske Elin leker med bilar och vill bli brandman och Joar leker med barbie och vill bli sjuksköterska men SAMHÄLLET ser ändå likadant ut som förut!

  22. anithaschulman

    Men det är väl superbra om alla tror att en bild i en leksakskatalog löser problemet med könsnormer. Har integreringen i samhället blivit bättre på grund av att mörkhyade barn leker med vita på bild? Komigen. Det handlar om uppfostran, förståelse och respekt. En katalog löser ingenting utan grundläggande värderingar som inte kan köpas i butik.

  23. Jag

    Problemet är att det växer upp unga tjejer som har fått lära sig (kanske inte från föräldrar men från samhället) att de ska vara tysta, söta och en accessoar. Tyvärr. Och det spelar ingen roll om vi henar eller läser genus på högskola när det fortfarande pungas ut med reklam riktade åt barn där det så tydligt framgår vad som förväntas av dem. Man får säga vad man vill om detta men det finns INGET barn som föds med vetskapen om att rosa är tjejigt medan blått är pojkigt. Det tar inte många år för dem att få reda på det..

  24. Lady Dahmer // postpatriarkal feministfitta

    ’Problemet är att butikerna säljer ett koncept, en ide om hur det ska vara och hur vi ska se ut. En mall.
    Det påverkar oss. Det vore naivt att påstå något annat. Det är inte så mycket efterfrågan – produktion, utan snarare produktion – efterfrågan. Butikerna säljer en ide till oss och vi påverkas och vi köper.

    Med barn är det ännu värre. När de tittar i en leksakskatalog eller går in i en butik med mamma och pappa och ser den tydliga uppdelningen (oavsett om det gäller kläder eller leksaker) så påverkas de att ”välja rätt”. Flickor här och pojkar där!

    Barn har ett stort behov av att passa in, inte sticka ut, vara som alla andra och när de ser vad som är rätt för deras kön så blir det mindre risk att de vågar bryta normer oavsett hur mycket de råkar tycka om en viss tröja eller en viss färg eller en specifik leksak.

  25. hoffan

    Vad är problemet egentligen? Om du nu anser att barn väljer leksaker utifrån intresse ändrar väl en bild i en katalog ingenting? Jag själv, som barn av 90-talet, anser att bilden är rättvis. När jag var liten klassades jag som ”pojk-flicka” när jag tyckte det var roligare att leka med bilar. Varje jul och vid varje födelsedag fick jag de där förbannade barbiedockorna, för de var ju ”tjej-leksaker” som var menade för mig och andra tjejer. Jag tycker att bilden visar att barn får leka med precis vad fan de vill, utan tvång hit och dit. Bara för att du inte stötte på problem med dina intressen som barn finns det dem som har mött/möter problemen. Mina föräldrar höll t ex på att gå i taket när min bror ville leka med dockor, ”han kan ju bli bög”.

    Om bilden får en stackars sate som är vilsen i julklappsdjungels att tänka ”den här kan jag ge till både Pelle och Lisa” är väl det.. positivt? Då har ju denne sate inte förvirrats av att modellen på bilden har/inte har något som dinglar mellan benen utan ser att prylen i fråga är könsneutral.

  26. Leila

    Jag förstår precis vad du menar, och håller med. Som liten lekte jag både med dockor och bilar. Ingen lyfte på ett endaste ögonbryn. Just därför tycker jag att det nu blivit så satans bajsnödigt.

  27. burgschki

    Jag är genusmedveten och en ivrig hen-förespråkare och tycker det är jättebra att leksakskataloger slutar vara så sjukt enkelspåriga och normfixerade. MEN, jag kan förstå resonemanget (som jag förstått det) och det är att sådana här aktioner inte får fungera som alibin för att inte ta tag i den underliggande problematiken. Ungefär som stödgalor till hungersnödsdrabbade länder, visst skänk du pengar en kväll men låt det inte fungera som en ursäkt eller alibi för att låta de strukturella orättvisor, som leder till att vissa länder förblir fattiga och utsugna, fortsätta att existera.

    Jag håller dock inte med om att detta är fallet här, jag anser att förändring krävs på både macro- och micronivå, men jag anser att den svenska genusdebatten ibland ligger och drar sig för länge på micronivå (typ Lady Dahmer som skriver bra om viktiga saker men jag saknar de vidare perspektiven och diskussion om de förändringar på systemnivå som krävs).

  28. Linda

    Klart barn gör som de själva vill i slutändan men för att de själva ska kunna välja vad de vill behöver vi visa dem att allt är ok. Att både killar och tjejer kan leka med diverse leksaker. Att leken inte handlar om att du är pojke eller flicka utan vad du som barn är intresserad av att leka med. Att visa detta i leksakskataloger är väl bara bra. Då visar man barnen ett vidare perspektiv och ökar barnens valfrihet.

  29. Sara

    Men du säger ju emot dig själv nu.
    Läs vad du skrivit:

    ”Ärligt talat det ÄÄÄRRR inte i leksakerna eller färgerna det sitter. Det är i uppfostran. Det är i värderingar och normer. Dessutom alla är inte lika.”

    Japp. Exakt.

    Därför är det väl jättebra att leksaksföretagen visar att det inte finns nån koppling mellan biologiskt kön och vilken leksak ett barn väljer?

  30. sofia

    visst sitter mycket i uppfostran, vi uppfostras till män och kvinnor och till vad man ska gilla och inte. den uppfostran är inte bara från föräldrarna utan från hela samhället – dagis, kompisar, kompisars föäldrar, tv, leksaker m.m. att ett leksaksföretag väljer att visa sig som ett modernt företag och vill hjälpa till att ge barnen fler möjligheter tycker jag är underbart.

  31. Madde

    Att, eller om, olikheter mellan könen finns är ju en diskussion. En annan är att det värderas. Jag tycker skillnaderna gärna får finnas i lek, färger mm för att kunna välja en grupp att identifiera sig med tex. Färger och leksaker förtrycker inte barn – det är vi vuxna så bra på! Tycker det är synd att en ”pojkflicka” är ok, men en ”flickpojke” blir på sin höjd något gulligt – om någon är tillräckligt öppensinnad.

  32. Lisa

    Är rätt övertygad om att du är en intelligent kvinna, så jag blir förvånad över att du inte begriper detta.

    Hypotetiskt: Ponera att alla människor föddes som pojke eller flicka, men utan tydligt fysiskt kön och det fysiska könet växte fram i puberteten. Skulle du då kunna avgöra vilka barn som var flickor eller pojkar?

  33. Jenny

    Så enligt dit resonemang kommer man aldrig någonsin att kunna sätta en kille att leka med dockslott eller en tjej att leka med bilar i en leksakskatalog? För att det är provocerande och vi inte fattar att det handlar om uppfostran? Kanske handlar det inte om att sticka pinnar i ögonen på folk, det som sker på bilden, utan bara om att låta en kille och en tjej leka tillsammans.

  34. Susanne

    Jag känner faktiskt ingen man som handlar sina kläder på damavdelningen, och jag känner inte heller någon kvinna som handlar plagg från herravdelningen till sig själv, hur fina plaggen än må vara. Och då skulle jag ändå anse mig ha en ganska brokig skara av upplysta vänner. Det betyder förstås inte att det aldrig händer, det kanske är jättevanligt, det jag upplever är ju bara en ytterst begränsad del av verkligheten. Skulle vara kul att veta hur många ”herrplagg” som hänger i din garderob egentligen, och då menar jag inte pojkvänsjeans, utan rena ”herrplagg”, från herravdelningen? Och i Calles garderob? Hur många damplagg hänger det där? Jag tycker att ditt resonemang haltar, som det gör varje gång du ger dig in i genusdebatten. Du upprepade gång på gång hos Cissi Wallin igår att du bara ville föra en saklig diskussion om aktuella ämnen på din blogg och att du inte kan förstå kritiken mot din person. Men det är väldigt svårt att föra en saklig diskussion med någon som tar sig själv som enda exempel hela tiden, vars främsta argument gång på gång är ”jag har då aldrig varit med om…”, för att belysa hur skevt/onödigt/fel något är i dina ögon. Tyckte Robert Aschberg slog huvudet på spiken när han klev in i studion efter ert program igår då han sa att ”nu har ni suttit här och pratat om er själva i en och en halv timme”, och så upplevde jag det verkligen. Din totala ovilja (oförmåga) att förstå behovet och innehållet i genusdiskussionen är mycket tröttsam, och ja, den kritiken riktar jag mot dig som person, eftersom du hittills inte har gett oss några sakliga argument att kritisera.

  35. Anna

    Men jag förstår inte VAR du ser problemet. Om det nu är som du säger så spelar det ju heller ingen roll om det är en tjej eller kille som leker med en viss leksak i katalogen.
    Jag förstår inte hur du INTE kan se att det här ett bra steg och ett bevis på att Sverige rör sig mot ett mer tolerant samhälle där alla personer är lika mycket värda och lika ”rätt” oavsett hur de väljer att leka eller vara.
    Självklart är uppfostran jätteviktig, men det är väl ändå ingen som lutar sig bak och tänker att ”nu när vi har den här katalogen behöver jag inte tänka mer på uppfostran”.
    Dessutom, tycker du inte att det är ganska naivt att inte uppmärksamma din egen förändring vid sex års ålder som nått som följer normer? Du har inte reflekterat över VARFÖR du gjorde skillnad mellan de olika barnen helt sonika efter kön och inte utefter person. Att säga att ”killar är tråkiga” känns ju helt vansinnigt. Det är ju verkligen att köpa in i resonemanget att är man född med snopp är man si och är man född med snippa är man så, helt utan att reflektera över VARFÖR det har blivit så. Just sayin….

  36. Klara

    Tycker verkligen du kan behålla dina bakåtsträvande och trötta åsikter för dig själv. Jag är fan helt övertygande om att du har ett extremt dåligt inflytande på människor. Sorry men din energi är så ledsam.

  37. Lisa

    Håller inte med dig om att barn bara gör vad de gillar. Självklart blir de påverkade av media och osäkra inför kompisars reaktioner ju äldre de blir. Det här är väl ett led i att göra det lättare för killen som vill ha en strykbräda eller tjejen som vill ha en bilbana. Och som någon skrev tidigare, det behöver väl inte vara krångligare än: Alla leksaker till alla!

  38. Chris

    Förstår inte riktigt vad det är du stör dig på i katalogen. Är det störande att en kille visas leka med dockhus ihop med en tjej? Det här löser ingenting, men det är ett bra koncept, alla leksaker åt alla. Vad är problemet med det Anitha?

  39. Tove

    Visst är det en katalog med syfte att sälja produkter. Och det är väl det de kommit på, att deras omoderna, stereotypa upplägg inte funkar längre. Det är mängder av barn och skolklasser som reagerat och kontaktat leksaksföretaget. Målgruppsanpassning, skulle jag vilja säga.

  40. Hanna

    ”Barn är smarta de gör det de gillar och ställs inte i några led.” Vad grundar du detta på? Så vitt jag vet är grupptryck ett etablerat begrepp inom forskningen. Att du själv tyckte att du valde fritt betyder ju inte att alla känner den möjligheten, eller att det ens var så för dig.

  41. Malin

    Fast det är faktiskt inte sådär enkelt, det vet jag som har en pojke som gillade rosa, glitter och dockor när han var liten. Men så även för honom kom det en dag då han plötsligt inte ville ha något av detta längre. Och i hans fall var det på grund av styrande normer och alla bilder han matades med. En dag kom han till mig och sa: ”Det är bara tjejer som leker med dockor. Jag vill inte ha mina dockor längre i mitt rum. Kan jag lägga dem inne hos er istället?”. Vi pratade länge om detta och att jag inte alls tycker att det stämmer. Och så undrade jag förstås var han fått detta ifrån? ”Jamen titta här!” sa han och visade vadå – jo leksakskatalogen som just kommit i brevlådan… Det var då jag bestämde mig att maila leksaksföretagen ända tills de började göra mer könsneutrala bilder. Samma sak med hans klädsmak. Han älskade rosa och glitter ända tills han blev tillräckligt stor för att notera att vi gick in på TJEJ-avdelningen för att hitta kläder han tyckte var fina. Det ville han ju absolut inte.
    Det är väl klart att barnen påverkas enormt av de bilder som vältras över dem. Han tror mer på det han ser än vad jag säger till honom. När han blir äldre kommer detta förhoppningsvis att förändras, men just nu, i skolåldern, är det oerhört viktigt för honom att smälta in, och då kommer han fortsätta försöka anpassa sig till sin omgivning.

    Så ja, att istället få se bilder av både pojkar och flickor som leker med barbie, eller både kill- och tjejkläder i alla färger, gör livet enklare för de barn som föredrar det som samhället bestämt tillhör det motsatta könet. Och för föräldrar som förvägrar sina pojkar dockor på grund av att de är oroliga över vad andra ska säga. Tro mig, dessa föräldrar är många där ute i landet!

    Malin

  42. Lisa

    Men varför är det fel? Är det mer rätt att tjejerna fortsätter leka med rosa och dockor och killar med verktyg i katalogerna? Är det inte bättre att liksom visa att alla kan leka med allt och så får barn och föräldrar välja vad de vill köpa? Hur tycker du att det skulle se ut?

  43. Lisa

    Fast det handlar väl om att inte BARA visa det stereotypa, utan att bilar faktiskt också kan tilltala tjejer (som du själv) etc. Visa på mångfald. Bryta mönster. Öppna världen. Ge dem 100 möjligheter istället för två och där räcker inte bara uppfostran – allt vi omger oss av (bilder, tv, musik) ger intryck som reproducerar gamla föråldrade ideal. Ja allt sånt som du och Calle uppenbarligen tycker är bra. Jag vet inte. Det blir ju fånigt att dra det till ”snart ser man väl tjejer i killkläder i HM-katalogen” när det INTE ALLS handlar om det. Det är inte vad vi strävar mot alls. Varför kämpar ni så (oerhört) mycket emot detta? Varför är mångfald i katalogsbilder så provocerande för er?

Comments are closed.