Anitha Schulman

Mina bästa spartips

Jag vet att det är jobbigt att bryta hopplösa mönster. När saker börjar spåra är man inte alltid förmögen till att göra något åt det. Men man måste bara göra några få justeringar för att komma ur en ond cirkel.

1. Sälj bilen: Om ni har bil dvs. eller bor på en ort med mycket kollektivtrafik. I annat fall. Byt bil till en mycket billigare. Men allra helst SÄLJ. Det var någon vettig försvarsminister som en gång sa att det handlar inte om vad en stridsvagn kostar att köpa det handlar om vad den kostar att driva. Okej ska vi börja summera i runda slängar vi tar månadskostnader/årskostnader för att göra det enklare:

Månadskostnad 1800 kr ca, försäkring, 400 kr, skatter/avgifter, 800 kr, drivmedel, 1500 kr, service, 400 kr, p-böter, 900 kr= 5800 kr i månaden.

Per år= nästan 70 000 kr i bara driftskostnader. Att köra bil. Jämför det med ett pendelkort på drygt 1 200 kr i månaden det blir bara i jämförelse 15 000 kr på ett år. Se där då har ni sparat 55 000 kr. Dessutom får man gå mer och gå ner tre till fem kilo helt gratis på kuppen. Vi gjorde oss av med bilen och på helgen om vi måste uträtta något ärende som är utanför stan. Så lånar vi bil i värsta fall hyr.

2. Klipp kreditkorten: När man redan ligger back känns det inte som att det inte spelar någon roll med lite till. Helt fel. Det gör det visst det. Klipp korten. Gör läxan och börja betala av. För att ligga back hela tiden är en dränerande en emotionellt och gör en omotiverad till förbättring. Det låser sinnet. Helt plötsligt ligger man plus och kan ”låna” av sig själv. Då blir man nästan lite besatt åt andra hållet. När man ser att pengarna på kontot växer. Innan du visste ordet av så har du ett sparkonto. Jag har hört att man är rekommenderad till att ha två månadslöner på ett konto för just in case. Det kanske åtminstone kan vara en morot vad som sen är över det är ju bonus. Kanske får det bli belöningen för ett hårt slit?

3. Blocket: Sälj och köp. Ha inte magasin och förråd av grejer du inte använder. Hur många gånger går man inte och köper dyr oumbärlig utrustning innan man är en bra golfare exempelvis? Det kanske inte blev så många gånger på golfbanan som man kanske drömde om och helt plötsligt är den där golfbagen bara ett dåligt samvete. SÄLJ! Helt plötsligt har du massa pengar du inte hade räknat med. Men sälj inte bara. Köp också. Allt från barnvagnar till matbord kan man hitta urfina så gott som nya och mycket billigare än i affären.

4. Kläder: Sälj de där jättedyra urcoola byxorna från Chloe 1996, de kommer inte bli trendiga igen oavsett hur dyra de var då. Du kanske får 200 kr. Släng och rensa allt som samlar damm eller inte går att kombinera. Sluta köpa dyra trendkläder med kort livslängd. H&M, Weekday, Lindex, Zara och Indiska etc. har ett suveränt utbud. Se till att alla färger och kläder i garderoben funkar med alla plagg. Exempelvis basplagg i dova färger och kombinationsplagg i färg. Då har du en garderob med längre livslängd och fler valmöjligheter som räcker längre.

5. Sluta äta ute: När man är en”slösapersonlighet” och liksom lever lite highlife hela tiden då kanske man i grunden är en stressad person, som har svårt att planera. Bristen på dålig planering kostar. Så om du slutar äta frukost på väg till jobbet , 30 kr, äta lunch ute varje dag 80 kr, och middag på restaurang eller hämtmat ett par dagar i veckan 150 kr, då sparar du ganska fort drygt 4 000 kr eller mer i månaden. Dvs ca 50 000 kr på ett år kan snabbt bli ca 10 000 kr med lite bättre planering. Ät frukost hemma eller på jobbet. Ät en mindre hälsolunch från ICA eller ta med matlåda. Middag. Börja laga egen mat hemma. Blir mycket billigare och godare. Mat är bara ett quickfix. Njutning för stunden och en valk på magen. Gör man det ofta så blir inget speciellt gott längre det är väl härligare att längta till en speciell middag?

6. Sluta åka taxi: Återigen om man är dålig på att planera blir det dyrt. En utekväll kostar minst 300 kr mer varje gång bara för att du åker taxi. Om du inte har sällskap hem från utestället ta taxi en väg. Annars funkar buss bra.

7. För loggbok: Eller ha någon typ av ”bokföring” av vad som kommer in och går ut. Då är det lättare att se vad man har över. Då ser du mer konkret att du har 1000 kr i arbetsveckan till mat och transport etc. Pengar blir viktigare av någon anledning när man konkretiserar för sig själv vad man har att röra sig med. Ett annat tips är att ta ut kontant och då vet du att 1000 kr växlat i hundralappar ska du överleva på. Lämna kortet hemma om du är riktigt hardcore.

Fyll gärna på med tips i kommentarerna.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Mitt tips är att bo på vandrarhem, att ha matsäck med sig när man är ute på utflykter och resor, samt att boka tåg-, båt- och flygbiljetter i god tid.

    Hade inte Calle en snäll flickvän som lagade matlådor åt honom varje dag – som han sedan slängde i en papperskorg på väg till jobbet..?

  2. Sofie

    Kanske var precis det här jag behövde läsa just. jag måste komma på rätt fötter igen med ekonomin. Tack för bra tips!
    Kram Anitha

  3. Karin

    Bara tanken på det stora sopberget på jorden som bara ökar och ökar gör att man inte blir lika sugen på att handla..i allafall inte jag.

  4. Leila

    Jag har inga tips då du räknat upp de jag själv går efter, men tänkte på en sak både min mamma säger och som min mormor sa. Det är inte inkomsterna man blir rik på, det är utgifterna. De har ju helt rätt enligt min mening.

  5. anithaschulman

    annamari: skulle ju vara totalt omöjligt att upprätthålla det här ifall en del av familjen åkte taxi och åt på restaurang för 25 000 kr i månaden…

  6. Lisa

    Nyttja biblioteken! Numera kan man kan låna böcker via ipad och tar man sig dit så kan man låna både musik, filmer och tidningar för alla åldrar. Där sparar jag en hel del pengar. Har tom lånat reseböcker som jag haft med mig på olika resor. Ett annat tips vid resor är att ha med frukt, smörgåsar, tom vattenflaska och välj ut bok i förväg så du slipper sistaminuten köpa dyrt på flygplatsen.

  7. Denise 23 - mamma till Kevin 6 och tjejen i magen

    Finns det något jag vill ha – verkligen, verkligen ha som kostar lite mer än jag kanske planerat från första början så tänker jag en extra gång om jag verkligen behöver det. Jag tänker fördelarna med saken och nackdelarna. Oftast vinner nackdelarna och istället för att köpa den här saken så lägger jag undan denna summa som saken hade kostat på ett sparkonto. Det är ju ändå pengar jag hade en tanke på att slösa – så de ”finns” ju egentligen inte.

    Och resonerar man på samma sätt med småsummor så blir de tillslut jättestora summor. Och ett tu tre går någonting sönder, man behöver medicin eller någon form av vård – eller barnen behöver nya kläder då de växer som ogräs – och då är detta sparkapital utmärkt att ha. 🙂

  8. Madde

    BajsaBorta.nu får det nog bli för mig, då jag redan gör allt det du tipsar om och fortfarande har usel ekonomi.

    Mitt tips är annars att åka tillbaks i tiden, då man hade pengar, och säga till sig själv på skarpen att spara. Detta går även bra att tillämpa i framtiden.

  9. Annika

    Mitt tips är att föra bok över alla utgifter en månad eller två. Försöker få koll på vart pengarna går exakt. Dela dessutom in det i olika kategorier som mat, kläder, transport, hygien, hobby, lyxkonsumtion, träning, inredning etc.
    Otroligt lärorik och man ser mycket bättre vad man kan spara in på.

  10. ingela

    Jag vill tipsa alla som brukar äta ute på lunchen till att ha med sig matlådor. Det går att tjäna tusenlappar på det. Och förutom mindre pengar så känns det som en lyx de gånger man unnar sig att äta lunch ute.

  11. Ann

    Tack för tipsen. Jag är mycket bättre med min ekonomi nu än jag var för ett par år sen men jag har fortfarande inte lärt mig spara ordentligt. Och det irriterar mig. Måste ta tag i det ordentligt nu.

Comments are closed.