Anitha Schulman

Gamlingar med smuts mellan tänderna

Foto: SR

Eller hur man ska översätta det amerikanska uttrycket ”old people got crap in the corners of their mouth”. Jag tänker på Bosse Hansson han är 79 år gammal.

Han är född i ett annat sekel på så många sätt. När han var sex år bröt Andra Världskriget ut sen har han sett allt ifrån ras-hat och rasintegration fått lära sig att homosexualitet är som vilken kärlek som helst. Allt det där som vi ser som självklarheter har han fått lära sig för när han växte upp såg världen ganska annorlunda ut. När han gick i skolan så stod det i hans uppslagsbok om N-ordet på de inte allt för smickrande sätt och dessutom användes frekvent. Skönt att världen inte är så sjuk längre det kan man väl konstatera. Hela uppslagsböcker kunde ju baseras på okunskap och fördomar, maskerade i fakta.

Min morfar var född på förra 00-talet och precis innan han gick bort fick han surfa på internet. Det var nästan för stort för honom att ta in. Hans industrihänder var inte vana med musens finmotorik. Ibland när han pratade om sin barndom med hästar och vagnar var det svindlande att ta in att på 90 år har människan gått från hästen till månen. För ingenting hade hänt innan på den fronten och han fick vara med på hela resan. Lägg på och två världskrig dessutom. En riktig supergeneration. Visst hade han ett fascinerande liv men ibland  kunde en och annan ”groda” slinka ut i affekt och av icke bättre vetande men det är så de är gamlingarna.

Min pappa är sju år yngre än Bosse ibland kan jag baxna hur när han resonerar. Som att vi kommer från två olika planeter och ska mötas och leva på en tredje. Hela Bosses  generation resonerar utifrån rädsla och fördomar precis som uppslagsböckerna. Obegåvat absolut. De har inte heller lika mycket ”rätt till grodor” då de egentligen är en del av vår tid. Men man får inte glömma att gymnasiet inte var en självklarhet i Bosses generation. Åtta års skolplikt hade man sedan fick man börja jobba. Så klart är det ”en dummare” generation. Eller framför allt inte lika självklart belästa. Naturligtvis är det Bosses  eget fel att inte ta sig an sin samtid han har ju haft en del chanser. Det är så svårt att förstå hur man kan ha rasistiska åsikter när man jobbar med idrott, en matematik som inte går ihop.

Men som sagt livet och förutsättningarna såg annorlunda ut 1930-50. Gamlingar har smuts mellan tänderna och kanske är det tur att de är en döende generation? Med det perspektivet på hand vad tyckte Bosse om sin fars generation och undra vad våra barn kommer säga om oss? Nu när alla kommer bli långt över hundra år så lär man väl plugga betydligt längre än gymnasiet kan man anta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Veronica

    När jag hörde honom säga det han sa, så var min första tanke: börjar han bli dement? Varför tänker jag så? Jag arbetar med dementa och har gjort det länge, och det var något jag kunde höra i hans röst. Bara en tanke…

  2. sara

    Det gör lite ont att läsa texter med så dålig grammatik.. Jag gillar din blogg och det du skriver, men gud, låt nån annan läsa igenom dina inlägg lite innan ( du har väl skrivsvårigheter har jag för mig?)

  3. NK

    Om 50 år är det den då ”aktuella” unga generationen som kommer att tycka att du är en korkad, inskränkt och dum gamling. Tänk på det innan du skriver ut så fåniga saker. Finns det inte viktigare saker här i världen att bry sig om?

  4. Ewa

    Oj Anitha, det var mycket. För det första, Din text haltar. Korrekt kommatering och skillnad mellan de och dem fick jag lära mig redan i småskolan. Hur hade Du det själv med svenskan i gymnasiet? För det andra, jag är också född i ett annat sekel, precis som Du. Jag kan hålla med om att det var ett olämpligt uttryck, men måste vi vara så ängsligt pk hela tiden. Skall vi kolla datorn varje morgon om det har hänt något nytt som man måste tycka eller inte får tycka? Jag vill ha mina åsikter ifred och jag är medveten om att jag inte alltid har rätt men jag har alltid rätt att tycka oavsett om det är ”tillåtet” eller inte. Jag har blivit kallad viting av romer och jag tog ingen skada alls, tyckte bara det var litet löjligt, det var allt. Ordet gamling är oerhört diskriminerande, lika mycket som svarting. Tänk på det.

  5. ellethecell

    oi madam,,,,har du bott som svensk i en forort dar 70% av barnen och familjerna kommer ifran ett utland dar krig och hat har drivit dem ur sina lander/ ? Har du traffat barn som leker pa gardar utan vuxna for att kriga om sina uppfattningar om livet? Har du trostat barn som kommer hem och grater darfor dom blir kallade svenne hor ungar och skit darfor dina barn ar svenska? Nar du gjort det i 10 ars tid – och kanner dig misshandlad in i sjalen, da kan du tala om de problem som finns i detta land. Jag flyttade ifran Sverige pga detta.

  6. Bia

    Äldre män asså.. Ska komma undan med vad som helst, old sad news. Om jag får ordmärka tror jag den korrekta översättningen är: gamla människor har smuts i mungiporna men spelar roll, budskapet är detsamma vi får tycka synd om dem som inte vet bättre, snart är de förhoppningsvis utdöda.

  7. Beata

    Tyvärr, så är det sorgligt att försvåra honom med att han är gammal mm. Och dra upp andra gamla och säga att så var det , några år i skolan och så vidare. Han har ju ändå jobbat länge och är väl bekant med allt som har med fotboll att göra. Och sen säga att det är beklagligt att mikrofon var på?? Som att det var OK om det inte var på?

  8. Leila

    Jag måste skriva att jag är så stolt över familjen jag kommer ifrån. Min Småländska gammelmorfar (född på 1800-talet) bjöd in sjuka till kaffe och sket fullständigt i vad grannarna i den lilla byn på Österlen sa, vilket var ”Ja ja, den där Nilsson bjuder in de sjuka IGEN”.
    Både min mormor och morfar (båda födda i början av 1920-talet) var så öppenhjärtliga att jag nästan gråter av bara tanken. Kan de bero på att de jobbade inom restaurang-yrket där ingen brydde sig det minsta om någons sexualitet eller var de kom ifrån?
    Min morfar jobbade på Amerikabåten, och i USA åkte han spårvagn och blev tillsagd att flytta på sig då han satt i de svartas (N-ordet användes av konduktören) vagn. För morfar spelade det ingen roll, men då han inte ville orsaka problem så flyttade han på sig.
    För mormor och morfar spelade det ingen roll var en människa kom från eller vilka de blev kära i, för dem handlade det om hjärtat och själen hos personen i fråga. Jag är i stort hopp om att jag i alla fall ärvt en liten del av deras tankar och känslor.

  9. En mamma

    Jag känner faktiskt för honom, det är med all säkerhet inget illa ment av honom när han nu uttalade sig som han gjorde. Sen tycker jag att det är oerhört trist att vi i Sverige slänger med rasistordet i tid och otid. Det är så lätt att döma och så lätt att slå sig själv över bröstet. Lättast är detta om du är en journalist. Det är trist att vi trots all vår ”kunskap” och all vår ”tolerans” ändå väljer att bemöta fördomar med ännu mer fördomar. Nej det kanske är dags att folk börjar tänka efter lite innan dom dömer ut till höger och vänster. Det är lätt att klappa sin egen rygg!

  10. Louise Pettersson

    1. Man kan inte anta att alla som röstar på SD är rasister. Det finns många med utländsk härkomst som röstar och verkar i partiet. LÄS PÅ OM PARTIET för Guds skull alla som ska kasta rasist-skit på alla som tycker att deras åsikter gällande vissa punkter.

    2. Visst. Man kan skylla på en annan generation. Men jag tycker inte hela världen har följt vår ”nutid”. Se på många religioner som anser att barngifte, hedersmord och våldtäkter är OK att utsätta kvinnor för.
    Och…det finns en form av rasism i alla människor. Ngn tycker sig alltid vara bättre än ngn annan ”…p.g.a…” och så sätter man sin anledning efter.

    3. Flickor i norra Uganda kidnappas som sexslavar och många dör. Några har lyckats fly men är inte längre välkomna till deras hembyar då de anses som smutsiga eftersom de fött barn/haft sex.
    Är det att följa nutid?

    Njae. Jag är INTE för att snacka N-ord och rasism tycker jag inte om i någon form. Men va fan…denna diskussionen är så uttjatad. Dessutom är det BARA vita svenskar eller europeer som kan anses rasistiska eller kan andra oxå kallas de?

  11. Milla

    Kommenterar aldrig bloggar (tråkigt kanske), men du satte verkligen ord på ngt som jag själv gått och tänkt de senaste dagarna! Håller helt med dig om att det inte alltid är så lätt för de som är födda i början av 1900-talet att hänga med i utvecklingen 😉

  12. Lisa

    Jag håller med den andra Lisa. Har en mamma som är 30-talist och hon har verkligen hängt med i debatter, omprövat och tagit till sig det nya. Det kan man kanske inte begära av alla, men för en journalist måste det ju vara absolut nödvändigt!

  13. Lisa

    Trots att han (med kumpaner) är födda på 30-40-talet så lever de ju ändå i nutid. De måste vara både blinda och döva om de har gått genom 80-90-00-talet och inte förstått att det inte är ok med rasistiska tillmälen som bl.a svarting och neger.

    Sanningen är att de HAR rasistiska åsikter.
    Min pappa är 40-talist och han har inte alls samma åsikter som Bosse & hans vänner.

    Jag ger mig fan på att de är SD-anhängare också.

Comments are closed.