Anitha Schulman

En vettig beslutsfattare som inte är opportunist

Nu när det gått ett tag efter ”hen-stormen” och ordet har prövats på i tal och skriftspråk så måste jag trots att konstatera att jag mfl. hade rätt. Jag är inte den som är den och ger mig gärna om jag känner att jag har fel.

Men bra säger jag att Gunilla Herlitz DN har lagt in ett ”HEN-förbud” i nyhets och reportagetexter. Helt i sin ordning. Än så länge har jag inte läst en text där hen har ersätta han eller hon för mig. Varje gång när jag läser hen så har hen blivit ett eget ord och jag ser inte framför mig i ett textflöde att hen ÄR han eller hon. Det har liksom blivit ytterligare ett alternativ. När jag läser ordet hen så hajar jag till och måste backa lite i innehållet och börja om för att aktivt tänka han eller hon som är så mycket mer neutralt i text.

Jag har ett enklare förhållningssätt till exempelvis ickeordet ”keff”. Skulle det stå: jag kan inte köra idag för bilen är keff… Så förstår jag direkt syftet. Det stannar inte upp innehållet på samma sätt som att: hen fiskade lax i gryningen. Vem är hen, jag funderar? Jag måste läsa om. Jag kan absolut se nyttigheten av ett hen i vissa könsneutrala sammanhang men inte som ett allmängiltigt bruksord i språket. Personen eller vederbörande etc. funkar precis lika bra.

En liten pojke på förskola summerade hen ganska humoristiskt för mig när han träffade Penny för första gången.

– Är det en hen?

–Mja…

– Har hen en snippa eller snopp?

– Snippa

– Då är det en flicka.

Som sagt återigen. Hen rör bara till det och saker som bara rör till fyller lite nytta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. TM

    Hen är knappast väletablerat. För att vara lite elak men rätt träffande: Hen är något som vita medelklassakademiker vill använda för att få enkla gratispoäng i att vaaaara hääärligt toleraaanta. När de i själva verket inte ser sin egen klass eller hudfärg eller att hen är rätt så rasistiskt i grunden. Man säger att hen kommer från finskan, men när hen först föreslogs på 1960-talet så förnekades att ordet var ett lån från finskan – eftersom Finland inte stod högt i kurs hos ”rikssvenskar”.

  2. Johanna Karlsson

    Lite lustigt är det ju att samtliga motståndare till ordet hen verkar vara ganska taskiga på att skriva vanlig, korrekt svenska. ”Hen” betyder inte höna på svenska, för övrigt. Däremot på engelska, men än så länge är det väl två skilda språk?

  3. Em

    Marie:
    fan = fläkt
    glass = glas
    kiss = kyss
    lock = låsa
    Love (namnet) = kärlek

    Så var det med det. Och NEJ, jag använder inte hen själv.

  4. Helena

    Många skriver att Anitha har missuppfattat hur hen ska användas, fler än henne verkar använda ordet hen precis som hon gör. Hur kan då ordet hen vara ett bra ordval när så många har missuppfattat hela grejen. Visar det inte istället att just ordet hen inte är ett bra ord att använda, ni själva påpekar ju hela tiden att det änvänds fel. Ett nytt ord ska väl lätt kunna användas rätt (enligt er själva). Man ska väl inte behöva fundera över vad personen egentligen sa, som oftast blir vid ordval hen.
    Hen för mig betyder bege, förflytta osv. Mycket förvirrande

  5. Sara

    Intressant! Så du menar alltså att du måste börja läsa om texten och aktivt tänka han eller hon när du läser ett hen? Har du samma problem om du läser ”läkaren skrev in det i journalen” eller ”läraren läste högt för eleverna”? Det är ju precis lika otydligt gällande kön, bara det att det är ord som du är van vid och har hört under en lång tid. Ordet förälder eller ordet syskon är också ord som inte visar könstillhörighet, men som man kan använda som ett sammanfattningsord när man pratar om flera eller om någon som man inte vet könet på. Jag kan inte se att ord som bror, syster, mamma eller pappa har raderats ut eller förlorat betydelse för att dessa andra ord finns? Varför skulle det vara annorlunda med hen? Om du känner en enorm aversion mot ordet syskon så är du inte tvingad att använda det och detsamma gäller för hen, men på vilket sätt är det ett problem för dig om andra gör det? DN har valt att anta en policy om att inte använda hen, medan Aftonbladet och flera andra stora tidningar använder ordet. Hen finns dessutom med i nationalencyklopedin. På vilket sätt menar du att just denna artikel är något slags bevis för vad som är rätt eller fel?

  6. Emma

    Vet du vad jag tror? Att om 10 år kommer både du och Gunilla Herlitz, vara tvungna att erkänna att ni haft fel. Att ni är språkkonservativa och inskränkta. Helt sjukt att FÖRBJUDA anvÄndandet. Gillar du förbud i övrigt? Skulle du gilla att bli tvingad att anvÄnda hen? Massor med människor och tidningar använder hen och det är INTE för att göra samhället könlöst. Ditt exempel har ju inget med HEN att göra -vet man att det är en flicka säger man HON. Du har fortfarande inte fattat. Jag häpnar.

  7. Lisen

    Bravo!
    Kan du säga det till Sigge och Alex också som i sin podcast använder ordet HELA tiden.
    Hen är inget nytt svenskt ord finns inte nånstans. Så sluta använda skitordet. Hen = Höna hahahahaha

  8. Jennie

    ”Jag är inte den som är den och ger mig gärna om jag känner att jag har fel.” väldigt roligt skrivet i ditt hundrade heninlägg där du bestämt att du har rätt..:) Ordet finns redan, används redan och fungerar utmärkt i en massa sammanhang, för de som vill. (förutom på dn nu då såklart) förstår inte varför det läggs så mycket energi på detta.

  9. Cissi

    Det tycker jag var ett märkligt och dåligt beslut av DN. Det är ju som sagt inte ett politiskt ställningstagande att använda ordet hen, det är ju bara en könsneutral benämning som är praktisk att använda ibland. Varför haka upp sig på det? Jag reagerar snarare i texter jag läser nu där de skrivit ”han/hon” med att undra varför de inte bara skriver ”hen” istället? Så mkt enklare ju!

  10. wivi

    Hej, jag kan inte förstå varför du blir så provocerad av uttrycket hen. Du verkar ha hängt upp dig på något politiskt sammanhang och kanske får det en funktion även för dig om du tar det ur det politiska sammanhanget. I exemplet från förskolan så känns det fel att använda hen, Penny är en flicka. Men ta följade situation: min son frågar på bussen om han får trycka på knappen. – Nej, du får trycka när det är vår tur att gå av då vet busschauffören att HAN ska släppa av oss. Problemet var att jag inte såg busschauffören och inte kunde vet om det var en han/hon, här hade alltså ordet HEN varit perfekt. Alternattivet är ju att man då säger busschauffören hela tiden…Ett av problemen man löser med ordet HEN är att man tar bort de könsbundna yrkesbilderna som finns idag. Eller är du en person som löser gåtan med kirurgen: en pojke och hans pappa var ute och åkte. de räkade ut för en olycka och hamnade på sjukhus. När pojken ska opereras utbrister kirurgen, – det är min son! Vem är kirurgen?

  11. Anna

    ”Jag är inte den som är den och ger mig gärna om jag känner att jag har fel.” Hahhahaha det var nog roligaste jag har läst på din blogg någonsin. Jag har faktiskt fått bilden av dig att det spelar ingen roll hur fel du har, du vägrar alltid erkänna att du har haft fel. Du får gärna ge ETT exempel där du har haft fel, erkänt det och ändrat dig.

  12. Lena

    Hahahaha, du har ju totalt missuppfattat grejen. Eller, så klart, väljer att fortfarande missuppfatta då det kanske ger trafik.
    Hen är ett nytt ord i svenskan som så många andra, ett ord som är utomordentligt lätt att använda när man inte vet könet och inte det minsta förvirrande. Tvärtom.

  13. Madde

    Helt otroligt! Det här ordet har vänts och vridits på så alla har ju blivit helt snurriga i huvudet!

    Ett litet oskyldigt – och mycket användbart ord, har blivit ett politiskt monster som går runt och könsstympar folk!!!???

  14. Micki

    Det spelar ingen roll om de väljer att använda sig av hen i DN eller inte. Ordet är redan etablerat och brukas redan flitigt. Jag tror att hen är här för att stanna!

  15. Johanna

    Jag tror att du inte förstår det här ordet. Det ska inte ersätta ”han” eller ”hon” utan ”han eller hon”. Din dotter är inte en ”han eller hon” utan tydligt en ”hon”. Det är ingen som försöker ta ifrån dig, din dotter eller någon annan du känner deras kön. Det här är ett rent praktiskt ord för oss som jobbar med språket och har ingenting med politik eller könsstympning att göra.

  16. Julia

    Sen måste jag bara fråga,
    om det är ett politiskt ställningstagande att tillåta Hen i DN.
    Så måste det väl vara ett absolut lika stort politiskt ställningstagande, att förbjuda det?

    Och att Hen skulle röra till det, är ju verkligen inte en allmän åsikt. Det är ju något du personligen tycker, (och en absolut tillåten åsikt) jag däremot och många av mina kollegor finner det väldigt användbart, så vem är det egentligen man skall lyssna på?

    Om man inte tvingar någon att ANVÄNDA Hen, varför skall man då tvinga någon att INTE använda det. Låt alla göra som de känner är rätt, så kanske debatten kan få lite ro. Varför styra över andra?

    Kram!

  17. Sara

    Mamma, pappa, förälder
    Syster, bror, syskon
    Flickvän, pojkvän, partner
    Hon, han…… och hen?

    Vi har alltid använt icke-könstypiska ord i Svenska språket, kanske är det så att folk bara är ovana? Är det inte alltid bättre att ge saker en riktigt ordentlig chans.

    Ett av skälen till att det stoppar upp ditt läsande, kanske är att du har en ganska negativ inställning till ordet? Jag som gillar det och finner det användbart, har aldrig tänkt två gånger när jag har sett det i en text. Och jag tror nog vi är lika bra på att läsa, båda två.

  18. Julia

    Hej Anita!
    Jag har en fråga: Om du skall skriva en text där du inte vet om personen är man eller kvinna (ej tvåkönad) och du kan inte få tag på den informationen (personen kanske är anonym eller okänd)

    Har du då något emot att man använder hen i de sammanhangen
    Istället för ”personen”, ”Han/hon”, eller ”läkaren” (om vi nu ponerar att vi talar om en läkare.)

    För när jag skriver akademiska texter, så underlättar ordet Hen extremt mycket, och det blir mycket mer flyt i texten.

    Man behöver självklart inte gilla hen, man kan hata det hur mycket man vill, men att aktivt förhindra människor att skriva som de vill, är inte det lite löjligt? Du av alla som värnar om yttrandefriheten, är det inte lite konstigt att du nu stödjer något som motverkar den?

    Tacksam för svar!

    Julia

Comments are closed.