Anitha Schulman

Mixade immunsystem

Hej alla ni som har blandbebisar därute. Jag måste fråga er en sak.

På fullaste allvar så har Penny kanske varit sjuk, (förkyld) fem gånger på 16 månader. Aldrig magsjuk eller kräksjuk etc. Peppar peppar. När hon började förskolan hade hon en tiodagarssnuva. Men efter sommaruppehållet och återkomsten till förskolan så verkar hon redan blivit immun mot alla. Jag har varit sjuk betydligt oftare än hon. Vi kanske bara har haft en otrolig tur hittills, men jag minns på BB när överläkaren undersökte Penny sa han någonting om att det bästa man kan ge ett barn är blandade immunsystem och bakteriekulturer. Kan det här alltså stämma?

Är det någon annan som känner igen sig i samma situation? Vore kul att veta.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ellen

    Min blandning är från Skåne och Sörmland och jag är nästan aldrig sjuk, inte heller mina barn som inte är ”blandbarn”. Det är nog väldigt personligt.

  2. my

    Men vilken intressant tanke.. Mina barn är halvkoreaner och halvsvenskar. Och jag har faktiskt noterat att de typ aldrig är sjuka. Visst, lite förkylningar med snuva men sällan med feber och allmänpåverkan. Fast jag har svårt att förstå vad som skulle vara mekanismen bakom det. Genetiska sjukdomar har de ju mindre risk att förvärva pga den biologiska mångfalden, alltså mindre risk att de fått 2 liknande, sjuka anlag och utvecklar en viss sjukdom. Men att de skulle ha mindre risk för infektionssjukdomar har jag aldrig hört förut.

  3. Mrs H

    Mina barn är också blandisar, och ohyggligt friska.Tror hellre på miljön hos oss, inga djur eller rökare, frisk luft, sovit ute, små dagisgrupper, ingen överdrivenhet avseende något i kost eller hygienväg. Sen tänker jag också att det säkert stämmer att ett barn drabbas av typ 15 förkylningar under sitt första år men att olika barn hanterar det olika. Vissa glider igenom infektioner på ett räkskal, men det betyder inte att de inte blivit smittade.

  4. Malin

    Har blandbarn och i alla fall 1:an är nästan aldrig sjuk. 2:an är 6månader, men inget ännu i alla fall. Kräksjuk blir 1:an dock ibland (juggar är fan immuna mot kräksjuka btw), ärvde inte sin pappas immunitet där.

  5. Pili

    Jag är blandbarn och är ytterst sällan sjuk. Som barn tyckte jag att det var så lyxigt att bli sjuk, därför att det var jag i princip aldrig.

  6. Sari

    Biologi gäller också människorna. De friskaste hundarna är blandras och de sjukaste är de som är längst ”förädlade” eller de, vars föräldrar är släktingar.

  7. Maja

    Man kanske inte ska prata om just raser men det är rätt så logiskt att ju större avstånd mellan generna dessto bättre. Jag är själv från Kroatien och min man svensk. Vår 2 åring har på sin höjd varit förkyld 2 gånger, aldrig magsjuk eller annat. Ska tilläggas att hon aldrig ammade och kom via kejsarsnitt. Sägs att modersmjölk och vaginal förlossning är ett måste om man ska ha bra immunförsvar men detta gäller visst inte vår lilla tjej. 🙂

  8. Sara

    Har aldrig hört något om det, men vår 3-årige son känns ovanligt frisk jämfört med dagiskompisarna. Jag är svensk och pappan från Bosnien. Vi är också noga med att fortsätta med D-dropparna, trots att de bara rekommenderas upp till 2 års ålder. Tror att de också kan ha en positiv effekt. Spännande teori, förresten!

  9. NONI

    Hmmmm… det där har jag aldrig hört talas om? Men jag har ett väldigt friskt barn och barnets pappa som troligtvis är halvindier (adoppterad från indien, men aningen för ljusgyad för att vara helindier varför man misstänker att hans pappa kan vara vit, förslagsvis britt) är aldrig någonsin sjuk. Aldrig, aldrig, aldrig.

    Dock att jag har en kompis vars dotter är son 50-50 och tyvärr ALLTID sjuk. Jag har aldrig träffat ett barn som är så sjukt. Allt från öroninflammationer som varar i månader med spräckta trumhinnor som aldrig läker, till kräksjukorna från helvetet och halsfluss.

  10. Majsan

    Har aldrig hört talas om att det kan vara så. Men jag och min sambo har en dotter på 4 år som nästan aldrig är sjuk, haft feber 4 gånger och varit förkyld ca 5 gånger. Jag är från Sverige och han från Storbritannien.

  11. Emma H

    Hahahaha, vad korkad läkare. Kan berätta att iminförsvaret delvis är medärvt, men annars byggs det upp utifrån vilken miljö dunoch Calle är uppväxta i. Du är väl uppväxt i sverige?!! Han trodde nog du växte upp i en smutsig del av Indien.
    Men tanken var god, att hon skulle vara mixad på det sättet.
    Jag tror bara att hon haft tur, plus att ni har ett barn får ni fler ska du se på fan i mellan åt, plus att du och Calle kanske HAR bra gener som helt enkelt blev superb i det avseendet. I bland matchar man bara. 🙂

  12. Frida

    Vad intressant!! Jag har tänkt mååånga gånger att vår dotter sällan är sjuk men inte vågat säga något högt för att inte förstöra ”turen”. Vår dotter är 2 år och också blandad och är nästan aldrig sjuk. Har faktiskt aldrig varit till läkaren med henne.. Ta i trä!

  13. Sari

    Jag tror absolut på att människor med gener från olika ”raser” är friskast och att de får oftast de bästa egenskaperna från bägge föräldrar. På långsikt blir dock människorna mer lika varandra om alla raserna blandas.. de nordiska t.ex. dör ut? Till slut är alla mörkhåriga med bruna ögon och alla liknar varandra.

  14. LG

    Jag är själv blandad och frisk som en nötkärna!!!! Kanske att det faktiskt har med det att göra!!!?? Vore intressant att få det bekräftat, men på mig stämmer det väl och har gjort sedan jag var bäbis!

  15. Ella

    Våra barn har också ’mixade immunsystem’, 4-åringen var jämt sjuk när han började hos dagmamman vid ett års ålder, under nästan hela första året. Inte så mycket nu dock. Lillebror på 1,5 har nästan aldrig varit sjuk, någon lätt förkylning här och där bara. Jag tror helt klart det kan ligga något i det men individuella immunsystem påverkar nog också. Ytterligare en viktig skillnad är nog också att jag var inte ute och träffade lika mycket folk med storebror då jag knappt kände någon med barn då, för några år sen. Lillebror har haft fullt schema sen dag ett då alla kompisar, grannar, brorsans skolkompisar, kollegor osv numer verkar ha barn. Så exponeringen spelar förstås också in!

  16. Leila

    Jag är ett stycke blandras och var tvungen att fråga min mamma om jag var sjuk något när jag var liten. Hon svarade att jag sällan var sjuk. Det är rätt coolt om det faktiskt beror på att jag är blandras från Sverige och Nordafrika.

  17. A

    Tur för er!
    Hur länge var Penny borta fr förskolan ? Hur gick det när hon började igen. Vi har varit lediga 6 veckor & undrar om min minsta (22 mån) kommer bli ledsen igen ( var inte det före sommarlovet)

  18. Alice

    Vi har också haft enorm tur, trots att vi inte har mixade immunsystem. Våran dotter som fyller åtta om några veckor har endast varit sjuk en handfull ggr. Kräksjuka två gånger, (ohyggligt milda, ingen annan i familjen fick det) vattenkoppor och någon enstaka förkylning här och där. När hon började dagis vid ett års ålder var hon frisk hela tiden – men icke jag! Var konstant förkyld i ett halvår… Jag förstår, när man lyssnar på andra, att vi är ohyggligt lyckligt lottade. Man hör ju skräckexempel där föräldrar inte jobbat en hel vecka på år och dag, för att sjuka barn löser av varandra i familjen. Jag är glad över att vi har det som vi har det! Ha en fin dag!

  19. Mia

    Skriv din kommentar här

    Jag är helt med på detta! En blandras blir starkare än en renrasig! Jag är svensk/grek/Schweiz och är aldrig sjuk! Men mina helsvenska vänner är ta mig tusan jämt sjuka! Hoppas mina barn, som nu är 9 mån har ärvt detta!

  20. Anne

    Det är bra med immunsystem som är så olika varandra så möjligt, det ger större täckning för barnet. Men i regel får ju barnet olika från sina föräldrar, det är mest om föräldrarna är släkt med varandra som de kan vara mer lika. Bakterierna koloniseras barnet med under uppväxten, så det är inget man ärver. Vår flicka blev förkyld första gången vid 11 mån, och var förkyld kanske 3 ggr första 18 mån, hon går inte på dagis, har svenskt ursprung. Så det är nog mest huruvida de går på dagis som avgör, och handtvättshygien. Höstens infektioner har ju inte kommit igång än heller.

  21. Malin

    Skriv din kommentar här!
    Hej Anitha!
    Har också en blandbebis (indien/sverige) och han är också väldigt frisk. Har blivit sjuk av vaccin och haft tre/fyra förkylningar, är nu 16 månader. Ska bli roligt att se hur han blir på dagis nu i augusti!

Comments are closed.