Anitha Schulman

Midsommar nu och då

Minsta motståndets lag är mitt och Calles ledord i det mesta som rör den privata logistiken. I år lite ofrivilligt men man ska alltid försöka göra det bästa av situationen. Det gjorde vi.

Vi var hemma i stan och firade på vår bakgård med goda vänner. Nio timmar av oavbrutna diskussioner och samtal utan att märka att klockan rullade mot tre. Inte ens lekar eller spel. Vi valde att äta mat vi tycker om och lyfta de Midsommarklassiker på bordet som mest var där av tradition och inte smak. Ett högst normalt alkoholintag, fri från utsvävningar för att det var midsommarafton. Sista timmen toppade jag det hela med att nästan bara dricka vatten. Idag känner jag mig pigg och fräsch men kommer väl mottaga en såsig lördag i ett regndränkt midsommarsdags Stockholm.

Annat var det för några år sen när midsommar var lika med lite liv och relation som insats. Midsommar kan ju vara en sån där högtid som ställer saker på sin spets och spriten tar fram det fulaste hos mänskan. Är väldigt glad att den tiden är över.

Minns en midsommar i närheten av Knutby, denna ”hedninska plats” för sisådär åtta år sen. Jag väljer att skriva det i tidslinje form, lite polisrapportigt:

12.00 På väg i bil från Stockholm till Knutby. Jäkligt tjoig stämning. Alla är pepp.

13.00 Sillunchpickning, någon kräks vid bordet var tvungen att flytta på oss.

15.00 Bastubad.

16.00 Tipspromenad, alla deltar inte då några har somnat efter lunchen.

17.00 Midsommar middag. Par börjar bråka. Det börjar bli högljutt. Mitt dåvarande ex smyger iväg och börjar halsa upp vodkan han gav till värdparet i present. Detta vet jag ej vid tillfället.

18.00 I bastun. Värmen får ut spriten fort i blodet folk börjar näcka. Några ”får feeling” börjar ligga bland alla näckande. Killar får rabarbersvaj. Jäkligt märklig stämning. Jag hamnar i tjafs med en tjej för att jag inte vill ta av mig bikinin ännu märkligare stämning. Exet är fortfarande borta. Går ut och tar en bastupaus och en öl på bryggan. Ser en tjej jag känner vara otrogen mot sin kille. Orkar inte bry mig.

19.00 Får tillslut kontakt med exet via telefon. Han är kort i tonen. Nu ny bastusession efter man de sexat färdigt. Exet är märkligt. Börjar smiska upp svankande kvinnliga festdeltagare med björkris. De stönar, jag mulnar. Går ut och klär på mig.

20.00 Storbråk med exet. Som fått en snefylla. Vi säger hemska saker till varandra och han gör fylleslut med mig. Jag blir ledsen. Han låser in sig i bilen, där även tanken är att vi ska sova. (Har kanske sovit tre midsommaraftonar i bil).

21.00 Jag gråter och är ledsen. Kompisarna är ganska trötta på mig och exet vid tillfället. De har ju haft en superkul midsommar.

22.00 Vaknar exet till. Undrar vad som hänt? Jag är i upplösningstillstånd. Han kräks, vi gör fred. Han somnar om.

23.00 Nattbadar och försöker ”komma ikapp” mina vänner humör och diskussionsmässigt. Ger upp, de har ett försprång. Flera par bråkar vid det här laget.

24.00 Går och lägger mig.

06.00 En dålig natts sömn i ljus, kondens-som-droppar-alkoholandedräkt-bil. Exet vaknar och panikar. Vill hem. Han är fortfarande full. Jag har fått en allergireaktion av ett myggbett på ett finger där jag bär en ring. Fingret är blått och gör väldigt ont. Trycket mot ringen är bisarrt. Överväger att ”klippa upp den” för att lätta trycket.

07.00 Kör hem, (känner mig inte helt spritfri). Men orkar inte med exets tjat, han vågar inte träffa några vänner. Har superdödsångest.

08.00 Lämnar av exet hemma och tar mig till SÖS, det enda som är öppet.

09.00 Får några dundertabletter för allergireaktionen och dränker fingret i handsprit. Bettet går sakta ner.

10.00 Vill aldrig fira midsommar igen.

Vilken var er värsta Midsommar?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lina

    Ja folk beter sig verkligen så.
    Midsommar för 7 år sedan – jag och min dåvarande pojkvän var på en liknande tillställning. Blod i bastun, fyllekörning, bråk, gråt, spya, grannar som klagade. Avslutningen på kvällen var när någon satte fyr på midsommarstången. Då tog jag en taxi hem
    Den hösten lämnade jag också min pojkvän.

  2. anithaschulman

    Hej Sofie,
    Ja du, vad mina ex tycker om att jag berättar historier om dem…Förmodligen tycker de inte alls det är kul. Men det är ju lite ”risken” man tar när ett förhållande tar slut. Att man inte längre har fullmakt över relationen. Att historier mycket väl kan spridas till bekanta och kanske i en större omkrets än så. Exen får ju gärna starta bloggar och podcasts berätta om mig med. Det är ju ett fritt val.

  3. Sofie

    vilken kväll -usch! funderar bara , vad tycker dina ex om att du berättar så mycket om dem. Både i blogg och podcast..

  4. Knutby-bo

    Tråkigt att du hade en sån bisarr midsommarupplevelse i Knutby, det är en vacker och trevlig plats. 🙂

  5. Andrea

    Anitha- låter som en galen midsommar! Skulle tycka det var rätt osmakligt om jag bastade med kompisar och så började några ha sex mitt i allt!

    Hoppas det ordnar sig för alla här som skrivit om hur hemsk gårdagen var!

  6. Susanne

    Igår, på självaste midsommarafton, var vi på krematoriet och hämtade hem askan efter vår förstfödda lilla pojke (vi bor inte i Sverige, därav detta på midsommarafton). Jag hade hellre firat med stor mage, färskpotatis, sill och alkoholfri öl.

  7. Jenny

    Årets midsommar var och är min absolut värsta. I måndags så berättade min kille (som det var tanken att jag skulle flytta ihop med nu under vår kommande semester) att han inte längre vet vad han vill. Att det är någon känsla som saknas. Han vill inte göra slut men vet inte vad han vill. Vi ändrade midsommarplanerna och bestämde att fira på varsitt håll.

    Jag är 27 år och fick ringa min mamma som fick komma och hämta mig för att jag grät så mycket och var så förtvivlad att jag inte vet vad jag ska göra.

    Igår firade jag midsommar med vänner men var och är som en zombie. Kan inte inte tänka mig ett liv utan honom och hans som som jag också älskar.

    Inatt så drabbades jag av sådan magsmärtor att jag fick åka till akuten. Blev inlagd och har någon inflammation som kan ha orsakats av all stress och upprörda känslor som jag har haft sen i måndags. Sjuk av hjärtesorg helt enkelt.

  8. Anna

    Min värsta midsommar var igår. Min sambo och jag har nyligen flytta till en ny lägenhet och har gjort slut. Slut är det. Men ganska civiliserat ändå. För det mesta. Han åt midsommar mat på innegården. Jag åt midsommar mat själv i lägenheten. Och grät. Så idag har jag huvudvärk pga av all grät och pga av att mitt liv är så patetiskt. Förresten, jag flyttade till Sverige för att bo ihop med honom. Så här har jag ingen annan alls. Ingen alls borde jag säga egentligen.

Comments are closed.