Anitha Schulman

Att resa med småbarn

Man ska ha med sig ett budord när det kommer till att semestra med småbarn. Minsta motståndets lag. Glöm aldrig det. Kommer prata mer om det här i NyhetsmorgonTV4 om en vecka så kolla gärna då.

Om vi kommer till flygningen så har jag bara några få tips. Kan man få direktflyg till destinationen så ta det. Charterstol för en billig slant (sista minuten) är att rekommendera. Sen kan man alltid fråga snällt om det finns plats över att få ”en trea” med ett säte i mitten. Det funkar ofta bättre med en liten ”lekyta” för dryga ettåringar snarare än nattvagga om det inte är nattflygning dvs. Sen behöver man ju inte ta med halva leksaksförrådet. Välj några få favoriter. Är din hårborste populärare än Svampbob Fyrkant så ta den hellre. Har man en surfplatta så ta den. För precis ALLT annat än leksakerna hemifrån är spännande. Ha en nappflaska med vatten eller välling förberedd till upp/nedstigning.
Enda rådet: Håll ut. Det går bra ifall inte alla är sönderstressade och byt av om vartannat. Att ge varandra ett brejk är minst lika viktigt som att avlasta. En har ansvar en har paus. Uttalat outtalat.

I resväskan. Ta med välling och gröt hemifrån resten finns på plats. De flesta barnmatsmärken är ju multinationella så det är lite McDonaldsland i den världen.
Men för allt i världen glöm inte napparna! Tappar du den du hade med dig på flyget och ingen reserv då har du en mindre trevlig resa.

På plats, ju mindre aktiviteter ju färre besvikelser och mindre frustration för hela familjen. Om man nu MÅSTE göra något mer än gå till poolen planera inte fler aktiviteter/utflykter än en per dag. De här små måste få bestämma takten. Värmen kräver mer av dom så de blir tröttare fortare och behöver mer vatten och mat.

Om man ska gå på restaurang så ät tidiga middagar typ fem så åker man hem till huset alt. hotellet lägger barnen och får då en härlig kväll tillsammans. Bor man på hotell se till att boka hotellrum med balkong. Även badkar är att rekommendera. Kylskåp och vattenkokare är sjukt viktigt om man inte har möjlighet till ett pentry eller kök.
Återigen. Ge varandra brejks egentid är kraftsamlare och ska semestern vara så där härlig behöver alla inte göra allt hela tiden. Någon av er tar barnen/barnet en timme per dag och ger den andra en lucka egentid. Exempelvis tar en den ena timmen på förmiddagen och den andra en timme på eftermiddagen så hjälps man åt resten. Väldigt nödvändig för hela familjen.
Få in hemma sömnrutinerna så fort det går. Det mår alla bra av. Barn gillar rutiner de mår bra av kontinuitet så därav aktivera inte ihjäl er. Det är så många intryck ändå att filtrera för de små och alla mår bra av nöjda barn.

Hoppas det fanns något där att ta med sig. Här kommer lite bilder från dagens utflykt: Breeze.

20120604-200117.jpg

20120604-200140.jpg

20120604-200150.jpg

20120604-200208.jpg

Jag skulle gärna bli glad för lite feedback på podcasten. Imorgon alt. övermorgon finns den även på iTunes. De kan vara lite slöa på det där att lägga upp men jag informerar när den är uppe.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Bra med tips! Min erfarenhet är att det är allra lättast att åka med barn som inte har kommit i springa-iväg-stadiet ännu, dvs yngre än kanske 18 månader, och sedan med barn som kommit ur det där lite, kanske runt 3 år. Däremellan tycker jag det allra bästa är att få barnet/barnen att somna i vagnen före middagen och sedan sitta och njuta av mat, dryck och sällskap med hen/dem sovandes brevid.

    Jag vill egentligen inte heller kommentera ditt utseende för det är så förminskande men ja, BRA kropp! Och bilden på dej i den svarta klänningen är fantastiskt vacker.

  2. Anna

    En undrarn bara:
    Använder du inte solhatt på lilla damen när du är ute i solen/badet ? Det ÄR stark sol nere vid medelhavet…..

  3. Sara

    Fick tipset att ge riktigt små barn (min son var 3v) näsdroppar för barn trots att han inte var förkyld (då deras kanaler är trånga och minsta möjliga motstånd gör att de får ont) Har funkat hur bra som hellst!

  4. nonanna

    Mitt bästa tips för att barnet ska bli tryggt vid tex resa eller sjukhusbesök – ja, vid alla tillfällen där man bryter de vanliga hemmarutinerna – är att vara extra nära! Krama mer, klia mer på ryggen, pussa mer, håll handen mer, titta i ögonen mer. Då frisläpper man måbrahormoner hos barnet och dessa blir mer trygga och lugna.

  5. Sofia

    Och mitt tips är att inte försöka bry sig så mycket om dom runtomkring på planet. Dom som rullar med ögonen och tycker det är jobbigt med rastlösa barn får välja ett annat färdsätt el resmål. Visst ska man ta hänsyn så gott det går men man behöver faktiskt inte stressa ihjäl sig för att ungen gormar lite. Lycka till alla som ska ut och resa med sina små! Det är härligt!

  6. Anna

    Har rest mycket med vår 18 månaders och mitt bästa tips om man inte vill sitta och häcka på hotellet hela kvällen är att försöka natta barnet som vanligt fast i vagnen och sedan gå ut och käka på restaurang. På uteserveringar funkar ju detta oftast bra eftersom det inte blir lika stökigt som det kan bli inne på restauranger, eller så väljer man ett lugnt ställe. På det viset slipper man äta middag klockan fem och kan njuta mer av maten. Kanske inte passar alla barn men har funkat bra för oss än så länge.

  7. Marit

    Tack för alla tips!! Ge gärna ännu fler. Jag o min sambo ska i augusti åka utomlands, sista minuten i Europa, med vår son. Han kommer då vara 1 år. Känner mig redan stressad över att åka. Håller på o går under av alla ”tänk om det händer” tankar. Blir lite lugnare av dina tips, tack! O du, tack för en riktigt bra blogg. Gillar dig skarpt!

  8. Jessica

    Tack för tipsen. Håller på att kontrollfreaka ihjäl mig inför våran kommande resa till mallis med en 15-månaders tjej med konstanta myror i brallan!

Comments are closed.