Anitha Schulman

P-piller

Vi sitter här mellan castingintervjuerna och pratar P-Piller.

Jag åt P-piller i en herrans massa år, från 14 års ålder till 29 år. När jag slutade med pillerna tog det nästan ett år innan jag fick min första riktiga mens och efter den kom märkte jag att jag blev förändrad som person.

Jag tycker att jag blev JAG i och med det.Kanske hade det med personlig mognad att göra också. Men helt plötsligt hade jag ett rikt känsloliv, kände av mensvärk och PMS (inte så kul, men på riktigt). Blev personligare och emotionellare. Jag tyckte livet fick fler nyanser. Innan kunde jag stundom vara sluten, bitter och ganska arg. Grät sällan, skrattade självklart. Men jag känner att skratten är mer äkta och hjärtligare nu än innan. Jag gick helt enkelt igenom en personlighetsförändring. Till det bättre. Enligt mig själv. Det tog slut med exet i samma veva. Han måste också känt av min förändring. Jag blev ju faktiskt en ny person.

Jag har hört om att flera förhållanden har tagit slut vid start eller avslut av P-piller. Stämmer detta eller är det en myt? Vad har ni för erfarenheter?

Casting crew
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. emmy

    Jag tror att två av mina förhållanden har tagit slut när jag har börjat med p-piller! Jag tål inte skiten, blir helt förstörd känslomässigt och fysiskt. ALDRIG mer.

  2. Sara

    Känner igen mig helt! Slutade med P-Piller och blev en helt ny person. Kände lust, mer känslor etc. TYcker det är skrämmande att nästa alla kvinnor i fertil ålder lever nästan hela livet hormondopade (helt frivilligt…)
    Vet inte om det stämmer, men har hört att vattnet blir mättat av hormoner (som sprids med avloppsvattnet) och påverkar reproduktionen hos fiskar.

  3. Penny

    Jag hade ett långt förhållande med en lite äldre kille mellan 16 och 22, åt då p-piller. Trodde att jag mådde bra på dem, men när jag slutade (då förhållandet tog slut) märkte jag att så verkligen inte alls varit fallet. Jag blev
    1) mycket gladare.
    2) mycket smalare.
    3) mycket kåtare.
    Hormoner får mig att vara någon annan än den jag faktiskt är, därför har jag avstått piller sedan den dagen. Innan jag och min nuvarande man ville ha barn körde vi på säkra perioder och det funkade bra. Nu efter barnen har vi använt kondom eftersom vi inte vill ha fler barn just nu. Säkra perioder är ju aldrig helt säkra…

  4. Anna

    Jag åt p-piller i ca 5 år, slutade sedan eftersom jag oroade mig för blodpropp. Vi hade tänkt skaffa p-dator för att köra med säkra perioder på ett hyfsat säkert sätt, men det var för dyrt för vår studentekonomi så istället lärde jag mig lite om Billingsmetoden. När jag slutade med pillren så kom min sexlust tillbaka igen, den hade försvunnit under de två sista åren jag åt. Jag började också gråta till filmer, något jag aldrig hade kunnat göra tidigare! Det sjuka är att jag först käkade piller i 5 år och sedan körde vi Billingsmetoden/säkra perioder i 5 år, men när vi väl tyckte att det passade med barn så blev jag inte gravid. Har inte blivit heller och nu har vi försökt i flera år, läkarna hittar inget fel på oss. Och vi har hela tiden vetat att vi ville ha barn tillsammans! Jag tänker ibland på vad som hade hänt om jag inte hade börjat äta p-piller när vi träffades, kanske hade vi haft en familj idag!

  5. Sarah

    Tack för inlägget! Jag slutade med mina p-piller för lite mer än en månad sen, efter ca 5 år. Jag har själv inte upplevt att jag förändrat mig när jag ätit dom, förutom att mensvärken nästan försvann. När jag nu slutat med pillrena förstår jag hur mycket dom har påverkat mig! Min pojkvän märker också skillnad. Jag känner mig gladare och har större sexlust, som förut var som bortblåst. Jag tycker även att jag har närmre till mina känslor. Jag känner mig mycket lyckligare nu. Trodde först att jag bara inbillade mig, men nu vill jag inte börja med p-piller igen. Jag känner verkligen igen mig i det du skriver och tror inte längre att jag inbillar mig alla känslorna ! 🙂

  6. Jenny Svensson

    Coolt! Jag slutade med minipiller för ca 2,5 månader sen och jag känner mig lycklig!!! Jag var också sur, bitter och tråkig, främst mot min pojkvän stackaren… Jag har fått tillbaka mensverk (men hellre det än att vara bitter) och nu känns det nästa roligt att kunna klaga över en så tjejig sak som inte killar kan förstå hehe. Har funderat mycket på hur mycket tid (ca 5 år) som jag har slösat på att vara bitter och känslokall? Och juste!!! SEXLIVET!! Fan vilken skillnad!!! Trodde jag var slut som artist vid 22 års ålder eftersom jag aldrig var kåt, men nu är jag helt vild!

    Man borde upplysa kvinnor om såna här hormonella förndringar. Puss

  7. Maria

    Skriv din kommentar här!
    Jag känner igen mig! Har också plötsligt fått PMS för första gången och blir irriterad på ett helt nytt sätt. Jag försöker dock förstå mitt beteende genom att förnuftiga förklaringar men har insett att det nog bara kort och gott handlar om kemi i min kropp, verkliga känslor som jag har tystat genom p-piller. Jobbigt att vara och känns så, men det känns friskt att vara fri från hormoner, så nu har jag spiral. Däremot så är det en tillvänjning av att inse hur man fungerar, nu, och därefter anpassa och förhålla sig till det (så att alla andra inte behöver drabbas på fel sätt:)

  8. Maddie

    Jag har börjat att hämta ppiller igen efter ca 15 år utan.
    Spiral och 2 barn senare ska jag sterilisera mig, men det är ett halvårs väntetid. Eftersom spiralen skulle ut och det var onödigt att sätta in en bara för 6 månader så är jag numera en icke gravid 32åring som känner mig konstant gravid.

    Brösten gör ONT hela tiden
    Jag har absolut inget behov av glidmedel ;D
    Jag mår illa
    Jag känner mig uppblåst/svullen hela tiden

    Vad är det för skräp vi sätter i oss?

  9. Sara

    Jag hade depressiva tendenser tidigare och genomgick en riktig depression. Efter att jag slutade med p-piller har dessa destruktiva känslor aldrig kommit tillbaka. Skulle ALDRIG våga äta p-piller igen. Trots att de är bra mot mensvärk och sånt.

  10. Carro

    Jag åt p-piller under en period i mitt liv och jag känner VERKLIGEN igen det du beskriver. Dom förändrade mig helt som person. Jag blev, som du beskriver, känslomässigt avtrubbad. Aldrig riktigt glad. Tappade sexlusten dessutom. Det läskiga var att jag ju aldrig kopplade ihop förändringen med att jag började äta p-piller eftersom den liksom kom gradvis. När jag till sist bestämde mig för att sluta med p-piller däremot.. HERREJÄVLAR! Lycka! Livet blev så värt att leva. Man kände liksom glädjen inifrån. Det här var 5-6 år sedan och sen den dagen kör jag 100% med kondom (spiral funkar ju också men jag är lite för feg för att sätta in en sån :)). Men aldrig mer p-piller! Jag skulle rekommendera alla tjejer som käkat p-piller i många år att testa att sluta under en period och se om ni märker nån skillnad, för som sagt, personlighetsförändringen smyger sig på utan att man märker det.

  11. Jenny

    Jag åt p-piller i ca 3 år, slutade innan jul, egentligen för att jag inte hade tid att gå och skaffa nya. Men vill inte börja äta de igen. När jag åt p-piller kunde jag bli så himla arg speciellt på min pojkvän bara sitta och gapa och skrika. Nu är jag inte alls sån längre känns jätte skönt! Plus att jag har gått upp massor i vikt sen jag började med dom, stort minus!!

  12. Emilia

    Jag utbildar mig till sjuksköterska och vi har fått lära oss att p-piller tar bort en funktion i hjärnan som innebär att vi ska hitta alfa hanen som vår partner. Men om man då går på p-piller finns inte det tänket och vi nöjer oss med en sämre partner.
    Kanske därför många gör slut när de slutar på p-piller?

  13. AJ

    Underbart att du tar upp detta ämne som jag försökt sprida i flera år. Har haft ppiller, minipiller och pspruta och upplevde när jag slutade med detta för ca 5 år sen att det var som att ge ngn glasögon som har haft ett mindre synfel. ALLT klarnade och jag kände mig som mig själv. Givetvis påverkas läkare och vårdpersonal av vinstdrivande företag, såsom i alla branscher, dock mer reglerat och i finare format. Resor etc är reglerat och gåvor måste oftast ges till flera personer, men såsom många produkter bör konsumenter reflektera över hur lång forskning man logiskt sätt kan ha bedrivit på detta. Ingen vet i dagsläget hur ett piller som använts på en människa i 5 år kommer arta sig efter 10 års användning.

  14. Johanna

    Nej hörru nu slutar jag läsa din blogg. Tycker inte det är ok att skriva ”mongos” som du gjorde i Viktor-inlägget. Vidga dina vyer, hur irriterad du än är så kräver jag mer. Trams.

  15. Maria

    Jag började när jag var 17 år och då var det inte tal om annat än p-piller. Spiral fick bara kvinnor som fött barn och pessar och spermiedödande medel var superkrångligt för en som fortfarande kämpade med tamponger. Var egentligen fiasko från början till slut med pillren. Jag fick en konstig biverkning med magsmärtor och akut diarré ungefär varje dag. En biverkning som inte finns, enligt ungdomsmottagningen. Istället pratade de om eventuell laktosintolerans eftersom pillren bland annat består av laktos (vem minns inte socker-pillren man tog när ”mensen” skulle komma). När jag fick högt blodtryck slutade jag med hormoner och motvilligt från deras sida fick jag en kopparspiral. Voilà, inga fler magsmärtor och långsamt men säkert har jag fått tillbaka min kropp. Nu har jag regelbunden mens, normal mensvärk som signal att det är ägglossning vs en riktig blödar-dag, och även PMS. Det är fantastiskt! Min kropp fungerar bäst när den sköter sig själv, och alla toppar och dalar under en månad är ju den jag faktiskt är! Jag är helt fascinerad av hur väl jag kommit till att känna mig själv efter dessa konstiga år. Ska också säga att spiralen gjorde skitont att lägga upp på mig, men det går över efter några timmar. Och jag byter var 5e år, så det är verkligen värt det. Jag skulle rekommendera alla som vill att iaf prova, eftersom det är i princip smärtfritt att ta ut den. Det är jätteskönt att vara sig själv, fysiskt och psykiskt. Fast jag liksom många av oss som läser, har säkert en väninna som har väldigt svåra menssmärtor och som behöver p-piller, så det är ju klart individuellt.

  16. FruHurtig

    Är fruktansvärt intressant dte här inlägget och folks kommentarer som bekräftar. Detta är anledningen till att jag aldrig ätit p-piller. Varför utsätter vi tjejer/ kvinnor oss för att äta något som förändrar kroppen och sinnet så mycket och innebär så stora risker. Har svårt att tro att killar/ män skulle göra samma sak. Är väldigt upprörande samhällsfenomen och på ungdomsmottagningar prackas unga tjejer på detta,

  17. bellami

    Både käkat p-piller i långa perioder och slutat i långa perioder. Jag ÄLSKAR allt med att gå på p-piller, och mår mycket bättre, bättre mens. Många av mina kompisar har dock biverkningar och kan ej käka..

  18. Anna

    Gick bara på minipiller ett litet tag. Klarade verkligen inte av det och mådde så jävla underligt. Har haft kopparspiral tidigare (satte in den när jag var 18) och det var det bästa jag gjort. Ska sätta in en igen nu snart. Barnmorskor är så himla olika på alla mottagningar där ute i landet. Men innerst inne tror jag de stora läkemedelsföretagen ”köper” dem. Direkt ska de visa olika p-piller som finns. DET ÄR FAN VIDRIGT! Kopparspiral=hormofri. Att det gör ont att sätta i är bara löjligt.

  19. Kristina

    Jag åt P-piller i 10 år och när jag slutade gick jag ner 8 kg på 6 veckor. Jag ändrade inte en grej med motion el mat.

  20. Erica

    Åt mini-piller i cirka 2 år och märkte inte av någon större skillnad medan jag åt dem. När jag slutade däremot, herregud! Plötsligt kunde jag bli så irriterad att jag kände adrenalinet pumpa, och lycklig på ett helt annat sätt än vad jag var innan. Pillerna gjorde mig känslomässigt avtrubbad. Helt sjukt vad man utsätter sig för egentligen.

  21. Caroline

    Har ätit i två omgångar. Olika sorter men samma besvär. P-pillrena gjorde mig arg och känslig. Sista omgången kunde jag må illa efter att ha tagit dem. Slemhinnorna torkade ut och mensen blev minst sagt underlig. Det är fan inte värt det.
    Nu kör vi på med kondom. Lite trist men fan så mycket bättre för mig. Inga mer piller för mig.

  22. Jag

    Det stämmer. Jag blev aggressiv och våldsam och hemsk och totalt vidrig av mina p-piller o det tog slut med dåvarande killen. Många år sen dock.

  23. sofia

    Vad intressant att höra, tog mitt sista piller (efter 10år) förra veckan och väntar med spänning på vad som kommer hända! =)

  24. Ida

    Isobel, det är ju dock en myt att man går upp av p-pillerna, däremot kan de öka en sug efter mat och sötsaker. Göra en hungrigare. Oftast det som ställer till det. Men skit i det, spelar ju mindre roll. Jag hade samma problem, mådde aldrig bra av p-piller så jag valde att testa något som heter P-ring istället, det är MYCKET mindre hormoner i det (eftersom det tas upp via slemhinnorna behövs det inte så mycket). Kolla upp det och testa. Både min kropp och mitt psyke mår mycket bättre sedan bytet 🙂 Dessutom slipper man tänka på att käka den där jäkla tabletten varje dag!

  25. Linnea

    Evil pills!

    Jag åt i 10 år o slutade pga total saknad av sexlust. Nu känner jag mig mer som mig själv o min kille som jag varit tillsammans med i alla dessa år tycker att jag är gladare o mer stabil. Kommer ALDRIG mera ta dem. Hur jobbigt är det att använda kondom tex under de få dagar man är fertil liksom?

    Läs bla detta (som fick mig att verkligen ta beslutet att sluta äta dem efter mkt velande)!
    http://www.tuvaminnalinn.se/?s=p-piller

  26. Sofia

    Jag har läst att följande om en studie gällande luktsinne och val av partner. I denna studie skulle man se om luktsinnet gjorde att man valde partner som hade ”bra gener” i förhållande till sina egna.
    100 kvinnor fick lukta på svett som kom från 20 olika män. De kvinnor som valde ”fel svett” åt p-piller.

  27. allis

    Eh, jag känner igen det där. Slutade med p-piller för några månader sen pga att jag går upp massa i vikt (hormonet som påverkar antar jag) och känner man sig fläskig vill man inte heller ligga.

    personlighetsmässigt är jag mer stabil än tidigare. Jag reflekterar mer över känslor än får irrationella utbrott som för nåt år sen då jag kunde skrik-gråta åt min mamma som jag normalt sett aldrig är osams med.

  28. Isobel

    När jag var 17 och fick min första pojkvän gick jag till ungdomsmottagningen för att ta akut p-piller (inte det bästa men nödvändigt då) det första barnmorkan säger är att: DU MÅSTE HA P-PILLER! Fick inte höra några alternativ som spiral, p-stav, spruta osv. det var p-piller som gällde. Innan jag började på Cilest var livet underbart, inte behöva tänka på att ta pillerna, inget må illa dagen efter om jag tagit dem sent på kvällen på tom mage. 1 vecka efter jag började knapra pillerna hade jag gått upp 5 kg!!! Ingen förändring på diet/träning. Allt satte sig på höfterna och låren, brösten växte. VARFÖR tänker jag nu, hur kunde de bara pracka på mig dem utan att prata om andra metoder. Äter visserligen samma idag (är 20 år) men det är mest för att jag inte orkar gå till surtanterna och tjafsa. KRAM

  29. Anna

    Gladare, mer emotionell och personligare säger du. Inte kåtare då? Det är nämligen konklusionen bland mina tjejkompisar. Så himla tragiskt att börja äta p-piller vid 14 år och aldrig få lära känna sig kropp ordentligt, ha ett sexliv etc innan man börja gå på hormoner. Själv började jag när jag var drygt 20 och slutade snabbt när jag insåg att det var preventivmedel i dubbel bemärkelse: vad spelar det för roll att man inte har ägglossning och man inte känner för att ha sex??

Comments are closed.