Anitha Schulman

[Slut me hen nu]

Ja för att förtydliga för er som inte förstod kontentan i ”sketcherna”.

Charlie är ju ett könsneutralt namn så därför tog vi det som exempel och doktorn kan ju både vara en man eller kvinna. Jag bara undrar varför man inte skulle kunna säga, ”Jaha vilken Charlie”,” jo Alex och Amandas eller Charlie ljudteknikern” istället för ”hen”. Den förklaringen kommer man ju kanske oavsett lägga till och då blir hen överflödigt och”vad sa doktorn” istället för vad sa ”hen”.

Hen används redan dialektalt på flera orter men jag förstår inte varför det ska bli vedertaget som ett begrepp? Det är det som är så tröttsamt och för att neutralisera för det ”tredje könet”? Ärligt talat så skulle jag gärna vilja att någon från det ”tredje könet” kommenterar om de vill bli henifierade istället för förknippade med sin eventuellt sexuella preferens. Jag kan fortfarande inte förstå vad som är bättre med hen och varför vi ska henifiera/homgenisera våra barn. Varför?

Jag tror inte att det motverkar jämställdhet och löser världskriser. Jag tror att det är ett begrepp som man dialektalt använt utan att lägga någon värdering i det. Det är värderingen i sig som är konstig. Det är min åsikt ni kommer inte kunna övertyga mig eller undervisa mig i ämnet. Jag har sagt mitt ni ert. Men härligt att ni är så aktiva. Nog om detta, nu är det fint väder här igen och jag har massa sol att lapa och sex km att springa. See Ya!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. sveninna

    Ja. Men de orden har inte som syfte att vara könsneutrala, och inte heller är de i kontext av ngt naivt försök att uppnå jämställdhet. De är där för att de fyller ett språkligt syfte. Det gör inte hen. Det behövs inte helt enkelt. De andra orden finns och fyller kvoten. Då återstår ju bara det faktum att du är ute efter det könsneutrala som sådant, vilket jag inte tror på. Fel väg, fel tänk och i långa loppet kommer det motverka sitt eget syfte. Tror jag.

  2. sveninna

    Det är det ju visst det! Oavsett om det är ett pronomen så är det ngt man kallar ngn eller som används när man adresserar ngn, en person. ”Han” och ”hon” är också ett sätt att kalla ngn för ngt , liksom ”du” och ”jag”, även om det är pronomen, hur jävla svårt ska det vara att förstå? Könsneutralt eller inte. Det är väl därför du föredrar hen, för att det är att KALLA ngn på ett sätt som inte avslöjar könet på den personen? Skillnaden är att just hen är ett så fruktansvärt onödigt pronomen. Det kommer såklart inte lösa eller förändra ngt, naivt att tro så. Och nej , det är INTE ett ord man använder när man talar om eller till varandra, iaf inte i daglig svenska med undantag för möjligtvis du och ett gäng andra förespråkare som gått vilse i genusteorin.

  3. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

    Sveninna, än en gång, nej det är ingen som föreslagit att man ska kalla nån för hen utom möjligtvis nån förvirrad jävel i din bekantskapskrets. Att många missuppfattar ordets funktion har ju bevisats ett par gånger de senaste dagarna.

    Hen är ett pronomen precis som hon och han och används precis som hon och han. Och hen är även precis som ”du” och ”jag”, som också är könsneutrala (!!). Det är inget man kallar folk, det är ord man använder när man talar om eller till varandra.

  4. Sveninna

    Lady Dahmer. ”Och tydligen bryr sig folk ganska mycket, annars skulle de inte sitta och gaffla”. HAHAHAHAHAHAHA! Vet inte om pippidårarna här är ”folk” eller om ngn, förutom du, och ett par hundra till verkligen ”bryr sig”. De flesta läser väl den här bloggen för den skildrar en smart kvinna med humor. Och JO , det är visst så att ngn föreslagit att man ska kalla barn för hen. Du äger varken ordet, sanningen eller vem som säger att man ska göra vad med det.
    Och ska vi kalla vuxna för hen? Lika befängt det. Kanske än värre. Se tidigare inlägg. Men nu orkar jag inte skriva mer. Bryr mig ju inte egentligen. Stör mig bara på ert fåfänga von-oben perspektiv.

  5. Kajsa

    Hej! Anitha, jag undrar på vilket sätt användningen av hen i de fall man inte vet könet på ett barn eller där man talar om en ”allmän” individ som både kan vara en han eller hon (tex i infomation och rapporter) begränsar barn (eller vuxna) i stort? I ditt exempel i kommentaren jämför du ju användningen av hen som att alla barn slutar lära sig simma för att några få barn inte kan simma. Och att inte kunna simma är ju helt klart en begränsning, något negativt. Men hur menar du att barn i allmänhet skadas av användningen av hen? Det vore intressant om du utvecklade dina tankar kring detta.

  6. Erik

    Det är lite roligt att du använder ordet ”snippa” i ditt första inlägg, Anitha. För tio år sedan hade du inte kunnat säga det, eftersom det ordet inte fanns. Du kunde på den tiden välja mellan framstjärt, underliv eller grövre varianter. Någon uppfann ordet ”snippa” och jag minns att jag hatade det och skrattade åt fåntrattarna som hade kommit på något så dumt. Nu har jag två döttrar och ”snippa” är guds gåva till det svenska språket.

    Bevisligen finns en och annan semantisk lucka i svenska språket, precis som i alla språk. Har man skrivit ”han eller hon” tillräckligt många gånger i en uppsats vet man det. Om ”hen” är lösningen vet jag inte, men att som du bemöta lugna och sakliga argument med hets och hån gör att min respekt för dig försvinner och min respekt för ”hen”-folket växer…

  7. Amicisen

    Jag vet inte om HEN är rätt namn..men jag var tillsammans med en transperson och för henom är det extremt betydelsefullt att INTE vara indelad i en kategori som hen inte känner sig som. Precis som om du inte skulle vara bekväm med att definieras som invandrare eller Calles tjej. Vad vet jag 🙂 Men kontentan är att det faktiskt finns ett så kallat kön som inte anser sig passa in bland HON och HAN. Hur svårt är det då att göra toaletterna könsneutrala? Precis som handikapptoaletterna är. Det är ett flertal gånger som jag till exempel sett skyltar som visat en vuxen kvinna med en dotter..och tvärtom gällande en man och hans son, Så din sambo ”får” inte in eran dotter på toaletten isf? Hur det än är, förkasta inte betydelsen för andra personer som behöver kunna identifiera sig på ett sätt som inte du behöver. Det är det som kallas minoritet. Tack för en trevlig blogg.

  8. svennina

    Lady Dahmer och Bella. Såhär; Inte så många bryr sig. Vi vanliga okunniga som har riktiga liv, problem och praktiska saker att ta tag i för att få det att gå ihop orkar inte lyssna på era egensnickrade tolkningar av hur världen borde se ut. Den är skev såklart, världen. På så många olika vis är den för jävla skev och fel. Inget fel i att vilja förbättra den. Men det första problemet att lösa i en strävan efter ett bättre samhälle eller värld är inte att kalla barn ”hen”. Det är om ngt lite löjeväckande att brinna för den saken. Finns andra mer akuta saker att deala med. Att sen hävda att det är som att diskutera med ngn som säger att antirasister bara vill utrota vita är ju sinnessvagt som jämförelse i hur det här ämnet borde diskuteras . Klart det finns ngn dåre som tycker så (antirasister bla, bla) men INTE den stora massan. Och det är grejen. Den stora massan är inte negativa till varken antirasister eller jämställdhet. Och därav fallerar ni med er ”expertis”, för den behövs inte. Inte enl andra än er själva. Ni pratar om okunskap och HUR det verkligen är. Nej, det är inte okunskap, det är ointresse, för HUR det verkligen är vet vi ungefär lika bra som ni, det behöver man inte läsa på om. Skillnaden är att Det ni ser som ett stort problem ser inte andra lika allvarligt på. En bagatell. Trots forskningssunderlag som bekräftar era ev. farhågor. Till er förtvivlan må vara hänt, men det säger ju indirekt också ngt om era och andras prioriteringar. Många vet vad som är fel, uppfostrar sina barn efter bästa förmåga för att göra bättre för framtiden, och trots det så kommer dårskaper leva vidare. Det gör de oavsett hen eller inte. Bara att inse. Ni är motsvarigheten till de som (om man nu gör det?) säger att antirasister vill döda vita fast i feminismens tecken. Olika påståenden men lika befängda oavsett uppsåt. Man orkar helt enkelt inte med er. Ni är knastertorra och så fyllda med er egen övertygelse så det går inte att ta in budskapet ni ev har att komma med för det GÅR inte att ta på allvar i slutändan. Och ju mer ni gapar desto mindre orkar man lyssna. Och då gör man istället en film som Calle & Anitha. Den var iaf rolig! Om ngt.

  9. Emmelie

    @sofie, det jag menade med min kommentar var ju att det är vissa som verkar enligt mej vara för själva hen grejen hävdar att det är ett sätt att ha ett könsneutralt ord när man inte vet vilket kön det är man pratar om, återigen t.e.x läkaren. om man då börjar sjunga hen istället för han. Tar man inte bort själva grejen med att vi har två olika kön. Varför är det så fel?! Det är det jag försöker förstå!

  10. Hanna

    Så trist inställning!
    Jag börjar ärligt talat tro att du är för dum i huvudet för att kunna begripa ett såpass teoretiskt resonemang som detta är. Tråkigt, men så är det väl då. Hejdå, nu räcker det med denna korkade blogg.

  11. Johanna

    Jag måste säga att det är så mycket smidigare med ”hen” och ”henom” om man ska skriva om en person utan att ge ut namn. Det blir gärna löjligt att skriva ”h*n är helt borta, eller personen ifråga” istället för han/hon eller henne/honom.

    Om man tänker efter finns det faktiskt vissa fördelar, nyheter är nämligen inte bara negativa bara för att de kan användas i en genusdebatt.

  12. Mella

    Jag säger då det. Lady Dahmer är beundransvärd som orkar komma med vettiga och konsistenta argument gång på gång på gång bara för att mötas av Calle S i bh och samma (felaktiga) argument om att ”hen” skulle innebära personer som är förvirrade ifråga om sin egen sexualitet. Anitha, snälla, ge dig inte in i seriösa debatter, du har liksom inte kompetensen. Det blir så pinsamt uppenbart…

  13. sofie

    emmelie,

    hen används inte ENBART på vissa förskolor. ibland byts HAN ut mot hen i sånger/böcker eftersom personer/djur i böcker/sånger är klart överrepresenterat. kolla själv så får du se. sätt på genusglasögonen som man säger.

  14. Madde

    Konstig debatt… Ett ord som varken löser större problem eller lär traumatisera någon. Det verkar som den här diskussionen hakat upp sig på en detalj, istället för att fokusera på vad det egentligen handlar om…

  15. Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta

    Asså, jag tar inte illa upp. Vill bara påpeka det. Jag bjuder gärna på mig själv och förstår att mitt utseende sticker ut lite för mycket. Jag tar inte allt på blodigt allvar. 🙂

    Det som är tråkigt här är ju din, Anithas, ovilja att vilja diskutera eller ta till dig att du har missförstått hela begreppet; både hen och genus. Jag tycker inte om att dra ”du är okunnig”-kortet för det känns som ett billigt knep, men här blir det tydligt och det försvårar en dialog eftersom att jag (vi ”hen-anhängare/genusmuppar”) behöver argumentera emot rena fantasifoster. Lite som att försöka föra en diskussion kring antirasism med någon som fortsätter att envisas med att antirasister bara vill utrota alla vita.

    Det är helt ok att ha en annan åsikt, men det blir lite tokigt när åsikten ifråga baseras på nåt man fått för sig och inte på hur det verkligen är.

    ”Nej ni genusmuppar är ondskefulla och vill att alla ska heta Kim, vara könslösa och ha bruna overaller och era hen får inte leka med rosa saker. Bara bruna!” Typ.

  16. emmelie

    En seriöst fråga nu, ny i debatten, om det nu ”bara” är att man ska kunna använda ordet hen i situationer när man inte vet könet. Varför är det nu dagis där man helt använder ordet hen. en sockerbagare HEN bor i staden. Har man inte tagit det ett steg längre och försökt lära barn att hon och han inte finns?

  17. sofie

    jaså, du har ”löst problemet”. genom att ni ska tala om det för henne. hahahahaha, vilken enfald! tala också om för henne att pojkar och flickor är lika mycket värda så blir allt bra och hon och alla tjejer kan göra precis vad dom vill och få precis samma lön som männen. perfekt! tro för guds skull inte att det är mer komplicerat än så.

  18. Ro

    ”de vill bli henifierade istället för förknippade med sin eventuellt sexuella preferens.”

    vad har sexuell preferens m tredje könet att göra? Eller kön öht? Menar du att personer som inte definierar sig som män eller kvinnor ska deklarera sin sexualitet istället o låta det definiera deras kön?? Men där finns ju hetero-, homo- o bisexuella av alla kön? Tycker du det är skrämmande att inte veta eller? Tankarna går osökt till de Rosa trianglar homosexuella skulle bära, likt de gula judestjärnorna. Låt folk ha sina sexuella preferenser i fred anitha.

  19. Kattis

    De som föds utan fast könsidentitet får gärna kallas hen (eller ngt liknande) men en flicka är en hon och en pojke är en han…klart som korvspad.

  20. Rebecka

    Frågan till dig är ju vad som skulle bli värre av att man sa hen? Skulle det skapa världskrig? Om någon vill bli kallad hen så är det väl inte hela världen?

  21. sara

    Gud vad pinsamt det här är. Snälla, se utanför din egen horisont, försök åtminstone. Sättet du uttrycker dig på i denna fråga visar på inskränkthet som gränsar till dumhet. Note to me: sluta läsa din blogg ASAP. Tack och adjö.

  22. Elin Pettersson

    Jag undrar om ni inte har lite, som louise hoffsten pratat så mycket om, lite bildningskomplex.
    Ni vill ge er in i leken (diskussionen, dialogen?) om genus men kan inte verbalt och intellektuellt följa med längre.
    Kom nu inte o berätta att ni pluggar media eller något, det gills inte, jag menar riktigt stadsvetenskap, beteendevetenskap, psykologi, sociologi osv.

    Hälsningar
    Elin

  23. anithaschulman

    Men att ni orkar.

    1: Nätmobbing det är att bakom en skärm anonymt angripa och utsätta personer för kränkningar. Det måste klargöras. Om Calle gör en parodisering av Lady Dahmer är det då mobbing? Är Hej Baberibas sketcher om Kungahuset mobbing eller satir? Hjälp vad tråkigt vissa av er måste ha.

    2. Det är knappt 1000 svenskar som inte känner sig hemma i sitt eget kön jag tänker inte homogenisera alla övriga flickor och pojkar till hens ifall ingen själv säger till att de vill bli kalla det för hen. Då kommer jag absolut göra det för att visa dem respekt. Jag jämställer teorin om hen med att det finns barn som inte kan simma då slutar alla med det för att visa dem sympati. Ingen hjälp bara skälp.

    3. Jag kommer lära min dotter att doktorer kan både vara pojkar och flickor likaså brandmän och flygkaptener. Se så nu har jag löst det problemet. Utan ett hen.

    4. I Strömstad där jag kommer ifrån pratar man Bohusländska och där används ”hen” flitigt. [Va gör hen?] exempelvis. Häpp

  24. Amanda

    Det är ingen som tvingar dig att använda ordet, så jag förstår inte vad du upprörs av? Eller varför du känner så starkt för ordet att du måste göra narr av de som faktiskt tycker att det är ett smart ord?

    Jag vet massvis med ord som jag tycker är rätt märkliga och som jag inte känner att jag har användning för. Då använder jag dem inte. Men om andra gör det? Det skiter jag fullständigt i.

  25. Sandra Johansson

    Jag förstår ärligt talat inte vad din poäng är Anitha. Du startar en diskussion om hen-begreppet, men vill sedan inte diskutera det. Du har bestämt dig, och kommer varken övertygas eller har någon vilja av att undervisas om ämnet.

    En tanke som slog mig är att det kan vara en anledning till att du blivit utsatt för så många ”troll” (vilket jag absolut tycker är fel). Du uttrycker starka åsikter, du kan faktiskt också till tider vara rejält generaliserande och fördomsfull. När du sedan inte visar någon vilja att diskutera saken på ett konstruktivt sätt, kanske lyssna (läsa) på de som kommenterar, blir nog många frustrerade, irriterade och rent ut sagt förbannade.

    Utöver det så lägger du ut två filmer när du och Calle hånar ”hen” anhängare och de som tycker att det är ett viktigt pronomen.

    Många tycker nog att de var roliga, oavsett så var det inte filmer som gjorde debatten konstruktiv. Du hånar dina läsare och gömmer dig bakom ”det är min blogg”. Helt okej, men räkna med att det kan locka en hel del ”haters” till dig. Önska inte en värdig debatt om du sedan inte kan hålla en trevlig eller icke-hånande ton själv.

    //Sandra

  26. Mamma till Lillan

    Va? Är det vedertaget i flera orter? Myt säger jag tills du kan skriva orterna 😉 Liknar Amandas ”personalen fick inte byta blöja på barnet på dagis”- myten, hahaha.

  27. Anna

    Patetisk diskussion, du vill verkligen få uppmärksamhet. (när du sen får det blir du ledsen å stänger ned bloggen eller tar hjälp av Calle…) Du påminner mycket om Katrin Z men utan skin på näsan, båda gör ALLT för att bli kända. Snart skriver väl du en bok om något du inte kan något om.
    Lycka till i jakten på kändisskap!

  28. sofie

    ok, du tror alltså inte det minsta att det är ett problem för jämställdheten när de allra flesta automatiskt, utan att reflektera antar att doktorn är en han??? säger man hen istället för doktorn kanske det bidrar till att till exempel er dotter förstår på ett annat plan att änven kvinnor kan vara doktorer.

    exempel: penny, vi ska gå till sjukhuset och träffa en doktor. hoppas hen säger att du blir frisk snart! (kan vara praktiskt eftersom det är väldigt lätt att säga HAN om man inte vet könet. faktiskt enklare än att säga ”han eller hon” om man nu en tänker så långt..)

    men visst, kör på det gamla vanliga ni istället för att tänka nytt om det är så löjligt/jobbigt/onödigt. du har ju faktiskt BESTÄMT dig!

  29. Leila

    Vänligen ta med sol och värme tillbaks till Stockholm är du snäll. Låt oss säga att det kan vara en födelsedagspresent! 😉 Så, tack så mycket.

  30. Kristin

    Okej, det är uppenbart att du vill sätta stopp för diskussionen som du själv startade. Hoppas en sista kommentar kan vara acceptabel!

    En sak som jag tycker kan vara värt att förtydliga; könstillhörighet och sexuell läggning/ preferens är två olika saker.

    Och som jag har förstått det, så ska hen användas inte i första hand som i ”jag kallar mig hen för jag vet inte om jag känner mig som man eller kvinna!” (även fast det kan kännas extra bra för dem som anser sig vara ett tredje kön), utan för att man neutralt ska kunna prata om någon utan att dennes kön blir nämnt/ spelar roll.

    Sen att DU kanske alltid tycker det är väsentligt, eller intressant att veta vilket kön som sa vad (hen gäller ju i princip bara om folk man inte känner/ vet könet på) innebär ju bara att du, helt enkelt, poängterar kön när du pratar om någon.

    Det är väl inget att bli så upprörd över? (Dvs; kalla folk som tycker ”hen” är smart för sektmedlemmar, osv..)

  31. Catherine

    Citat ”Det är min åsikt ni kommer inte kunna övertyga mig eller undervisa mig i ämnet”.

    Hmpfff… Kul inställning. Fuck kunskap!

Comments are closed.