Anitha Schulman

Jag har blivit krönikör!

Jag har blivit krönikör på Nyheter24. Så stolt! Varje onsdag kommer en ny spaning.

Första krönikan handlar om midsommar med allt vad det innebär. Jag har nämligen utvecklat en sorts panisk skräck inför den högtiden. Är alltid ganska vrång och trubbig dagarna innan. Läs krönikan HÄR och kommentera gärna HÄR.

För vilken midsommar var så där lyckad så man tänker på den och blir varm i hjärtat? I alla fall inga barnlösa än så länge för mig.

Mitt kanske värsta midsommarminne var för kanske åtta år sen på Justerö. Jag åkte från stan runt halv tolv för att komma i tid till sillunchen vid ett. Men det var sådana köer redan på Norrtäljevägen strax norr om Täby så jag inte där förrän vid halv tre! Då gjorde jag en storstilad entré som inleddes med att jag tutade glatt och körde min då nya bil i diket. Så gästerna fick lyfta upp mig i bilen och jag hade en fått stor buckla. Det blev ett irritationsmoment såklart. Jag missade sillunchen som är superviktig för trevligheten och att lära känna varandra. Då hade ju alla bondat  samt var redan sådär härligt förberusade med varandra. Jag kände inte så många och i det tillståndet var ju ingen intresserad av att hänga med mig. Jag försökte stressa i kapp och stod och åt rester av lunchen i köket och hetssnapsade. När jag väl var i “form” hade alla andra nyktrat till var det dags för tipspromenad. Jag som är en spel och tävlingsmänniska var helt oskarp och ur form och berusad. Sen till middagen började jag nyktra till och då är det en lång uppförsbacke till att komma tillbaka. Det började dessutom spöregna precis när vi satte oss till bords så alla fick stå i sommarstugan med blöta papperstallrikar och mingeläta. Det var min andra och sista bondingchans. Så då gav jag upp och gick och la mig innan 23.00. Sur såklart. Självklart vaknade jag först och fick städa mest och åka sist.

Vilket är ert? Men glöm inte att läsa krönikan först.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefine

    Midsommarafton för 3 år sedan skulle jag bara åka en sväng till affären för att köpa något som saknades till kvällens fest, en bil struntade i väjningsplikt och körde ut rakt framför mig på huvudled. Jag blev hämtad i ambulans och låg på akuten i 3 timmar. Var förvirrad och chockad och ”rymde” därifrån innan undersökning eftersom jag ville bli hämtad av någon innan alla var för alkoholpåverkade för att kunna köra. Dagen efter vaknade jag med stel nacke och åkte in för röntgen. Inget var av men en wiplashskada hade jag minsann.

  2. Tina Johansson

    Jag har nog bara trevliga midsommarminnen – kanske för att vi alltid beställt taxi hem på natten tänker jag nu. I år – för första gången tänkte vi stanna kvar och tälta på tomten – i vårt enorma tält…. Ångrar mig lite nu – kanske blir taxi ändå.
    Ha en trevlig midsommar 😉 Kram på er!

  3. Eva

    Ja, ursäkta min petighet, men som skrivande människa blir jag lite extra känslig när de som vanligtvis inte brukar vara ”poetiska” ger sig på det – och hamnar lite eller mycket snett. Därför att man härmar en stil istället för att skriva närmare sitt vanliga jag. Det märks tydligt att du anstränger dig mer i början av krönikan och sedan slapnnar av och är mer Anitha i texten – vilket är bättre.

    Men du har ju din frihet och visst kan man vända på bilder så att de krockar och därmed förhöjer intrycket. Men då måste man vara rätt säker på sin sak, och som sagt borde det vara självklart att en rikstäckande internettidning har redaktörer som korrar.
    Men nu ska fröken inte peta mer, haha. Istället återgå till mina texter som jag skjuter framför mig…i regnet…

    Hoppas ni får det bra trots allt!

    Idén var att det var en filmisk scen som gick i kras. Därav skiftningen i språket.
    När du kisar eller blinkar fort i solljus med rörelse så ger ju solstrålar som en flackande/irrande effekt. Det kan kännas som en lätt ryckig åtta millimeters film. Men om det inte gick fram så har jag ju onekligen misslyckats.
    /Anitha

  4. Linda

    Stort grattis till nya jobbet och till en riktigt fullträff av första krönika!
    Hoppas denna, Pennys första midsommar blir er bästa hittills och den som vänder den negativa trenden.
    Kram från skåne

  5. Eva

    ”Ett prunkande landskap av böljande grönska slår emot en likt en dust av parfym. Sommarsveriges klorofyllfyllda vägrenar. Solstrålar flackar i vindrutan och allt känns som livet genom en 8-millimetersfilm”

    Lite svenska nu och basal syftning:
    Landskapet kan inte slå emot en, däremot kan en doft göra det. Borde vara: ”Doften av det prunkande landskapet slår emot…”
    Dust betyder strid eller kamp, hoppas att du menade dunst.
    Solstrålar flackar inte, men de leker. Människor flackar med blicken, irrar hit och dit, så flackar ger en negativ känsla snarare än härlig.
    I all välmening: Bättre upp med svenskan, be någon läsa nästa gång innan du skickar iväg texten. Mejla gärna mig så kikar jag!

    Kul iakttagelser annars och jag inser åter: så skönt att inte dricka alkohol, när alla tycks förknippa midsommar(dagen) med bakfylla, vånda och ångest. Huga.
    Jag firar med man, barn, goda vänner, stång och hela kalaset – men sover hemma…nykter och glad.

    Glad midsommar!

    Jag hoppas att du inte tog illa upp med mitt försök på att vara lite ”poetisk”. Ungefär som en typ av liknelse med ”att man kör ända in i kaklet”. På eller igenom kaklet borde det väl rimligen vara. Men så mycket tråkigare. Samt att jag har en redaktör som borde korrigera sådana stavfelsfadäser som att dust skulle blivit dunst.
    Glad midsommar du med!
    /Anitha

  6. ulrika

    Jag har inga dåliga midsommarminnen. Midsommar är nog den enda högtid som alltid varit fantastisk. Kravlöst, enkel mat, ljust väder. Heja midsommar! Hoppas du kan få en fin midsommar i år Anitha, som kan bryta mönstret.

  7. Paula

    Vad kul, grattis!
    Förresten så gillar jag inte alls midsommar. Tror aldrig att jag haft riktigt roligt utan det är bara ett stort ångestmoment; vad ska man göra, vilka ska man göra det med? Samma sak med typ nyår, valborg osv. Blä.

  8. Anna

    Jag riktigt kände klumpen i magen växa när jag läste din krönika. Jag känner också att jag vuxit i från det där, avskyr att sova tillsammans med andra. Jag har t.o.m svårt att sova över hos andra fast jag får eget rum. Alkohol är alltid svårt för alla har oftast olika nivåer för vad som är okej och det blir lätt missförstånd när man är så många. Meeen i år hoppas jag få en toppen midsommar. Ska fira med goda vänner, våra härliga barn, traditionellt med stång och fiskdamm, picknick i gröngräset. Det kommer bergis regna :-/. faktum är att jag tror att vi kanske anstränger oss för mycket och med det blir det skyhöga förväntningar som sedan inte uppfylls för det är bara i huvudet att fungerar som planerat. Hoppas du får en härlig fredag vad ni än tar er för :-).

  9. Mr. R.

    Skiter totalt i midsommar. Verkar som många ogillar många högtider men det är få som verkligen vågar stå på sig och hoppa över skiten. Hade jag velat fira hade jag gjort det men eftersom jag inte har vill så gör jag det helt enkelt inte, svårare än så är det inte. Hade gärna velat slippa fira jul och födelsedagar också men där är det inte lika enkelt att komma undan tyvärr men jobbar på saken…

  10. Charlotte

    Mitt värsta var ngn gång för ett decennium sen med mkt minnesluckor och ångest. Men det struntar jag i nu för mitt bästa midsommarminne kommer alltid att vara mitt bröllop för precis fyra år sedan idag.

Comments are closed.