Anitha Schulman

Var går gränsen och vem sätter den?

Det har tydligen lite delade meningar om det här med vad som är okej och inte efter en graviditet eller kanske rent generellt.

Måste man identifieras som jag-svag ifall man skulle vilja återställa brösten till sitt ursprungliga utseende efter att ha ammat två, tre ungar? Jag får ett intryck av hela diskussionen som uppstod att det finns ett stort genusparaply. Samt en sorts ”man ska inte fuska” mentalitet. Man ska vara en bra förebild för sina barn absolut. Fast dom kommer matas av utseenderelaterade buzz lite här och där. Det är klart det är tråkigt att det är inbyggt i oss att vi ska se bra ut. Det kanske är ett orimligt krav. Men hur mycket av det vi gör i vår vardag är då Okej om man pratar genus och vad anses som Fusk? Vad är mitt svar till Penny om hon ställer följande frågor?

Var går egentligen gränsen och vem sätter den?

Jag gör en liten lista här. Kopiera den till kommentarerna och skriv O för okej eller F för fusk efter vad ni tycker. Motivera även gärna era svar. Spännande!

Tandställning?

Bleka tänder?

Färga håret?

Hår extensions?

Sminka sig?

Spray Tan?

Måla naglarna?

Förlänga naglarna?

Bära vadderad BH?

Göra ett bröstlyft/förminskning?

Göra en bröstförstoring?

Vaxa mustaschen?

Laser’a mustaschen?

Ta bort åderbråck?

Träna på gym?

Träna med PT?

Fettsugning?

Plocka ögonbrynen?

Raka armhålor/ bilkinilinje?

Brazillian?

Botox?

Ansiktslyft?

Läppförstoring?

Ögonfransförlängning?

Kosttillskott?

Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid?

SHOOT!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer
Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Lollo

    För ett år sedan lät vi vår då 8-åriga dotter operera in sina utåtstående öron som hon blev retad för. Först hade vi peppat henne att de var en del av henne, men vi märkte att komplexen ökade. Vi insåg att om vi inte lät henne operera dem så skulle hon göra det på sin 18-årsdag. Nu slipper hon lida i tio år, så det känns som att vi gjorde rätt. Men jag skämdes över att berätta det för omgivningen, ända tills hennes mormor (som jag trodde skulle protestera…)sa: ”Klart hon ska få operera sina öron. Alla som har komplex för sina tänder får ju tandställning….” Numera är jag inte så dömande mot andra som vill fixa till sitt yttre, hade jag bara vågat så hade nog mina bröst fått lite ny fyllning:)

  2. Lina

    För de flesta handlar det nog inte om ”fusk” och vad som är ok eller inte utan att du formulerade dig märkligt, ”brösten bör ses över”. Det lät som att du tycker alla borde vilja det. Om du skrivit att du nog kommer vilja se över brösten hade det nog inte blivit lika mycket kommentarer.

  3. Anna

    Tycker att hela frågan är en kuggfråga. Nyanserna mellan dessa olika ”ingrepp” och behandlingar/rutiner är så små att dubbelmoralen i att tillåta det ena men inte det andra blir uppenbar bara man läser listan.

    Att t.ex. tycka att bröstförminskning inte är OK, då vill man att kvinnor med stor barm ska slita ut ryggen för att det per automatik är fel att ta till kniven? Jaga men då är det väl ok med bröstförminskning då, kan ju t.o.m. få det betalt av landstinget. Men om man får sätta kniven i brösten av en anledning så är det väl lite dubbelmoral att inte få göra bröstlyft eller förstoring? Kan ju vara psykiska orsaker bakom samtliga dessa ingrepp, eller tänk om man är född som man och vill byta kön, osv.

    Nej jag tycker att allt på listan är lika O och lika F. Vad man gör eller inte gör beror på vilken social grupp man tillhör och vilket umgänge man har. Jag är t.ex. akademiker inom kreativt yrke och en stor del av mina vänner röstar på miljöpartiet. Att skaffa bröstinplantat skulle vara socialt självmord för mig, det skulle ses som ett uttryck för osäkerhet och svaghet. Samma ingrepp ses i andra kretsar som framgång och att unna sig något.

  4. Jenny

    Ett stort O för hela listan så länge man är noga med att visa att man gör det för sin egen skull. Och inte för mäns eller andra människors. Tycker även att det är viktigt att ta spontana snack om könsideal och för vems skulle vi egentligen alltid rakar benen osv.

    Gränsen sätter man självklart själv! Men har man barn har man ett ansvar som vuxen att inte ge barnen ännu mer ångest inför hur man bör vara för att passa in!”

  5. Ida

    Säger som många andra, att kirurgiska ingrepp är att gå lite för långt, i och med att dessa Alltid innebär en större risk. Åderbråck kan bli farligt i längden har jag hört (?) därför säger jag OK.

    Jag är 19 bast med de sämsta generna i historien med både fladdrande gäddhäng och pattar, samt åderbråck vid trettio, (syster, 24 har redan det sistnämnda). Men jag är van vid tanken att det är så jag kommer se ut och är mycket säker i mig själv ändå, och väljer därför att avstå från kniven och kör hellre en sund livsstil.

    Men. Alla väljer själva, och jag väljer att inte döma. Lite jobbigt att använda definitionen Falskt av den anledningen.

    Here goes.

    Tandställning? O

    Bleka tänder? …. O..

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? F

    Göra en bröstförstoring? F

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  6. Sara

    Jag tror gransen for mig gar vid att gora kirurgiska ingrepp… Tror jag… Gor dock inte mycket av nedanstaende. Typ bara raka benen och trana, sminkar mig till fest, forutom ogonbrynen som jag malar varje dag. Tycker inte om att kanna mig for omgjord. Hm…

    Tandställning O

    Bleka tänder O

    Färga håret O

    Hår extensions O

    Sminka sig O

    Spray Tan O

    Måla naglarna O

    Förlänga naglarna O – men oattraktivt

    Bära vadderad BH O

    Göra ett bröstlyft/förminskning F

    Göra en bröstförstoring F

    Vaxa mustaschen O

    Laser’a mustaschen O

    Ta bort åderbråck O

    Träna på gym O

    Träna med PT O

    Fettsugning F

    Plocka ögonbrynen O

    Raka armhålor/ bilkinilinje O

    Brazillian O

    Botox F

    Ansiktslyft F

    Läppförstoring F

    Ögonfransförlängning F

    Kosttillskott O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  7. sandra

    Tycker att du, när Penny är i den åldern, får berätta för henne om utseende, ideal, genus, patriarkat, alla människors lika värde (för det är tjejerna som har störst krav på sig att förändra sitt utseende) etc etc. Förklara att det sist och slutligen är upp till var och en att bestämma över sitt utseende själv, när man fyllt 18 och är myndig.

    Förklara att vi alla är människor med en historia, att människor i alla kulturer använt smink och andra åtgärder för att förändra sitt utseende enligt den rådande normens krav.

    Att Penny kanske kommer att möta rasism pga att alla inte inser människors lika värde, och hur det kan kopplas samman till att tjejer och killar inte har lika värde. Att tjejer döms mer efter sitt utseende än killar.

    Att ja, det är ett komplext problem, det är kulturellt accepterat att färga håret (nu ja, när mamma var liten sågs det inte med blida ögon på grannfrun som färgade håret, det gjorde bara ”dåliga flickor”), raka benen, lacka naglarna men inte spruta läpparna/pannan, förstora brösten. Att det kanske kan komma att förändras i framtiden, att när Penny är tonåring gör var och varannan tonåring sprutingrepp. Att det också måste kopplas ihop till status och monetär överklass, att den som har råd kan göra dessa ingrepp. Och vad händer när det har gått ner i pris så pass mycket att ingreppen kommer till gemene man? Kommer de pengastinna ha behov att hitta något annat som stärker deras position och särskiljer dem från medelklassen?

    Ja det är mycket du måste prata om med Penny, men framförallt bara älska henne massvis! 🙂

  8. Anna

    Jag tror att det är så här: Många som i dag är emot bröstfixning är det för att det är så dyrt så att väldigt många inte har råd. Jag tror att man känner att ”den som har höginkomst” har så många fördelar redan, ska hon också få en mycket snyggare kropp än vi andra – det är orättvist!
    Men det är bara en teori jag har.

  9. Misan

    Var och en gör väl i och för sig som den vill, men om tillräckligt många personer gör olika typer av skönhetsopertioner minskar ju toleransen för naturlig variation och naturligt åldrande. Vilket i alla fall jag tycker är trist eftersom jag tycker att man hellre kan lägga energi och pengar på viktigare saker. Träning (i normal omfattning) däremot har ju den positiva effekten att man både blir snyggare och mår bättre, blir friskare, smalare, orkar mer och lever faktiskt längre så det är en helt annan sak.

  10. Ebba

    Jag har fött och ammat fyra barn och mina bröst är faktiskt större efter det, surprise! Det verkar som alla tror att de blir mindre…Jag är snart 40, tränar med PT, väger samma som för tjugo år sen och tycker själv att jag har lika snygg kropp som då om inte snyggare tack vare träning, bättre mat, sundare livsstil, mindre alkohol, mer sömn, mindre kaffein, mindre stress. Jag färgar håret själv hemma, går regelbundet på salong och gör pedikyr och ibland manikyr, har blekt tänderna en gång, rakar mig själv, har inte gjort några skönhetsingrepp. Jag tror mycket på träning och livsstil för att må bra!!!

  11. Cecilia

    Man får väl göra som man vill! Om man inte trivs med sig själv av någon anledning så får man väl
    A) göra något åt det
    B) acceptera det
    Jag tycker du är jättesöt Anitha, och good for you, att du smårenoverat lite så att du blev nöjdare med dig själv.

    Du såg ju också helt fantastisk ut när du var yngre. Jag tror nog också att du om 10 år kommer titta på de bilder du tar idag och stilla undra varför du inte var nöjdare med dig själv då, inga påsar under ögonen, inget sladdrigt skinn på halsen och inga grå hår;)

    Mycket kan man förändra och förbättra, men tiden tar skrämmande nog ut sin rätt, och då gäller det att antingen vara redo att lägga sig under kniven eller lära sig leva med sig själv.

    Ha det gott! Er dotter är bedårande söt hon också.

  12. Anna

    Tandställning? Okej

    Bleka tänder? Okej

    Färga håret? Okej

    Hår extensions? Okej, fast helst inte. Det är fult och ser oftast inte bra ut, det syns att det är fejk. Spara ut håret istället om du vill ha långt hår!

    Sminka sig? Okej

    Spray Tan? Okej, men varför? Är det inte morotsvarning?

    Måla naglarna? Okej

    Förlänga naglarna? Okej, om det är smakfullt och inte Cruella De Vil-långa naglar

    Bära vadderad BH? Okej, men små bröst är också snyggt!

    Göra ett bröstlyft/förminskning? Okej, men som sagt, små/stora/lite hängiga bröst, jag tycker allt har sin charm. Om det inte är extremt, om man får problem med ryggen eller verkligen har ordentliga taxöron.

    Göra en bröstförstoring? Okej, om man verkligen mår dåligt över små bröst. Annars tycker jag det är onödigt. Men OBS, bara man inte gör bomber à la Kissie! Men små, runda, fina bröst som ser naturliga ut – sure.

    Vaxa mustaschen? Okej

    Laser’a mustaschen? Okej

    Ta bort åderbråck? Okej

    Träna på gym? Okej

    Träna med PT? Okej, men jag tycker det verkar onödigt dyrt. Men har man råd så är det säkert nice.

    Fettsugning? Nja, helst inte. Då tycker jag man kan träna istället faktiskt.

    Plocka ögonbrynen? Okej

    Raka armhålor/ bilkinilinje? Okej

    Brazillian? Okej

    Botox? Tycker det är onödigt, det är fint och personligt med lite rynkor. En del av livet.

    Ansiktslyft? Onödigt.

    Läppförstoring? Mitt enda NEJ!!! på denna lista. Det är FULT! Det ser så onaturligt ut, jag har inte sett en enda människa som har varit finare med gjorda läppar än innan.

    Ögonfransförlängning? Okej

    Kosttillskott? Okej

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? Okej

    Det är vad jag tycker. De flesta ingreppen tycker jag är onödiga och tråkigt att folk gör de, för de flesta är allra finast naturliga. Men som sagt, om något går åt det extrema åt något håll tycker jag det är mer förståeligt.

  13. Ulrica

    Här kommer en kommentar från en tjej som inte har barn och dessutom inte vill ha barn. Och ja, jag har redan hört 1000 ggr att ”meningen med livet är ju barn”. Men är det verkligen barn som är meningen med livet? Fine, jag köper att det tillför och är en stor del av föräldrars liv, men meningen? Really?!
    Oj, kom visst från ämnet, okej eller fusk var det visst! 😉

    Tandställning? O, ja för vem vill ha tänder som ser inkastade ut?

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O, men fult om det syns…

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O, men skeptisk, tänker tonårsbloggare och glädjeflickor…

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O, när den dyker upp – hell yeah!!

    Laser’a mustaschen? O, se ovan!

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? O

    Plocka ögonbrynen? O, ja eftersom två är att föredra framför ett i detta fall!

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O, ibland undrar jag dock varför killar vill att man skall se ut som barn därnere och i protest slutar jag då raka mig överallt!

    Botox? O

    Ansiktslyft? O

    Läppförstoring? O

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

    Jag svarade visst okej på allt, men det kanske är för att jag är en sådan ”konstig” människa som inte vill ha barn. 😉

  14. Emma

    Vet du vad, jag skulle sätt Okej på allt. Jag tycker faktiskt att det är upp till var och en att avgöra, vem har rätt att stå med pekpinne och avgöra vilket ingrepp som är okej och inte? Nej, det blir lite löjligt tycker jag. Bara för att man gjort ett ingrepp betyder det inte att man kommer att ge ytliga värderingar till sitt barn.
    Jag tycker snarare att det måste finnas gränser för vad man kan lägga sig i. Jag är övertygad om att du kommer göra din mammaroll galant, oavsett ingrepp eller ej.

  15. Anne Sophie

    Tandställning? OK

    Bleka tänder? OK

    Färga håret? OK

    Hår extensions? OK

    Sminka sig? OK

    Spray Tan?OK

    Måla naglarna? OK

    Förlänga naglarna? OK

    Bära vadderad BH?OK

    Göra ett bröstlyft/förminskning? OK

    Göra en bröstförstoring?OK

    Vaxa mustaschen?OK

    Laser’a mustaschen?OK

    Ta bort åderbråck?OK

    Träna på gym?OK

    Träna med PT?OK

    Fettsugning?OK

    Plocka ögonbrynen?OK

    Raka armhålor/ bilkinilinje?OK

    Brazillian?OK

    Botox?OK

    Ansiktslyft?OK

    Läppförstoring?OK

    Ögonfransförlängning?OK

    Kosttillskott?OK

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid?OK

    Tycker att allt är ok sålänge man själv vill det. Stör mig på att folk tycker att man fuskar för att de själva inte kan göra det. Om man själv är ok med det så ska andra människor inte bry sig så mycket om det. Du måste göra det som gör DIG lycklig, inte vad andra tycker.

  16. Henrik

    Lätt allt ok utom botox och det av den anledningen att man sprutar in grejer i kroppen. Men man väljer ju själv?
    /Henrik

  17. Anna

    Tandställning? Ok.

    Bleka tänder? Njaa.

    Färga håret? Ok.

    Hår extensions? Njaa.

    Sminka sig? Ok.

    Spray Tan? Njaa.

    Måla naglarna? Ok.

    Förlänga naglarna? Ok.

    Bära vadderad BH? Ok.

    Göra ett bröstlyft/förminskning? Förminskning ja om det är av medicinska skäl.

    Göra en bröstförstoring? Nej.

    Vaxa mustaschen? Ok.

    Laser’a mustaschen? Ok.

    Ta bort åderbråck? Ok.

    Träna på gym? Ok.

    Träna med PT? Ok.

    Fettsugning? Nej. Utsätta sig för operationer som bara är estetiska är onödigt. En operation utgör alltid en risk.

    Plocka ögonbrynen? Ok.

    Raka armhålor/ bilkinilinje? Ok.

    Brazillian? Nej. Fult. Ohygieniskt.

    Botox? Nej.

    Ansiktslyft? Nej.

    Läppförstoring? Nej.

    Ögonfransförlängning? Ok.

    Kosttillskott? Nej.

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? Ok.

  18. Catherine

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? Förminskning ok Lyft fusk. Detta pga att mkt stor byst ofta är orsak till stora rygg- och nackproblem

    Göra en bröstförstoring? F

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O (åderbråck kan tydligen göra oerhört ont)

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O men ack så svamligt

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O men önskar att håret på oss kvinnor vore ok och inte som många tycker och säger, äckligt, fult etc.

    Brazillian? F

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? Det beror så på vad det är för tillskott

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  19. Hanna

    Bröstförminskning, operera åderbråck samt tandställning är ofta medicinskt nödvändigt och inte enbart estetiskt, ofta inte alls estetiskt så det hör inte hemma på listan. Resten är väl upp till var och en.

  20. Amanda

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? F

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? F

    Göra en bröstförstoring? F

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  21. Emma

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning?O

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? O (men skulle inte själv välja just Botoxgiftet)

    Ansiktslyft? O

    Läppförstoring? O

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  22. airaM

    Jävlar, vilket bra inlägg! Har faktiskt aldrig reflekterat över det här med tandställning som en skönhetsgrej. Det finns ju INGEN som skulle säga till en 14-åring med tandställning att h*n är utseendefixerad och ställer upp på ett orimligt ideal. Men en 34-åring som vill fixa brösten efter tre barn – OACCEPTABELT. Hej, hej, dubbelmoral.

    I övrigt tycker jag att allt i inlägget är Okej. Så länge den som ska utföra förändringen tycker det. Alla andra kan liksom litegranna ta sej i röven.

  23. Anette

    Jag är 47 och har tre barn. För 10 år sen gjorde jag en bröstförstoring. Inte mycket var kvar av mina små bröst då efter 3 långa amningsperioder. Valet att göra det var lätt och kände aldrig att det skulle påverka mina barn. MEN…dom är alla tre pojkar. Är faktiskt osäker på om jag hade gjort det om jag haft tre döttrar ist.

  24. Camilla

    Jag tycker att man får göra precis vad man vill, jag själv sätter min gräns och ger blanka fan i vad andra gör. Dock så får andra kritisera och tycka, ha åsikter om huruvida man inte ska göra bröstförstoring osv. Bra om sådana åsikter kommer upp. Men att vara elak eller förminska en person som väljer vad som känns bäst för den är fel, då har man problem och behöver jobba med sin självkänsla anser jag.

    Övrigt så tycker jag mycket om din blogg, du skriver bra. Din man är också fantastisk bra, vilken humor. Sedan er lilla dotter, vilken skönhet.

    Kram på dig!

  25. Lisen

    Du får väl göra vad du vill. Men vissa av dom där grejerna , bröstoperationer mm kanske är dumt direkt efter. Det tar ju ett år innan kroppen är återställd.

  26. ellinor

    Tandställning? O
    Okej om det ställer till besvär. Jag har sneda men bra tänder och har därför aldrig haft tandställning. Bitter över det ibland.

    Bleka tänder? O/F
    Okej om det är för att återställa efter att man har gjort ngn som har gjort de fula, t ex. rökt eller så. Annars.. nja, löjligt.

    Färga håret?O
    Känns mest som en rolig grej. Trist att känna att man behöver täcka gråa hår men är ändå ”okej”. Antar att det är för jag är van, alla gör det ju liksom.

    Hår extensions?F
    Fusk! Haha, kanske för att jag har tjockt och långt hår och plötsligt kan alla det, orättvist 😉

    Sminka sig?O/F
    Okej om man vill vara fin. Okej även om man sminkar sig dagligen. Men om man känner sig NAKEN utan smink eller inte skulle kunna TÄNKA SIG att gå till skolan/jobbet osminkad – då har det gått för långt.

    Spray Tan?F
    Fult, fusk.

    Måla naglarna?O
    Färg är fint och livar upp! Rosa naglar ger knappast sken av att man är född sån, det är inte att lura naturen.

    Förlänga naglarna?O/F
    Okej om man har bitit ned dem och de är förstörda…

    Bära vadderad BH?O
    Det är ett klädesplagg…. falsk marknadsföring märks när den åker av ändå.

    Göra ett bröstlyft/förminskning?O
    Om man har ryggproblem eller liknande.

    Göra en bröstförstoring?O
    Om man verkligen har fått otroligt mkt förstörda bröst. Att de hänger lite efter amning är det normala, inte tvärtom.

    Vaxa mustaschen?O
    Ja, eftersom det är så väldigt stigmatiserande…

    Laser’a mustaschen?O
    Se frågan över

    Ta bort åderbråck?O
    känns okej

    Träna på gym? O
    Hälsosamt!

    Träna med PT?O
    Hälosamt!

    Fettsugning?F
    Att utstätta sig för livsfara genom en operation för att bli snygg känns VANSINNIGT! Man hör ovanligt sällan om gångerna som det går fel. Efter att ha pratat med min kusin som under sin tid på akuten under läkarutbildningen fick se enormt mkt hemska saker – unga människor som blev förstörda för livet och tillochmed riskerade att dö för en fettsugning så har jag fått ännu mer vatten på min kvarn. VANSINNE!

    Plocka ögonbrynen?O

    Raka armhålor/ bilkinilinje?

    Brazillian?

    Botox?

    Ansiktslyft?

    Läppförstoring?

    Ögonfransförlängning?

    Kosttillskott?

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid?

  27. Hanna

    Ni som skriver att allt är ok och att folk får göra vad fan de vill bör nog tänka på att detta tankesätt är det som gör att idealet hela tiden blir allt extremare. Folk dör varje dag av det här idealet, varför är det då fortfarande ok att göra vad fan man vill?

    Då får man också villigt stå för att man genom sitt agerande bidrar till att folk blir sjuka och dör.

    Varför acceptera något som är en produkt av vårt eget agerande? Slutar vi konsumera dessa produkter och ingrepp och accepterar våra kroppar, kommer inte idealet att finnas kvar som något som vore en gång för alla givet. Ideal är alltid en produkt av kulturen, som vi tillsammans skapar.

    Blir ledsen av att läsa hur korttänkta och oansvariga människor är. Föräldrar i synnerhet.

  28. Yvonne

    Skriv din kommentar här!

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? F

    Hår extensions? F

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? F

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? F

    Göra en bröstförstoring? F

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? F

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? F

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  29. Åsa

    Jag tycker inte att det är så lätt att säga rätt/fel! Livet är inte svart eller vitt..Det är som att säga att det är fel med alkohol. För en del är det väldigt fel för andra inte. Vi människor vill väl gärna sätta klara gränser men det är väl det som är det svåra…det går inte alltid att göra det. Jag läser till psykolog och vilka vilda diskussioner vi har haft i detta ämne! Om vi kom fram till något? Kanske då det att det är en skev fel norm som ställer till det för speciellt unga (tro mig, hjärtat brister när barbietjejer kommer in på löpande band och har svår ångest och självförakt för sin kropp). Sedan kan man väl sätta det i en mikro och en makromiljö. Vad jag själv vill göra som individ ska väl ingen säga något om, men samtidigt vad vi vuxna gör styrker normen och påverkar våra barn. Jag tycker det är en mycket svår fråga. Vad som är rätt för mig kanske är fel för dig. Men jag personligen hade haft svårt att jobba med unga och säga till dem att de duger och samtidigt skaffa silikon och fettsuga mig. För mig (säger inte att det är så för alla) så är det en stor skillnad med att sminka mig och att skära upp kroppen.

  30. Myrana

    Låt alla göra vad dom vill med sin egen kropp. Om man mår bra och inte skadar någon annan så är det väl upp till var och en att operera sig lite hit och dit? Kram till dig och en galet söt dotter ni har lyckats med du och Calle!

  31. cajsa

    tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O men fjantigt…

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O vid medicinska skäl

    Göra en bröstförstoring? svagt, vill dra en gräns här. ok att måla på sig skit men att sätta igång och karva? tecken på ett samhälle som gått för långt, och individer som inte kan stå emot. jag tycket det är synd.

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O och vadå det har väl med hälsan att göra lika mycket?

    Träna med PT? O

    Fettsugning? Man missar ju hela grejen om att må bra och hålla sin kropp i trimm. se kommentar om bröstförstoring

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? svagt se kommentar om bröstförstoring

    Ansiktslyft? svagt se kommentar om bröstförstoring

    Läppförstoring? svagt se kommentar om bröstförstoring

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? tror inte att det känner något till. enda sättet att komma i form är att träna men visst om någon vill ödsla pengar på det. så länge de inte är farliga så.

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? självklart

  32. Jenny

    llt är väl ok och alla gör som dom vill. Jag tycker ärligt talat inte det ens är detta det handlar om. Om vad som är ”fusk” eller inte. Är inte frågan lite större än så?
    Var går gränsen? Ja säg det…där man själv vill. Själv vet jag inte än. Jag är inte främmande för att operera brösten efter att ha fött barn men jag kan också säga att jag avskyr att jag känner så. Jag hade en kropp innan jag födde barn. Jag har en annan kropp nu. Jag kan träna och äta rätt men varför ska jag med hjälp av knivar och sprutor försöka fixa till mig så att jag ser ut som 25? Vem har bestämt att vi kvinnor skall hålla på med denna idioti? Varför sätter vi inte stopp för det?
    Människan har alltid velat se bra ut ja men som det är idag känns nära på hysteriskt.
    Jag jobbar som lärare på låg och mellanstadiet inne i Stockholm innerstad. Det finns flickor i årskurs 3 som vägrar bada på badhuset för att deras lår är för tjocka. Dom är 10 år gamla. Vem har ansvaret för att det blivit såhär?
    Visst bombarderas alla av kroppsidealen dygnet runt men jag tycker ändå att jag och du och alla andra har ett visst ansvar att försöka stå för något annat. Medias bild av kvinnokroppen skulle väl knappast existera om inte alla köpte det rakt av och försökte uppnå det.
    Jag tycker visst vi ska vilja vara vackra, så har det alltid varit men när tanken på kroppen och utseendet tar förvrängda propotioner. När vi tycker att vi inte duger för att våra bröst förändrats pga av graviditet eller bara av naturen blitt små/stora/hängiga/sneda. När enda lösningen är att ägna osunt stor del åt att försöka förändra och förbättra det som egentligen inte skulle behöva förändras. När vi ser tillbaka på gamla bilder ( när vi var mitt uppe i renoveringar och kroppsnojja) och inse att vi var jävligt vackra. Då har det gått för långt tycker jag! För vad är det som säger att vi inte om tio år tittar tillbaka på dagens kropp och inser att vi var underbart vackra just nu. Och vi var inte nöjda. Inte då och inte nu och vi kommer inte bli det om vi inte tänker om.
    Och vad säger vi till döttrar och söner, som i våra ögon är perfekta, när dom gråter över tjocka lår och sneda tänder, små bröst, smala axlar, fula knän och andra ”defekter”. Vad säger vi? Att dom är vackra som dom är? Att man är vacker när man känner sig vacker? Hur ska vi säga det där om vi inte tror på det när det gäller oss själva?
    Finns så mycket att skriva. Vi är alla barn av vår tid och det är svårt med detta.

  33. fiffi

    Tandställning? o

    Bleka tänder? o

    Färga håret? o

    Hår extensions? o

    Sminka sig? o

    Spray Tan? f

    Måla naglarna? o

    Förlänga naglarna? o

    Bära vadderad BH? o

    Göra ett bröstlyft/förminskning? o

    Göra en bröstförstoring? f

    Vaxa mustaschen? o

    Laser’a mustaschen? o

    Ta bort åderbråck? o

    Träna på gym? o

    Träna med PT? o

    Fettsugning? f

    Plocka ögonbrynen? o

    Raka armhålor/ bilkinilinje? o

    Brazillian? o

    Botox? f

    Ansiktslyft? o

    Läppförstoring? f

    Ögonfransförlängning? o

    Kosttillskott? o

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? o

  34. E

    Har altid sminkat mig sedan jag var 15 år går upp en halv timme före alla andra ,det är som en slags meditation också förbereder mig inför dagen.Ögonfransar,,, som ett litet barn sade ; den där tanten ser sååå snäll ut,(tack vare )ögonfransarna ” tänkte jag” ingen har sagt det tidigare .Färga håret ibland ger det en vackrare nyans till hela människan än kanske grått/vitt hår gör.Dom egna naglarna kanske inte är lika hållbara som dom andra är och tål mera påfrestningar.Många gånger ÄR DET PARTNERN som kräver/begär att hustrun kan bytas ut ,,,om hon inte ser beundransvärd ut eller konkurrensaktig ut ,,,han vill ju tävla eller med andras fruar och han vill att hans ska vara Bästttt ingen får överglänsa hans fru.)Iboland tävlar män om deras fruars yrken/befattningar m.m.Bleka tänderna;;;; stoppa en citronskiva på tänderna ett tag ,,,så blir dom pärlvita:Det är faktiskt Skumt med mörka tänder .Det är väl uteslutande att ,,, man måste avlägsna icke önskvärd Hårväxt ,hur os´makligt är det inte annars.Plocka ögonbrynen är ju som att borsta håret ,,,se ovårdad ut HMM.Sedan allt det andra på Din lista tjaaa…..mage och valkar tror ,,,,att det är ofrånkomligt men mindre angenämt eller ska man blunda och gå vidare .VAD ÄR EN GOD ; mamma/pappa, hemvårdare/matlagning/bakning,vad innebär ett gott och Välkomnande Hem hur mycket får ;glädje,lycka,frid och harmonie kosta av ens tid och kraft.
    somliga tycker man bara ska satsa på porr och prostition livet svängdörren systemet
    Det ger inkomst
    det andra är bara utgifter och ger ingen pension och snart ingen partner hellerrrrrr och inga barn som kan skryta med en framgångsrik mamma.Har hon gjort karriär är det ingen som besöker henne på ålderdommen ,,,vad har Honnn gjort för oss barn Inget vi känner henne knappt ,nu är det min tur att : vara upptagen av jobb och spring/stress m. m.

  35. mollyfi

    Tandställning?ok

    Bleka tänder?ok

    Färga håret?ok

    Hår extensions?ok

    Sminka sig?ok

    Spray Tan?ok

    Måla naglarna?ok

    Förlänga naglarna?ok

    Bära vadderad BH?ok

    Göra ett bröstlyft/förminskning?ok

    Göra en bröstförstoring?ok

    Vaxa mustaschen?ok

    Laser’a mustaschen?ok

    Ta bort åderbråck?ok

    Träna på gym?ok

    Träna med PT?ok

    Fettsugning?ok

    Plocka ögonbrynen?ok

    Raka armhålor/ bilkinilinje?ok

    Brazillian?ok

    Botox?f

    Ansiktslyft?f

    Läppförstoring?F

    Ögonfransförlängning?ok

    Kosttillskott?ok

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid?ok

    Hahaha man är väl fortfarande människa fast man fått barn? Jag skriver F för att jag personligen tycker att det är fult bara. Jag tänker som så att jag inte kommer ändra på något som mina döttrar kan använda emot mig. Skulle jag fixa min näsa hur skulle jag då kunna säga i från om dom vill göra detsamma? Dessutom då det finns stor risk att dom får exakt likadan näsa som mig. Det vore som att säga: – Din näsa är ful min lilla dotter, jag hade en likadan som jag valde att ta bort. Sen måste jag bara fråga om dom på bvc inte sagt att eran lilla bebis är grymt tidig i utvecklingen? Hon verkar grymt medveten för sin ringa ålder!!

  36. anette

    Gör det du vill, det är ju bara du som bestämmer. Folk gör mer än man tror 🙂 Alla pratar bara inte om det.

    Det viktigaste är nog att man gör det för sin egen skull och inte för att man ”ska”.

    Själv ser jag inga fördelar, men detär jag det. Vid 48 år , när man har kämpat och jobbat så är det så jävla skönt att bara få vara. Jag har aldrig varit nöjdare med mig och min kropp än nu. I hemlighet njuter jag av att vara den enda som inte gjort något med min kropp, annat än träning och det är mest för att ryggen inte ska braka. Kan sitta och titta på mina skitsnygga kompisar, visst det är snyggt, men va fan, alla åldras och hur snyggt är det när man är 80 med sillisar? eller den dära tatueringen, eller lyftet. Vem vill se ut som Jokern i Batman?????

  37. msn00b

    Tandställning? japp

    Bleka tänder? mja, beror på vilken metod som väljs, en del försvagar emaljen, och inte så vitt att ögonvitorna ser gula ut i jämförelse då ser man bara sjuk ut.

    Färga håret? Japp, men välj något som är snällt mot håret.

    Hår extensions? Inte om ungen har samma hårkvalite som jag för då finns det inget hår kvar sen…

    Sminka sig? japp

    Spray Tan? sure

    Måla naglarna? ja

    Förlänga naglarna? Alltså visst, men lär dig hellre göra snygg manikyr själv

    Bära vadderad BH? ja

    Göra ett bröstlyft/förminskning? sure men välj för fan en duktig plastikkirurg…

    Göra en bröstförstoring? visst men välj för fan en duktig plastikkirurg…

    Vaxa mustaschen? beror på, lasra hellre, det ger inte den där blanka efterlooken som är lika telltale som hårstråna i sig själva…

    Laser’a mustaschen? se ovan.

    Ta bort åderbråck? oh hell to the yes

    Träna på gym? ja

    Träna med PT? japp, en med sunda värderingar (råkade en gång ut för en PT som tyckte att kvinnor inte behöver muskler, de behöver bra vara smala…)

    Fettsugning? Nja faktiskt, både för riskerna och för att behovet av en fettsugning ofta kommer från en osund livsstil, jag hade hellre peppat till träning och bra kost.

    Plocka ögonbrynen? Jadå

    Raka armhålor/ bilkinilinje? jadå

    Brazillian? Alltså visst, hur någon friserar sitt underliv angar faktiskt ingen annan om personen är tillräckligt gammal för att ha något att frisera.

    Botox? Visst, det är inte min kropp så inte mitt val men jag tycker det är så sjukt läskigt.

    Ansiktslyft? Visst, det är inte min kropp så inte mitt val men jag tycker det är så sjukt läskigt.

    Läppförstoring?Visst, det är inte min kropp så inte mitt val men jag tycker det är så sjukt läskigt.

    Ögonfransförlängning? Visst men skyll ig själv när man sen är helt kal runt ögonen

    Kosttillskott? Beror på vilka kosttillskott och vem som säljer dem

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? Sure

  38. Mia

    Så länge man gör det för sin egen skull är det mesta ok. De flesta ”vanliga” människor sätter inte dit jättetuttar, jätteplutmun och hair extensions som gör att man ser ut som hade man vattenskalle. De som utför nämnda förändringar är alltid de som skriker högst att de skiter i vad andra tycker och at de har ett gott självförtroende.

  39. ingrid

    Tandställning? O – oavsett om det är av kosmetiska skäl eller medicinska.

    Bleka tänder? O – är väl bara att dricka lite kaffe om man ångrar sig

    Färga håret? O – MEN JA!

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? F – för Fult

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O, om man gör det regelbundet och ordentligt så att det inte blir äckliga, smutsiga, häxnaglar (I’ve seen the worst ever…)

    Bära vadderad BH? O, men kan inte förstå varför man vill ha det.

    Göra ett bröstlyft/förminskning? YES

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? O, men det finns ju alternativ…

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? O – men det är som med spraytan, lätt att missbruka och hur kul ser man ut då…

    Ansiktslyft? O – se ovan

    Läppförstoring? O – se ovan

    Ögonfransförlängning? ????

    Kosttillskott? O – för hälsan ja!

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  40. Jag

    Folk är besvikna och jag förstår det inte? Det värsta man kan göra mot sina läsare är att visa upp en perfekt fasad. DET om något ger mig ångest. Det finns ingen blogg som känns mer mänsklig än din.
    När jag går in på Blondinbellas blogg där allt från hår och sminkning till kläder och köksbord är perfekt. Det är det perfekta jobbet, de perfekta vännerna, det perfekta hemmet och det perfekta livet. Och aldrig finns det utrymme för att vara mänsklig. Alex och Amanda som aldrig låter sig nedslås. Som har en bedårande liten dotter, båda har gjort karriär, de har ett hus på Gotland och gott om pengar. Amanda är så satans vacker jämt, är hon trött? Skitvacker. Försovit sig? Skitvacker. Alltid perfekta vinklar, allt är perfekt. Kan ha en dålig dag, på sin höjd.

    Och det är den där bilden av perfektion som gör att iallafall jag känner mig otillräcklig och misslyckad, som någon skrev i första inlägget.
    Problemet är att man skapar en karaktär. HanaPee är den roliga. Blondinbella den drivna. Amanda är drömkvinnan. Engla perfektionisten. Sedan går man aldrig utanför de här ramarna. Man har skapat en profil som man ständigt jobbar på att bibehålla och det handlar mycket om att ta bilder ur rätt vinkel, lägga upp de rätta plaggen och blogga om de rätta sakerna. Man kan styra över hur man framställer sig bra mycket mer än många förstår.

    Sedan har det hänt att jag stött på de här bloggarna på stan och undrat om det verkligen är samma människor? Hur går det ihop…

    Anitha du är ärlig. Du är mänsklig. Du ger mig aldrig ångest även om jag ser upp till dig för så oerhört mycket. Du är mer som en vän och när du säger att du funderar på att eventuellt fixa näsan så säger inte jag att jag blir besviken. För det gör man inte mot vänner.

    Jag kan inte nog understryka hur mycket jag uppskattar din ärlighet.

  41. Anna

    Ok, på allt! But don’t overdo it!

    Tandställning? – OK

    Bleka tänder? – OK

    Färga håret? – OK

    Hår extensions? – OK

    Sminka sig? – OK

    Spray Tan? – OK

    Måla naglarna? – OK

    Förlänga naglarna? – OK

    Bära vadderad BH? – OK

    Göra ett bröstlyft/förminskning? – OK

    Göra en bröstförstoring? – OK

    Vaxa mustaschen? – OK

    Laser’a mustaschen? – OK

    Ta bort åderbråck? – OK

    Träna på gym? – OK

    Träna med PT? – OK

    Fettsugning? – OK

    Plocka ögonbrynen? – OK

    Raka armhålor/ bilkinilinje? – OK

    Brazillian? – OK

    Botox? – OK

    Ansiktslyft? – OK

    Läppförstoring? – OK

    Ögonfransförlängning? – OK

    Kosttillskott? – OK

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? – OK

  42. Anna

    Tandställning? OK

    Bleka tänder? OK

    Färga håret? OK

    Hår extensions? Fult

    Sminka sig? OK

    Spray Tan? Fult med gult- sen vet vi inte ännu hur giftigt det är- det vet våra döttrar om 20 år.

    Måla naglarna? OK

    Förlänga naglarna? ser djävligt trist ut med samma vita rand och samma ljusrosa/vita nagelbädd. trist trist trist.

    Bära vadderad BH? OK

    Göra ett bröstlyft/förminskning? F- som i fusk och farligt

    Göra en bröstförstoring? F- som i fusk och farligt

    Vaxa mustaschen? OK

    Laser’a mustaschen? OK

    Ta bort åderbråck? OK

    Träna på gym? OK

    Träna med PT? OK

    Fettsugning? Fusk. och farligt , alla operativa ingrepp är farliga. Har nån gått vidare med forskningsrapporten om att efter fettsugning kompenserar kroppen förlusten av fettet genom att lagra mer på andra ställen?

    Plocka ögonbrynen? OK

    Raka armhålor/ bilkinilinje? OK

    Brazillian? menar du totalvaxning så OK, menar du brazilian blowout för håret = ej OK, giftiga medel appliceras i hår.

    Botox? fusk, trist, alla ser lika ut

    Ansiktslyft? fusk o farligt

    Läppförstoring? fusk o fult

    Ögonfransförlängning? fusk, nej OK, eller, jag vet inte, har inte gjort själv

    Kosttillskott? Ok

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? OK

  43. Jenny

    Jag tycker att det är upp till var och en att göra som de vill med sin kropp. Det jag inte riktigt förstår är denna hysteri som många känner inför sina kroppar. Alla åldras, kroppen förändras när man fött barn och för mig så känns det bara märkligt om jag efter graviditet och åldrande förväntar mig att min kropp ska vara som när jag var 23. Klart att jag vill hålla min kropp i trim och känna mig fräsch men jag skulle aldrig göra några ingrepp på min kropp som skulle kunna medföra några risker. Är livrädd för allt vad operation och injektion innebär. Men som sagt, det är upp till var och en!

  44. Anna

    Jag tänker inte skriva O eller F, för mig handlar det inte alls om sådana skiljelinjer. Det handlar om det stora hela och hur man som mamma påverkar sitt barn.

    Min mamma har gjort en bröstoperation och ibland pratar hon om hur man ska se ut och vad man ska göra för att se bra ut. Det här har helt klart påverkat mig under hela min uppväxt, bland annat när jag var tonåring, då jag mådde väldigt dåligt över mitt eget utseende. Allt berodde självklart inte på min mamma, men ens föräldrar spelar alltid stor roll, oavsett vad det gäller. Och trots att jag mådde på det här sättet pratade min mamma ändå inte mer om utseendet än andra. Hon berättade till exempel inte om bröstimplantaten förrän något år sedan, då jag frågade henne om det (veckorna efter det kände jag mig väldigt osäker över mina i jämförelse små bröst, men tack och lov har jag kommit över det nu). Så jag antar att man som barn snappar upp saker och ting väldigt lätt och även senare i livet.

    När jag får barn ska jag försöka att älska hela mig själv så att jag kan visa mina barn att de också har alla anledningar i världen att göra detsamma – utan att fixa komplex och liknande. De kommer säkert prackas på av omvärlden att man ska se ut på ett visst sätt, men jag ska försöka att inte vara en del av allt det. Om det går alltså, för jag är ju en produkt av min ytliga samtid.

  45. Johanna

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  46. Frida

    O på allt såklart! Jag ska lätt fixa till mig efter barnafödandet. Varför skulle någon bry sig vad jag gör med min kropp. Jo, människor blir avundsjuka när man försöker se bra ut och bryr sig, tyvärr är det så.

  47. Hanna

    Du har helt fel utgångspunkt i det här. Vadå fusk? Om man har ett genusperspektiv (eller kritiskt perspektiv överhuvudtaget) på samhället inser man att hela skönhetsindustrin är förtryckande och bakåtsträvande, och vill verkligen inte ”fuska” utan snarare bekämpa idealen. Däremot kan ingen ställa sig utanför den kultur de lever i, utan påverkas självklart av samma ideal, bland annat gällande vikt och ålder. Men lösningen på det dilemmat är givetvis inte att köpa utgångsresonemanget om att idealet är rätt och sen tillåta sig att ”fuska” med vissa grejer, utan att jobba med sin självbild och självkänsla och hitta en grund där man är så trygg i sig själv att man är nöjd med sin kropp så länge den fungerar, i princip. Att bygga självkänslan på utseende är inte särskilt hållbart i längden, alla kroppar ger ju upp mer och mer av naturliga skäl. Tanken att vilja återskapa ett ”ursprungligt utseende” är naturligtvis väldigt självdestruktiv i längden, det kräver fler och fler ingrepp och mer kamp och besvikelser. Bygg självkänslan på inre egenskaper och utveckla dem, det ger mer. Ju tryggare man blir desto bättre förebild blir man också för sina barn, exempelvis. De behöver en trygg punkt som visar dem att samhällets krav inte måste styra dem.

    Jag struntar i om jag låter skenhelig, jag står fast vid att det är detta tankesätt som krävs för att bli lycklig. Jag är 25 år och har kämpat mycket med min självkänsla genom åren. Kan konstatera att när psyket mår bra så uppfattar man inte kroppen som en fiende som ska tuktas, utan en vän att ta hand om.

  48. J

    Tycker alla de saker du radade upp är okej, så länge det är på en sund nivå. Det får inte gå för långt där det blir ett tvång eller beroende. Se tex. på hur en av de unga ”inne”- bloggarna (inga namn nämnda, men många förstår nog vem jag syftar på) ser ut nu. Hon är ett vandrande skelett, men överdimensionerade läppar och bröst. Hon ser anskrämlig ut. Hon ser (tyvärr) ut som ett skämt och jag tycker det hela är sorgligt. Men så länge det hela är på en sund nivå så är det upp till var och en.

  49. Missan

    O på allt! Är man vuxen får man bestämma själv om man vill förbättra eller återställa, både för män och kvinnor. Huvudsaken att man gör det för sin egen skull (och inte någon annans för då lär man inte bli lyckligare) och att personen som utför exempelvis botox kan vara professionell nog att säga till när det räcker.

  50. Burrigt hår

    ANITHA! KAN DU VARA SNÄLL OCH BERÄTTA VAR DU GÖR BRAZILIAN BLOWOUT? DEN FRISÖR JAG BRUKADE GÖRA DET HOS HAR SLUTAT MED DET. SVARA GÄRNA SNART. Om det är ngn annan som vet får ni gärna ge tips, vet inte hur ofta Anitha läser kommentarerna och jag skulle gärna fixa håret innan jag åker på semester. TACKSAM FÖR SVAR!

    BANGS! Men det kommer en ännu bättre grej snart. De är på kurs för det nu i helgen.
    /Anitha

  51. Johanna Roth

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? O

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

    Hej Anitha!

    Anledningen till att det finns tre F med ovanför är enbart för att jag tycker det alltid blir ett dåligt resultat och att det ser fake ut när man gör dessa tre ingrepp. Har alltid tyckt dock att fettsugning var något jag skulle kunna göra ända tills en vän gjorde det och det blev bara ojämnt med en massa fula hål efteråt. Tycker att det är okej att göra dessa ingrepp om man känner att det är det man vill, men det ser ofta inte bra ut. Därför får det bli F på dem.

    Tack för en bra blogg. Du har bra inlägg som får en att tänka till.

    J

  52. Pernilla

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O (vem vill ha ”fläckar” på tänderna? Oavsett ålder…

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O(Bättre än solarium!!)

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? O

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? O

    Ansiktslyft? O

    Läppförstoring? O

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

    Nu har jag svarat efter hur jag skulle svara om min dotter frågade mig.
    Säger man nej så gör de säkert de ändå.
    Skulle inte vilja att min dotter mådde dåligt över sånna grejjer som går att fixa. Inte min son heller för den delen.
    De är ju fördelen med alla ”skönhetsingrepp”.
    De mesta går att lösa!! Har man pengarna, så why not!
    De är iaf min åsikt!

  53. Lena

    Man ska göra det som krävs för att man ska må bra och trivas med sig själv. Strunta fullständigt i vad andra tycker och tänker. En del vill ha tandställning för en liten lite sned tand medan andra kanske inte bryr sig.
    Är inte det man ska lära sina barn? Att de är fria att göra sina val! Sen vad valen blir – ja det ska ingen bry sig om.

  54. C

    Du är grym! Du tar alltid upp saker som får en att fundera o tänka till! Jag är helt säker på att vad du(eller Calle) bestämmer er för att göra med era kroppar inte kommer ha en negativ inverkan på ert barn! Ni har, tycker jag utmärka och sunda värderingar på det mesta och kommer med säkerhet förbli fina förebilder för ert barn! Kram till er!

  55. Becka

    Det handlar kanske inte så mycket om vad som är okej eller inte utan snarare att få t.ex nurå din dotter att känna sig okej med hur hon är skapt utan diverse förstoringar på diverse kroppsdelar.

    Eller nåt sånt.

  56. Eva

    Nej så besviken jag blir – vilken ytlig inställning till dig själv, ang ditt inlägg nedan om allt du gjort och vill göra med din kropp framöver Anitha!

    Hur i hela världen ska vi kunna förmedla en vettig inställningtill våra barn när unga mammor (för du är ung och till synes många som skriver här inne) måste justera sin kropp tillbak till ”ursprunget”?
    Vi är ju tid, vi är förvandling,! Vi växer inuti förhoppningsvis, växer och mognar. Varför skulle inte kroppen få göra det i samma takt?
    Nej, trodde något annat om dig, du verkade så cool med dig själv. Jag fick barn sent i livet och har förstås märkt av mina täta och sena graviditeter och långa amningar. Men varför inte? MIna största skatter på jorden sitter under samma tak som jag kan inte för mitt liv tänka ut hur jag skulle motivera för mina döttrar att de är fina som de är när mamma inte dög som hon är. Vi är barnens viktigaste och första förebilder. Vi är ”ursprungsbilden” – skulle inte den duga?
    Snälla snälla kan vi kvinnor inte sätta ner foten nu och lägga pengar, tid och energi på något som verkligen gör skillnad och som inte bara handlar om oss själva och vår yta!

    Tips: se Sommarpratarna med din svåger på Svt Play och se Lena Endres vrede över det helt absurda att det idag ska skäras i unga kroppar, att en ung frisk kropp inte skulle duga som den är! Förut skar man i sjuka, nu ska även fullt friska människor läggas under kniven, sprutan, blekmedlet, apparaterna.

    Galet är det. Tack för ordet.

  57. Karin

    Jag tycker att det är upp till var och en Anitha!
    Man gör det man själv vill.
    Kroppen är ens egen och man gör det man själv mår bra av att göra!

  58. Lovisa

    Så länge man gör det för sin egen skull så finns inget annat svar på samtliga frågor än: ”okej” så here we go:

    Tandställning? Okej

    Bleka tänder? Okej

    Färga håret? Okej

    Hår extensions? Okej

    Sminka sig? Okej

    Spray Tan? Okej

    Måla naglarna? Okej

    Förlänga naglarna? Okej

    Bära vadderad BH? Okej

    Göra ett bröstlyft/förminskning? Okej

    Göra en bröstförstoring? Okej

    Vaxa mustaschen? Okej

    Laser’a mustaschen? Okej

    Ta bort åderbråck? Okej

    Träna på gym? Okej

    Träna med PT? Okej

    Fettsugning? Okej

    Plocka ögonbrynen? Okej

    Raka armhålor/ bilkinilinje? Okej

    Brazillian? Okej

    Botox? Okej

    Ansiktslyft? Okej

    Läppförstoring? Okej

    Ögonfransförlängning? Okej

    Kosttillskott? Okej

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? Okej

  59. Jessica Andersson

    Du ger mig hopp om livet ska jag berätta! Jag är ioförsig bara 19 år, men du gör det lite lättare för mig att blicka frammåt, våga bli en självständig yngre kvinna (kanske inte kvinna än?) och inte vara rädd för alla moralkärringar å surgubbar! fy vad jag önskar att jag hade fått träffa dig och diskutera olika saker, du verkar så vettig!

  60. Tess

    Alltså, i och med att barnet förr eller senare kommer utsättas för utseendefixering genom sin kontakt med omgivning och samhälle så kan väl åtminstone vi föräldrar erbjuda en ”fri” zon där det visas att man inte går till sådana ytterligheter som operationer bara för att bli ”fin”? Där man visar att annat värdesätts. Saker som inte innefattar operation tycker jag att var och en gör efter sitt eget omdöme, men att frivilligt utsätta sig för operation med alla risker det innebär känns som att gå för långt. Jag tror barnet hellre har en mamma hur hon än ser ut än förlorar en som dör av narkosen då hon ska förstora brösten.

  61. L

    Hej Anitha, om du verkligen vill veta mer seriöst om genus så kan jag tipsa om en intressant blogg som skrivs av en tvåbarnsmamma, den bloggen utmanar verkligen ens sätt att tänka på, här har du länken: http://ladydahmer.se/

  62. Terese

    Tandställning? O (om man har problem med bettet och inte bara för att en tand eller två sitter snett)

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O (fast fult i mitt tycke)

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O/F (alltså, det är ju inte på något sätt farligt eller så, men jag tycker den här brunhysterin är galen… ”för att man ser fräschare ut när man är brun” vem har bestämt det liksom? det är ju bättre med BUS än cancer i alla fall )

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? F (Kan man inte bara spara ut naglarna?)

    Bära vadderad BH? O (men egentligen är det ju konstigt att man har det?)

    Göra ett bröstlyft/förminskning? F och O (bröstförminskning tycker jag är ok om man får stora problem med ryggen.)

    Göra en bröstförstoring? F (varför är det viktigt att ha stora bröst?)

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O (jag förstår inte varför det skulle fara fusk. våra kroppar är gjorda för att röra på sig och inte leva det stillasittande liv många av oss lever idag)

    Träna med PT? O (se ovan + att man kan behöva hjälp att träna på rätt sätt bland annat i skadeförebyggande syfte)

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning?

    Kosttillskott? O (här ser jag inte heller några problem. varför skulle kosttillskott vara fusk?)

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

    Vissa grejer har jag ingen motivering till, eller så tycker jag inte att det behövs. Det var dock intressant att se mitt eget ställningstagande.

    Du skriver att du vill återvända till ditt ursprungliga utseende. Absolut, det kan jag väl förstå, för vem vill inte vara 20 igen, både utseende- och orkesmässigt. Men, vi blir ju äldre, oavsett om vi föder barn eller inte. Det är bara så det är, so just go with it. Jag tycker att det är tråkigt att så många människor idag inte kan inse detta och försöka vara glada över det som de har. Det är absolut inget fel med att hålla sig i trim och ha en frisk kropp, men när man börjar ändra på väldigt mycket med hjälp av operationer och diverse ingrepp, kanske man måste fråga sig varför man måste göra det? ”För min egen skull” svarar många då. Men tror du att folk hade förstorat brösten, brytt sig o celluliter m.m. om de bott på en öde ö (jag vet, lite extremt, men to make a point). Det tror nämligen inte jag. Ideal skapas av samhället och vi lever det och påverkas, ofta mer än vad vi tror.

    ”Vad är mitt svar till Penny om hon ställer följande frågor?” skriver du. Du vill väl kunna svara ”du är underbar som du är”?

  63. Line

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Ta bort åderbråck? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? O

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? O

    Ansiktslyft? O

    Läppförstoring? O

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

    Härligt Anitha som tar upp saker som denna! Jag tycker att allt är okej, det är upp till var och en. Jag tror absolut inte att man är en dålig förälder bara för att man väljer att ”hjälpa kroppen lite på traven”. Så länge man ger sitt barn goda och sunda värderingar och ett bra självförtroende så måste det sen vara upp till var och en att välja att göra som man vill. I dagens samhälle finns alla ovan nämnda möjligheter, det är inget vi kan blunda för så därför tror jag att det bästa vi kan göra är att svara så gott vi kan på frågorna barnen (ungdomarna) ställer, stötta dem och hålla våra tummar för att dom verkligen förstår sitt värde och tar kloka beslut.

  64. Tina Johansson

    Det är en mycket svår fråga… Men jag tycker inte att den är någons ensak att ha åsikter om någon annans ”fusk” – det är upp till var och en. Innan jag kom till din lista tänkte jag just på min bh (my god för att gå ut utan den och visa mina långa tuttar…) och min ”håll-in-trosa som förmodligen bara har den effekten att jag VET att jag har den på…tror inte någon annan märker skillnad. Är det fusk? Mascara på mina blonda bleka fransar? Där är väl MIN gräns kanske. Din gräns sätter du tack och lov själv, och det lägger jag inga värderingar i. Däremot kan jag bli lite ledsen när jag tittar på bilder på unga söta flickor som opererar både det ena och det andra. Jag undrar för vem? och hur mår den stackars tösen egentligen…
    Däremot tycker jag att om ett litet ingrepp eller en gördel gör att man känner sig säkrare så är det helt ok!

  65. Anna

    Jag tycker inget är fusk. I dag finns det hjälpmedel och varför inte ta till dem om man känner för det. Jag tycker dock att det är viktigt att vara trygg i sig själv om man gör det. Jag tänker att jag för det för att jag VILL det inte för att jag MÅSTE göra det. Det är väl inget fel i att vilja se bra så länge man gör det för sin egen skull och inte för någon annans skull. Missförstå mig rätt här för visst sjutton gör man det för att se bra ut inför andra men fortfarande för att man vill det själv. Hemskt om någon som kanske egentligen inte vill gör det för att någon annan påverkar, det känns inte okej och det är det jag menar med att det är viktigt att vara trygg i sig själv.

  66. Hanna

    Allt är ok, med måtta.

    Utseendet är inte det viktigaste av allt, om du är allmänbildad och lever med sunda värderingar kommer dina barn påverkas av det tusen gånger mer än av att du gjort någon ”förbättring” här och där…

    Om man ständigt står på vågen framför sitt barn, ständigt klagar över ”dåliga hårdagar” och visar med ord och handling hur VIKTIGT det är hur man ser ut, DÅ tror jag att man skada sitt barn.

  67. M

    Oj skrev hängande hund, menade hud! Hade iof sett väldigt roligt ut om hon hade en hängande hund kring ögonen… Sharpei-liknande…

  68. M

    Tycker att alla är okej! Det är väl upp till var och en vad man vill göra med sin kropp. Dock skulle jag själv aldrig göra läppförstoring då jag tycker att det oftast ser ut som att man har en anknäbb än en sexig putmun. Plus att jag har relativt stora läppar redan. Just nu skulle jag inte använda botox och troligtvis inte i framtiden heller. För det första är jag endast 23 och har inga rynkor, för det andra så brukar resultatet vara att man blir uttryckslös/stelansikte och för det tredje är det ett nervgift och det är inget att leka med. Men vem vet, jag kanske tänker helt annorlunda när jag är 45 och skrynklig i ansiktet efter många års pressande i solen. Dock kan jag tycka det är charmigt med rynkor. Jag skulle kunna tänka mig ansiktslyft (hud kring ögonen) när jag blir äldre. Min mamma har rätt mycket hängande hund kring ögonen vilket gör att hon ser rätt trött ut. Om jag får så kommer jag nog göra ett litet ”lyft”. Fettsugning känns som att det innebär många farliga risker och jag undrar om det är värt det. Jag tror det är hållbarare att gå ner i vikt genom att ändra sin kost och livsstil i första hand annars riskerar man ju bara att lägga på sig igen. Men fusk är det inte. Herregud det är ingen tävling. Går man ner i vikt om man är överviktigt är väl det toppen, spelar roll på vilket sätt bara det fungerar långsiktigt och inte förvärrar hälsan på andra sätt.

  69. Fia

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? F

    Sminka sig? O

    Spray Tan? F

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? F

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT?O

    Fettsugning? F

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

  70. anna

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? F

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? O

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? F

    Ansiktslyft? F

    Läppförstoring? F

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Yoga för att hålla kroppen i form primärt sekundärt inre frid? O

    haha, mkt intressant att se vad jag själv tycker. fö tycker jag inte det jag satt som F är fusk, utan snarare tråkigt att folk känner att de måste göra de sakerna för att passa ett ideal. samtidigt som jag skriver det förstår jag mitt hyckleri, eftersom jag enligt denna spontanlista uppenbarligen inte tycker att ögonfransförlängning och fettsugning (ha! where’s that logic) är ’fusk’…
    skall fundera mera.

  71. Sema

    O på ALLT !!!.

    Seriöst,vilka åsner ere som tycker att det är ” fusk” ?!
    Vi säger att jag har fött 3 barn,mer eller mindre spelar roll. Och mina booobs hänger..de klart jag kommer operare dem,lättttttt utan tvekan. Varför för att jag kommer må bra o se bra ut..och om det är ytligt,who gives a shit?!
    Har jag gula tänder,de klart fan jag ska bleka dem utan tvekan..varför för jag vill må bra av att prata och le utan att skämmas..visst alla behöver inte tänka samma sak som jag men komigen..vem fan ser nice ut med gula tänder och som tittar höger vänster..de en hel annan femma om man inte kan göra nåt åt saken av allt de du skrivit..varför ska man inte göra de nu när man kan?!

    Ser jag bra ut..mår jag bra. Först för mig själv sen för allmänheten..ok låter knas men kan inte förklara mig.

    Så alla muppar som skriver en massa fet kommentarer..ta en titt i spegeln,mår du verkligen bra av de du ser?! Varför inte ta tag i saken..göra nåt åt de.
    Visst du behöver inte vara smal men komigen ta hand om dig..tycker de e så nasty att se kvinnor som tycker att dem ska se ut som dem gör fastän dem ser ut som skit…

    Och om det är fusk…gör det ändå och kommer fortsätta göra..

    Next stop-e awt behandling samt bristningar.. så gladdddddddddddddddddd över de att de inte är sant..

    Anitha,du e fett grym.

  72. C

    Tandställning? O

    Bleka tänder? O

    Färga håret? O

    Hår extensions? O

    Sminka sig? O

    Spray Tan? O

    Måla naglarna? O

    Förlänga naglarna? O

    Bära vadderad BH? O

    Göra ett bröstlyft/förminskning? O

    Göra en bröstförstoring? O

    Vaxa mustaschen? O

    Laser’a mustaschen? O

    Träna på gym? O

    Träna med PT? O

    Fettsugning? O

    Plocka ögonbrynen? O

    Raka armhålor/ bilkinilinje? O

    Brazillian? O

    Botox? O

    Ansiktslyft? F Men bara för att ingen människa har sett bättre ut efter än innan… personligen tycker jag det är trevligt med mer än ett ansiktsuttryck…

    Läppförstoring? O

    Ögonfransförlängning? O

    Kosttillskott? O

    Tycker att man även bör tänka på att man faktiskt kan vilja se bra ut för sin egen skull!

Comments are closed.